Światowy Dzień Białej Laski i smakowite ciasteczka. Jak
pieczenie może wspierać rozwijanie zmysłów.
Światowy Dzień Białej Laski to święto wszystkich osób
niewidomych i słabowidzących, które obchodzone jest 15 października.
Dzień ten, w różnych krajach, zaczęto obchodzić w latach
sześćdziesiątych ubiegłego stulecia. Historia Białej laski zaczęła się w 1921
roku w Wielkiej Brytanii kiedy to, znany
młody fotograf James Biggs. który w skutek wypadku traci wzrok, nie może
się tym pogodzić, że nie może być samodzielny. Idąc kiedyś ulicą spotyka
niewidomego żołnierza, który po krótkiej rozmowie uświadamia mu, że musi stać
się samodzielny i, że nie może ciągle liczyć na kogoś, bo to szybko zacznie mu
przeszkadzać, więc zaczyna obmyślać, jakby sobie pomóc. Zaczyna korzystać ze zwykłej szarej laski, ale
dochodzi do wniosku, że szara laska jest mało widoczna dla innych, więc każe
sobie pomalować ją na biało. 10 lat później w Wielkiej Brytanii Instytut dla
Niewidomych ogłasza, że Biała Laska jest oficjalnym pomocnym narzędziem dla
wszystkich osób, które utraciły wzrok. i
jest symbolem osób niewidomych i słabowidzących dla innych, którzy spotykają
osobę niewidomą na ulicy.
Osoby niewidome nie mające wzroku na co dzień korzystają z
różnych dodatkowych zmysłów takich, jak
słuch, węch, smak, a przede wszystkim dotyk.
Osoba niewidoma jest bardziej skupiona na tym co dzieje się
w koło niej, każdy dźwięk, ruch czy odgłos daje jej jakiś znak, gdzie się
znajduje czy blisko jest ulica, czy tramwaj nadjeżdża i w tym pomaga słuch.
Mówi się, że niewidomi mają absolutny słuch i jest to często najprawdziwsza
prawda, słyszą odgłosy, których osoby zdrowe nie zauważają. Dużo osób niewidomych jest świetnymi muzykami
grającymi ze słuchu, czyli co usłyszy to zagra popularnie mówiąc.
Osoby niewidome często polegają na innych zmysłach, aby
lepiej orientować się w świecie
Dotyk staje się sposobem poznawania świata przez osoby
niewidome. Dzięki niemu mogą odbierać kształty, tekstury, temperaturę i
wibracje. Kolejnym zmysłem, z którego korzystają osoby niewidome to zmysł
dotyku. Potrzebny on jest w każdej życiowej sytuacji.
Osoba niewidoma chcąc przygotować sobie coś w kuchni musi
mieć bardzo rozwinięte zmysły dotyku, węchu, smaku i słuchu.
Pieczenie ciast i ciasteczek przez osoby niewidomej angażuje
u nich zmysł dotyku, pozwala on na rozpoznanie konsystencji ciasta,
kształtowanie ciastek czy też rozpoznawanie składników, z których jest wyrabiane
ciasto na ciasteczka, więc najczęściej robi to rękami, aby wyczuć dokładnie
gotowość ciasta.
Kolejnym zmysłem przy pieczeniu ciastek przez osobę, która
utraciła wzrok jest zmysł węchu. Jest to bardzo ważny zmysł przy rozpoznawaniu
składników oraz różnych przypraw takich, jak olejki zapachowe, cukier
wanilinowy czy chociażby przy odróżnieniu masła od smalcu.
Zmysł smaku to bardzo ważny zmysł przy rozpoznawaniu składników.
Gdy osoba niewidoma chce użyć np. czekolady gorzkiej do swoich wypieków, żeby
nie pomylić jej z mleczną czekoladą musi spróbować, aby się przekonać
Słuch dla osoby niewidomej to bardzo ważny zmysł, z którego
korzysta w każdej sytuacji, a szczególnie przy pracy w kuchni z różnymi
urządzeniami, a jeszcze lepiej, gdy te urządzenia wydają jakieś dźwięki.
Praca miksera z początku gdy składniki są jeszcze nie
połączone wydaje inny odgłos, niż gdy jest już jednolita masa, albo zwarta kula
ciasta.
Ustawiony czas pieczenia w piekarniku, daje dźwięk
zakończenia pracy piekarnika i jest to bardzo pomocna funkcja dla osoby
niewidomej.
Ciasteczka pieczone z dodatkiem różnych intensywnie
pachnących przypraw takich, jak cynamon, kardamon, wanilia bardzo pobudzają
zmysły węchu i smaku. Wyrabiając ciasto na ciasteczka wkracza zmysł dotyku ,czy
ciasto nie za rzadkie, czy nie za twarde, jaka jest jego konsystencja.
Osoba niewidoma, która chce samodzielnie upiec ciasteczka,
najpierw przygotowuje przepis i wszystkie składniki odpowiednio odmierzone,
ułożone w kolejności, aby czegoś nie przegapić. Następnie korzysta z miksera,
albo ugniata i wykrawa ciasteczka własnymi rękami.
U osób niewidomych w kuchni musi panować ład i porządek. Wszystkie
narzędzia, garnki, talerze, przybory kuchenne zawsze muszą być w tym samym
miejscu, żeby niewidomy nie musiał chodzić i szukać po całej kuchni. Słoiki, pojemniki, torebki z produktami i
przyprawami powinny być opisane pismem
Braille.a chyba, że nie, wtedy trzeba
skorzystać ze zmysłu smaku. Stanowisko
do pracy musi być tak przygotowane, aby było bezpieczne dla osoby niewidomej.
Ostre narzędzia ułożone ostrzem w dół, potrzebne składniki do przygotowania potraw
odpowiednio posegregowane. Kuchnia powinna być przestronna i funkcjonalna, aby
osoba niewidoma nie musiała się obijać.
Urządzenia, które pomagają niewidomym w kuchni są
udźwiękowione np. waga kuchenna, z której korzysta niewidomy głosem oznajmia
ile czego waży, albo nalewając ciecz do szklanki sygnalizator dźwiękiem daje
znać, żeby nie przelać.
Wspólne pieczenie ciastek to bardzo dobry pomysł na rozwijanie
swoich umiejętności wśród znajomych czy rodziny. Jest to aktywność, która łączy
ludzi niewidomych z pełnosprawnymi.
W kuchni, podobnie jak w innych pracach, liczy się
współpraca. Każdy może mieć swój udział, jeden dokłada, drugi miesza, a trzeci
dekoruje. Dzięki temu uczymy się komunikacji i wzajemnej pomocy, co przekłada
się w innych sprawach związanych z życiem osoby niewidomej.
Wspólne pieczenie ciastek z osobami niewidomymi to wspaniały
sposób na promowanie równouprawnienia, empatii i zwrócenia uwagi na potrzeby innych. Tego typu
inicjatywa może pomóc zburzyć bariery, zintegrować osoby niewidome z osobami
widzącymi.
Osoby niewidome mają ogromny potencjał, dzięki uczestnictwu w
różnych aktywnościach takich, jak warsztaty kulinarne, spotkania integracyjne czy spotkania rodzinne w kuchni jeśli zapewnią
sobie wzajemne wsparcie.
Święto Białej Laski to święto, które przypomina wszystkim o
osobach niewidomych i niedowidzących, które wśród nas żyją, pracują i chcą się
integrować z resztą społeczeństwa.
Pieczenie ciastek przez osoby niewidome jeszcze bardziej pobudza ich
zmysły smak, węch, dotyk i słuch. Zachęcamy osoby widzące do skorzystania z
naszych porad i większego korzystania ze swoich zmysłów, nie tylko ze wzroku.
Zapraszamy do organizowania spotkań i warsztatów
kulinarnych, które mogą wspierać osoby niewidome w rozwijaniu samodzielności i
budowaniu więzi z innymi.
Zawsze dobrze jest się podzielić swoimi doświadczeniami z innymi po to, aby
było większe zrozumienie i wspólna integracja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz