poniedziałek, 28 sierpnia 2023

"JAK PRZECHOWYWAĆ CIASTKA, ABY DŁUŻEJ ZACHOWAŁY ŚWIEŻOŚĆ - EKSPERCI RADZĄ"

WPROWADZENIE Przechowywanie ciastek będzie szczególnie ważne Dla tych, którzy są ich wielbicielami I zwykle pieką je w dużych ilościach. Na pytanie: jak przechowywać nasze łakocie, warto poszukać praktycznych i przydatnych odpowiedzi. Ich znalezienie będzie zatem celem tego artykułu. Chyba każdy jak najdłużej chciałby cieszyć się ulubionymi słodkościami, dlatego też Niniejszy wpis zaprezentuje cenne w tym zakresie wskazówki i porady. OGÓLNE ZASADY PRZECHOWYWANIA CIASTEK ciastka powinny być przechowywane w miejscach chłodnych, zacienionych o niezbyt wysokich temperaturach ( optymalna 18 C). Nie zaleca się wystawiania ich na działanie promieni słonecznych, czy narażania na wilgoć. Podstawową zasadą jest przechowywanie ich w szczelnych pojemnikach. Im dłużej mają kontakt z powietrzem, tym szybciej tracą na jakości, stają się suche i łamliwe. Przechowywanie ciastek w zależności od ich rodzaju, będzie trochę się różnić. Na przykład popularne biszkopty dość szybko wysychają, więc znaczące jest szczelne ich przechowywanie. Można zawinąć je w folię spożywczą, bardzo dobrze sprawdzą się też tutaj hermetyczne pojemniki. Produkty z ciasta ptysiowego również warto przechowywać w zamknięciu. Ponadto Trzeba unikać ściskania ich, aby nie zmiękły, a jednocześnie ie wyschły. Ciastka kruche także przechowujemy w zamkniętych słojach, pojemnikach lub puszkach, które z pewnością uchronią przed wilgocią. Ten rodzaj ciastek można przechowywać najdłużej. PRZECHOWYWANIE CIASTEK W DOMOWYCH WARUNKACH. Gospodynie mają zwykle w swojej kuchni specjalnie przeznaczone szafki, w których trzymają przeróżne słodycze, to z pewnością dobry i praktyczny pomysł. Oprócz takich rozwiązań są naturalnie jeszcze inne. Spośród praktycznych pojemników do przechowywania liderem jest chyba szklany słoik. Nadaje się do przechowywania cukierków, ciastek, biszkoptów, wafelków, herbatników, pianek, czekoladek, czy bez. Wieczko z wygodnym uchwytem chroni słodycze przed wysychaniem i wilgocią. Tego rodzaju słoiki najczęściej są duże, wykonane z grubego szkła. Inną propozycję stanowią puszki dekoracyjne. Dostępne są również w zestawach, w różnych rozmiarach. Metalowa powłoka niewątpliwie zapewni długi czas użytkowania. Taka forma przechowywania na pewno jest wygodna, praktyczna, a dzięki dekoracyjnym wzorom spełni również funkcję estetyczną. Można także rozważyć zakup hermetycznych pojemników, to również bardzo skuteczny sposób na przedłużenie świeżości ciastek. W tym miejscu należałoby też wspomnieć o etykietach, co powinno się na nich znaleźć? Przede wszystkim data przygotowania produktów. Poza tym warto jest zapisać rodzaj mąki, z jakiej ciastka zostały upieczone. To bez wątpienia ważna informacja dla osób z problemami zdrowotnymi W celu zapobiegania sklejania się ciastek powinno się przełożyć układane warstwy Papierem do pieczenia. Dzięki temu unikniemy ich pokruszenia i posklejania. W przechowywaniu niezastąpiona jest również folia aluminiowa, świetnie sprawdza się do zabezpieczenia ciastek. Wystarczy owinąć nią talerz ze słodkościami, i już mamy ochronę przed wysychaniem. Ponadto owinięte folią ciastka także wkłada się do pojemników. Ważna uwaga – nie można wkładać do pojemników, ani zawijać w folię ciastek jeszcze ciepłych, dopiero upieczonych. Koniecznie muszą ostygnąć. PRZECHOWYWANIE CIASTEK W LODÓWCE. Kiedy warto to robić? Przeważnie wtedy, gdy temperatura w pomieszczeniu jest zbyt wysoka. Ciepło zwykle niekorzystnie wpływa na domowe wypieki, najczęściej cierpią na tym wyroby czekoladowe. Nie zaleca się częstego wkładania i wyciągania słodkości z lodówki. Zmiany temperatury będą dla nich szkodliwe. Ciastka z kremem także dobrze jest trzymać w lodówce. Aby zapobiedz wyschnięciu kremu zabezpiecza się je folią aluminiową. W ten sposób dłużej zachowają świeżość. Folia chroni je też przed aromatami produktów, znajdujących się w lodówce. Jeszcze bardziej skutecznym sposobem jest umieszczanie ciastek w hermetycznie zamykanych pojemnikach, które całkowicie odizolują je od innych smakołyków w chłodziarce. PRZECHOWYWANIE CIASTEK W ZAMRAŻARCE. Większość ciastek z powodzeniem możemy zamrozić i odmrozić, chociażby podczas niespodziewanej wizyty. Wypieki najlepiej mrozić w plastikowych pojemnikach, bądź szczelnie owinąć je folią spożywczą. W taki sposób mogą być przechowywane nawet do trzech miesięcy. Mrożenie sprawdza się najlepiej w przypadku bardzo świeżych ciastek, im wcześniej to zrobimy, tym korzystniej. Wtedy po rozmrożeniu będą równie smaczne, co tuż po przygotowaniu. Jakie ciastka nie nadają się do mrożenia? Naturalnie z galaretką oraz bezy. Ponadto krem z bitej śmietany nie najlepiej smakuje po rozmrożeniu, może się zbyt rozpływać. Nie powinno się też zapominać, że raz zamrożonych produktów, nie wolno mrozić ponownie. JAK PRZYWRÓCIĆ ŚWIEŻOŚĆ CIASTKOM? Istnieje co najmniej kilka sposobów. Będą nam tutaj potrzebne piekarnik lub kuchenka mikrofalowa. Najprościej umieścić ciastka w mikrofalówce, wystarczy im około pół minuty. Jednak, aby uzyskać porządany efekt, warto sprawdzić w praktyce jaka moc mikrofalówki i czas podgrzewania przyniesie oczekiwane rezultaty. Najbardziej skuteczne jest odmrażanie ciastek w piekarniku. Należy je włożyć do zimnego piekarnika i stopniowo zwiększać temperaturę, aż do 250 C. Czas tego zabiegu nie powinien przekroczyć 20 minut. Ciastka nie mogą być ponownie upieczone, a jedynie ciepłe. Zaparowany piekarnik może być również dobrą metodą na odgrzewanie. Do podgrzewanego piekarnika trzeba włożyć naczynie z wodą. Kiedy urządzenie osiągnie odpowiednią temperaturę, dokładamy wówczas nasze wyroby. Przedstawione powyżej formy przywracania ciastkom świeżości są najbardziej popularne. Jednak każda gospodyni z pewnością ma swoje ulubione, najlepiej sprawdzone. PODSUMOWANIE. Ciastka mogą szybko wietrzeć, tracić swój aromat i smak. Często też wilgotnieją i przestają być chrupiące. Poza tym zwykle pieczemy je w dużych ilościach. Właśnie z tych powodów odpowiednie ich przechowywanie ma duże znaczenie, niezależnie, czy są to produkty domowe, czy ze sklepu. Sposoby są naprawdę różne, tylko od nas zależy jakie wybierzemy. Większość z nas wykorzystuje szczelnie zamykane pojemniki, słoiki, czy ozdobne puszki. Innym z kolei bardziej odpowiada mrożenie. Podobnie odgrzewanie ciastek w mikrofali lub piekarniku także spełni swoje zadanie. Zatem możliwości mamy wiele, korzystajmy więc z nich, kiedy pojawi się taka potrzeba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz