wtorek, 26 września 2023

" historia czekolady: od Boga Azteków do półki sklepowej" 

Czekolada w świecie Majów, była jak dla nas złoto czyli bardzo cenna, używali jej nawet jako pieniędzy. Prawdopodobnie ta niezwykła cywilizacja czyli Majowie, byli jedynymi dostawcami czekolady, ponieważ uprawiali ją na własnych ziemiach, a jej mieli bardzo dużo, dlatego w handlu byli zawsze na pierwszym miejscu. Nawet Aztekowie kupowali czekoladę od Majów.  Cywilizacja Majów uważała że czekolada jest napojem bogów, tak samo o niej mówili Aztekowie. Uważano że ma dużą moc i ważne właściwości dla ciała oraz dawała im sporo energii. Czytając historię o aztekach można się dowiedzieć że ich Bóg nazwał napój z miazgi kakaowca  gorzką wodą. Słowo gorzka może trochę mylić, ponieważ czekolada jest słodka. Czytając historię Majów można się dowiedzieć  że w latach 600 przed naszą erą  używali kakao w celach rytualnych. Było dla nich to tak ważne ponieważ myśleli że kakao znaleźli bogowie w górach. Podczas różnych ceremonii w ofierze bogom oprócz zwierząt składano również kakao. Ceremonie Azteków uważały, że kakao jest powiązane z ludzką krwią, dlatego było to dla nich bardzo ważne i święte. Czekoladę używano w różnych rytuałach, ponieważ wierzono że ma dużo różnych magicznych właściwości, dlatego też ją nazywano napojem bogów.  Na europejskich Królewskich dworach pokazał się w wieku XVII. Stała się wówczas modnym kakaowym napojem, w teraźniejszych czasach byśmy nazywali ją pitną czekoladą. Historia drzewa kakaowca znana jest prawdopodobnie od 2000 lat i pochodzi z górnej części dorzecza Amazonki, a jego nazwa pochodzi z języka Azteków. Uprawiane było również przez Majów. Niektóre źródła donoszą że na dwór Hiszpanii ziarna kakaowca trafiły w 1528 roku. Z pewnością czekolada w Europie pojawiła się w 1544 roku. Wtedy Majowie zostali przywiezieni z Ameryki przez Dominikanów do Hiszpanii i to był podarunek dla króla. Inne źródła mówią że ziarna kakaowca trafiły do Europy  po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba.  Pierwszym Europejczykiem który przywiózł czekoladę do Madrytu był Herman Cortes. A sam miał przyjemność spróbować czekolady podawanej w złotych misach na dworze Montezumy. Europejczycy wprowadzili zmiany w produkcji czekolady. Największą zmianą jaką wprowadzili było dodanie cukru, o wiele bardziej zaczęła wszystkim smakować. Przez to że  zaczęto dodawać cukru do czekolady wzrosła jej sprzedaż, ponieważ zaczęła bardziej wszystkim smakować. W XVII wieku w Europie zaczęły pojawiać się pierwsze kawiarnie. Bardzo dużo ludzi zaczęło je odwiedzać, ponieważ w nich podawano płynną czekoladę. W XVII wieku czekolada była droższa od kawy. W połowie XIX wieku zaczęły powstawać duże firmy produkujące czekoladę w formie stałej. Dzięki tym firmom ruszyła masowa sprzedaż czekolady, specjaliści od robienia czekolady wymyślali coraz nowsze wynalazki o wiele bardziej smaczne, przez to stawała się coraz tańsza. W XIX wieku czekolada była tak dostępna że trafiła nawet do Polski. W Krakowie powstała pierwsza fabryka, która zaczęła  produkować czekoladę. Z kolei w Wielkiej Brytanii w XIX wieku powstała pierwsza tabliczka czekolady. Na początku powstania czekolady była ona dostępna tylko dla elit. Po powstaniu różnych firm produkujących czekoladę była dostępna już dla wszystkich. Czekolada po latach trafiła również do Ameryki, ponieważ przybyli do niej Europejczycy. Teraz czekolada podbija cały świat, a kiedyś na samym początku jej powstania mówiono że to jest napój bogów. Dzięki różnym firmom, które produkowały czekolady zaczęła być bardziej dostępna. Zaczęto produkować nie tylko tradycyjne czekolady, ale w różnych formach i smakach. Smak i wygląd czekolady jest znany i  uwielbiany na całym świecie.  Przez przypadek w 30 latach  20  wieku została stworzona biała czekolada, przez szwajcarskich lekarzy. Bardzo chcieli zachęcić chore dzieci do picia mleka wzbogaconego w witaminy, więc zaczęli do niego dodawać masło kakaowe. W taki sposób powstała biała czekolada. Podczas różnych wojen żołnierze spożywali bardzo dużo czekolady. Ponieważ jedzenie niekiedy było bardzo ciężko dostarczyć na front, dlatego żołnierze potrzebowali jedzenie długoterminowe, takim jedzeniem  była oczywiście czekolada. Był to produkt, który się nie psuł długo po otwarciu. Prawdziwym biznesmenem był Emil Wedel który zainwestował miliony w produkcję czekolady. Dzięki niemu powstała Milka obecnie można ją kupić na całym świecie. Na jej produkcji bardzo się wzbogacił, czekolada  jest dużym wartościowym produktem, a jej Marka o nazwie Wedel, Kinder, Milka jest znana  na światowym rynku. Można zauważyć że im większe nagłośnienie tych cukierniczych marek, to bardziej nam one zostają w pamięci. Klienci patrzą też na to jak znane cukiernicze marki reklamują swoje cukiernicze  produkty, jeżeli chodzi o opakowania ekologiczne, ponieważ ważne jest to dla środowiska. Czekolada dziś ma różne formy, smaki , wygląd. Są także czekoladowe kremy, torty. W dzisiejszych czasach czekolada znana jest na całym świecie. Najnowszą z czekolad jest czekolada różowa, która powstała w 2017 roku. Dzięki temu, że powstało sporo różnych cukierniczych firm, które oferują czekoladę o niekończących się smakach, wyglądzie krótko mówiąc jest w czym wybierać.  Na całym świecie można kupić kilka rodzajów czekolady, są to gorzka, mleczna, biała, deserowa, różowa oraz z różnymi nadzieniami i orzechami . Czekolada gorzka uważana jest za najbardziej wartościową, ponieważ zawiera dużo składników odżywczych takich jak żelazo, magnez oraz potas. Czekolada deserowa najczęściej wykorzystywana jest w cukiernictwie. Czekolada mleczna jest bardzo łagodna w smaku i słodka, dlatego najbardziej smakuje dzieciom. Z kolei czekolada biała zawiera mleko dlatego ma kremowy wygląd. Czekolada różowa ma orzeźwiający smak. W dzisiejszych latach czekoladę daje się w prezentach z różnych okazji. Żeby sprawić komuś przyjemność to czekoladę możemy dać również bez okazji. Powstało nawet święto które nazywa się dzień czekolady. W dzisiejszych latach najwięcej ziaren kakaowca produkowanych jest w zachodniej części Afryki. Świat cały czas się zmienia, dlatego może kiedyś powstaną nowe czekoladowe ciekawe połączenia smakowe, nowe kształty, opakowania, rodzaje czekolad, jeszcze bardziej smaczne niż są teraz. Zapewne  firmy cukiernicze  w przyszłości zmienią technologię produkcji,  wprowadzą ekologiczne opakowania. Wszyscy wiemy, że te które są teraz to przeważnie są plastikowe i zaśmiecają naszą planetę.  Miejmy nadzieję że nigdy w przyszłości nie zabraknie drzew kakaowca, ponieważ jest bardzo ważnym składnikiem do produkcji czekolady. Dzięki temu co czekolada zawiera, mniej się stresujemy. A również dzięki jej zawartości zmniejsza się ryzyko rozwoju chorób. Mogą  to być choroby układu krążenia, oraz nowotwory. Czekolada i jej zawartości opóźniają także proces starzenia komórek. Czekolada też wpływa na lepsze samopoczucie poprawia nam nastrój i daje nam dużo energii. Jak można jej nie jeść skoro jest smaczna i pomaga naszemu organizmowi. Na pewno czekoladę znają wszyscy młodsi i starsi na całym świecie. Kiedyś napój z kakaowca  przyrządzano na uroczystości religijne, a teraz spożywana jest bez okazji. Na całym świecie czekolada pojawiła się już bardzo dawno temu, połączyła pokolenia, kultury oraz kontynenty. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz