Za dużo ciasta, ciastek? i wiadomo, że nie zjemy wszystkiego? Co zrobić z takim problem? Nie zmarnujemy przecież jedzenia. Zapraszam do lektury, która pozwoli Wam właściwie zamrażać Wasze wypieki i półprodukty. Sprawdźcie, które ciasta możecie mrozić przed, a które po upieczeniu, a których w ogóle nie zaleca się wkładać do zamrażarki.
Celem artykułu jest udzielenie praktycznych porad dotyczących zamrażania ciastek. Nasze wypieki, nasze starania podczas ich wykonania nie powinny się marnować. Dlatego można je długo przechowywać poddając je zamrożeniu. To łatwy sposób z gwarancją jakości. Mrozić możemy prawie wszystkie ciasta i ciasteczka. Warto sięgać po ten sposób przechowywania żywności na długie tygodnie, miesiące.
Dlaczego warto zamrażać ciastka
Zamrażanie ciastek, dlaczego warto to robić? Po pierwsze przedłużamy ich trwałość. Po drugie, ciastka będą zawsze świeże i gotowe na przyjście niezapowiedzianych gości lub kiedy nam przyjdzie ochota na coś słodkiego. I po trzecie zmniejszamy marnowanie jedzenia.
Wybór odpowiednich ciastek do zamrażania
Kiedy upieczecie ciasta drożdżowe, chleby na zakwasie, biszkopty, ucierane, serniki, makaroniki, torty i inne ciastka i ciasta z kremem, te mrozimy kiedy nam zostaną. Natomiast ciastka kruche, półkruche, francuskie warto je mrozić od razu po wyrobieniu, bez konieczności pieczenia. Czego nie mrozimy? Tortów bezowych z kremem, wyjątek to tort lodowy, bezików, ciast z galaretkę, kremem i bitą śmietanką.
Sposoby na mrożenie ciast
Najlepszym sposobem na zamrożenie ciasta jest najpierw jego zamrożenie, a potem owinięcie folią spożywczą lub aluminiową. W innym przypadku folia przyklei się do świeżego ciasta. Oczywiście dobrym sposobem jest mrożenie w pojemnikach plastikowych, pod warunkiem że macie pod ręką odpowiednie wymiary pojemników i wystarczająco miejsca w lodówce. Ciasto przed mrożeniem możesz pokroić na mniejsze porcje, jeśli chcecie raz na jakiś czas wyjmować je do np. porannej kawy.
Ciasta przechowujcie w zamrażarce do 3 miesięcy. Ciastka kruche, francuskie nawet do 6 miesięcy.
Które ciasta jak mrozić?
Ciasta ucierane zamrażamy po upieczeniu, ale bez polewy, lukru, cukru pudru, bakalii. Dekorujemy je po rozmrożeniu.
Torty i ciasta z kremem maślanym, pokryte kremem lub śmietanką, zamrażamy po upieczeniu i przełożeniu. Warto je poddać szybkiemu mrożeniu, a potem zawinąć w folię, chyba że od razu mrozimy je w pojemnikach.
Ciasta kruche, półkruche, pomijając surowe, które mrozimy przed pieczeniem, mrozimy po upieczeniu bez polew, kremów, ozdób, owoców, posypek, wszelkich dodatków. Dekorujemy dopiero po rozmrożeniu. Wyjątkiem jest mazurek, który jest tak przygotowany, że z powodzeniem nadaje się do mrożenia w całości.
Ciasta drożdżowe, przed pieczeniem mrozimy od razu po wyrobieniu ciasta, a po upieczeniu zalecam lekko pod mrozić i zawinąć w folię. Oczywiście mrozimy bez polewy czy też lukru.
Ciasta parzone, po upieczeniu i wystudzeniu zamrażacie albo w pojemnikach, albo podmrażacie i zawijacie w folię.
Ciasta francuskie, mrozicie surowe lub już upieczone. Podobnie jak parzone.
Torty i ciasta z kremem, pieczecie, przekładacie i podmrażacie, owijacie w folię.
Serniki pieczone, mrozimy po upieczeniu bez polew i dekoracji.
Chleby, bułki, najlepiej zamrażać porcjowane, czyli chleb pokrojony na większe kawałki lub kromki. Bułki mrozimy w folii tyle sztuk, ile zjemy. Tak, by łatwiej było je wyjąć i odmrozić w razie potrzeby.
Bezy i beziki, nie nadają się do zamrażania.
Makaroniki, mrozimy przełożone z kremem i podobnie jak większość wypieków warto je pod mrozić i potem zawinąć w folię, najlepiej pojedynczo lub kilka sztuk w pojemniczkach.
Ciasteczka, można mrozić w folii lub pojemnikach.
Przygotowanie ciastek do zamrażania
Jak się zabrać do mrożenia swoich wypieków? Nie zawsze uda się tak podzielić proporcje z receptury, by móc upiec mniejsze słodkości. Czasami bywa i tak, że po prostu goście wszystkiego nie zjedli, a może chcemy upiec ciasto cieszyć się nim raz na jakiś czas, a nie zjeść całe od razu. Pierwsza podstawowa zasada brzmi:
Upieczone ciasto, sernik czy pieczywo mrozimy po wystudzeniu, ale jeszcze świeże. Nie mrozi się ciasta po kilku dniach od jego upieczenia. Im świeższe ciasto zamrozimy, tym będzie smaczniejsze po odmrożeniu.
Jak prawidłowo zamrażać ciastka
Warto wiedzieć o kilku zasadach podczas prawidłowego mrożenia ciast. Pamiętajmy o ustawieniu odpowiedniej temperatury w zamrażarce. Przeważnie mamy na stałe ustawioną temperaturę, ale warto się jej przyjrzeć. Niektóre programy służą do szybkiego zamrażania i właśnie one przydadzą się do mrożenia ciastek z kremem. To druga ważna rzecz, czyli szybkie zamrażanie. Pamiętajmy także o rozłożeniu ciastek w zamrażarce, w taki sposób, aby nie zgniotły się. Ta zasada obowiązuje w ciastkach z kremami, różnymi nadzieniami, tortów i szarlotek.
Jeżeli chodzi o czas przechowywania ciastek w zamrożonych, to czas około trzech miesięcy. Natomiast ciasta kruche możemy przechowywać dłużej.
Odzyskiwanie ciastek z zamrażarki
Otóż najlepiej wyjąć tyle ciasta, jeśli jest podzielone na części, ile chcecie zjeść i rozmrażać je w temperaturze pokojowej. Dotyczy to szczególnie ciast z kremami, potrzebują wolnego rozmrażania. Ciasta ogrzane zbyt szybko podejdą wodą, po prostu wypłynie krem. Mniejsze kawałki szybko się rozmrożą. Można też rozmrażać ciasta i torty przechowując je w lodówce. Wtedy potrzebują więcej czasu. Wstawiacie na noc i na rano gotowe. Jeśli były zapakowane w folii, zdejmujecie folię, przekładacie na talerzyk i czekacie. Jeśli zaś były w pojemnikach, mogą w nich się rozmrażać. Sposób na wypiekanie zamrożonego, ale częściowo już podpieczonego ciasta. Rozmrażacie je w piekarniku w temperaturze, w jakiej były pieczone pierwotnie, wkładacie je jako zamrożony produkt i pieczecie.
Jak i czy zamrażać, artykuł wyjaśnił nam te pytania. Warto zamrażać ciasta i ciastka. Nie marnujemy jedzenia i zawsze mamy pod ręką coś słodkiego. Ciastka szybko się zamrażają i utrzymują swoje walory smakowe, a kiedy trzeba szybko się odmrażają i są gotowe do spożycia. Warto mrozić i odmrażać. Jeżeli nadal mamy wątpliwości co do słuszności mrożenia, warto eksperymentować i pomrozić różne ciastka i popróbować czy po odmrożeniu są nadal tak samo smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz