poniedziałek, 28 sierpnia 2023

Jak przechowywać ciastka, aby dłużej zachowały świeżość – eksperci radzą

Świat posiada taką charakterystykę, że każdy produkt spożywczy, albo nadaje się do zjedzenia, albo się nie nadaje do spożycia. Pół biedy kiedy kupujemy gotowy jakiś produkt, gdyż zazwyczaj możemy sprawdzić sobie wtedy na opakowaniu, kiedy upływa termin przydatności owego towaru. Ale to co w swoich domach przyrządzamy – gotujemy, smażymy i pieczemy – także po jakimś okresie może nie nadawać się do zjedzenia. Ten temat dotyczy dosłownie wszystkiego co się je – także ciastek. Sposobami przechowywania tego rodzaju asortymentu spożywczego, tym razem będę się zajmował. Bardzo wiele osób, z grona znajomych, przyrządza osobiście znakomite ciasta, desery a także ciastka. Wielokrotnie byłem tymi wspaniałościami częstowany, również otrzymywałem podarunki tych produktów do domu. Znikały zazwyczaj one szybko, bo wszyscy zjadaliśmy je ze smakiem. Ale przecież jak się otrzymuje takiego rodzaju podarunek, to jest on zazwyczaj zapakowany w jakiś prosty sposób – foliową, lub papierową torebkę, bądź jakieś zwykłe pudełeczko. Po przyniesieniu ich bywało również i tak, że część się zjadło, natomiast pozostałe odstawione gdzieś na bok – schowane przez zaniedbanie do szafki – po pewnym czasie, nie nadawały się już do spożycia. A przecież jest wiele różnego rodzaju sposobów na to, aby wydłużyć ich świeżość – a tym samym, okres ich przydatności. Ludzkość już od dawna wymyśla przecież najrozmaitsze sposoby na to, aby uprościć sobie życie. Nie musimy przecież wypiekać sobie często tych smacznych rzeczy które tak bardzo nam smakują – możemy natomiast przechowywać je tak, aby swoją świeżość utrzymywały przez dłuższy okres czasu. Ogólnie rzecz biorąc, w każdym przypadku przechowywania ciastek, powinny obowiązywać pewne zasady. Przede wszystkim – i to jest zasadnicza sprawa - produkty powinny nadawać się do spożycia. Im świeższe zostaną one przeznaczone do przechowywania, tym efekt będzie bardziej satysfakcjonujący a okres przechowywania będzie mógł być dłuższy. Druga zasadnicza sprawa to taka, że opakowanie – obojętnie czy jest to torba, pudełko, czy jakieś metalowe, szklane czy plastikowe naczynie, powinny być sterylnie czyste, oraz w miarę możliwości, hermetyczne. W zależności od rodzaju, ciastka można przechowywać na kilka sposobów. Takie drobne i suche – bez dodatków, wystarczy przełożyć do hermetycznego pojemnika i odstawić w suche, chłodne i zaciemnione miejsce. Obecnie dostępne są słoiki do próżniowego przechowywania żywności. Z takich słoików, odpowiednią pompką wysysa się powietrze – ten sposób pozwala na bardzo znaczne wydłużenie czasu przechowywania. Takie słoje mają również tę zaletę, że po otwarciu, w każdej chwili można z powrotem odessać powietrze. A jeśli jesteśmy już przy próżniowym przechowywaniu, to bardzo dobrym sposobem do przechowywania ciastek, są próżniowe rękawy i worki foliowe. Worki posiadają – podobnie jak słoje – możliwość wielokrotnego użycia. Taki sposób jest odpowiedni również do tego, aby przechowywać produkty w lodówkach oraz chłodniach, co mocno wydłuża czas przechowywania produktów. A od tematu lodówek i chłodni, całkiem blisko jest już do zamrażarek. Zamrażanie produktów takich jakimi są ciastka, to bardzo efektywny sposób. Dlatego że mocno zamrażać możemy praktycznie wszystkie ciastkarskie rzeczy – i te jednoskładnikowe, jak również wieloskładnikowe. Zamrażać można produkty w dowolnych opakowaniach – od torebek i pudełek, po opakowania próżniowe. Najlepsze efekty przechowywania, uzyskuje się, kiedy posortujemy sobie produkty i każdy rodzaj umieścimy w osobnych opakowaniach. Ważną sprawą jest również to, aby przechowywane ciastka miały odpowiednie miejsce – to znaczy, aby pomieszczenie było suche, chłodne i zaciemnione. Absolutnie nie nadają się do tego, takie pomieszczenia, w których występują miejsca zapleśniałe lub zagrzybione. Najczęstszym miejscem domowym gdzie przechowywane są takie wyroby jak ciastka, są szafki i regały. Są to jak najbardziej odpowiednie miejsca, jeżeli zachowane zostaną te zasady o których pisałem już nieco wyżej – czyli odpowiednia temperatura, wilgotność, oraz zacienienie. Szklane słoje pojemniki – wszystkie ze szczelnymi pokrywami – to jedne z najlepszych naczyń do tego celu. Jeszcze lepiej, jeśli są one hermetyczne, z możliwością odessania powietrza. Jeśli zdecydujemy się na przechowywanie w rękawach lub workach foliowych, to jeśli nawet będą to opakowania próżniowe, warto je dodatkowo szczelnie zabezpieczyć z zewnątrz, szczelnie i dokładnie pokrywając folią aluminiową. Ponieważ czas umyka nam bardzo szybko i często dni, tygodnie i miesiące zlewają się nam w jedną trudną do określenia przestrzeń czasową, dobrym sposobem jest zamieszczenie etykiety z datą na każdym opakowaniu. Odpowiednim urządzeniem do przechowywania ciastek i wypieków, jest lodówka. W tym roku obchodzimy już 110 rocznicę, kiedy został sprzedany ten pierwszy elektryczny genialny wynalazek. Przechowywanie ciastek w lodówkach, podzieliłbym na dwa przypadki. Pierwszy przypadek to taki, kiedy mamy w domu – na przykład ciasto tortowe, kremówkę czy eklera z bitą śmietaną – coś takiego że mamy pewność że w tym dniu nikt tego już nie skonsumuje, natomiast chętnie może być zjedzone następnego dnia. Po prostu – przekładane ciastko które nam zostało i przyda się następnego dnia. Wtedy dobrze jest to co nam zostało, umieścić w odpowiedniej wielkości hermetycznym naczyniu i wstawić do lodówki. Jeżeli przechowamy takie produkty w lodówce, hermetycznie zamknięte, najlepiej w szklanym naczyniu, w temperaturze od +2 do +6 stopni Celsjusza, to na 99% będzie się one nadawały do spożycia. Drugi przypadek przechowywania to taki, kiedy potrzebujemy przechować jakieś ciastka przez dłuższy okres jak 1 dzień. W takich okolicznościach także przydatna jest lodówka, tyle że należy zapakować je już w inny sposób – to znaczy, próżniowo, tak jak opisałem to wcześniej. Należy pamiętać o tym, że aby zachować pełną formę przechowywanych produktów w lodówce, należy zachować pewne zasady. Te zasady nie odbiegają od ogólnych zasad – czyli: świeżość naszych ciastek, odpowiednia temperatura, oraz odpowiednie – najlepiej hermetyczne opakowania. Przechowując żywność w lodówce – a zwłaszcza takie produkty jak ciastka – pamiętajmy o tym że urządzenia te mocno wyciągają wilgoć z tych produktów a wraz z wilgocią również zapachy, które po zmieszaniu się, mogą wytworzyć nieprzyjemny odór, który następnie miesza się ze wszystkimi umieszczonymi w lodówkach produktami. Dlatego też, hermetycznie zamieszczane w chłodniach produkty, są najwłaściwiej zapakowane. Przechowywanie produktów cukierniczych poddanych zamrożeniu, jest jednym ze sposobów, który pozwala na najlepsze i najtrwalsze efekty. Zamrażanie ciastek ma dobre strony, gdyż świeżość i smak po odmrożeniu mogą jak najbardziej spełniać nasze oczekiwania, ale - jak zwykle bywa – mają również i nieco gorsze strony. Do tych drugich należy głównie to, że dostępność do produktów nie jest natychmiastowa zaraz po wyjęciu z zamrażarki. Zamrażać powinniśmy ciastka głównie wtedy, kiedy np. wyjeżdżamy na dłuższy czas – na przykład na urlop. Jednak wyjeżdżając z domu na dłuższy czas i zostawiając włączoną zamrażarkę, warto do niej wstawić jakieś małe naczynie z wodą a kiedy woda zamarznie, położyć na wierzchu choćby malutką monetę. Kiedy po naszym przyjeździe moneta nadal znajdować się będzie na wierzchu, to będziemy mieli pewność że zawartość zamrażarki nadaje się do spożycia. Jeśli jednak moneta znajdzie się na dnie naczynia, to lepiej będzie pozbyć się całej zawartości która znajduje się wewnątrz zamrażarki. Po wyjęciu ciastek z zamrażarki, należy je doprowadzić do stanu przeznaczonego do spożycia. Jest na to kilka sposobów. Najlepiej aby pozostawić je w temperaturze pokojowej i zaczekać aż się rozmrożą – wtedy bowiem uzyskuje się najbardziej oczekiwane efekty. Czasem jednak czas nas nagli i potrzebujemy skrócić czas oczekiwania. Pamiętajmy jednak że podgrzewać możemy wyłącznie ciastka, tak zwane „suche” a nie nadają się do tego produkty zawierające tłuste masy. Odmrażać można w piekarnikach odpowiednich – niezbyt wysokich temperaturach, produkty pozbawione sztucznych foliowych opakowań. Jeszcze ostrożniej należy postępować z odmrażaniem ciastek w kuchenkach mikrofalowych. Nie należy doprowadzać do gwałtownego wzrostu temperatury, czyli lepiej ustawić urządzenie na małą moc i wydłużyć czas odmrażania – w obu przypadkach, należy również często kontrolować cały proces. Podsumowując ten temat, postaram się przypomnieć o najważniejszych kwestiach: • *Nie musimy na co dzień przygotowywać swoich ulubionych ciastek, gdyż możemy je bezpiecznie przechowywać, bez utraty ich wartości oraz smaku. • *Ciastka możemy przechowywać bezpiecznie na wiele sposobów. • *Przygotowując nasze produkty, staramy się zachować maksymalne zasady higieny w każdym momencie. • *Przechowywane produkty spożywamy wyłącznie wtedy, kiedy mamy pewność, że w 100% nadają się one do spożycia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz