Jak przechowywać ciastka, aby dłużej zachowały świeżość- eksperci radzą.
Chciałabym zainteresować Was tematem przechowywania ciastek i słodkości w domowych warunkach. Jakie są najlepsze metody, czego użyć by ciastka zachowały świeżość na dłużej? Postaram się podać Wam różne porady dotyczące tego jak sobie radzić.
Pierwszą z najważniejszych zasad przechowywania ciastek oraz słodkości jest to, że muszą być one w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Pamiętajmy, żeby nie zostawiać ciastek w miejscach nasłonecznionych i ciepłych, spowoduje to np rozpuszczenie czekolady czy kremów.
Kolejną istotną poradą w zachowaniu dłuższej świeżości słodyczy jest używanie opakowań hermetycznych do przechowywania. Próżniowe pakowanie sprawi, że mniejsza ilość powietrza nie wysuszy ciastek i sprawi, że będą one dłużej świeże.
Pomocne może również okazać się oddzielne przechowywanie ciastek ze względu na ich rodzaj. Nie mieszanie składników może wpłynąć z korzyścią na termin przydatności słodyczy.
Istotne jest, żeby pamiętać że we wszystkich powyższych radach musimy starać się, żeby unikać wilgoci. Będzie miała ona negatywny wpływ na świeżość, ponieważ ciastka zwilgotnieją i stracą na swoim smaku i strukturze.
Metodą prób i błędów musimy również przekonać się jakie pojemniki, słoiki sprawdzą się najlepiej. Ze swoich obserwacji wiem, że fajnym wykorzystaniem jest metalowych puszek po wcześniej zakupionych ciastkach.
Fajnym rozwiązaniem i przypomnieniem jest używanie etykiet z data przygotowania czy też otworzenia opakowania. Pozwoli to nam na efektywne zużywanie/ zjadanie ciastek i słodyczy z najwcześniejszą datą, tak by nic się nie zmarnowało.
Dobrze również na świeżość wpłynie korzystanie z foli aluminiowej czy papieru do pieczenia. Przedłuży to na pewno czas ważności produktu.
Czasami jednak musimy pamiętać, że przechowywanie w szafce nie będzie odpowiednie dla naszych słodyczy. Jeżeli są to ciastka z kremem czy czekoladą musimy pamiętać o tym, żeby przechowywać ciastka w lodówce. Najlepiej będzie je przechowywać w oryginalnych opakowaniach, jeżeli jednak otworzymy je i nie dokończymy, warto przechowywać takie słodycze w opakowaniach ze szczelnie zamykanym wieczkiem, tak by zapachy z innych produktów nie przedostały się do smaku i struktury ciastek czy kremów.
Możemy również wykorzystać zamrażanie ciastek, np kiedy przygotowujemy je w większej ilości. Dobrze wystudzone i odpowiednio zapakowane w pojemniki na pewno nie stracą na smaku czy nie zmienią swojej struktury. Pamiętajmy jednak o tym, że raz rozmrożone nie mogą być zamrożone ponownie. Podczas rozmrażania warto je przenieść do lodówki, a dopiero potem do temperatury pokojowej.
Mamy również teraz możliwości rozmrażania ciastek w piekarniku przy użyciu odpowiedniej funkcji. Nadamy im ponownie świeżość i będą smakowały jak świeżo upieczone. Takie możliwości dają nam niektóre mikrofalówki, jednak upewnijmy się czy aby na pewno mamy funkcję świeżości w swoim sprzęcie.
Pamiętajmy, że możemy domowymi sposobami nadać słodyczom świeżość i zachować ją na dłużej, prostymi sposobami, takimi jak użycie foli aluminiowej czy zapakowanie ciastek w szczelnie zamkniętym pojemniku pomoże nam zachować ich świeżość. Zyskamy na tym nie tylko finansowo, ponieważ nie będziemy wyrzucać produktów, które są jeszcze ważne ale straciły już swój smak czy nie mają odpowiedniej konsystencji. Zachęcam do eksperymentowania i znalezienia swoich własnych sposobów, które pomogą nam w kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz