poniedziałek, 28 października 2024

Międzynarodowy Dzień Kawy. Historia i tradycje łączenia kawy z ciastkami w różnych kulturach.

Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzony jest na całym świecie 1 października. Pierwszy raz świętowano w 2015 roku gdy zapadła decyzja o oficjalnym wyznaczeniu dnia na ukoronowanie kawy przez Międzynarodową Organizację Kawy. W tym dniu promuję się oraz celebruje kawę, która jest jednym z najbardziej ulubionych napojów. Święto to jest także okazją do tego, aby docenić rolników, handlowców, baristów i wszystkich, którzy przyczyniają się do przemysłu kawowego. Dzień ten służy do celebrowania bogatej kultury oraz społeczności, która ma związek z kawą, a dodatkowo ma na celu podkreślić trudności związane ze sprawiedliwym handlem oraz zrównoważonymi  praktykami rolniczymi. 

Dlaczego warto poznać tradycje łączenia kawy z ciastkami? 

Poznanie historii i tradycji łączenia kawy z ciastkami w różnych kulturach przyczynia się do odkrycia kulinarnych, społecznych oraz kulturowych umiejętności i pomysłowości w danych regionach. Oto parę czynników, które powinny nas skłonić do zgłębienia tematu: 

-znaczenie kulturowe- spożywanie kawy z ciastkami w wielu miejscach to czas relacji społecznych, okazji do rozmów, celebrowania zwykłych momentów, wzmacniania więzi,

-poznanie różnych smaków oraz metod kulinarnych- różne kultury proponują ciekawe połączenia smaków kawy z ciastkami, a poznając różnice w tradycjach, docenimy umiejętności baristów oraz cukierników, którzy na bieżąco unowocześniają swoje receptury,

-znaczenie historyczne- kawa za sprawą długiej historii, która splata mnóstwo ludzi na świecie, pozwala zrozumieć jak rozprzestrzenianie się kawy, wpłynęło na zmiany kulinarne, stosowanie nowości i innowacyjnych technologii,

Zgłębienie zwyczajów łączenia kawy i ciastek może być pomocne dla współczesnych cukierników. 

Pochodzenie oraz historia kawy

Kawa pochodzi z Etiopii, a owoce kawowca znane były już 2000 lat temu i spożywano je najpierw z masłem i solą. Kawę w formie napoju odkryto później w Jemenie. Pochodzenie kawy jako napoju nie jest do końca znane i istnieje na ten temat wiele legend. Jedna z nich mówi, że kawę pito już w IX wieku w Etiopii, dzięki pasterzom kóz, którzy zauważyli, że zwierzęta zjadają czerwone owoce z krzewów rosnących w okolicy i są po nich aktywniejsze. Pozbierali, więc owoce, a następnie zaparzyli je w gorącej wodzie i otrzymali smaczny napój, po którym byli pełni energii. 

Metodę parzenia nasion oraz przygotowywania z nich napoju opracowano prawdopodobnie w Jemenie, a Beduini, wędrując po Półwyspie Arabskim, rozprzestrzenili kawę w regionie. Dopiero po wielu latach zwyczaj picia kawy zaczął się przemieszczać poza arabskie plemiona. Nie wszędzie można było spożywać kawę, zakazano jej przede wszystkim w Mekce i Kairze oraz wprowadzono restrykcje w Imperium Osmańskim. 

W 1554 roku w Stambule otwarto pierwszą kawiarnię, a największy rozgłos zyskały za sprawą burzliwych rozmów, co nie podobało się lokalnym władzom. Dopiero pod koniec XVI wieku zniesiono ograniczenia, a Imperium Osmańskie pośredniczyło w sprzedaży kawy i dzięki temu było mocarstwem kawowym. 

W Europie kawa pojawiła się pod koniec XVI wieku i nie cieszyła się początkowo sympatią, aż do czasu kiedy papież Klemens VIII stwierdził, że nie jest ona dziełem Szatana. 

Pierwsze europejskie kawiarnie powstały w Anglii, dokładnie pierwszy lokal otwarto w Oxfordzie w 1650 roku i należał on do osmańskiego Żyda Jakuba, a dopiero 2 lata później pierwszą kawiarnię otwarto w Londynie. Gdy w końcu kawa trafiła na dwory europejskiej arystokracji i w Paryżu otwierano pierwszą kawiarnię w 1671 roku, to w Anglii było ich już ponad 3 tysiące.

W wieku XVII i XVIII gdy Europejczycy poznali i polubili kawę, zapragnęli ją uprawiać. Holandia i Francja jako pierwsze założyły plantacje kawy w Cejlonie, Jawie, Martynice i Gujanie Francuskiej. Oczywiście kawa była dostępna tylko dla elit, a dla zwykłych ludzi nie. Zmieniło się to dopiero za sprawą Portugalii, która ukradła francuskie sadzonki z Gujany i zaczęła swoją uprawę kawy w Brazylii i tak przez około 100 lat to właśnie Brazylia była największym producentem kawy na świecie. 

W Polsce kawa pojawiła się w XVII wieku za sprawą Turków, którzy panowali nad Mołdawią i dlatego pierwsze kawiarnie, które u nas powstały znajdowały się na terenach zajętych przez wojska osmańskie i służyły tylko Turkom. Dopiero w Gdańsku otwarto pierwszą naprawdę polską kawiarnie, a kawa stała się bardzo modna, było to na przełomie XVII i XVIII wieku, i tak stopniowo zaczęła opanowywać cały kraj. Z upływem czasu dostęp do kawy był łatwiejszy, ponieważ ziarna były tańsze, co przyczyniło się do powstawania nowych metod parzenia kawy i innych sposobów jej podawania. Obecnie kawa jest najpopularniejszym napojem na świecie. 

Tradycja łączenia kawy z ciastkami w różnych kulturach

W niektórych krajach łączenie kawy z ciastkami jest bardzo popularne i głęboko zakorzenione w wielu kulturach, w których występują szczególne kompozycje smaków mające na celu podkreślić rolę kawy w społeczeństwie, a ciastka mają być słodkim dodatkiem. 

Oto kilka ciekawych przykładów takich połączeń z różnych miejsc:

-Włochy. Espresso i biscotti

Najbardziej znana kawa we Włoszech to espresso, która jest podstawą ich kultury kulinarnej. Kawa ta jest mocna, aromatyczna bez dodatku cukru i mleka. Biscotti to kruche, twarde, podwójnie pieczone ciastka zawierające najczęściej migdały lub inne dodatki (orzechy laskowe, czekoladę, suszone owoce). Tradycyjnie ciastka te macza się w kawie i dzięki temu są miękkie oraz idealnie się komponują z mocnym smakiem espresso. Najczęściej kawę z ciastkami podaje się po posiłku jako deser. 

-Francja. Kawa z croissantem 

We Francji kawa z croissantem to kwintesencja poranka. Tradycyjne śniadanie jest lekkie, proste i eleganckie składa się z kawy zazwyczaj espresso i chrupiącego rogalika. Croissant przygotowywany jest z ciasta francuskiego i ma kształt półksiężyca, a warstwy tego ciastka powstają dzięki wielokrotnemu składaniu ciasta i dodawaniu masła. Spożywanie kawy we Francji jest rytuałem, który polega na delektowaniu się małymi przyjemnościami dnia codziennego. Najczęściej pije się kawę z mlekiem i macza się w niej kawałki croissanta, rogalik wtedy wchłonie kawę i zrobi się wilgotniejszy oraz uwolni maślany smak, łącząc się z kawą. 

-Turcja. Kawa po turecku i lokum 

Są to nierozłączne ogniwa tradycji tureckiej. Kawa z lokum podawana jest w czasie gościnności przy okazji spotkań towarzyskich. Kawa po turecku ma ciekawy sposób parzenia, charakteryzuje się intensywnym, mocnym smakiem. Ziarna kawy mielone są na bardzo drobny proszek, a po zalaniu wodą trzeba je gotować w specjalnym naczyniu (cezve lub ibrik). Poziom słodkości ustala się przed przyrządzeniem, ponieważ słodzi się ją podczas gotowania. Lokum to tradycyjne tureckie słodycze: miękkie, żelowe kostki zazwyczaj o smaku róży, cytryny, orzechów z dodatkiem cukru pudru. Lokum pochodzi z czasów Imperium Osmańskiego i jest oznaką gościnności oraz szacunku. Kawa po turecku i lokum współtworzą zgraną parę, ponieważ słodkie lokum jest doskonałym dodatkiem, który łagodzi intensywny smak kawy i dzięki temu powstaje idealne zestawienie smaków, które jest prawdziwym doznaniem tureckiej kultury. 

-Austria. Kawa po wiedeńsku i tort Sachera

Picie kawy szczególnie w Wiedniu wiąże się z elegancją i spokojem. Kawa po wiedeńsku podawana jest z bitą śmietaną. Zazwyczaj jest to mocna czarna kawa, na którą nakłada się warstwę bitej śmietany. Intensywny smak kawy w połączeniu ze słodką śmietanką tworzy idealne połączenie smakowe. Dodatkiem do tej kawy często jest tort Sachera- najsłynniejszy wypiek kuchni australijskiej, składa się on z dwóch blatów ciasta czekoladowego przełożonych cienką warstwą konfitury morelowej. Całość pokryta jest obficie gęstą, ciemną polewą czekoladową. Tort serwuje się przeważnie z bitą śmietaną dzięki, której intensywność czekolady nie jest dominująca. 

-Szwecja. Fika- przerwa na kawę i ciastka

Fika to popularna i bardzo zakorzeniona tradycja w szwedzkiej kulturze. Jest to przerwa, podczas której pije się kawę i konsumuje coś słodkiego- najczęściej ciastka. Przerwa ta może być w pracy, w domu czy na świeżym powietrzu- najważniejsze jest spotkanie oraz spędzanie wspólnie czasu. Fika to nie tylko moment na kawę to również chwila na odpoczynek, rozmowę, umacnianie więzi, budowanie oraz podtrzymywanie relacji. W Szwecji picie kawy jest codziennym rytuałem, a nie tylko i przyjemnością. W tym kraju spożywa się najwięcej kawy na świecie, a fika odgrywa tam główną rolę. W kulturze szwedzkiej fika, jest symbolem równowagi pomiędzy życiem zawodowym i prywatnym oraz wyrazem szacunku dla więzi międzyludzkich. To chwila dla siebie i innych, która pozwala na trochę relaksu oraz towarzystwo. Fikę docenia się za głębszy sens społeczny oraz zwyczajność. 

Współczesne trendy w łączeniu kawy z ciastkami

Połączenia te są bardzo kreatywne i interesujące. Popularne stają się zestawienia tradycyjnych połączeń z nowymi koncepcjami. Takie trendy widoczne są szczególnie w nowoczesnych kawiarniach, które wprowadzają mnóstwo nowości i dzięki temu klasyczne zestawienia smakowe otrzymują nowy format. Oto niektóre z rewolucyjnych zmian oraz pomysłów:

-stosowanie rozmaitych składników takich jak np. alternatywne mleka- w nowoczesnych kawiarniach stosuje się różne rodzaje mleka jak migdałowe, owsiane, kokosowe, które oddziałują na smak oraz intensywność kawy, oraz mają wpływ na połączenie z ciastkami,

-używanie składników organicznych oraz naturalnych, które wydobywają smak i podkreślają jakość wykorzystywanych składników,

-tworzenie innowacyjnych połączeń smakowych kawy oraz ciastek. Łączenie kawy z nietypowymi składnikami jak np. słony karmel, matcha, przyprawy, 

-dopasowywanie kawy do ciastek o podobnej nucie smakowej, 

-serwowanie dietetycznych ciastek do kawy- zainteresowanie zdrowszymi zamiennikami przyczynia się do większego spożycia kawy,

-łączenie przeróżnych składników oraz smaków w celu uzyskania idealnych zestawień o unikatowych, oraz oryginalnych smakach, które będą zaskakiwać klientów.

Nowoczesne trendy w serwowaniu kawy z ciastkami przyciągają nietypowym smakiem, wyglądem, innowacyjnymi połączeniami oraz różnorodnością. 

Kultura kawiarniana jako przestrzeń łączenia kawy z ciastkami

Rola kawiarni w reklamowaniu tradycji oraz najnowszych i popularnych połączeń kawy ze słodkościami jest kluczowa, ponieważ ich aktywność  przyczynia się przede wszystkim do utrzymania tradycji poprzez dbanie o zwyczaje kulinarne dotyczące serwowania kawy z ciastkami, a w niektórych kulturach takie połączenie jest obowiązkowe. Ponadto w kawiarniach podtrzymywane są zwyczaje spotkań towarzyskich przy kawie z dodatkiem ciast, ciasteczek, deserów. Dodatkowo w innowacyjnych kawiarniach rozwój związany ze zwyczajem serwowania kawy z ciastkami jest na bieżąco udoskonalany poprzez wprowadzenie niepowtarzalnych połączeń smakowych oraz form ich podawania. Współczesne kawiarnie kuszą klientów nowymi smakami, teksturami oraz kształtami, które są ciekawymi wariantami już istniejących wypieków lub są to całkiem inne kompozycje smaków inspirowane kulturą różnych krajów. 

Słynne kawiarnie

Na świecie jest wiele znanych kawiarni, które osiągnęły sukces w serwowaniu kawy ze słodkościami za sprawą niepowtarzalnego, oraz wyjątkowego łączenia kawy z wypiekami. Do słynnych kawiarni należą przede wszystkim:

-Café  de Flore w Paryżu

Ta paryska kawiarnia znana jest ze spotkań intelektualistów oraz artystów. Oferują w niej klasyczne francuskie wypieki takie jak croissanty czy tarty owocowe z kawą espresso lub café crème. Kawiarnia słynie z prostoty, elegancji i serwuje oryginalne francuskie smaki.

-Caffè Florian w Wenecji 

Jest to jedna z najstarszych kawiarni na świecie założona w 1720 roku. Można się tu napić klasycznej włoskiej kawy-espresso, cappuccino z dodatkiem włoskich (delikatnych) wypieków jak biscotti, sfogliatelle, które idealnie łączą się z aromatycznymi kawami. 

-Café Sacher w Wiedniu

To słynne miejsce, w którym podaje się popularny tort Sachera. Ten wypiek jest idealnym dodatkiem do klasycznej kawy wiedeńskiej podawanej z bitą śmietaną. Kawiarnia nawiązuje do klasycznego stylu wiedeńskiego. 

- Pastéis de Belém w Lizbonie

Znana ze słynnego portugalskiego deseru- pastel de nata (babeczki budyniowe z ciasta francuskiego). Ciasteczka z kremowym wnętrzem doskonale pasują do mocnego espresso znanego jako bica. Połączenie kawy i babeczek jest symbolem portugalskiej kultury.

W wielu krajach kawiarnie spełniają istotną rolę, ponieważ są miejscem spotkań, rozmów oraz pełnią funkcję połączenia społecznego i wzajemnego spędzania wolnego czasu. Znaczenie kawiarni jest różne i zależy od kultury, historii, a także tradycji konkretnego kraju. Wspólną cechą wszystkich kawiarni jest chęć spotkania z innymi ludźmi w towarzystwie aromatycznej kawy i pysznego ciastka. 

Wpływ tradycji na dzisiejsze gusta konsumentów

Tradycyjne połączenie kawy i ciastek pełni ważną rolę w kształtowaniu współczesnych wyborów konsumentów. Produkty te kojarzą się z domem, dzieciństwem i rodzinnymi spotkaniami. Kulinarna wymiana oraz globalizacja przyczyniły się do wprowadzania nowoczesnych wersji klasycznych wypieków w nowych odsłonach, oraz połączeniach i eksperymentowania z międzynarodowymi smakami, a konsumenci świadomie łączą tradycje z nowymi trendami, które rządzą w serwowaniu kawy i ciastek. 

Celebrować tradycję łączenia kawy z ciastkami możemy każdego dnia, więc serdecznie zapraszam do spróbowania różnych połączeń kawy i ciastek zarówno klasycznych jak i nowoczesnych, gdyż warto skosztować czegoś nowego, innego, aby odkryć wyjątkowe smaki. Eksperymentowanie z różnego rodzaju wariantami pozwoli znaleźć ciekawe kombinacje tych produktów i z pewnością będzie to niezwykła podróż przez nietypowe smaki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz