poniedziałek, 28 października 2024

Międzynarodowy dzień kawy. historia i tradycje łączenia kawy z ciastkami w różnych kulturach

Światowy dzień kawy to doskonała okazja, by celebrować naszą miłość do kawy, odkrywać nowe smaki, a także zgłębiać różnorodne techniki jej parzenia. Przy okazji warto zwrócić uwagę na odpowiedzialne podejście do produkcji tego napoju. Obchodzony 29 września w Polsce, Austrii, Belgii, Szwecji, Norwegii, Indonezji, Kanadzie i USA, a 1 października w Niemczech, Słowacji, Australii, Wielkiej Brytanii i Irlandii, ten dzień jednoczy miłośników kawy na całym globie. Święto wprowadziła międzynarodowa organizacja kawy, żeby promować i celebrować popularny napój. Wielu z nas nie wyobraża sobie ulubionej kawy bez kawałka smacznego ciasta, ciastka czy czekoladki. Kawa i słodycze to doskonałe połączenie i niewątpliwie słodkie przekąski doskonale komponują się z mocnym aromatem kawy. Okazuje się że zainteresowało to również naukowców. To bowiem nie brak silnej woli, tylko kofeina sprawia, że mamy ochotę na słodkie dodatki do kawy. Dla wielu z nas kawa i coś słodkiego to połączenie idealne, bo smak słodki i gorzki doskonale się dopełniają. Chęć na słodycze do kawy nie pojawia się przypadkowo, wręcz przeciwnie. Kofeina wzmaga apetyt na słodycze, a dodatkowo jednocześnie zmienia nasze odczucia smakowe dotyczące intensywności słodkiego smaku. Historia kawy zaczyna się w świecie zwierząt. To one były jej pierwszymi testerami. Dobra informacja była taka, że zjadały owoce i przeżywały, czyli owoce kawowców nie były trujące. Gdy w końcu opracowano zadowalającą procedurę obróbki owoców i przygotowywania z nich naparu, kawa zaczęła zyskiwać w pełni zasłużoną popularność. Ziarna już w XI wieku wyruszyły w podróż po świecie. Z rodzinnych okolic obecnej Etiopii i trafiły do Arabii, skąd wraz z pielgrzymami odwiedzającymi Mekkę i Medynę i rozpierzchły się po kolejnych islandzkich miastach. Kawa już wtedy wzbudzała ogromne emocje. Były nawet próby zakazywania jej spożycia, jako napoju niezgodnego z religijnym kultem. Po zniesieniu obostrzeń, jak grzyby po deszczu zaczęły powstawać pierwsze kawiarnie. Na początku XVI wieku kawę zaczęto parzyć w Kairze, zachęcając europejskich kupców zniewalającym zapachem i działaniem kofeiny. Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, który ma długą i bogatą historię. Jej korzenie sięgają wieków, a fascynujące wydarzenia oraz kulturowe znaczenia sprawiają, że kawa zajmuje wyjątkowe miejsce w sercach ludzi na całym globie. Kultura picia kawy rozkwitała, a kawa stała się nieodłącznym elementem życia towarzyskiego. W XVII wieku kawa dotarła do Europy, stając się ulubionym napojem elit społecznych. Włoska tradycja picia kawy. Włosi nie uprawiają kawy ale sprowadzają ją z dalekich zakątków świata, łączą w mieszanki i wypalają w swoich palarniach kaw. Ponieważ produkują ją przede wszystkim pod espresso, które powinno mieć wyrazisty i intensywny smak. Espresso podawana jest w małych filiżankach, ma ona bardzo intensywny smak i charakterystyczną piankę. Najlepiej do tej kawy smakują dwukrotnie wypiekane ciasteczka biscotii, które przed z jedzeniem zanurza się w niej. Kolejny przystanek w wędrówce po różnych krajach i zwyczajach obcokrajowców w piciu kawy to Francja. Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów wypijanych codziennie w dużych ilościach przez Francuzów. Lekką ale za to dużą kawę z mlekiem najczęściej pije się na śniadanie, najlepiej w towarzystwie francuskiego rogalika, czyli croissanta. Kawa w Turcji jest traktowana często jako deser po posiłku, co pokazuje też umiłowanie Turków do słodkości. Najczęściej do kawy je się lokum, to ikoniczny turecki deser. Oryginalna kawa podawana w wiedeńskich kawiarniach to mocny kawowy napar, zazwyczaj z czekoladą, z dodatkiem bitej śmietany oraz posypką z cynamonu, kakao lub zmielonych ziaren kawowych. Podawana obowiązkowo ze słodkim deserem w postaci tortu sachera. Niejedna osoba z pewnością czeka na tę chwilę z utęsknieniem, choć niestety nie każdy traktuje ją w szczególny sposób. Kawowa przerwa pomaga skutecznie naładować baterię na resztę dnia i zwiększa naszą efektywność w pracy. Dla nas Polaków wcale nie musi być czymś istotnym, ale dla niektórych nacji jest elementem kultury. Szwedzi przerwę na kawę traktują jako swoisty rytuał, który ma nawet swoją nazwę fika. Organizacja wydarzeń kulturalnych w nowoczesnych kawiarniach to znakomity sposób na rozwiązanie miejskiego krajobrazu i stworzenie przestrzeni, która służy więcej niż tylko konsumpcji kawy. Występy na żywo, koncerty spotkania z autorami, które umożliwiają bliższe poznanie literatury. Takie wydarzenia nie tylko wzbogacają ofertę kawiarni, ale przede wszystkim budują społeczność wokół wspólnych pasji i zainteresowań. Nic nie działa na zmysły tak dobrze, jak ten duet. Kawa i coś słodkiego poprawia nastrój, skutecznie dodadzą energii i pozwolą ugościć znajomych w najbliższy możliwy sposób. Zamiast domowego ciasta, możesz do kawy wybrać ciastka, jeśli będą to słodycze kuszące nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Te z groszkami mms oblane czekoladą czy nadziewane masłem orzechowym będą dla małej czarnej znakomitym towarzystwem. Bezglutenowe ciastka kawowe. Dzięki pełnoziarnistej mące gryczanej długo zachowują świeżość i wspaniały kakaowy smak. Polecam je szczególnie jako dodatek do filiżanki czarnej kawy. Wegańskie kawowe ciasteczka raw. Te wegańskie kawowe ciasteczka raw bez pieczenia łączą zdrową energię z bogactwem wartości odżywczych. Są wypełnione tylko naturalnymi składnikami, a dodatek inuliny sprawia, że dokarmiają także nasze pożyteczne bakterie jelitowe i przyczyniają się do wzmocnienia odporności, bardzo dobrze smakują do kawy. Kawiarnie przyczyniają się do tradycji łączenia kawy i ciastka. Najbardziej oczywistym powodem jest fakt, iż oba produkty pasują do siebie pod względem smaku. Zwłaszcza kawa czarna, niesłodzona, świetnie kontrastuje ze słodyczą deseru, dzięki czemu oba smaki wzajemnie się łagodzą. Najsłynniejsze kawiarnie na świecie. Cafe Florian we Włoszech, cafe Slavia w Pradze, cafe central w Wiedniu, new York cafe na Węgrzech, majestic cafe w Portugalii, legendarne kawiarnie w Krakowie. Potrzeby współczesnych klientów kawiarni i sposoby ich zaspokajania. Oprócz specyfiki lokalnych klientów, właściwa kawiarnia reaguje na globalne tematy i trendy. Klienci chcą cappuccino zrobione z wyselekcjonowanej kawy uprawianej zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Ludzie w dzisiejszym społeczeństwie wyrażają swoje różnice w diecie i oczekują, że kawiarnie dostosują się do ich wymagań. Nie jest niczym niezwykłym, że goście w kawiarni proszą o wegańskie przekąski. Wielu z nas nie wyobraża sobie ulubionej kawy bez kawałka smacznego ciasta, ciastka czy czekoladki. Kawa i słodycze to doskonałe połączenie i niewątpliwie słodkie przekąski doskonale komponują się z mocnym aromatem kawy. To bowiem nie brak silnej woli, tylko kofeina sprawia, że mamy ochotę na słodkie dodatki do kawy. Oznacza to, że słodycze spożywane wraz z kawą wydają nam się mniej słodkie niż te same słodycze, które spożywamy samodzielnie, bez kawy. Warto poznać historię i tradycję łączenia kawy z ciastkami. Zapraszam wszystkich do eksperymentowania z różnymi tradycjami i nowoczesnymi połączeniami kawy z ciastkami w codziennym życiu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz