niedziela, 26 listopada 2023

Słodycze a dzieci. Jak wprowadzać do diety?

 

Słodycze a dzieci. Jak wprowadzać do diety?

 

 

Słodycze to produkty cukiernicze o stałej lub ciekłej  masie. Zawierają dużo cukrów, barwników, wzmacniacze smaku, stabilizatory, oraz tłuszcze nasycone.

Do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebujemy cukru inaczej węglowodanów. Podczas trawienia glukoza rozprowadzana jest do wszystkich komórek. Możemy dostarczać glukozę z cukrów prostych takich jak biały cukier, brązowy cukier lub miód. Zdrowszą wersją są węglowodany złożone na przykład płatki owsiane, kasze, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe, warzyw i owoców. Rodzice mają duży wpływ na podawanie posiłków i przekąsek  dzieciom. Jeśli dieta będzie bogata w cukier, to nie starczy już miejsca na zdrowe posiłki. Ważna jest dieta począwszy od małego dziecka. Zmiany pod wpływem cukrów zostają już na całe życie. Stopniowo pogarszają stan zdrowia.

 

Dlaczego dzieci kochają słodycze

 

Dziecko w łonie matki przyzwyczaja się do smaków. Dlatego matka powinna spożywać zdrowe, wartościowe posiłki. Także pokarm matki poprawi się dzięki diecie niskowęglowodanowej. Dziecko będzie chciało spożywać produkty o podobnych smakach jakie doznało w łonie matki i w okresie niemowlęcym. Dzieci obserwują i naśladują dorosłych. Chcą jeść to co jedzą opiekunowie. Bardzo ważna jest rola rodziców w odżywianiu i kształtowaniu dobrych wyborów dziecka. Wybory żywieniowe zależą także od środowiska,  rówieśników. Jednak największy wpływ ma reklama żywności, która jest w Internecie i w telewizji. Reklama żywności jest kolorowa, zabawna, która przyciąga dzieci i zachęca do kupienia  reklamowanej żywności. Wpływa na emocje i dążenie do posiadania danego produktu. Dzieci szybko ulegają tej manipulacji. Rodzice  poddają się zachciankom dzieci nie zgłębiając się nad oceną reklamowanego  jedzenia. Większość tych produktów ma mało wartości odżywczej i dużo kalorii dlatego są złym wyborem dla dzieci. Pod wpływem oglądania myślą, że te produkty są zdrowe i smaczne. Od rodziców dużo zależy co dziecko ogląda.  Natomiast powinno się tłumaczyć pociechom jaką rolę pełni reklama i dlaczego nie warto kupować ich produktów.  W zamian trzeba wprowadzać różnorodne zdrowe produkty, by dziecko mogło w przyszłości dokonywać właściwych wyborów. 

 Potencjalne skutki nadmiernego spożywania słodyczy przez dzieci .

 

Większość dzieci je za dużo słodyczy, które uzależniają i wpływają negatywnie na zdrowie. Przyczyniają się do powstawania wielu chorób. Próchnica zębów należy do chorób cywilizacyjnych naszego wieku. Jednym z głównych składników przyczyniających się do powstania próchnicy jest cukier. On to jest pożywką dla bakterii. Jedząc słodycze pH w jamie ustnej krytycznie spada, a kwasy ze śliny łagodzą ten stan około 30 minut. Jeśli słodycze będą bardziej kleiste, to czas unormowania pH w jamie ustnej się wydłuży. Możemy zapobiegać próchnicy przez ograniczenie cukru, częste mycie zębów, wizyty u stomatologa, profilaktyka fluorkowa. Coraz więcej dzieci ma nadwagę lub jest otyłych przez nadmierną ilość słodyczy. Dziecko otyłe ma dużo tkanki tłuszczowej, która prowadzi do wielu chorób w przyszłości. Bilanse zdrowia dziecka diagnozują nadwagę lub otyłość. Do nadwagi prowadzi mała aktywność  fizyczna, spożywanie słodyczy, produktów przetworzonych, podjadanie między posiłkami, Otyłość doprowadza do cukrzycy, insulinooporności, stłuszczenie wątroby, nadciśnienia tętniczego, chorób sercowo- naczyniowych, zaburzeń psychicznych. hormonalnych, kamicy pęcherzyka żółciowego, astmy oskrzelowej, zaburza wchłanianie np. żelaza,  cynku. Otyłość została zakwalifikowana jako choroba i trzeba ją leczyć. Częste jedzenie słodyczy może zwiększyć możliwość zaburzeń psychicznych, depresji, stany zapalne, zmęczenie. Podczas jedzenia słodyczy odczuwamy przyjemność, po chwilowym uniesieniu nastrój gwałtownie spada i znów sięgamy po słodycze. Uzależniamy się od cukru bardziej od narkotyków. Dzieci z nadwagą nie są akceptowane w swoim środowisku, to wpływa na wycofanie i zamknięcie się w sobie. Długotrwałe spożywanie słodyczy w dzieciństwie przyczynia się w dużej mierze do otyłości, nieprawidłowej pracy układu nerwowego, oraz występują problemy z pamięcią w dorosłym życiu. Należy podejść do problemu z nadwagą i starać się zapobiegać. Między innymi w miarę możliwości jeść posiłki z dzieckiem, jeść więcej warzyw i owoców, rozmawiać z  pociechami na temat zdrowych wyborów produktów, spędzanie wspólnych chwil na świeżym powietrzu lub pójście na basen, do kina, także należy  przypilnować, aby dziecko poszło wcześniej spać.

Jak wprowadzać słodycze do diety dziecka?

 

Dziecko pierwszy raz poznaje smak słodki podczas picia mleka matki, które kojarzy mu się z poczuciem bezpieczeństwa.  Po pół roku życia dziecka należy rozszerzyć dietę. Wprowadzając warzywa, a potem owoce.  Dziecko przyzwyczaja się do potraw podawanych przez opiekunów. To oni decydują co dziecko będzie miało podane. Nie warto wprowadzać dodatkowo cukier i sól  w pierwszych latach malucha. Niech poznaje naturalne smaki potraw, a słodycze można zastąpić musami i owocami.  Starsze dziecko jest ciekawe co jedzą rówieśnicy i często domaga się słodkich przekąsek. Wtedy można kupić zdrowszą wersje słodyczy między innymi takich jak;

Ciastka bez dodatku cukru, lizaki z ksylitorem, żelki z owoców, daktylowe kulki, owocowe chrupki, batoniki owocowe i orzechowe, oraz muz w tubkach. Nawet takie przysmaki powinny być spożywane rzadko.   Najbezpieczniejsze słodycze są domowej roboty. Zamiast cukru można wykorzystać świeże lub suszone owoce.  Dziecko może brać udział w przygotowywaniu smakołyku.  

 

Alternatywne, zdrowsze wersje popularnych słodyczy

 

Najpopularniejsze są ciastka owsiane, które nie muszą zawierać mąki i cukru. 

Składniki

1/3 szklanki l. ksylitolu, 4 jajka,4 szklanki płatków owsianych, łyżka kokosu, łyżka cynamonu, łyżka siemienia lnu, łyżeczka proszku do pieczenia, ½ szkl. rodzynek i daktyli, 15 dag masła i trochę soli. Z podanych proporcji upiec zdrowe ciasteczka.  Kupując słodycze w sklepie należy czytać etykiety. Jeśli w składzie będzie cukier i olej palmowy, takie produkty unikać. Jeśli żelki zawierają pektyny, to można kupić  żelki lub dżemy. Ten składnik występuje naturalnie w owocach.

Polecane produkty to;  Bob snail jabłkowo – wiśniowe Treflików owocożelki mango-marakuja  Ksylitolki drażetki owocowe, Cookies Bergen – Go!Life musli z owocami,  EnerBIO kulki proteinowe orzechy nerkowca i kakao,  

Niepolecane produkty: Herbatniki z płatkami owsianymi, Bio Planet – Owocowe żelki, Oshee – Vitamin Candy karmelki twarde o smaku owocowym, EnerBIO kruche ciasteczka z kakao, Krakuski Zbożowe, nimm2 Śmiejżelki

 

Jak rozmawiać z dzieckiem o słodyczach?

 

 Edukacja żywieniowa powinna być rozpoczęta w rodzinie, potem w przedszkolu, szkole. Ważną rolę pełnią dietetycy, lekarze, pielęgniarki. Polega ona na przekazywaniu dzieciom wiedzy, kształtowanie i w przyszłości umiejętność podejmowania odpowiednich wyborów. Uczyć dziecko, że owoce, dżemy, suszone owoce to też słodycze. Jeśli dziecko domaga się sklepowych słodyczy, to wydzielić mu małą ilość. Nie trzymać słodyczy w domu. Jeśli na spotkaniu rodzinnym zje sobie ciasto, nie robić z tego wydarzenia problemu. Największy wpływ na dziecko mają rodzice, oni budują w dziecku poczucie wartości, uczą samodzielnego myślenia i podejmowania lepszych decyzji. Wpływ rówieśników jest bardzo duży i czasami dziecko może ulec pokusie. Takie sytuacje są nie do uniknięcia, bo dziecko uczy się na własnych błędach. Rozmowa i wsparcie opiekunów pomoże dostrzec złe wybory.

Niezdrowe słodycze dostarczają do organizmu pustych kalorii. Powinno się je zamienić na naturalne słodycze, które są smaczne i mają cenne witaminy i minerały. Wiedza przekazywana  dziecku będzie procentowała na przyszłość i pozostaną z nim dobre nawyki żywieniowe.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz