Praktyczne wskazówki i przepisy na rozwijanie zmysłów
podczas pieczenia ciasteczek.
Przepisy dostosowane do rozwijania zmysłów.
Dla osób niewidomych i innych osób, które chcą rozwijać
swoje zmysły takie jak węch, dotyk, słuch powinny być dostosowane przepisy.
Przepisy ciastek o intensywnym zapachu na przykład cynamonowe, korzenne. To
osoby takie będą wtedy wyczuwały aromat poszczególnych dodatków do tych ciast.
Jeżeli chodzi o zmysł dotyku warto dodawać do zwykłej mąki różne dodatki w
formie płatków owsianych, orzechów i tym podobnych rzeczy, aby osoba robiąca
ciasto mogła wyczuć konsystencję tego, co trzyma w rękach. Jeżeli chodzi o
słuch najlepsze ćwiczenia podczas pieczenia, są to takie jak rozbijanie jajek.
Przesypywanie różnych składników ze szklanki do miski, czy z innych pojemników
do mniejszych lub większych. Wszystko zależy od tego, z jaką chęcią osoby
niewidome, czy inne osoby, które chcą rozwijać swoje zmysły podchodzą do tych
rzeczy.
Wskazówki dotyczące przestrzeni kuchennej.
Zawsze musimy pamiętać, że pierwszej kolejności
najważniejszą rzeczą jest bezpieczeństwo każdej osoby, która znajduje się w
kuchni. Jest, jeżeli chodzi o osoby niewidome, słabowidzące lub dzieci musimy o
tym pamiętać w szczególności. Najważniejsze pamiętajmy o tym, aby nasze
piekarniki były odpowiednio oznaczone. Możemy oznaczać je różnymi rzeczami. Na
przykład tam gdzie jest włączanie piekarnika możemy nakleić małe kropki tak
zwane przyklejane klipsy lub zrobić kropkę pęczniejącym flamastrem. I w podobny
sposób możemy ustawić najważniejsze programy w naszym piekarniku. Wtedy osoba
niewidoma dotykiem znajdzie odpowiednią rzecz, która ją będzie interesowała
podczas pieczenia. Jeżeli zaczynamy zabierać się do pieczenia pamiętajmy, aby
przygotowane były odpowiednie miarki. Na rynku możemy znaleźć wszelkie Miarki
do mąki, cukru itp. rzeczy. Zamiast odmierzać szklaną szklanką możemy również
odmierzać to plastikowymi kubkami by było bezpieczniej. Na stole, na którym
będą przygotowane ciasteczka nie powinny się znajdować inne rzeczy niż tylko te,
które będą nam potrzebne do wypieków. Pamiętajmy, że osoba niewidoma sama
powinna poukładać sobie rzeczy, które będą jej potrzebne, wtedy będzie
pamiętała gdzie i co postawiła.
Jak pieczenie wspiera integrację społeczną.
Nie ma osób, które by nie lubiły słodycze. A jak słodycze to
wszelkiego rodzaju ciasta, ciasteczka. Nie ma nic fajniejszego jak wspólne
przygotowanie takiej właśnie słodkości. Prawdziwa integracja właśnie wtedy
następuje, kiedy wspólnie przygotowujemy coś pysznego. Integracja polega na tym,
że rozmawiamy ze sobą, pokazujemy sobie pewne rzeczy przekazujemy sobie pewne
rzeczy. A największa integracja jest wtedy, kiedy z piekarnika wyciągniemy
przepyszne ciasta i ciasteczka, które razem będą spożywane.
Międzynarodowy Dzień Białej Laski jest bardzo ważnym dniem
dla osób niewidomych oraz słabowidzących. Ale także powinien być ważny dla nas
wszystkich, ponieważ dla nas to jest też informacja. Kiedy widzimy osobę z
białą laską wiemy, że ta osoba jest niewidoma lub słabowidząca, możemy ustąpić
jej drogę albo zapytać się czy w czymś nie pomóc. Osoby niewidome dzięki białym
laską mogą czuć się bezpieczniej podczas poruszania się. Osoby niewidome
celebrują ten dzień integrując się razem, świętując. A najlepsza integracja
jest wtedy, kiedy wspólnie pieką ciasteczka. Uruchamiają wtedy swoje wszystkie
zmysły. O których my osoby zdrowe czasami zapominamy. Osoby niewidome
wykorzystują wszystkie zmysły takie jak słuch, dotyk, smak, węch. A kiedy brakuje
zmysłu wzroku, to wykorzystywane są pozostałe zmysły, które pomagają im w
normalnym funkcjonowaniu w środowisku. Więc pamiętajmy o tym święcie bardzo
ważnym dla tej grupy społeczeństwa, która jest tak samo ważna jak i pozostałe
osoby. Pieprzmy przepyszne ciasta i ciasteczka, rozwijajmy swoje zmysły i
cieszmy się każdym dniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz