poniedziałek, 21 sierpnia 2023

JAK PRZECHOWYWAĆ CIASTKA, ABY DŁUŻEJ ZACHOWAŁY ŚWIEŻOŚĆ – EKSPERCI RADZĄ.

 Wprowadzenie:

          W tym wpisie mam zamiar podsunąć Wam kilka wskazówek dotyczących przechowywania ciastek. Znajdziecie tu również kilka słów o zamrażaniu ciastek. Co nam to daje i czy jest to możliwe.

          Aby artykuł był ciekawszy i zrozumiały, nie będę cytował prac naukowych i nie będę się wymądrzał. Moje badania przeprowadziłem na moich domownikach. Pod uwagę wziąłem miejsca, gdzie zabieramy ciastka. Robię to byście dłużej mogli się cieszyć swoimi ulubionymi przekąskami.

 

Ogólne zasady przechowywania ciastek:

          Jak każdemu wiadomo ciastka nie lubią wysokich temperatur, ostrego słońca i kurzu. Większość z Nas przekąski przechowuje w cieniu, w chłodzie lub lodówce. Te zasady są ok. Może tylko lodówka nie jest dobrym miejscem do przechowywania np. czekolady czy ciastek czekoladowych (o tym w dalszej części artykułu).

          Kolejnym warunkiem, który musimy spełnić, aby móc dłużej cieszyć się ulubionymi ciastkami, jest „naczynie”, w którym będą przechowywane. A także, gdzie je zabieramy. Do pracy, szkoły. Miejsce, gdzie przekąski zjadamy ma też znaczenie. Najprostsze to plastikowe pudełka, które zabierają dzieci do plecaków szkolnych. Pamiętajmy, aby ciastka były ciasno ułożone, żeby „nie latały” w pojemniku i się kruszyły. Pracując w biurze musimy zwrócić uwagę na wystrój nas otaczający. Jeśli mamy wspólną kuchnię to możemy ciastka przechowywać w dekoracyjnych słojach lub metalowych ozdobnych puszkach.

          Przechowując w ozdobnych naczyniach, mamy wpływ na to, żeby ciastka się nie mieszały. Nikt nie lubi, aby jedząc ciastka w czekoladzie, były one posypane okruszkami z kruchych przekąsek. Dlatego proponuję zestawy puszek czy słoików, w jednym stylu, o różnych wielkościach. Wyglądają efektownie i spełniają swoje zadanie.

          Tego typu przechowanie ciastek, chroni je przed kurzem i wilgocią. Nikt nie lubi rozmiękczonych słodkości. Jeśli ktoś takie lubi, może kruche ciastko moczyć w mleku lub kawie. Większość ludzkości lubi chrupnięcie towarzyszące ugryzieniu wafelka czy herbatnika.

 

Przechowywanie ciastek w domowych warunkach:

          Nasze Babki nauczyły nas, aby ciastka zawinąć w papier śniadaniowy i ułożyć często w kartonie po butach. To miało przedłużyć okres świeżości ciastek. Miały dużo racji. W naszych czasach wykorzystujemy gotowe zestawy pojemników, które przechowujemy w chłodnych, zacienionych miejscach. Większość Pań domu ma swoją wybraną szafkę, bezpieczną dla słodkości. Taka szafka musi być daleko od okna i grzejnika. Pamiętać musimy, aby nie sąsiadowała bezpośrednio z miejscem korzysta się z wody.

          Pamiętajmy o etykietach. Co powinno znaleźć się na takiej wklejce? Moim zdaniem powinna się znaleźć data zapakowania ciastek oraz z jakiej mąki są upieczone (informacja ważna dla osób będących na różnego rodzaju diecie).

          Faktycznie biorąc przykład z naszych Mam, warto ciastka nawet w pojemnikach zawinąć warstwami w papier do pieczenia lub w folię aluminiową to również wydłuży przydatność do spożycia.

 

Przechowywanie ciastek w lodówce:

          No właśnie, trzymać czy nie trzymać ciastek w lodówce? Ile osób tyle zdań. Robię to zazwyczaj, gdy temperatura w kuchni przekracza 21 stopni. Wiadomo, że ciastka a w szczególności te z czekoladą muszą być przechowywane w temperaturze 10 – 20 stopni. Takie warunki spokojnie uzyskamy w zaciemnionym miejscu w szafie.

Lodówka (przynajmniej moja ma temperaturę 2 stopnie) zapewnia niższą temperaturę niż 10 stopni, więc słodycze czekoladowe są narażone na niekorzystne warunki. Co może skończyć się białym nalotem. A w przypadku, gdy trafią z ciepła do lodówki cukier w nich się krystalizuje na powierzchni ciastek. Nie wpływa to na smak, ale na ich wygląd. Dlatego nie należy wkładać i wyciągać słodyczy z lodówki. Wahania temperatury są niekorzystne.

Osobiście ciastka przechowuję w lodówce tylko w hermetycznych, zamykanych plastikowych pojemnikach. Staram się nie przechowywać dłużej niż 2 – 3 dni.

 

Przechowywanie ciastek w zamrażarce:

          Polecam mrożenie ciasta osobom aktywnym. Takim, które bardzo mało czasu spędzają w kuchni. A spotkanie towarzyskie są spontaniczne. Mając zamrożone ciasto kruche lub uformowane ciastka z czekoladą lub bakaliami. Mogą w kilkanaście minut przygotować słodką przekąskę. Musimy pamiętać, aby składniki na takie ciasto muszą być świeże.  

          Najbardziej wdzięczne jest ciasto kruche i jest ono najmniej wymagające. Wyrobione ciasto formujemy w wałek, który owijamy folią spożywczą. Następnie zawijamy folią aluminiową i tak zapakowane wkładamy do zamrażarki. Aby je przygotować, wyjmujemy je z zamrażarki, rozwijamy z folii. Kroimy na plasterki i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy tylko dwie minuty dłużej niż świeżo ugniecione ciasto.

          Więcej zachodu jest z ciastkami z czekoladą czy bakaliami. Musimy wyrobić ciasto, następnie uformować niewielkie kulki (aby po rozpłaszczeniu miały kształt ciastka). Kulki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowaną porcję ciastek wkładamy na dwie godziny do zamrażarki (wstępne zamrażanie i ciastka się nie posklejają). Po tym czasie wstępnie zamrożone kulki przekładamy do pojemników lub torebek foliowych i mrozimy. Przed pieczeniem, wyjmujemy kulki, po chwili formujemy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika.

          Największą zaletą mrożenia ciasta jest fakt, że takie ciasto można przechowywać do trzech miesięcy.

 

Jak przywrócić świeżość ciastkom”

          Przywrócenie świeżości zależy od tego jakim sprzętem dysponujemy. Prawie każdy ma w domu piekarnik lub kuchenkę mikrofalową. Są co najmniej trzy sposoby odzyskanie świeżości.

          Najskuteczniejszym jest odmrażanie w piekarniku. Wkładamy ciastka do zimnego piekarnika i zwiększamy stopniowo temperaturę aż osiągniemy 250 stopni. Pilnując czasu do 20 minut. Tak aby ciastka były ciepłe nieponownie upieczone.

          Najszybciej będzie odgrzać ciastka, pączki czy drożdżówki w mikrofalówce. Wkładamy słodycz do mikrofalówki i włączamy na pół minuty. To powinno wystarczyć. Jeżeli ciastka są bardzo suche, możemy obok ciastek włożyć pojemniczek z wodą i podgrzać. Aby uzyskać wymagany stopień odgrzania musicie sami kilkakrotnie przeprowadzić próbę. Jaka ilość wody, jaka moc mikrofalówki i czas odgrzewania.

          Istnieje również metoda na odgrzewanie w zaparowanym piekarniku. W czasie podgrzewania piekarnika wkładamy naczynie z wodą. Gdy będzie odpowiednia temperatura, dokładamy ciastka. Pamiętajmy, aby ciastka były ciepłe nie drugi raz pieczone.

 

Podsumowanie:

          Nikt z Nas nie ma czasu na wieczne siedzenie w kuchni. Dlatego zdarza nam się mieć nieświeże ciastka. Lub mieć zamrożone ciasto i co dalej?

          Aby ciasteczka były zawsze świeże, musimy przechowywać je w szczelnie zamkniętych słojach lub pojemnikach. Zachowując zasadę ciastka lubią chłodne i zaciemnione miejsca. Babcine sposoby również mogą być przydatne. Lodówka nie zawsze jest dobrym miejscem dla naszych słodkości. Dlatego lepiej zamrozić wyrobione ciasto i upiec je dopiero przed przyjściem gości.

          Zachęcam do zabaw i eksperymentów z odgrzewaniem ciastek. Nie tylko w kuchence mikrofalowej używając jednego przycisku. Więcej możliwości nauki daje nam piekarnik. A przy tym ciastka nie są gąbczaste czy gumo podobne. Z piekarnika są ciepłe, chrupiące niczym świeżo upieczone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz