środa, 23 października 2024

Międzynarodowy Dzień Kawy. Historia i tradycje łączenia kawy z ciastkami w różnych kulturach

 

Międzynarodowy Dzień Kawy. Historia i tradycje łączenia kawy z ciastkami w różnych kulturach

 Kawa jest w naszym życiu ważnym napojem. Zajmuje drugie miejsce po wodzie. Nie wyobrażamy sobie dnia bez kawy. Pijemy ją na kilka sposobów ekspreso, parzona, capucino, latte, mrożona, rozpuszczalna. Historia kawy wywodzi się z Afryki w IX wieku. Na początku była uważana za lekarstwo dodające energie. Legenda mówi, że pasterz z Etiopii był zaskoczony widząc swoje kozy tańczące. Zauważył, gdyż one zjadły ziarna kawowca. Dlatego zainteresował się tymi ziarnami. Kawa znana była w krajach arabskich w XIII wieku. Kawa zyskała na popularności i w kawiarniach toczyły się rozmowy oraz przekazywali sobie różne informacje. Do Europy przyszła w XVI wieku i stała się ceniona wśród elit. Natomiast w kawiarniach  odbywały się ważne spotkania polityczne i towarzyskie. Artyści podczas picia kawy tworzyli wybitne dzieła. Do Polski dotarła w XVII w. za Augusta II Mocnego. W Etiopii czas przyrządzania kawy może trwać parę godzin. Stanowi główny element życia codziennego i gościnności. W Wielu krajach kawa jest spożywana podczas ceremonii rodzinnych. Także jest podawana podczas powitania gości. Głównymi gatunkami kawy są Robusta i Arabika. Arabika  ma smak delikatny i owocowy. Uprawiana w chłodniejszych, wyższych regionach. Jest najbardziej cenioną kawą na świecie. Natomiast Robusta jest uprawiana w cieplejszych regionach. Posiada więcej kofeiny i silniejszy smak. Często stanowi dodatek do mieszanek kawowych dla intensywniejszego smaku.  Międzynarodowy Dzień Kawy ustanowiono 29 września w 2015r. Pomysł świętowania kawy wypłynął podczas targów w Mediolanie. Szybko rozpowszechnił się na cały świat. Degustacja kawy komponuje się ze smacznymi ciastkami. Kofeina pobudza apetyt na słodycze dlatego tak często mamy do kawki słodką przekąskę. Smak gorzki i słodki pasują do siebie. Związki zawarte w kawie pobudzają nasz organizm, a  połączenie z glukozą sprawia, że jesteśmy bardziej skoncentrowani i lepiej funkcjonujemy.

Tradycje łączenia kawy z ciastkami w różnych kulturach.

Włosi przeważnie nie jedzą śniadania lecz wstępują do pobliskiego baru po kawę ekspresso i  Biskotii. To ciastka migdałowe dwa razy pieczone, które są twarde i chrupiące. Tylko do południa zamawia się kawę capucino, latte. Ekspresso można pić całą dobę. W domach włosi mają kilka małych ekspresów do robienia jednej, lub więcej filiżanek kawy.

We Francji mieszkańcy śniadanie rozpoczynają od kawy z gorącym mlekiem podawaną w misce lub dużym kubku. Dodatkiem do napoju jest croissant, który jest maczany w kawie.

Turecka kawa podawana w specjalnych naczyniach cezye. Przyrządzano ją gotując kawę z cukrem. Jest to deser po posiłku z przysmakiem tureckim lokum to słodkie galaretki posypane cukrem pudrem. Dodatkowo jest podana szklanka wody, którą pijemy przed napojem czekając na jej ostygnięcie. Przysłowie mówi:  ”Kawa w Turcji powinna być czarna jak piekło i słodka jak kobieta”.

 Austria Kawa po wiedeńsku składa się z kawy, czekolady, bitej śmietany oraz posypką z kakao, cynamonem. Kawa podawana jest w wysokiej szklance albo w szerokiej filiżance. Przeważnie napój  pije się po posiłku z dodatkiem czekoladowego tortu Sachera. Historia kawy po wiedeńsku powstała  dzięki polskiemu żołnierzowi w 1683r. Kulczycki Jerzy Franciszek pomógł w bitwie pod Wiedniem z Turkami. W nagrodę dostał ziemie, złoto i 300 worków z kawą.    Otworzył w Wiedniu Kawiarnię. Na początku sprzedawał gorzką kawę, a potem dodawał do niej miód, mleko i cukier. Napój stał się delikatniejszy i rozpowszechnił się wśród mieszkańców.

 Szwecja. Fika  

Fika to przerwa w pracy lub innych zajęć na codzienną kawę z ciastkami. Fika może być na powietrzu, w kawiarni, w domu oraz w pracy. Ważne by spotykać się w towarzystwie podczas rytuału picia kawy i spożywania bułeczek cynamonowych. Kawowa przerwa pomaga zwolnić tempo pracy, odpocząć, by na resztę dnia móc zwiększyć wydajność. Ten element  tradycji rozpoczął w 1685r. król Karol XII będąc w Turcji.

 Współczesne trendy w łączeniu kawy z ciastkami.

Kawa ze słodkimi dodatkami to idealna kompozycja. Najbardziej lubiane desery to między innymi tiramisu, ciasto czekoladowe, szarlotka. W cukiernictwie wciąż poszukuje się nowych odsłon smakowych. Jest to połączenie klasycznych wypieków z nowymi dodatkami. Takimi nowoczesnymi smakami są truskawka z bazylią, karmel z solą morską, delikatne ciastka kaktusowe, kolorowe galaktyczne torty, Brownie czekoladowe, tort z bezowego biszkoptu, mufiny z awokado i białą czekoladą, tarty z marynowanym imbirem i limonkową pianką, trufla z chili. W wybranych kawiarniach można zamówić dietetyczne ciastka bezglutenowe lub wegańskie. Jest sporo przepisów na zdrowe ciasteczka. Wybrałam moje ulubione bezglutenowe ciastka, które komponują się z kawą.

2,5 szklanki mąki gryczanej, 3 łyżki kakao, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru trzcinowego, 200g. masła, 1 czekoladę gorzką, 1 czekoladę mleczną, 35ml espresso, sól.

Masło z cukrem utrzeć i stopniowo dodawać pozostałe składniki. Wystudzić ciasto około godziny. Potem uformować okrągłe ciasteczka i piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

Ludzie spotykają się w kawiarniach przy kawie i słodkich dodatkach. Podtrzymują przyjaźnie i nawiązują ściślejsze relacje.

Można wyróżnić najbardziej znane, zabytkowe kawiarnie na świecie.

W Krakowie możemy wyróżnić kawiarnie Jana Michalika, Piwnica pod Baranami. Tam organizowane są wieczory literackie. W Warszawie  warto odwiedzić kawiarnie Telimena.  

 Praga Caffe Slavia była częstym miejscem ważnych mężów kultury i świata.

Caffe Florian we Włoszech, to najstarsza kawiarnia od 1720 roku. Oprócz smacznych przekąsek są prezentowane obrazy i rzeźby.

Cafe Central w Wiedniu charakteryzuje się  kryształowymi żyrandolami i marmurowymi kolumnami. W kawiarni organizowane są występy fortepianowe.

New York Cafe na Węgrzech. Wystrój w stylu barokowym oprócz kawy są podawane alkohole.

Majestic Cafe w Portugali jest najsłynniejszą kawiarnią. Wnętrza kafejki są gustownie ozdobione, które przyciągają artystów.

Café de l'Opera w Barcelonie to jedna z wielu znanych kawiarni w Barcelonie.

Społeczna rola kawiarni w różnych kulturach

Kawa zajmuje drugie miejsce pod względem popularności. W Polsce wydajność kawy zwiększyła się dwukrotnie. Wzrasta spożycie tego napoju na całym świecie. Często jest używana z dodatkiem ciastek na rozpoczęcie dnia. W kulturze picia kawy ciasto odgrywa ważną rolę. Podczas spotkań rodzinnych musi być czarny napój z ciastem. Uniwersalnym miejscem spotkań jest kawiarnia, która oferuje różne rodzaje kawy oraz  słodkich dodatków. W tych miejscach ludzie spotykają się z przyjaciółmi na pogawędkach, Kawa jest głównym elementem życia codziennego. Warto próbować z różnymi nowoczesnymi ciastkami. Zachęcam do eksperymentowania i wybrania przez siebie najlepszej opcji.   

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz