wtorek, 26 września 2023

Co kryje się za 'bezcukrową' etykietą: -odkrywamy prawdę.

 

Co kryje się za 'bezcukrową' etykietą: -odkrywamy prawdę.


Świadomość w społeczeństwie jest coraz większa, że biały cukier -to cichy zabójca. Dlatego zaczynamy zwracać uwagę na produkty, które nie zawierają cukru. Dobrze, że tak się dzieje, bo choć nie prawdą jest, że produkt taki nie zawiera cukru, ale zapewne jest go znacznie mniej.

Spróbuje to wyjaśnić, jak to jest z tymi produktami bezcukrowymi.

Wyroby bez cukru, a bez dodatku cukru -wydaje się, że to to samo, a tymczasem jest zupełnie inaczej. Często bywa tak, że wybierając produkt bez cukru, wydaje nam się, że kupujemy produkt bez dodatku cukru, czyli produkt zdrowy, wolny od cukru. Bywa to złudne, bo by być pewnym co kupujemy trzeba czytać dokładnie skład danego wyrobu.

I - Definicja 'Bezcukrowy':


Produkt bez dodatku cukru, to oznacza, że produkt nie zawiera żadnych dodatków monosacharydów lub disacharydów; żadnego dodatku środków spożywczych zawierających monosacharydy lub disacharydy stosowanych ze względu na swoje właściwości słodzące; Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r

Produkty, które zawierają suszone owoce, soki i koncentraty owocowe, mimo że zawierają cukier -fruktozę, przy czym uważa się, że fruktoza jest naturalna, więc nie może szkodzić. Tymczasem fruktoza bez odpowiedniej ilości błonnika, który zmniejsza skoki glukozy, regulując gospodarkę węglowodanową, jej działanie jest podobne jak glukozy.

Wyroby takie, które zawierają naturalne koncentrowane źródła cukru jak: daktyle, soki owocowe odparowane, oznakowane są jako wyroby bez dodatku cukru, mimo iż zawierają w rzeczywistości często bardzo wysoką zawartość cukru. Nie oznacza to, że są niezdrowe, takie wyroby nie zawierają "cukru białego". Natomiast osoby z insulino opornością lub cukrzycą, muszą zachować ostrożność i zapoznać się dokładnie z zawartością cukru, który bywa określony na etykiecie, czyli składu wyrobu.


II -Alternatywy dla Cukru.


1. Alkohole Cukrowe.

Alternatywą dla białego cukru, mogą być alkohole cukrowe, które często są nazywane cukrolami.

Mamy takie rodzaje alkoholi cukrowych (cukroli / polioli):

-glikol, -glicerol, -erytrytol, -ksylitol, -inozytol, -sorbitol, -perseitol, -wolemitol,

- beta-sedoheptiol.

Wśród nich najbardziej popularny jest ksylitol, tak zwany cukier brzozowy, który możemy spotkać w wielu wyrobach spożywczych. Również popularny jest sorbitol oraz erytrytol, także stosowany w wyrobach spożywczych. Natomiast glicerol, czyli gliceryna w wyrobach dietetycznych spożywczych, pełni rolę stabilizatora i regulatora wilgotności, dzięki czemu słodycze nie wysychają.

Ksylitol pozyskiwany jest z brzozy, zwany cukrem brzozowym -bywa dodawany do cukierków, gum do żucia, a ze względu na właściwości przeciwpóchnicze do past do zębów.

Alkohole cukrowe mają słodki smak, ale są bardzo niskokaloryczne w porównaniu z węglowodanami. Ponadto alkohole cukrowe nie powodują podniesienia poziomu cukru we krwi, lub robią to w minimalnym stopniu, dlatego też mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę, które muszą szczególnie pilnować poziomu cukru we krwi.

Alkohole cukrowe takie jak erytrytol, ksylitol oraz sorbitol bywają często używane w różnych produktach spożywczych. Często znajdziemy je między innymi w słodyczach takich jak ciastka, batoniki, lody, lizaki, a także w słodyczach o obniżonej zawartości kalorii, oraz w innego rodzaju produktach.


2. Sztuczne słodziki:

Sztuczne słodziki to substancje chemiczne o bardzo wysokim słodkim smaku, a równocześnie niskiej kaloryczności. Są to substancje, które zastępują biały cukier. Z powodu bardzo intensywnej słodkości, dodajemy je do żywności w bardzo małych ilościach. Dosładzać nimi możemy napoje, przetwory owocowe, gumę do żucia, słodycze, jogurty, oraz produkty dla cukrzyków.

Słodziki występują w postaci drażetek, płynów lub proszku.

Występują dwa rodzaje słodzików: - naturalnego pochodzenia i słodziki syntetyczne -sztuczne..

Najczęściej spotykane syntetyczne, sztuczne słodziki to: aspartam, acesulfan K, cyklaminian i sukraloza.

Najbardziej bezpieczny i uniwersalny, sztuczny słodzik to -acesulfan K, który jest odporny na działanie wysokich temperatur.

Z tego względu możemy używać go do gorących napojów, wypieku ciast, oraz zimnych napojów. i otraw.

Słodziki pochodzenia naturalnego czyli tzw. poliole, które są pozyskiwane głównie z roślin, takich jak kłącze perzu, brzozy i śliwy. Najpopularniejsze poliole to sorbitol, mannitol, izomalt i ksylitol. Słodziki te są mniej słodkie niż popularny cukier i jednocześnie są też mniej kaloryczne.

Prócz zastosowania jako słodzik napojów, stosuje się je do produkcji pieczywa cukierniczego, deserów, gum do żucia i wyrobów mleczarskich.

Ksylitol -nazywany cukrem brzozowym, możemy nim zastąpić bały cukier. Od cukru jest on o 40% mniej kaloryczny i zawiera aż o 75% mniej węglowodanów Ma on także działanie obniżające poziom cholesterolu, niszczy bakterie jelitowe, pleśnie.

Ostatnio coraz bardziej popularne są glikozydy stewiolowe, czyli ekstrakty z liści stewi, rośliny uprawianej w Ameryce Południowej.

Stewia jest 0 kaloryczna, ale jest 200 razy słodsza od cukru. Możemy ją używać w formie świeżych lub sproszkowanych liści lub wodnego ekstraktu z liści. Ma zastosowanie jako składniki suplementów diety, jest też używana jako słodzik stołowy.


III -Potencjalne skutki uboczne słodzików.

Czy słodziki nam mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu? Tak i Nie.

Nieduża dawka słodzików zapewne nam nie zaszkodzi i nie wywoła negatywnych konsekwencji dla naszego zdrowia.

Gdy chcemy zacząć stosować ksylitol lub inny alkohol cukrowy, pamiętajmy o tym, aby wprowadzać je stopniowo i obserwować reakcje swojego organizmu. W przypadku, gdy spożyjemy zbyt dużo cukroli, wówczas zwiększamy ryzyko pojawienia się wzdęć i biegunek.

Dla każdej syntetycznej lub substancji słodzącej oznaczone zostało ADI – Dopuszczalne Dzienne Spożycie. Wyrażona jest w miligramach na kilogram masy ciała na dzień (mg / kg mc / d). Wynoszą one:


-Acesulfam K (E950): 0-11

-Aspartam (E951): 0-40

-Cyklaminiany (E952): 0-9

-Sacharyna (E954): 0-5

-Sukraloza (E955): 0-15

-Glikozydy stewiolowe (E960): 0-4

-Neohersperydyna DC (E959): 0-5

-Neotam (E961): 0-2


W przypadku polioli nie określa się ich wartości w ADI, a w ogólnej dawce, powyżej której może występować podstawowy skutek uboczny – działanie przeczyszczające. Są to:


-Sorbitol (E420): 50 g

-Mannitol (E421): 20 g

-Ksylitol (E967): 35-50 g dla dorosłych i 20-30 g dla dzieci

-Erytrytol (E968): 50 g


IV. Marketing - a rzeczywistość.


Świadomość wśród społeczeństwa że cukier szkodzi jest coraz powszechniejsza. Faktem jest,m że spożywanie cukru w nadmiarze, to jest szkodliwe. Tymczasem w rzeczywistości jest bardzo trudno ominąć go w produktach. Modne obecnie jest spożywanie słodyczy bezcukrowych, a nawet z zerową zawartością cukru. Jednakże te słodycze, które są bez cukru, to w rzeczywistości zawierają cukier, który występuje w naturalnych składnikach. Zdarza się też, że zamiast białego cukru, jest dodawany słodzik. Tymczasem słodziki to już różnie mogą wpływać na nasz organizm. Z tego powodu należy obserwować, czy czasem nie lepiej jest przekąsić coś słodkiego z naturalnym białym cukrem. Zawsze możemy wybrać taki produkt, który mało zawiera cukru.

Firmy na swoich etykietkach wyrobu dużymi literami oznaczają, że "produkt zawiera 0 cukru", a tymczasem gdy zagłębimy się w skład, to okazuje się, że jest tam cukier.

Nawet sobie nie zdajemy sprawy, że może go być w tak dużej ilości. Najbardziej trzeba uważać na produkty, które zawierają daktyle lub rodzynki. Takie suszone daktyle czy rodzynki, to prawie sam cukier. Taki zwykły wafelek, może być zdrowszy niż ten z zawartością 0 cukru, ale składający się głównie z suszonych, skondensowanych owoców.

V. -Jak Czytać Etykiety.

Jeżeli chcemy rzeczywiście uniknąć lub ograniczyć spożycie cukru, musimy dokładnie czytać etykiety. Nie wystarczy te napisy, które są bardzo widoczne jak: -wyrób bez dodatku cukru, bo to akurat może być inna prawda. Każdy producent umieszcza na opakowaniu skład wyrobu.

Najczęściej to co najbardziej powinno nas zainteresować, to składniki z których jest wyprodukowany dany towar. Jakimś dziwnym trafem, to akurat jest zazwyczaj napisane drobnym drukiem. Dlatego to co jest drobnym drukiem, to właśnie najbardziej nas powinno zainteresować, a zwłaszcza osoby z insulino-odpornością i cukrzycą powinny zachować ostrożność i dokładnie czytać etykiety.


VI. -Popularne Mity

Oto kilka popularnych mitów dotyczących produktów "bezcukrowych".

Batony -Dobra Kaloria, -Batony BA, batony owocowo -orzechowe - Naturlig batony owocowe RAW PALEO, oznaczone są bez cukru, a tymczasem zwierają dużą ilość cukru, który znajduje się naturalnie w zawartych owocach suszonych. W tych batonatach zawartość cukru może wynosić nawet 33% i więcej. Są to barony wysoko energetyczne, dlatego też mimo, że są zdrowe, to już dla osób insulino-odpornych oraz cukrzyków są niezdrowe. Takie barony są zdrowsze niż te z zawartością cukru, to jest rzecz oczywista.

VII -Podsumowanie:

Deklarację producenta „bez dodatku cukru” należy po prostu traktować z rezerwą, powiedzieć „Sprawdzam: jeśli nie cukier, to co?” Oczywiście, że nie zawsze tak musi być, że bez cukru, to jest ściema. Są produkty, w których zamiast cukru zostały użyte słodziki sztuczne lub naturalne. Takie produkty są też oznaczone, że nie zawierają dodatku cukru. Dlatego jeśli chcemy uniknąć cukru, ze względów zdrowotnych, to musimy duklaninie czytać skład wyrobu.

Zdrowe słodycze będą cennym składnikiem diety, gdyż słodki smak, wpływa pozytywnie na naszą psychikę. Słodycz to większa ilość endorfin, które określane są mianem hormonem szczęścia. Każdemu z nas zależy by być szczęśliwym.

Dlatego by być szczęśliwszym, jedzmy słodycze, tylko w odpowiednich ilościach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz