Wprowadzenie:
W
tym wpisie mam zamiar podsunąć Wam kilka wskazówek dotyczących przechowywania
ciastek. Znajdziecie tu również kilka słów o zamrażaniu ciastek. Co nam to daje
i czy jest to możliwe.
Aby
artykuł był ciekawszy i zrozumiały, nie będę cytował prac naukowych i nie będę
się wymądrzał. Moje badania przeprowadziłem na moich domownikach. Pod uwagę
wziąłem miejsca, gdzie zabieramy ciastka. Robię to byście dłużej mogli się
cieszyć swoimi ulubionymi przekąskami.
Ogólne zasady przechowywania
ciastek:
Jak
każdemu wiadomo ciastka nie lubią wysokich temperatur, ostrego słońca i kurzu. Większość
z Nas przekąski przechowuje w cieniu, w chłodzie lub lodówce. Te zasady są ok.
Może tylko lodówka nie jest dobrym miejscem do przechowywania np. czekolady czy
ciastek czekoladowych (o tym w dalszej części artykułu).
Kolejnym
warunkiem, który musimy spełnić, aby móc dłużej cieszyć się ulubionymi ciastkami,
jest „naczynie”, w którym będą przechowywane. A także, gdzie je zabieramy. Do
pracy, szkoły. Miejsce, gdzie przekąski zjadamy ma też znaczenie. Najprostsze
to plastikowe pudełka, które zabierają dzieci do plecaków szkolnych. Pamiętajmy,
aby ciastka były ciasno ułożone, żeby „nie latały” w pojemniku i się kruszyły. Pracując
w biurze musimy zwrócić uwagę na wystrój nas otaczający. Jeśli mamy wspólną
kuchnię to możemy ciastka przechowywać w dekoracyjnych słojach lub metalowych
ozdobnych puszkach.
Przechowując
w ozdobnych naczyniach, mamy wpływ na to, żeby ciastka się nie mieszały. Nikt
nie lubi, aby jedząc ciastka w czekoladzie, były one posypane okruszkami z
kruchych przekąsek. Dlatego proponuję zestawy puszek czy słoików, w jednym
stylu, o różnych wielkościach. Wyglądają efektownie i spełniają swoje zadanie.
Tego
typu przechowanie ciastek, chroni je przed kurzem i wilgocią. Nikt nie lubi rozmiękczonych
słodkości. Jeśli ktoś takie lubi, może kruche ciastko moczyć w mleku lub kawie.
Większość ludzkości lubi chrupnięcie towarzyszące ugryzieniu wafelka czy herbatnika.
Przechowywanie ciastek w
domowych warunkach:
Nasze Babki nauczyły nas, aby ciastka zawinąć w papier
śniadaniowy i ułożyć często w kartonie po butach. To miało przedłużyć okres
świeżości ciastek. Miały dużo racji. W naszych czasach wykorzystujemy gotowe
zestawy pojemników, które przechowujemy w chłodnych, zacienionych miejscach. Większość
Pań domu ma swoją wybraną szafkę, bezpieczną dla słodkości. Taka szafka musi
być daleko od okna i grzejnika. Pamiętać musimy, aby nie sąsiadowała
bezpośrednio z miejscem korzysta się z wody.
Pamiętajmy
o etykietach. Co powinno znaleźć się na takiej wklejce? Moim zdaniem powinna
się znaleźć data zapakowania ciastek oraz z jakiej mąki są upieczone
(informacja ważna dla osób będących na różnego rodzaju diecie).
Faktycznie
biorąc przykład z naszych Mam, warto ciastka nawet w pojemnikach zawinąć
warstwami w papier do pieczenia lub w folię aluminiową to również wydłuży
przydatność do spożycia.
Przechowywanie ciastek w
lodówce:
No
właśnie, trzymać czy nie trzymać ciastek w lodówce? Ile osób tyle zdań. Robię
to zazwyczaj, gdy temperatura w kuchni przekracza 21 stopni. Wiadomo, że
ciastka a w szczególności te z czekoladą muszą być przechowywane w temperaturze
10 – 20 stopni. Takie warunki spokojnie uzyskamy w zaciemnionym miejscu w
szafie.
Lodówka (przynajmniej
moja ma temperaturę 2 stopnie) zapewnia niższą temperaturę niż 10 stopni, więc
słodycze czekoladowe są narażone na niekorzystne warunki. Co może skończyć się
białym nalotem. A w przypadku, gdy trafią z ciepła do lodówki cukier w nich się
krystalizuje na powierzchni ciastek. Nie wpływa to na smak, ale na ich wygląd. Dlatego
nie należy wkładać i wyciągać słodyczy z lodówki. Wahania temperatury są niekorzystne.
Osobiście
ciastka przechowuję w lodówce tylko w hermetycznych, zamykanych plastikowych pojemnikach.
Staram się nie przechowywać dłużej niż 2 – 3 dni.
Przechowywanie ciastek w
zamrażarce:
Polecam
mrożenie ciasta osobom aktywnym. Takim, które bardzo mało czasu spędzają w
kuchni. A spotkanie towarzyskie są spontaniczne. Mając zamrożone ciasto kruche
lub uformowane ciastka z czekoladą lub bakaliami. Mogą w kilkanaście minut
przygotować słodką przekąskę. Musimy pamiętać, aby składniki na takie ciasto
muszą być świeże.
Najbardziej
wdzięczne jest ciasto kruche i jest ono najmniej wymagające. Wyrobione ciasto
formujemy w wałek, który owijamy folią spożywczą. Następnie zawijamy folią
aluminiową i tak zapakowane wkładamy do zamrażarki. Aby je przygotować,
wyjmujemy je z zamrażarki, rozwijamy z folii. Kroimy na plasterki i układamy na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy tylko dwie
minuty dłużej niż świeżo ugniecione ciasto.
Więcej
zachodu jest z ciastkami z czekoladą czy bakaliami. Musimy wyrobić ciasto,
następnie uformować niewielkie kulki (aby po rozpłaszczeniu miały kształt
ciastka). Kulki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowaną
porcję ciastek wkładamy na dwie godziny do zamrażarki (wstępne zamrażanie i
ciastka się nie posklejają). Po tym czasie wstępnie zamrożone kulki przekładamy
do pojemników lub torebek foliowych i mrozimy. Przed pieczeniem, wyjmujemy
kulki, po chwili formujemy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia i wkładamy do piekarnika.
Największą
zaletą mrożenia ciasta jest fakt, że takie ciasto można przechowywać do trzech
miesięcy.
Jak przywrócić świeżość
ciastkom”
Przywrócenie
świeżości zależy od tego jakim sprzętem dysponujemy. Prawie każdy ma w domu
piekarnik lub kuchenkę mikrofalową. Są co najmniej trzy sposoby odzyskanie
świeżości.
Najskuteczniejszym
jest odmrażanie w piekarniku. Wkładamy ciastka do zimnego piekarnika i
zwiększamy stopniowo temperaturę aż osiągniemy 250 stopni. Pilnując czasu do 20
minut. Tak aby ciastka były ciepłe nieponownie upieczone.
Najszybciej
będzie odgrzać ciastka, pączki czy drożdżówki w mikrofalówce. Wkładamy słodycz
do mikrofalówki i włączamy na pół minuty. To powinno wystarczyć. Jeżeli ciastka
są bardzo suche, możemy obok ciastek włożyć pojemniczek z wodą i podgrzać. Aby uzyskać
wymagany stopień odgrzania musicie sami kilkakrotnie przeprowadzić próbę. Jaka
ilość wody, jaka moc mikrofalówki i czas odgrzewania.
Istnieje
również metoda na odgrzewanie w zaparowanym piekarniku. W czasie podgrzewania piekarnika
wkładamy naczynie z wodą. Gdy będzie odpowiednia temperatura, dokładamy
ciastka. Pamiętajmy, aby ciastka były ciepłe nie drugi raz pieczone.
Podsumowanie:
Nikt
z Nas nie ma czasu na wieczne siedzenie w kuchni. Dlatego zdarza nam się mieć
nieświeże ciastka. Lub mieć zamrożone ciasto i co dalej?
Aby
ciasteczka były zawsze świeże, musimy przechowywać je w szczelnie zamkniętych
słojach lub pojemnikach. Zachowując zasadę ciastka lubią chłodne i zaciemnione
miejsca. Babcine sposoby również mogą być przydatne. Lodówka nie zawsze jest
dobrym miejscem dla naszych słodkości. Dlatego lepiej zamrozić wyrobione ciasto
i upiec je dopiero przed przyjściem gości.
Zachęcam
do zabaw i eksperymentów z odgrzewaniem ciastek. Nie tylko w kuchence
mikrofalowej używając jednego przycisku. Więcej możliwości nauki daje nam
piekarnik. A przy tym ciastka nie są gąbczaste czy gumo podobne. Z piekarnika
są ciepłe, chrupiące niczym świeżo upieczone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz