Zdrowsze ciastka w mojej diecie.
Zdrowe słodycze i przekąski są coraz bardziej popularne. Oferty
sklepów kuszą słodyczami bez cukru, czy
na bazie zdrowych produktów. Wystarczy, że są wyprodukowane na bazie
naturalnych składników i już są określane jako zdrowe. To prawda, że
wyeliminowanie takich kontrowersyjnych składników jak cukier, utwardzone oleje,
sztuczne barwniki, słodziki, nadmiar soli, itp. powoduje uznanie produktu za zdrowy.
Dietetycy kwalifikują takie słodkie i słone przekąski jako zdecydowanie zdrowsze. Zapewne taka
alternatywa to jakieś wyjście dla łasuchów.
Jednak podstawą żywienia każdej osoby powinna być zdrowa i zbilansowana
dieta. Ważne aby opierała się na świeżych owocach i warzywach, pełnoziarnistych
produktach zbożowych, chudym mięsie, rybach, jajkach, roślinach strączkowych,
warzywach, pestkach i nasionach. Dietetycy zachęcają do stosowania
proporcji żywienia dla osób chcących
zredukować masę ciała i dla osób zdrowych
zasadę 80/20, zakładając, że 80% stanowią zdrowe i zbilansowane posiłki,
a 20% może stanowić tak zwaną żywność
rekreacyjną. W te 20% wchodzą np. słodycze zdrowe oraz słone przekąski. Musimy
jednak pamiętać, że nawet zdrowe
słodycze mogą zawierać sporo kalorii i
uwodzicielski, słodki smak. Naturalne produkty takie jak: daktyle, miód,
suszone owoce. To bogate źródło węglowodanów prostych i odradzane jest spożywanie
ich w dużych ilościach. Takie przekąski są świetnym urozmaiceniem diety, ale
zachowajmy umiar w ich spożyciu. Nawet przekąski owocowe, batoniki na bazie suszonych
owoców to nadal sporo kalorii. Nasza świadomość jako klientów wzrasta i
wybieramy zdrowsze alternatywy słodyczy i przekąsek. Ważne dla nas jest to nie
tylko ze względu na chęć schudnięcia, ale także ze względów zdrowotnych. Warto
wiedzieć, że nie wszystko co na opakowaniu ma napisane „zdrowe” lub „fit”
rzeczywiście takie jest. Niestety często słodycze mają obniżoną wartość
energetyczną, jednak kiedy uważniej zapoznamy się ze składem danego
produktu nasze rozczarowanie i irytacja
są ogromne. Dlatego wybierając zdrowego batonika, ciastko, jogurt itp.
dokładnie sprawdzaj etykiety, aby upewnić sie, że kupujemy faktycznie
wartościowy produkt, bogaty nie tylko w słodki smak, ale i trochę wartości odżywczych.
Zachęcam do wyboru produktów, które w
swoim składzie zawierają suszone owoce, orzechy, masło orzechowe, pestki i
nasiona. Warto, aby w składzie cukier zastąpiony był erytrytolem, ksylitolem
lub stewią. Powinniśmy unikać produktów zawierających syrop
glukozowo-fruktozowy, tłuszcz roślinny palmowy w szczególności częściowo
utwardzony- uwodorniony oraz
konserwantów typu: emulgatory, sztuczne barwniki, wzmacniacze smaku. Unikajmy
także produktów, które na pierwszym miejscu wymieniają cukier. Najczęściej świadczy to o dużej
ilości zawartości cukru. Zdrowsze słodycze są świetnym produktem dostępnym w każdym sklepie. Warto na co dzień
wybierać słodycze: pełnoziarniste, bez cukru i zbędnych dodatków. Takie
słodycze to wiele korzyści zdrowotnych. Unikając białego cukru i niezdrowego tłuszczu, możesz
dostarczyć do organizmu bombę energetyczną w postaci naturalnych składników.
Pamiętajmy jednak o zdrowym rozsądku, wszystko w nadmiarze szkodzi. Nadmiar
cukru w naszym organizmie może przyczynić się do powstawania wielu chorób. Znane negatywne
skutki spożywania cukru nie ograniczają się tylko do zdrowia zębów, czy
zwiększonej masy ciała. Badanie naukowców jasno określają, że regularne i
nadmierne spożywanie cukru może zwiększyć ryzyko zaburzeń psychicznych, takich
jak depresja. Brytyjscy naukowcy
wykazali, że zbyt duża ilość cukru w diecie przyczynia się do rozwoju depresji.
Jedna łyżeczka zawiera około 4,5-5 gramów cukru i 20 kalorii. Negatywne
konsekwencje spożywania wysokiej ilości
cukru zwiększa ryzyko wielu problemów zdrowotnych, takich jak otyłość, cukrzyca
typu 2, wysoki poziom cholesterolu, demencja, nowotwory, choroby serca i oczywiście
próchnica zębów. Jedzenie słodyczy może powodować chwilowe uczucie
przyjemności. Często sięgając po słodycze liczymy na poprawę nastroju.
Faktycznie na chwilę tak się dzieje. Jednak na dłuższą metę dieta bogata
w cukier ma odwrotne działanie. Natomiast kiedy spożywamy cukier
przez dłuższy okres czasu, stajemy
się bardziej przygnębieni. W pewnych okolicznościach może sprzyjać to rozwojowi depresji. Mechanizm
działania- wyjaśnienie, glukoza, to cukier prosty stanowiący podstawowe źródło
energii dla komórek. Pozyskiwana z węglowodanów
złożonych. Właściwa ilość glukozy
zapewnia zrównoważone funkcjonowanie komórek. Od tego zależy prawidłowe
zarządzanie energią. Spożywanie zbyt dużej ilości cukru prostego tj. glukozy.
Fruktozy zazwyczaj prowadzi do zwiększonej drażliwości. Dużym problemem może
być gwałtowne wahanie poziomu cukru. Naukowcy są zdania, że nieuregulowana
gospodarka węglowodanowa powoduje zaburzenia metaboliczne, spadek produkcji
energii rozwój stanów zapalnych. Nie ma także wątpliwości, że stany zapalne i
depresja są ze sobą powiązane. Nadmiar cukru
wiąże się z przewlekłym stanem zapalnym, zmianami apetytu, zaburzeniami snu i
zmęczeniem. Używany przez nas rodzaj cukru ma znaczenie. Korzystny dla zdrowia
jest cukier pochodzący z węglowodanów
złożonych. Występujący zarówno w produktach z pełnego ziarna, warzywach, owocach
i orzechach. Dodatkowo zyskujemy cenny
błonnik i mikroelementy. Niebezpieczny dla zdrowia jest cukier biały-
rafinowany ( zwłaszcza ten ukryty). Dodawany do produktów np. napojów,
wypieków, sosów i przekąsek. Nadmiar takiego właśnie cukru może skutkować
zaburzeniami gospodarki cukru we krwi. Choroby insulinooporności i
hiperglikemii, utraty witamin z grupy B.
Witaminy z grupy B są potrzebne do utrzymania prawidłowej pracy układu
nerwowego i zachowania pozytywnego nastroju. Aby ochronić nasze zdrowie
wyeliminujmy z diety produkty bogate w węglowodany. Cukier uzależnia podobnie
jak narkotyk. Atakuje nasz organizm bez ostrzeżenia. Po spożyciu cukru system dopaminy
w mózgu poprawia nam nastrój. Niebezpieczeństwo
uzależnienia od cukru grozi nam wówczas gdy jednocześnie poziom serotoniny jest zbyt niski
a poziom dopaminy zbyt wysoki. Dopamina
„daje nam kopa „ do działania i pozwala
rozjaśnić umysł. Natomiast niedobór dopaminy może prowadzić do spadku motywacji, apatii i przygnębienia.
Także niedobór serotoniny, powoduje, że jesteśmy niespokojni niezadowoleni.
Najczęściej właśnie wtedy chętniej sięgamy po
słodycze, papierosy, alkohol. Czy
można wyjść z uzależnienia od cukru? Zapewne to trudne zadanie, jednak możliwe…
Warto zacząć dokładną obserwację swojego organizmu. Nasze samopoczucie jest
odzwierciedleniem naszych potrzeb. Zadaj sobie pytanie, czy jesteś zmęczony
albo przybrałeś na wadze? A może masz pragnienie ciągłego podjadania? Czy coraz
częściej nawet kiedy jesteś najedzony
sięgasz po słodkie przekąski? To już wyraźne sygnały, że organizm uzależnił się
od cukru. Spróbuj uświadomić sobie, co możesz zyskać rezygnując ze słodkiej
przyjemności? Zyskujesz sporo! Mianowicie: stały poziom energii, spokojnie przespane
noce, poprawę cery, utratę kilka zbędnych kilogramów. Zapobiegniesz wielu
chorobom, a może nawet wpłyniesz na twoje obecne wyniki krwi czy cholesterolu?
Zapewne po jakimś czasie oszczędzisz trochę pieniędzy, które do tej pory wydawałeś
na przekąski? Przemyśl i ustal swoje priorytety, dokładnie sprawdź w jakich
produktach występuje cukier, wybierz te bez cukru. Zwróć szczególną uwagę na:
słodycze, przekąski, napoje, wypieki, sosy, ketchup, wędliny, sery i pasty.
zaopatrz się w alternatywy dla przetworzonych słodkich produktów. Stopniowe
odstawianie cukru jest znacznie bezpieczniejsze dla naszego organizmu. w czasie
detoksu od cukru licz się z możliwością wystąpienia bólu głowy, nerwowością,
obniżeniem nastroju oraz problemem ze
snem. Spróbuj spożywać niewielkie porcje słodyczy tylko raz w tygodniu ( świetną alternatywą są orzechy, ciemna
czekolada oraz owoce świeże i suszone).
Wszystko jednak w umiarkowanej ilości. Po około dwóch tygodniach organizm
przyzwyczai się do tego i nie będziesz już tak „cierpiał”. Aby wzmocnić efekt
zamień cukier na stewię, ksylitol lub erytrytol o niższym lG. Ważne jest, aby
codziennie pić około 1,5 litra wody. Woda
znacznie zmniejsza apetyt, dostarcza nam mikroskładników i elektrolitów.
Sprawdzoną alternatywą w przepisach na słodkie ciasta i ciasteczka jest
zastąpienie cukru przez miód, syrop klonowy o ciepłej bursztynowej barwie ( co
dodatkowo urozmaici kolor naszego ciasta ),
możesz także wykorzystać naturalny słodki smak bananów lub daktyli.
Jeśli nie chcesz używać białego cukru możesz go zastąpić cukrem kokosowym,
syropem daktylowym, syropem z agawy czy ryżowy. Świetnie sprawdza się również Ksylitol
(cukier brzozowy), gęste soki np. jabłkowy oraz gruszkowy, stewia roślinna.
Miód jest bogatym źródłem
minerałów. Różne gatunki miodu będą miały wyjątkowe niepowtarzalne smaki i
aromaty. Mogą nieć kwiatową słodycz. W przypadku miodu jodłowego smak może
być lekko gorzki, leśny. W wegańskich przepisach miodu nie
będzie ponieważ miód jest produktem odzwierzęcym. W Internecie bez problemu
znajdziecie przepisy w których cukier został zastąpiony miodem. Najbardziej
popularne są czekoladowe batoniki z kaszy jaglanej, trufle z cieciorki czy mus
z awokado. Przepisy na fantastyczne ciasta z miodem w roli głównej to np.
sernik miodowo-cynamonowy (Melopita), Miodownik. Natomiast wykorzystując syrop
klonowy nasze ciasta będą zawierały
mniej kalorii niż te z cukrem.
Syrop klonowy: im ma jaśniejszy kolor, tym łagodniejszy i delikatniejszy ma
smak. Syrop klonowy pozyskiwany jest z kanadyjskich drzew klonowych. Syrop jest
bardzo popularny. Stosowany do wielu ciast i deserów Prawdziwym hitem są. lody
wegańskie, owsianka z karmelizowanymi bananami oraz wyborny sernik z nerkowców
z jagodami. Dodając do naszych wypieków suszone owoce wzbogacamy je o znajdujące się w nich włókna delikatne dla
układu pokarmowego. Słodkie daktyle,
śliwki, pyszne morele i jabłka, mają w sobie ten wyjątkowy słodki smak i
doskonale sprawdzą się w naszej kuchni. Jeśli chcemy użyć daktyli zamiast
cukru, należy najpierw zalać je gorącą
wodą i odstawić na kilkanaście minut. Po odlaniu wody zmiksuj daktyle w
mikserze. Owocowy, daktylowy przecier możemy
wykorzystać do przygotowania wegańskej tarty banoffee pie. Daktyle
świetnie sprawdzą się w przepisach na Tofurnik czekoladowy z figami, Wegański
mazurek, a może zainteresuje cię przepis na Sernik z tofu. Kolejna alternatywa
na zdrowsze ciasto to cukier kokosowy. Jest mniej słodki niż zwykły biały
cukier, a do tego ma wspaniały, karmelowy smak. Zazwyczaj pozyskiwany jest z
palm kokosowych w Azji Południowo-Wschodniej. Cukier kokosowy ma niższy indeks
glikemiczny. Jeśli zdecydujesz się na tę właśnie alternatywę pamiętaj, że
cukier kokosowy podczas pieczenia zbryla się w grudki i trzeba użyć go nieco
więcej niż zwykłego cukru.( około 125 g cukru kokosowego= 100 g cukru).
Proponowane wypieki z użyciem cukru kokosowego to placek z jabłkami oraz
pudding karmelowy. Co możemy zrobić z bananami? Banany mogą mieć przyjemną
waniliową lub owocową nutę karmelu. Dojrzały, ciemniejszy banan jest najbardziej
słodki. Banany doskonale nadają się do gotowania i pieczenia. Oto propozycje
dostępne w sieci: placuszki bez glutenu, wegański chlebek bananowy, smoothie,
muf finki, sernik z tofu. Nadszedł czas na propozycję z zamiennikiem zwanym
Ksylitol czyli cukier brzozowy. Jak sama nazwa wskazuje ksylitol otrzymywany
jest najczęściej z kory brzozy ale zdarza się z innych drzew liściastych.
Ksylitol jest tak samo słodki jak cukier, lecz ma zdecydowanie niższy indeks
glikemiczny. Cukier brzozowy nie wywołuje próchnicy, natomiast używany w
nadmiernych ilościach może wywołać biegunkę. Cukier brzozowy chętnie stosowany
jest przez wegan i diabetyków. Nie nadaje się do ciast drożdżowych ( ciasto nie
wyrośnie ). Proponowane zastosowanie: muffiny śniadaniowe, pudding z tapioki,
kulki z kaszy jaglanej. Mamy jeszcze do wyboru zamiast cukru syropy daktylowe,
z agawy lub ryżowy, gęste soki np. jabłkowy, gruszkowy. Słodziki takie jak
erytrytol lub słodka stewia roślinna, są niskokaloryczne. Pamiętaj, że podczas
dodawania gęstych soków lub syropów może wpłynąć na konsystencję ciasta. Jestem
przekonana, że łatwo każda gospodyni poradzi sobie z tym zjawiskiem. Nie bój
się eksperymentować w kuchni. Na szali jest
przecież twoje zdrowie. Ciesz się
każdą małą zmianą. Pamiętaj o spacerach i o zdrowym odżywianiu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz