wtorek, 19 września 2023

„Dlaczego nasze babcie robią najlepsze ciastka: Tajemnice tradycyjnych wypieków”

 

Dlaczego nasze babcie robią najlepsze ciastka: Tajemnice tradycyjnych wypieków


Wypieki naszych kochanych babć to dom pełen zapachów świeżo wypiekanego ciasta drożdżowego czy chleba. Smak dzieciństwa, spędzanych przyjemnie chwil przy wspólnych babcinych wypiekach. Dlaczego wypieki naszych babć są takie wyjątkowe? Co sprawia, że są niepowtarzalne i niezwykłe w smaku? Wiele z nas może zadawać sobie takie pytanie? A więc poznajmy odpowiedź na tajemnice tradycyjnych wypieków oraz dowiedzmy się co jest tak wyjątkowego w wypiekach naszych babć, że są najlepsze!


Magiczne składniki – a może naturalność?


Składniki, których używały podczas pieczenia nasze ukochane babcie były naturalnego pochodzenia i mniej przetworzone niż te z których dzisiaj korzystamy kupując je w sklepie. Babcia szła po mleko prosto od krowy, miód z własnej pasieki czy masło ubijała ręcznie w maselnicy, jajka od własnych, domowych kurek, mąka z pobliskiego młyna. To tylko zaledwie niektóre produkty jakie mogą stanowić o naturalności oraz tradycyjnych wypiekach. Naturalne składniki powodowały wyjątkowy smak i aromat wypieków. Dlatego smaki dzieciństwa są takie wyjątkowe. Dlatego to była magia naszych kochanych babć.


Sezonowość.


Kolejną tajemnicą tradycyjnych wypieków jest wykorzystywanie sezonowych produktów. Nasze babcie używały sezonowych owoców oraz produktów do przygotowywania ciast czy deserów. Sezonowe owoce nadają wyjątkowy smak oraz zapach a także są szeroko dostępne a często rosły we własnych ogródkach. Dlatego ciasta naszych seniorek smakują najlepiej kiedy są pieczone z sezonowych owoców czy warzyw.


Ręczna praca czyli rękodzieło nad maszyną.


Nasze babcie w większości mieszały ciasta w misach glinianych przy użyciu drewnianej pałki. A kiedy w domu wyrabiano ciasto drożdżowe to cała rodzina po kolei ubijała je pałką aż pojawiły się pęcherze nie tylko w cieście ale także na dłoniach. A dzisiaj mało kto używa pałki drewnianej, dzisiaj w kuchni królują maszyny przy pomocy których wyrabiane jest ciasto. Ułatwiają nam prace w kuchni, skracają czas przygotowywanych ciast, łatwiej i szybciej uzyskujemy odpowiednia konsystencję. Jednak to ręczna praca przy ucieraniu pysznych ciast sprawiała, że wkładano odrobinę miłości i stawały się tak idealne oraz nadzwyczajne.


Osobisty dotyk


Każde ciasto przygotowywane przez nasze babki miało jej osobisty dotyk. Wyrabiała je ręcznie z całego serca oraz dodawała do niego najlepsze produkty. Dawała swoje doświadczenie, wiedzę oraz zawsze robiła to z wielkim zaangażowaniem i troską aby było najlepsze dla domowników a szczególnie dla wnuków. Ta szczypta uczucia sprawiała, że wypieki stawały się wyjątkowe.


A jakich tajemniczych technik używała nasza babcia?


Stare a jakże cenne naczynia. Naczynia, które często przechodziły z pokolenia na pokolenie, były używane przez wiele lat w rodzinie. Miały a właściwie jak można tak powiedzieć przyły wiele lat historii pieczonego ciasta. Najczęściej były to miski gliniane z rowkami do ucierania. To właśnie stanowiło o ich wyjątkowości przygotowywanych w nich ciast.


Precyzja bez technologii.


Nie było tak zaawansowanej technologii pomiaru jak dzisiaj a mimo to precyzyjnie umiały odmierzać potrzebne im produkty. Umiały przeliczać nie na gramy tylko na funty. Doświadczenie jakim dysponowały sprawiało, że ciasto zawsze im wychodziło. Ręczna praca powodowała, że wyczuwały konsystencję ciasta i wiedziały ile czego jeszcze trzeba do niego dodać. Precyzje miały w rękach.


Jak tradycje przekształcają się w nowoczesność.


Tradycyjne metody wypieków ciast mogą stać się nowoczesne w naszej kuchni choć by przez wykorzystywanie starych metod oraz dawnych przepisów na cudowne wypieki naszych babć. Musimy je przekształcić na dostępne dzisiaj składniki czy dobrać tak proporcje aby nowoczesny sprzęt, którym dzisiaj dysponujemy mógł przygotować pyszne wypieki. Staną się połączeniem przeszłości z teraźniejszością.


A dlaczego warto poznać tradycyjne metody?


Zachowanie tradycyjnych wypieków ma dzisiaj ogromne znaczenie. To nasze dziedzictwo kulturowe i rodzinne. To nasze wspomnienia i smaki młodości. To także ogromna radość tworzenia starych, nowych, smacznych oraz zdrowych wypieków. Poznawanie tradycyjnych metod wypieków pozwala nam docenić ich ciężką pracę jaką wkładały w przygotowanie ciast czy dań. Dzisiaj możemy zaobserwować powstawanie wielu tradycyjnych cukierni czy lodziarni, które korzystają z przepisów wielu pokoleń. Niektóre smaki pozostały niezmienione przez wiele lat. Każdy z nas wraca do takich miejsc z ogromną radością oraz przyjemnością.


Anegdoty i historie.


Każdy z nas słyszał od najmłodszych lat wiele historii krążących w rodzinie o słynnych wypiekach babci Eli czy Zosi. Wyjątkowy smak oraz zapach wanilii, który rozchodził się po całym mieszkaniu przygotowywanych tradycyjnie lodów przez moją babcię przyciągał nie tylko mnie z podwórka ale także moje koleżanki. To był wyjątkowy czas beztroskich, słodkich wakacji. Niezapomniany smak przygotowywanych dla nas cukierków z kwaśnej śmietany, kakaa oraz cukru. Przygotowywała je na węglowej kuchni. A w domu rozchodził się słodki śmietanowy zapach. Do dzisiaj ani ja ani babci siostra nie potrafimy uzyskać tego wyjątkowego smaku. Dziedzictwo zostało zachowane w połowie niestety. Tajemniczy smak pozostanie w naszym umyśle. Jeden przepis w całości przetrwał w rodzinie to babka na oleju, która często gości na naszym stole. Jedna z anegdot to też taka jak babcia przygotowywała dziadziowi kawę zbożową w termosie do pracy i jednego dnia zamiast kawy dziadek napił się wody z namaczania grzybów. Taki kawał babcia mu zrobiła.

Podzielę się z wami jednym z przepisów ze starego jakże cennego zapisku mojej babci. Będzie to pyszna zawsze wilgotna babka na oleju. Potrzebujemy do jej przygotowania miłości, pałki drewnianej oraz kamiennej miski ze specjalnymi rowkami do ucierania. Wbijamy 5 jajek, jedna niecała szklanka cukru, cukier waniliowy. Utrzeć na puch. Dodać powoli pół szklanki mąki ziemniaczanej, oraz półtorej szklanki mąki pszennej oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Powoli dodajemy szklankę oleju. Na koniec możemy dodać sok z cytryny albo ekstrakt waniliowy. Ciasto wylewamy do formy na babkę z dziurą. Pieczemy przez 50 minut. Oto szybka babka mojej babki.


Podsumowanie.


Słodycze naszych babć są wyjątkowe i zawsze takie będą. Pozostaną w naszym sercu i umyśle. Babcie wkładały dużo miłości i serca oraz korzystały z dobrodziejstw natury przygotowując ciasta. Ucierały ciasta tradycyjnie, ręcznie przy pomocy narzędzi „ rodzinnych” Produkty były zdrowe, naturalne często pochodzące z przy domowego ogródka. Zachęcam wszystkich do poszukiwania takich skarbów w swojej rodzinie. Nasze mamy na pewno gdzieś przechowują stare, wyjątkowe babcine przepisy. Korzystajmy z nich a na pewno zaskoczymy rodzinę oraz naszych znajomych.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz