środa, 20 września 2023

Kultowe słodycze z różnych stron świata

kultowe słodycze z różnych stron świata „podróż kulinarna” W każdym kraju i kontynencie znajdziemy mieszkańców, którzy uwielbiają chwile zapomnienia. Z tego artykułu dowiecie się jakimi słodyczami i przysmakami delektują się mieszkańcy innych krajów o innej kulturze. Europa jest kontynentem z bardzo bogatą kuchnią. Jest pełna różnych i bardzo wyjątkowych smaków. Wszystkie państwa mają swoje dania narodowe. Są one symbolem kultury i historii danego państwa. Kuchnia włoska jest popularna z prostych smaków i jednocześnie smacznych dań. Najbardziej popularne jest spaghetti carbonara. Francja najbardziej popularna jest z rozmaitej kuchni. Łączy ona egzotyczne smaki z tradycyjnymi recepturami. Najbardziej popularne jest escargots są to ślimaki naprawdę trudne do przygotowania. W Hiszpanii najpopularniejsze jest danie ryżowe w którym znajdziemy kurczaka, małże i charizo. Polska kuchnia posiada bardzo dużo tradycyjnych dań . najbardziej rozpoznawalne polską kuchnie sa pierogi ruskie. Niemcy uwielbiają Cursywurst . jest to najbardziej popularne danie uliczne. Są to kiełbaski wieprzowe pokrojone w plasterki z pikantnym sosem carry Połączenie śródziemnomorskich smaków i aromatów to tylko i wyłącznie kuchnia Grecka. Kultowe danie to mussaki, pyszna warstwowa zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym oraz sosem beszamelowym. To były przysmaki i dania narodowe. Ale poznajmy kultowe słodycze w różnych częściach świata. Francja i makarons. Największym przysmakiem francuzów jest makarons. Makarons to słodziutkie ciasteczka, ich kształt jest owalny lekko spłaszczony. Ilość smaków i kolorów jest niezliczona od czekoladowych do niezwykłych mieszanek takich jak mojto czy też czarna porzeczka z kasztanem. Jest to na pewno idealny prezent z Paryża. Są one bardzo zdrowe i bogate w nienasycone tłuszcze roślinne, oraz w witaminy i minerały. Robione są z jajek i cukru pudru i z zmielonych migdałów, a wypełniane są dżemem i kremem. Najważniejsi konkurenci tych wyrobów to Laduree i Pierre Herme. Makarons istnieją na rynku już ponad 150 lat. Każdy kto był we Francji powinien skosztować tego przysmaku. Wielka Brytania – Cadbury Chocolate W Wielkiej Brytanii zaczęło się od roku 1824, wtedy to John Cadbury rozpoczął swoją działalność. Był to sklep spożywczy na Bull Street w Birmingham. Oprócz artykułów spożywczych sprzedawał również czekoladę do picia i kakao. Przygotowywał to moździerzem i tłuczkiem. Robił to samodzielnie. W roku 1831 John rozpoczął już dość dużą produkcję. Kupił pomieszczenie, które było polskim magazynem. Pomagali już mu jego synowie, George i Richard. W 1847 produkcje przenieśli do dużo większej fabryki. W roku 1861 John oddał fabrykę swoim synom. Każdy z nich miał inne obowiązki. George zajmował się produkcją, a Richard sprzedażą. Bracia zainwestowali w nowy sposób przetwarzania kakao. Zaczęli korzystać z prasy kakaowej. Odkryli wtedy że mogą uzyskać stu procentowe kakao. W 1866 w prowadzili na rynek swój produkt Cadbury cocoa essence . cadbury to część Brytyjskiej historii od 1824 roku. Każda nowa czekolada tworzyła nową historię.w 1875 roku wyszło pierwsze jajko wielkanocne, 1905 Cadbury Diry Milk Chocolate. 1920 płatki czekoladowe , 1971Cadbury creme eggs jajeczka czekoladowe nadziewane. Ameryka północna. USA s mores . smakołyk ten jest przygotowywany przy ognisku, składa się z trzech składników. Z pianki marshmallow , pełnoziarnistych krakersów i kostki czekolady. Pianki nadziewa się na patyk trzyma się nad ogniskiem do póki nie zaczną topnieć . taką masę trzeba położyć na krakersa, później kostkę czekolady i przykryć drugim krakersem. Pod wpływem ciepła czekolada też się roztopi, a wszystko stanie się słodką i pyszną kanapką. W stanach obchodzi się 10 sierpnia święto s mores. Po Amerykańsku National S more Day. Meksyk Tamarendo Tamarindo to najbardziej popularny produkt słodkości w Meksyku. Są to cukierki z pulpy tamaryndowca o smaku słodkim, słonym, ostrym i kwaśnym. Spróbować każdy musi. Ale jak zasmakują to można się od nich uzależnić. Tamaryndowiec to owoc. Miąższ z niego jest bardzo bogaty w witaminy i minerały i na to wszystko ma bardzo specyficzny i ciekawy smak. Wykorzystywany jest również do mięs i sosów. Działa też przeciw zapalnie. Azja eksplozja aromatów. Japonia Mochi. Mochi to nic innego jak Japońskie ciastka ryżowe. Japończycy, tak samo jak inny naród mają swoją tradycję. Wierzą w to, że zjadając w sylwestra ciasteczko ze specjalnym nadzieniem czyli z truskawką będą mieli długie i szczęśliwe życie. W japońskiej cukierni każdy zauważy, niewielkie wielobarwne kulki , które przypominają marcepanowe ciasteczka. Na słodko zazwyczaj spożywane w okresie nowego roku, lecz na co dzień spożywane najczęściej są na słono jako dodatek do ciepłych dań obiadowych. Przygotowywane są z kleistego ryżu. Gotuje się albo ryz w całości lub mielony na mąkę. Ubija się go moździerzem i miesza mokrą dłonią. Noworoczne Mochi składa się z dwóch części. Kulki są w różnych rozmiarach i układa się je jedna na drugą. Symbolizują następstwo pokoleń w rodzinie, mają też zapewnić powodzenie w nadchodzącym nowym roku. Dla Europejczyka który jest miłośnikiem słodkiej czekolady i słodkiego kremu deserowe mochi na pewno będzie mdłe. Ale jeśli zależy nam na autentycznym smaku mochi trzeba skosztować podstawowej wersji mochi czyli wytrawnej. Afryka i bliski wschód. Słodycze z głęboką historią. Indie gulab jamun. Gulab pokazał się poraz pierwszy w średniowiecznych Indiach. Dotarł tam przez perskich najeźdźców. Spożywany jest najczęściej na weselach muzułmańskich i na festiwalach Diwali . ma bardzo dużo odmian. Każda posiada swój wyrazisty smak. robi się go z zsiadłego mleka. W Indiach i Pakistanie pdgrzewa się mleko do odparowania. później zagniata się w ciasto z odrobiną mąki. wytwarza się małe kulki i smaży na głębokim tłuszczu. I zamacza się we wrzącym syropie. Tak wygląda świat słodkości. Jak stare przysłowie mówi co kraj to obyczaj. Na całe szczęście my nie musimy podróżować na tak dalekie kontynenty , aby delektować się tymi przysmakami. W naszym kraju wśród najbardziej ulubionych słodyczy jest na pierwszym miejscu czekolada. Cukierki czekoladowe nie maja porównania z żadnymi innymi. Coraz częściej sprawdzamy etykiety i wybieramy te które mają najwięcej naturalnych składników. A do skosztowania tak wyjątkowego smaku naszych wyrobów czekoladowych nikt nie musi nas przekonywać. Oczywiście dla ciekawskich polecam skosztowania tych ciekawych kultowych dań.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz