poniedziałek, 21 sierpnia 2023

"Cukier, sól, czy coś innego? Odkrywamy tajemnice smaku idealnych ciastek ”

 


"Cukier, sól, czy coś innego? Odkrywamy tajemnice smaku idealnych ciastek ”


Ogromne znaczenie ma smak jedzonych ciastek. Pierwsze wrażenia smakowe decydują o tym czy

zaprzyjaźnimy” się z nimi czy raczej nie będziemy ich kupować. Jakie wybrać ciasteczka o jakim smaku będą idealne czy z jakimi dodatkami użytymi do ich przygotowania. To czysta nauka tworzenia pysznych wyjątkowych i jedynych w swoim rodzaju ciasteczek. To wymaga równowagi dodatków soli, cukru czy innego dodatku. A więc wyruszamy w podróż odkrywając ten tajemniczy smak idealnych ciastek.


Cukier to podstawowy składnik ciastek.

Cukier wytwarzany jest z buraków cukrowych albo trzciny cukrowej. Najczęściej używanym cukrem w naszej kuchni jest cukier wytwarzany z buraka cukrowego. Dostępny jest również i często stosowany cukier trzcinowy wytwarzany z trzciny cukrowej. Oba rodzaje tego cukru mają takie same właściwości. Znanym cukrem bez którego nie wyobrażamy sobie pieczenia ciastek ciasta jest cukier waniliowy. Jednak do produkcji tego cukru najczęściej używa się aromatów waniliowych a nie sam ekstrakt wanilii. Od niedawana pojawił się cukier kokosowy z pozyskiwany z kwiatostanu palm kokosowych. Ma brązowy kolor i smak lekko karmelowy - kokosowy. Dostępny jest także cukier z owoców lucumy. Rodzaj cukru czy ma wpływ na smak naszych wyrobów cukierniczych. Na pewno cukier kokosowy nada nutę kokosu. Lucume jednak dodaje się do deserów w domowych wypiekach. A producenci ciastek korzystają do podbicia smaku swoich wyrobów z syropu glukozowo – fruktozowych lub syropu kukurydzianego, syrop wysokofruktozowy. Cukry te występują naturalnie w miodzie, sokach owocowych, syropach. I nie mają wpływu na smak czy kolor ciastek.

Cukier możemy zastąpić stewią czy ksylitolem albo fruktozą. Słodziki w przeciwieństwie do cukru mają zerową wartość energetyczną dzięki czemu nie podwyższają glukozy we krwi. Takie słodziki praktycznie możemy kupić w każdym sklepie. Możemy je dostać pod postacią tabletek, proszku czy w płynie. Stewia jest to naturalny słodzik, który możemy zasadzić i mieć w postaci zielonych słodkich listków na naszym parapecie. Fruktoza naturalnie występuje w owocach. Możemy ją wykorzystać do pieczenia, soków czy słodzenia. Taumatyna mniej znana jest od 2000 do 5000 razy słodsza niż cukier. Ma smak lukrecji i używa się jej do produkcji gum do żucia oraz produkcji ciastek. Ksylitol ten składnik najczęściej wykorzystuje się do produkcji ciastek oraz deserów, gum czy koncentratów bez dodatku cukru.


Sól – nieoceniony akcent smakowy.

Jaką rolę w wypiekach pełni sól? Na pewno podkręca smak ciasta, ciastek. W cieście drożdżowym sól pomaga złagodzić działanie drożdży aby ciasto nie wyrosło zbyt szybko. Sól ma także pozytywny wpływ na gluten, ponieważ powoduje, iż struktury glutenowe są bardziej wytrzymałe. Sól jako dodatek do ciast pełni rolę dezynfekującą, blokuje rozwój oraz aktywność mikroorganizmów. Ciasta z dodatkiem soli stają się elastyczne oraz bardziej suche.

Jaką ilość soli powinniśmy używać przy pieczeniu ciast? Na przykład do wyrobów drożdżowych na jeden kilogram mąki dodaje się 15 g soli to jest jedna łyżka soli. A do serników czy innych wypieków to szczypta nada im smak.Sól wpływa pozytywnie na smak ciastek. Sól nadaje puszystości, lekkości czy dłużej takie wypieki zachowują świeżość i lepiej smakują. Dodatek soli powoduje, że ciasto ma bardziej zbitą konsystencję nie lepi się.


Inne składniki wpływające na smak ciastek.

Moimi ulubionymi przyprawami pełnymi smaku, zapachu, magi są przyprawy korzenne. Najbardziej znane to cynamon, imbir, gałka muszkatołowa czy goździki lub anyż. Nadają słodyczą specyficzny smak i aromat. Większość tych przypraw kojarzy nam się z zimowymi wieczorami i z świętami. Jednakże nie było by pysznych ciasteczek jabłkowych bez aromatycznego cynamonu. Idealnymi dodatkami do ciast są owoce zwłaszcza te sezonowe. Wtedy na naszych stołach królują ciastka czy placki z tymi owocami. Pełnią one rolę przede wszystkim smakową to raj dla naszego podniebienia jak również utrzymują większą wilgotność ciast. A czekolada czy orzechy to kolejne doznania dla naszych zmysłów. Ciastka z orzechami oblane pyszną czekoladą kto by się nie skusił. A do tego dodadzą nam energii na cały dzień. Orzechy nadadzą chrupkości ciastkom a przecież są dobre dla naszego mózgu. Takie ciastka z dodatkami owoców, czekolady czy orzechów dodadzą, urozmaicą smak ciastek. Kolejnymi dodatkami, które często wykorzystujemy w naszej kuchni przygotowując pyszne słodkie desery są ekstrakty, aromaty czy olejki spożywcze. Te dodatki pomagają uzyskać wyrazisty aromat pieczonego ciasta przy tym poprawią jego smak. Aromaty mogą być słodzone cukrem, słodzone słodzikiem lub niesłodzone. Aromaty nadają zapach ciastom.


Zbilansowany smak słodko – słonych ciastek. Jak można go uzyskać? Najsmaczniejsze będzie dodanie do ciastek szczypty soli, która zbilansuje ich smak czy dodanie słonego karmelu, Który podkręci oraz urozmaici nasze domowe ciastka. Na przykład możemy przygotować smaczne ciasteczka czekoladowe z odrobiną chili i soli morskiej. Pycha! Zdrowotne ciastka owsiane słono- słodkie z dodatkiem karmelu. Polecam przygotować ciastka z przepisu pani Ani Starmach ciastka z solonym karmelem. Wiele jej przepisów mają ciekawy smak Polecam jej przepis na te ciasteczka wielokrotnie je piekłam. Link do strony

:https://aniastarmach.pl/przepis/ciasteczka-z-solonym-karmelem/


Kuchnia to domowe laboratorium w którym możemy eksperymentować ze smakami. Sami możemy uzyskiwać nietypowe połączenia smaków. W cukiernictwie nie ma nudy zawsze odkrywamy coś nietypowego. Tradycyjnie łączymy czekoladę z różnymi owocami czy orzechami albo suszonymi owocami. A nowością jest dodatek chili do owoców czy intensywnych zapachowo ziół czy ostatnio modne lody herbaciane z whisky albo kokos z ananasem. To uczta dla naszych zmysłów. Kunszt cukierniczy. W naszej domowej kuchni również możemy próbować rozmaitych dodatków jednak róbmy to powoli bo nie każdemu z naszych domowników może to przypaść do gustu.


Alternatywa dla cukru. Miód tak lubiany, nawet przez najmłodszych. Miód jako naturalny słodzik. Wielu z nas nie wyobraża sobie kawy czy herbaty bez posmaku słodkości. Miód ma wiele dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu i będzie świetnym wyborem jako zamiennik cukru. Jednak trzeba pamiętać aby wybierać miody z dobrej, sprawdzonej pasieki. A syrop klonowy czy to dobry zamiennik cukru? To także dobry zamiennik jednak ma wysoki indeks glikemiczny i nie wszyscy mogą go używać. Ma wiele cennych składników mineralnych a także witaminy z grupy B. Syrop klonowy ma bardzo wiele zalet prozdrowotnych. Także możemy sobie urozmaicić naszą dietę i korzystać tych zamienników cukru. A co z innymi słodzikami. Stewia to mój ulubiony letni zamiennik cukru. Możemy ja posadzić sobie w doniczce i rzucać kilka listków do napojów. Erytrol to słodzik, który wyróżnia się niską wartością energetyczną także jest stosowany jako zamiennik białego cukru. Także warto do naszych wypieków wykorzystywać naturalne zamienniki cukru takie jak miód czy syrop klonowy albo stewie.


Jakie ciastka wybrać dla naszych pociech czy na romantyczną kolację albo na spotkanie? Dzieci uwielbiają czekoladę i ciastka z owocami A na romantyczny wieczór wybierajmy desery z gorzką czekoladą to prawdziwa bomba serotoniny oraz desery z dodatkiem bananów, które dodają energii czy pestki dyni podnoszą lipido. A na towarzyskie spotkania wybierajmy uniwersalne smaki.


Podsumowując. Każdy znajdzie wyjątkowy smak ciastek dopasowany dla swoich kubków smakowych czy z odrobiną soli czy z chili albo z innymi dodatkami. Cukiernia to świat pełen barw, kolorów, zapachów. Bawmy się nimi w swojej kuchni a odnajdziemy coś niezwykłego w doznaniach smakowych.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz