środa, 23 października 2024

Międzynarodowy Dzień Kawy. Historia i tradycje łączenia kawy z ciastkami w różnych kulturach.

        Międzynarodowy Dzień Kawy. Historia i tradycje łączenia kawy z ciastkami w różnych kulturach.


    Z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy, którym jest 29 września w Polsce, zapraszam na garść wiadomości  o tym napoju lubianym niemal na całym globie.  

Mała czarna, latte, cappuccino, mrożona – znamy wiele sposobów podawania kawy, ale skąd właściwie wziął się zwyczaj jej picia? Kto to wymyślił?  W Polsce, Austrii, Belgii, Szwecji, Norwegii, Indonezji, Kanadzie i USA, Międzynarodowym Dniem Kawy jest 29 września, a w Niemczech, Słowacji, Australii, Wielkiej Brytanii i Irlandii, to 1 października jest dniem święta kaw. 

   Kawa, tuż po wodzie, jest najbardziej znanym napojem na całym świecie.  Dzienne spożycie , to ponad 2,25 miliarda filiżanek. Większość z nas  nie wyobraża sobie dnia bez wypicia  co najmniej jednej wiązanki tego aromatycznego napoju.  W naszym kraju, w ostatnich latach spożycie kawy wzrosło prawie dwukrotnie, a statystycznie Polak wypija 1 filiżankę dziennie.  

   Wszyscy doznajemy uczucia, że kawa uwielbia słodycze. 

Do niedawna o tej właściwości kofeiny, mówiło się niewiele.  Jej wpływem na kształtowanie apetytu i wzmacnianiem ochoty na słodycze zajęli się naukowcy z prestiżowego amerykańskiego Uniwersytetu Cornella.   Okazało się, że w trakcie lub po wypiciu kawy, chęć po coś słodkiego znacznie się zwiększa nie i to nie bez przyczyny. 

  Z badań przeprowadzonych na grupie kontrolnej wynika, że wśród osób pijących kawę z kofeiną chęć sięgnięcia po słodką przekąskę była większa niż w gronie pijących bezkofeinowy napój.

  Naukowcy wyjaśnili tę przyczynę następująco: 

  Ubocznym skutkiem działania kofeiny jest osłabienie zdolności wykrywania przez nasze kubki smakowe słodkiego smaku. Efekt ten jest co prawda krótkotrwałym, lecz w trakcie lub bezpośrednio po wypiciu kawy bardzo chętnie sięgamy po małe co nieco, którym może być ciasteczko od  -Dr Gerarda. Faktem jest, że słodycz to cukier, cukier to glukoza. Niemniej jednak, w parze z dawką kofeiny to jeden z najbardziej pobudzających bodźców dla naszego ciała i mózgu. Oba składniki sprawiają, że poprawia się koncentracja, myślimy, działamy, uczymy się szybciej, a czyż na tym  nie najbardziej nam zależy?

 Gdy zachowamy zdrowy umiar, to możemy czerpać wiele korzyści z tej kawowej słabości do małego co nieco. 


           Historia kawy i jej globalne rozpowszechnienie.

   Kawa, ten zbawienny napój, trafił do nas prawdopodobnie z Etiopii.  Jak legenda głosi, to gdy  jeden z pasterzy zdziwił się, kiedy jego kozy zaczęły „tańczyć”. Po krótkim śledztwie okazało się, że zjadły one ziarna kawowca. Postanowił więc zebrać owoce i zalać je wrzącą wodą, a następnie wypił sporządzony napój, który – zgodnie z legendą – szybko stał się niezmiernie popularny w Etiopii i całej Afryce.

 I tak to zaczęła się historia wspaniałego napoju, który podbił cały świat. 

Według źródeł historycznych kawę – jako napój – zawdzięczamy kupcom z terenów dzisiejszego Jemenu, którzy zaczęli parzyć owoce kawowca na przełomie XIII i XIV wieku, sprowadzając je wcześniej z Etiopii.

  Kawa, która była na początku rozprzestrzeniona  w krajach arabskich w XIII wieku, do  Europy dotarła ok. XVI wieku, a do Polski dotarła pod koniec XVII wieku, a było to za panowania Augusta II Mocnego.  Jak to bywa z nowościami, na początku  nie zyskała wielkiej popularności, uważano ją za niesmaczny napój, a ponadto twierdzono, że jest szkodliwym napojem dla naszego zdrowia. Takim wielkim miłośnikiem kawy, mimo wszystko był Jan III Sobieski. My Polacy pokochaliśmy kawę dopiero na początku XVIII wieku, a pierwsza kawiarnia powstała w Gdańsku. Najpierw był to napój dle elit, lecz szybko stał się napojem powszechnym i ogólnodostępnym, rozpowszechnionym w całym kraju. 

  

       Tradycje łączenia kawy z ciastkami w różnych kulturach. 

   Nam, wszystkim z pachnącą kawą, kojarzą się przede wszystkim Włochy, chociaż to nie Włosi spożywają jej najwięcej. Prym wiodą mieszkańcy Skandynawii i tak: w Finlandii średnie roczne spożycie kawy  -to 12 kg na osobę, w Norwegii ok, 10 kg, natomiast w Islandii i Danii to 9 kg. We Włoszech spożycie kawy na jednego mieszkańca wynosi ok. 5 kg kawy rocznie. 

  Jest coś magicznego, gdy łączymy bogaty aromat świeżo parzonej kawy ze słodką rozkoszą pysznego  ciastka. Razem tworzy się harmonia symfonii dla naszych kubków smakowych. 

 Przy tak wielu dostępnych słodkich deserach, który z nich wybrać, aby idealnie uzupełniał nam filiżankę kawy? Tradycje i preferencje w krajach są różne i tak np.;

    -Włochy  -to  espresso i biscotti. 

Biscotti, to słynne włoskie ciasteczka, które są popularnym  dodatkiem  do kawy. Są one dwukrotnie pieczone ciasteczka, mają twardą konsystencję, dzięki czemu idealnie nadają się do zanurzania w kawie.  Razem z aromatyczną kawą espresso tworzą niepowtarzalną rozkosz dla naszego podniebienia.

      -Francja -to  kawa z croissantem.    

Połączenie kawy i kruchego francuskiego rogalika tworzy idealną parę podczas śniadania.  Te maślane, delikatne warstwy świeżo upieczonego croissanta są idealnym towarzyszem parującej filiżanki kawy, tworzy śniadanie, które jest zarówno pocieszające, jak i pobudzające.

     -Turcja, to kawa po turecku i lokum.

 Lokum -słodki deser, który ma ponad 24 smaki, a także różne nadzienia jak orzechy włoskie, pistacje i orzechy laskowe. W mieście Afyon produkuje się specjalny rodzaj lokum z warstwą kajmaku i pokryty wiórkami kokosowymi.

  Taki słodki przysmak do porannej kawy po turecku, to wprost niebiańska uczta dla naszego podniebienia.

    -Austria -to kawa po wiedeńsku i tort Sachera.

  Ten austriacki przysmak -tort Sachera, to czekoladowe ciasto z dodatkiem migdałów przełożone morelową konfiturą wraz z filiżanką kawy po wiedeńsku, -a jest nią napar kawowy z kostkami czekola

dy, bitą śmietaną i posypką,  - to coś, czemu mało kto jest się w stanie oprzeć. 



        Kultura kawiarniana jako przestrzeń łączenia kawy z ciastkami.

  Ciekawostką jest fakt, ze Arabowie przez bardzo długo traktowali kawę  jako napój podejrzany, a nawet jako  zesłany przez  moce nieczyste. Z tych powodów religijni muzułmanie  nie mogli pić kawy, która była zakazanym napojem  w Mekce, Kairze czy w Imperium Osmańskim.

   Niemniej dużym paradoksem jest fakt, że pierwsza kawiarnia, w której podawano kawę, jest Stambuł. To właśnie Stambule w 1554 roku, powstała pierwsza kawiarnia.  Początkowo był to trudny biznes, a to ze względu na to, że głęboko wierzący muzułmanie   uważali kawiarnie za miejsca niegodne. 

 Jednakże stosunkowo, szybko owe kawiarnie przerodziły się w centra lokalnych społeczności, w których przy filiżance pachnącej, aromatycznej kawy,  omawiane były sprawy gospodarcze, polityczne itp.

  Kawiarnie od samego początku zaistnienia,  były nie tylko miejscem, w którym można było uraczyć się wyborną kawą  oraz wyśmienitymi słodkimi ciasteczkami, ale również można przeżyć prawdziwą ucztę duchową.  To właśnie  w takich miejscach również odbywały się  spotkania kulturalno -towarzyskie.   Również w dzisiejszych czasach, możemy znaleźć kafejki, w których przy aromacie  i zapachu kawy są  organizowane wieczory literackie oraz recitale.  

   Przybliżę kilka  znanych kawiarni w Europie i ich podejście do serwowania kawy z ciastkami.

Najbardziej legendarne kawiarenki na świecie, które warto odwiedzić, by poczuć  aromat kawy unoszący się w ich wnętrzach zabytkowych. 

      -Caffe Florian  we Włoszech, jest najstarszą włoską kawiarnią, która swą działalność  rozpoczęła  w 1720 roku.   Kawiarnia to nie tylko miejsce, w którym możemy wypić filiżankę kawy, ale również jest to galeria obrazów i rzeźb.  Najsłynniejszymi  gośćmi kafejki bywali  między innymi Charles Dickens, Goethe oraz Casanova.

       -Caffe Slavia  w Pradze, kawiarnia mieszcząca się  nieopodal słynnego Teatru Narodowego. Kawiarenka była ulubionym miejscem spotkań ważnych osobistości świata kulturalnego i politycznego Republiki Czeskie.  Odwiedzali ją znani goście między innymi pisarz Franz Kafka oraz prezydent Vaclav Havel.

        -Café Central w Wiedniu kawiarnia, która urzeka oryginalną aranżacją wnętrza.  Przy filiżance wspaniałej kawy po wiedeńsku, możemy wysłuchać recitali fortepianowych, a do dzięki wspaniałej akustyce wnętrza lokalu.

         

    Polska również może poszczycić się kawiarniami, które kryją piękną historię – m.in. w Krakowie i w Warszawie.

    Jedną z najbardziej znaną, a zarazem najstarsza z kawiarń w Polsce jest w Krakowie kawiarnia u Jana Michalika. Jej początki datowane są na 1895 rok. W lokalu tym nie tylko można było raczyć się wspaniałą kawą, czy wyśmienitymi wyrobami cukierniczymi, ale można było przeżyć prawdziwą ucztę duchową.  Właśnie w kafejce u Jana Michalika  zadebiutował znany kabaret Zielony Balonik.  W dzisiejszych czasach również są organizowane wieczory literackie i liczne recitale. 

    Jak powszechnie wiadomo, niektóre kawiarnie z uwagi na swoją wyjątkową atmosferę mogą posłużyć jako doskonałe miejsce licznych spotkań artystycznych, społecznych, a niekiedy i  politycznych. 


      

           Wpływ tradycji na dzisiejsze gusta konsumentów.

   Jest coś magicznego w połączeniu zapachu aromatycznej kawy i słodkiego ciastka.

Ten zapach świeżo zaparzonej kawy i słodka rozkosz pysznego ciastka, to pokusa, której nie można się oprzeć. 

    Wśród wyrobów Dr. Gerarda znajdziemy wiele ciasteczek, które utworzą wyśmienitą symbiozę dla naszego podniebienia. 

    -Kawa po wiedeńsku  -Doskonałym dodatkiem do takiej kawy będą:

 -Pryncytorcik, C-moll Coconut, C-moll Hazelnut, te torciki wafelkowe oblane czekoladą dostarczą bogaty słodko -gorzki smak ciastek i pięknej harmonii smaku kawy. 

     -Kawa espresso, doskonale nam będzie smakowała gdy do niej podamy;

  ciastka Markizy Dr Gerarda,  -Mafijne Duoo, Mafijne Choco, Mafijne Brownie,      

  te chrupiące herbatniki doskonale nadają się do zanurzania w kawie. Herbatników subtelna słodycz,  która pięknie uzupeniją solidność kawy, tworząc rozkoszną chrupkość przy każdym łyku.

      -Kawa late, - idealnie będzie nam smakować w towarzystwie -Pierników od Dr. Gerarda.   Te pierniczki z nadzieniem wieloowocowym w polewie kakaowej, z każdym gryzem i łykiem aromatycznej kawy, to niebo w ustach, a jaka rozkosz?

     Wszystkim amatorom kawy polecam pyszne wyroby od Dr. Gerarda. Jest ich tak wiele, że  zapewne każdy z nas znajdzie coś ulubionego do kawy dla siebie. 


   

         Podsumowanie   

 Kawa jest popularnym napojem do deserów ze względu na jej zdolność do uzupełniania i wzmacniania smaków.

 Smak gorycz kawy może zrównoważyć słodki ciastek, deserów,  razem tworzy się harmonia smaków, której trudno się oprzeć.  Każdy z nas  

    Umiarkowane spożycie kawy wiąże się z kilkoma korzyściami zdrowotnymi, takimi jak zmniejszone ryzyko choroby Parkinsona, chorób wątroby i niektórych rodzajów raka.

Kawa zawiera przeciwutleniacze, które mogą pomóc w ochronie przed uszkodzeniem komórek i stanami zapalnymi


     Ciekawostka;  Najdroższa kawa na świecie – Kopi luwak, osiąga zawrotną cenę ponad 2000 zł za kilogram. Czemu tak drogo?  Poza jej ogromną popularnością cenę winduje sposób jej obróbki. Mianowicie jest przygotowywana z ziaren pochodzących z odchodów zwierzęcia zwanego właśnie luwakiem. Jego kwasy żołądkowe trawią skórkę oraz miąższ owoców kakaowca, pozostawiając ziarna w nienaruszonym stanie. Dzięki temu smak kawy przygotowanej z tych ziaren jest pozbawiony kwasowości, która jest charakterystyczna dla innych wysokogatunkowych kaw, a ma dużo słodyczy.

     Zachęcam do eksperymentowania i łącznica kawy z różnymi słodkimi deserami, bo przecież każdy z nas ma różne smaki i każdy z nas polubi swoją słodycz. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz