środa, 27 września 2023

"DLACZEGO NASZE BABCIE ROBIĄ NAJLEPSZE CIASTKA: TAJEMNICE TRADYCYJNYCH WYPIEKÓW"

Nasze babcie zwykle potrafią więcej, niż inni, zwłaszcza na płaszczyźnie kulinarnej. W tej przestrzeni najczęściej czują się jak ryby w wodzie. Z tym stwierdzeniem zgodzi się chyba każdy. Najpiękniejsze momenty życia pamiętamy zazwyczaj z dzieciństwa, kiedy to rodzinny dom dzięki babci stawał się cudownym miejscem pełnym wspaniałych smaków i zapachów. Chciałoby się powrócić do tych chwil. Czy wypieki naszych babć są wyjątkowe? Z pewnością tak. Tutaj nie ma żadnych wątpliwości, tylko dlaczego, jaki jest sekret ich niezwykłości, co sprawia, że są jedyne i niepowtażalne? Poszukajmy zatem odpowiedzi na te wszystkie pytania. MAGICZNE SKŁADNIKI. Wykorzystywanie nieprzetworzonych i naturalnych składników ma decydujący wpływ na jakość, a tym samym, także walory smakowe powstałych wyrobów. Składniki, których używały nasze babcie były przede wszystkim nieporównywalne do tych, z których dzisiaj korzystamy. Ich wartość i właściwości dawały gwarancję doskonałego smaku i aromatu, stanowiły o wyjątkowości wypieków. A więc im mniej przetworzone produkty, tym wyższej klasy ciasta. Swojskie jaja, miód z pasieki, własne masło, czy mleko prosto od krowy powodowały, że domowe wyroby niejednokrotnie kojarzyły się z magią. Oto mamy jedną z tajemnic. Kolejną z nich jest przygotowywanie ciast i deserów z wykorzystaniem sezonowych owoców. Te, które zbiera się we własnych ogródkach mają specjalną, nadzwyczajną moc. Starannie pielęgnowane niewątpliwie nadają wypiekom prawdziwego charakteru. Dzięki sezonowym owocom wyroby naszych babć z całą pewnością zyskują na jakości. RĘCZNA PRACA, CZYLI RĘKODZIEŁO NAD MASZYNĄ. Kiedyś ciasta mieszało się w glinianych naczyniach. Oprócz babci często uczestniczyła w tym cała rodzina. Wkładało się w to zwykle wiele wysiłku, używając drewnianych narzędzi. Dzisiaj mało kto już z takich korzysta. Było to naprawdę pracochłonne zadanie, wymagające dużego zaangażowania. Obecnie prym wiodą maszyny, za pomocą których wyrabia się ciasto. Rzeczywiście trzeba przyznać, że pozwalają nam w znacznym stopniu zaoszczędzić czas, ułatwiając tym samym działanie. Jednak to właśnie ręczna praca sprawiała, że wypieki stawały się po prostu wyjątkowe. Nasze babcie przygotowywały je z wielkim sercem, troszcząc się o najdrobniejszy szczegół. Stosowały w swoich dziełach najlepsze produkty, wykorzystując przy tym wieloletnie doświadczenie. Ich osobisty dotyk połączony z wiedzą i ogromną falą miłości dawał niesamowite rezultaty. TAJEMNICE TECHNIKI. Czy stare naczynia, używane przez wiele lat mogą wpływać na smak? Te które przechodziły z pokolenia na pokolenie mają bez wątpienia większą wartość. Ze względu na to, że są cenne, wyrabiane w nich ciasta stają się dla nas bardziej niezwykłe, a ich smak prawdziwie wyjątkowy. Gliniane naczynia mają zdecydowaną przewagę nad tymi z plastiku, metalu, czy też aluminium. PRECYZJA BEZ TECHNOLOGII. Można powiedzieć, iż precyzja, którą nasze babcie miały w rękach może śmiało rywalizować z tą która wiąże się z aktualnym postępem. Dawniej nie było tak rozwiniętej techniki, zaawansowanej technologii urządzeń i pomiaru, a jednak wypieki zwykle wychodziły. Brak nowoczesnych sprzentów nie stanowił tutaj żadnej przeszkody. Precyzja w rękach, posiadana wiedza i doświadczenie, również tradycyjne metody mieszania i pomiaru ostatecznie nie wpływały niekorzystnie na gotowy wyrób. Wręcz przeciwnie, kiedyś wypieki miały zupełnie inny, lepszy smak. JAK TRADYCJE PRZEKSZTAŁCAJĄ SIĘ W NOWOCZESNOŚĆ. Tradycje zawsze będą powracać, zawsze będą miały swoje miejsce, nawet w dobie wielkiego rozwoju technologii. Nigdy nie znikną z naszych domów. Będą jedynie doskonalone, czy modyfikowane przy użyciu bardziej aktualnego sprzentu Tradycyjne metody wypieków również mogą przekształcić się w nowoczesne, dzisiaj wszystko jest możliwe. Niejednokrotnie spotykamy się z tym, że stare przepisy naszych seniorek realizuje się z wykorzystaniem postępowych narzędzi i urządzeń. DLACZEGO WARTO POZNAĆ TRADYCYJNE METODY? Dziedzictwo kulturowe i tradycje rodzinne, to niezwykle istotne kwestie. Z tego też względu zachowywanie tradycyjnych sposobów wypieków ma ogromne znaczenie. Każdy lubi powracać wspomnieniami do smaków dzieciństwa, poza tym to ogromna radość, gdy możemy odtwarzać to, co robiły nasze babcie, których nierzadko już na tym świecie niema. Ponadto także przez wzgląd na pamięć o nich miło przypomnieć sobie ich stare przepisy. Warto również nadmienić, iż obecnie rozwija się wiele tradycyjnych lokali, które trzymają się dawnych receptur. Wśród nich mamy różnego rodzaju cukiernie, a nawet lodziarnie. Naturalne wyroby ciągle będą cieszyć się dużą popularnością. Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie mają swoją wielką wartość, dzięki nim powstaje mnóstwo niepowtarzalnych i wyjątkowych wyrobów. Nie powinno się o tym zapominać. Poza tym wykorzystywanie tradycyjnych metod wypieków otwiera nam oczy na ciężką pracę, jaka wkładana była kiedyś w przygotowanie domowych ciast. Powtarzanie starych metod, uczestnictwo w nich, daje możliwość, aby docenić wielki trud i zaangażowanie. Dla pracowitości starszych pokoleń trzeba mieć uznanie, szacunek i podziw. ANEGDOTY I HISTORIE. Zazwyczaj w każdym domu krążą ciekawe bądź zabawne historie związane ze słodkimi wyrobami naszych babć. Desery i ciasta mojej babci Znała i uwielbiała praktycznie cała wieś. Chociażby dlatego, że dzieliła się ona swoją wiedzą i doświadczeniem z innymi. Zapachy przygotowywanych przez nią wypieków przyciągały każde dziecko, sąsiadów, a nawet okoliczne zwierzęta. Niezapomniane smaki, jakie wyczarowywała zachwycały wszystkich, w tym także sołtysa, któremu dziadek kiedyś niechcący sprawił dużą przykrość. Okoliczności były następujące. Urodziny sołtysa stanowiły niezwykle ważne wydarzenie w naszej miejscowości. Tego dnia moja babcia zawsze piekła mu jego ulubiony sernik. Bez niego uroczystość nie mogła się odbyć. Któregoś roku w przededniu tego święta dziadek bardzo źle się poczuł, nic nie jadł od rana do wieczora. Kiedy w nocy obudził się niezwykle głodny, na stole w kuchni zastał zachęcająco wyglądający sernik. Zapomniał o urodzinach sołtysa, a apetyt zrobił swoje. Z całej blachy został jedynie mały kawałek. Gdy babcia to zobaczyła nie było jej do śmiechu, sołtysowi również. PODSUMOWANIE. Zatem wiemy już z jakich powodów wypieki naszych babć są takie niezwykłe. Przede wszystkim dlatego, że w ich przygotowanie wkładały całe swoje serce. Ciasta ucierały ręcznie, a to niewątpliwie wymagało wielkiego wysiłku i zaangażowania. Do swoich wyrobów wykorzystywały najczęściej produkty zdrowe i naturalne. Dobrodziejstwa natury nie były im obce. Babcine przepisy to prawdziwe perełki. Warto je stosować, a także wymieniać się nimi. Na pewno w każdym z domów znajdą się w szufladach jakieś stare receptury, wskazane byłoby je przeprosić. Ich wykorzystanie z pewnością zachwyci naszych gości. Szukajmy więc tego, co naturalne, niezwykłe i wyjątkowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz