poniedziałek, 28 października 2024

Światowy Dzień Białek Laski i smakowite ciastka

 

Światowy Dzień Białej Laski i smakowite ciasteczka. Jak pieczenie może wspierać rozwijanie zmysłów.

Światowy Dzień Białej Laski to święto wszystkich osób niewidomych i słabowidzących, które obchodzone jest 15 października.  

Dzień ten, w różnych krajach, zaczęto obchodzić w latach sześćdziesiątych ubiegłego stulecia. Historia Białej laski zaczęła się w 1921 roku w  Wielkiej Brytanii kiedy to, znany młody fotograf James Biggs. który w skutek wypadku  traci wzrok, nie może się tym pogodzić, że nie może być samodzielny. Idąc kiedyś ulicą spotyka niewidomego żołnierza, który po krótkiej rozmowie uświadamia mu, że musi stać się samodzielny i, że nie może ciągle liczyć na kogoś, bo to szybko zacznie mu przeszkadzać, więc zaczyna obmyślać, jakby sobie pomóc.  Zaczyna korzystać ze zwykłej szarej laski, ale dochodzi do wniosku, że szara laska jest mało widoczna dla innych, więc każe sobie pomalować ją na biało. 10 lat później w Wielkiej Brytanii Instytut dla Niewidomych ogłasza, że Biała Laska jest oficjalnym pomocnym narzędziem dla wszystkich osób, które utraciły wzrok.  i jest symbolem osób niewidomych i słabowidzących dla innych, którzy spotykają osobę niewidomą na ulicy.

Osoby niewidome nie mające wzroku na co dzień korzystają z różnych dodatkowych zmysłów  takich, jak słuch, węch, smak, a przede wszystkim dotyk.

Osoba niewidoma jest bardziej skupiona na tym co dzieje się w koło niej, każdy dźwięk, ruch czy odgłos daje jej jakiś znak, gdzie się znajduje czy blisko jest ulica, czy tramwaj nadjeżdża i w tym pomaga słuch. Mówi się, że niewidomi mają absolutny słuch i jest to często najprawdziwsza prawda, słyszą odgłosy, których osoby zdrowe nie zauważają.  Dużo osób niewidomych jest świetnymi muzykami grającymi ze słuchu, czyli co usłyszy to zagra popularnie mówiąc.

Osoby niewidome często polegają na innych zmysłach, aby lepiej orientować się w świecie

Dotyk staje się sposobem poznawania świata przez osoby niewidome. Dzięki niemu mogą odbierać kształty, tekstury, temperaturę i wibracje. Kolejnym zmysłem, z którego korzystają osoby niewidome to zmysł dotyku. Potrzebny on jest w każdej życiowej sytuacji. 

Osoba niewidoma chcąc przygotować sobie coś w kuchni musi mieć bardzo rozwinięte zmysły dotyku, węchu, smaku i słuchu.

Pieczenie ciast i ciasteczek przez osoby niewidomej angażuje u nich zmysł dotyku, pozwala on na rozpoznanie konsystencji ciasta, kształtowanie ciastek czy też rozpoznawanie składników, z których jest wyrabiane ciasto na ciasteczka, więc najczęściej robi to rękami, aby wyczuć dokładnie gotowość ciasta.

Kolejnym zmysłem przy pieczeniu ciastek przez osobę, która utraciła wzrok jest zmysł węchu. Jest to bardzo ważny zmysł przy rozpoznawaniu składników oraz różnych przypraw takich, jak olejki zapachowe, cukier wanilinowy czy chociażby przy odróżnieniu masła od smalcu.

Zmysł smaku to bardzo ważny zmysł przy rozpoznawaniu składników. Gdy osoba niewidoma chce użyć np. czekolady gorzkiej do swoich wypieków, żeby nie pomylić jej z mleczną czekoladą musi spróbować, aby się przekonać

Słuch dla osoby niewidomej to bardzo ważny zmysł, z którego korzysta w każdej sytuacji, a szczególnie przy pracy w kuchni z różnymi urządzeniami, a jeszcze lepiej, gdy te urządzenia wydają jakieś dźwięki.

Praca miksera z początku gdy składniki są jeszcze nie połączone wydaje inny odgłos, niż gdy jest już jednolita masa, albo zwarta kula ciasta.

Ustawiony czas pieczenia w piekarniku, daje dźwięk zakończenia pracy piekarnika i jest to bardzo pomocna funkcja dla osoby niewidomej.

Ciasteczka pieczone z dodatkiem różnych intensywnie pachnących przypraw takich, jak cynamon, kardamon, wanilia bardzo pobudzają zmysły węchu i smaku. Wyrabiając ciasto na ciasteczka wkracza zmysł dotyku ,czy ciasto nie za rzadkie, czy nie za twarde, jaka jest jego konsystencja.

Osoba niewidoma, która chce samodzielnie upiec ciasteczka, najpierw przygotowuje przepis i wszystkie składniki odpowiednio odmierzone, ułożone w kolejności, aby czegoś nie przegapić. Następnie korzysta z miksera, albo ugniata i wykrawa ciasteczka własnymi rękami.  

U osób niewidomych w kuchni musi panować ład i porządek. Wszystkie narzędzia, garnki, talerze, przybory kuchenne zawsze muszą być w tym samym miejscu, żeby niewidomy nie musiał chodzić i szukać po całej kuchni.  Słoiki, pojemniki, torebki z produktami i przyprawami powinny być  opisane pismem Braille.a  chyba, że nie, wtedy trzeba skorzystać ze zmysłu smaku.  Stanowisko do pracy musi być tak przygotowane, aby było bezpieczne dla osoby niewidomej. Ostre narzędzia ułożone ostrzem w dół, potrzebne składniki do przygotowania potraw odpowiednio posegregowane. Kuchnia powinna być przestronna i funkcjonalna, aby osoba niewidoma nie musiała się obijać. 

Urządzenia, które pomagają niewidomym w kuchni są udźwiękowione np. waga kuchenna, z której korzysta niewidomy głosem oznajmia ile czego waży, albo nalewając ciecz do szklanki sygnalizator dźwiękiem daje znać, żeby nie przelać.

Wspólne pieczenie ciastek to bardzo dobry pomysł na rozwijanie swoich umiejętności wśród znajomych czy rodziny. Jest to aktywność, która łączy ludzi niewidomych z pełnosprawnymi.

W kuchni, podobnie jak w innych pracach, liczy się współpraca. Każdy może mieć swój udział, jeden dokłada, drugi miesza, a trzeci dekoruje. Dzięki temu uczymy się komunikacji i wzajemnej pomocy, co przekłada się w innych sprawach związanych z życiem osoby niewidomej.

Wspólne pieczenie ciastek z osobami niewidomymi to wspaniały sposób na promowanie równouprawnienia, empatii i  zwrócenia uwagi na potrzeby innych. Tego typu inicjatywa może pomóc zburzyć bariery, zintegrować osoby niewidome z osobami widzącymi.

Osoby niewidome mają ogromny potencjał, dzięki uczestnictwu w różnych aktywnościach takich, jak warsztaty kulinarne, spotkania integracyjne  czy spotkania rodzinne w kuchni jeśli zapewnią sobie wzajemne wsparcie.

Święto Białej Laski to święto, które przypomina wszystkim o osobach niewidomych i niedowidzących, które wśród nas żyją, pracują i chcą się integrować z resztą społeczeństwa.  Pieczenie ciastek przez osoby niewidome jeszcze bardziej pobudza ich zmysły smak, węch, dotyk i słuch. Zachęcamy osoby widzące do skorzystania z naszych porad i większego korzystania ze swoich zmysłów, nie tylko ze wzroku.

Zapraszamy do organizowania spotkań i warsztatów kulinarnych, które mogą wspierać osoby niewidome w rozwijaniu samodzielności i budowaniu więzi  z innymi.

Zawsze dobrze jest się podzielić  swoimi doświadczeniami z innymi po to, aby było większe zrozumienie i wspólna integracja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz