poniedziałek, 27 listopada 2023

Słodycze, a medycyna. Czy mogą leczyć?

Co to są słodycze? 

Słodycze to produkty cukiernicze, które wyróżniają się słodkim smakiem i są uwielbiane zwłaszcza przez dzieci. Lista słodkich wyrobów jest bardzo długa. Do wyboru mamy czekolady, ciastka, batony, żelki, cukierki, lody czy ciasta. Podstawowe składniki słodyczy to cukier, syropy tłuszcze, mleko, mąki oraz różne dodatki smakowe. Czasami potrzebujemy małych chwil przyjemności, którymi są słodycze, a zatem przeróżne smakołyki są nieodłącznym towarzystwem w czasie relaksu. Słodkości są integralną częścią naszej kulinarnej kultury. Historia jak również ogromna ilość smaków, rodzajów, zapachów i kształtów spowodowała, że są stale obecne w naszym codziennym życiu i większość z nas nie potrafi bez nich żyć. Smak słodki jest z nami od momentu narodzin, ponieważ mleko matki zawiera laktozę. Kojarzy nam się z poczuciem bezpieczeństwa, zaspokojeniem, błogością, z czymś dobrym i pozytywnym. Bardzo dawno temu ludzie uznawali słodkości za bezpieczny produkt, który dodatkowo dodaje energii. Już w starożytności Egipcjanie zajadali się suszonymi owocami moczonymi w miodzie, żeby poprawić sobie nastrój. A gdy ludzie nauczyli się uprawiać trzcinę cukrową i krzewy kakaowca ich słodkie desery przeszły prawdziwą rewolucję. 

Słodycze w tradycyjnej medycynie dawniej i dziś

Jednym ze słodyczy, który wykorzystywano w dawnych kulturach do leczenia, był wspomniany już wcześniej miód. Zdecydowanie był najważniejszym produktem w starożytnym Egipcie i pełnił kluczową rolę w kuchni, a także w medycynie oraz w rytuałach. Wierzono, że miód pochodzi od Boga, a jego spożywanie ma wpływ na życie pozagrobowe, dlatego był również ofiarowany bogom. Miód był też składnikiem afrodyzjaków. Używano go do wypieków, słodzenia wina, pieczywa, lekarstw i maści. Leczono nim również otwarte rany ze względu na właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Stosowano go do balsamowania zmarłych jako środek konserwujący. Miód był wykorzystywany do pielęgnacji ciała, królowa Egiptu Kleopatra nakładała sobie maseczki z miodu i kąpała się w mleku oślim i miodzie, aby jej uroda była nieskazitelna. Innym cennym dawno temu produktem były nasiona kakaowca, uważane przez pierwsze cywilizacje, a później przez Majów I Azteków za dar od Boga. Słusznie twierdzili, że nasiona mają korzystny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie organizmu człowieka. Były dla nich źródłem energii, boskim napojem, lekarstwem, afrodyzjakiem i napojem orzeźwiającym. 

Według tradycyjnej medycyny chińskiej naturalnie słodki smak działa na nas rozluźniająco, odprężająco, relaksująco. Słodkie desery wykorzystywane w celach leczniczych pozytywnie wpływają na śledzionę, trzustkę, żołądek oraz pobudzają układ trawienny. Niektóre składniki do słodkich deserów są bogate w aktywne substancje o charakterze leczniczym. Na przykład:

-czerwona fasolka azuki zawiera dużo białka, błonnik, witaminy i minerały. Ma właściwości wzmacniające i pomaga w usunięciu toksyn z organizmu,

-suszone owoce takie jak śliwki, morele, figi, daktyle mają właściwości odżywcze oraz lecznicze. Pomagają łagodzić kaszel, wzmacniają układ odpornościowy oraz wspomagają trawienie,

-pestki dyni oraz słonecznika posiadają sporo białka, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Mają działanie łagodzące na nerki, serce i wątrobę. Można je dodać do ciastek, budyniu, sałatki owocowej. 

Słodkości przygotowywane z tymi składnikami są popularne w tradycyjnej medycynie chińskiej i mają zastosowanie zdrowotne. 

Czy słodycze mogą być korzystne dla zdrowia?

Do słodyczy, które pozytywnie wpływają na zdrowie, należy gorzka czekolada, która ma minimum 70% kakao. Po licznych przeprowadzonych badaniach naukowych okazało się, że występujące w czekoladzie flawonoidy (naturalne związki bioaktywne) mają działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Po wnikliwej analizie zauważono, że regularne jedzenie małej porcji gorzkiej czekolady może wpłynąć na poprawę wyników badań u osób z dolegliwościami układu sercowo-naczyniowego. Flawonoidy stymulują śródbłonek naczyniowy do zwiększonego wydzielania tlenku azotu (II), który sprawia, że naczynia krwionośne się rozszerzają, zmniejsza się sztywność tętnic i obniża się ciśnienie tętnicze krwi. Dodatkowo czekolada ta posiada wiele składników bioaktywnych i wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego, frakcji LDL, i wzrostu stężenia cholesterolu HDL, a także zmniejszenie stanu zapalnego oraz spowolnienie procesu tworzenia się blaszek miażdżycowych. Stosowana z umiarem jest cennym produktem, który może uchronić przed zawałem serca, udarem mózgu czy nadciśnieniem tętniczym. Ponadto gorzka czekolada może poprawić tolerancję glukozy. Włączenie do diety czekolady o wysokiej zawartości miazgi kakaowej będzie szczególnie korzystne dla osób z cukrzycą.  Składniki zawarte w tej czekoladzie wpływają na kondycję układu nerwowego, działając na samopoczucie, motywację, energię oraz procesy poznawcze. Badania wykazały, że gorzka czekolada bogata w korzystne związki może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju takich chorób jak Alzheimer, Parkinson, depresja, stany lękowe. 

Korzyści spożywania słodyczy z umiarem 

Konsumpcja słodyczy w odpowiedniej porcji przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka, nasze zęby będą zdrowsze, a skóra gładsza. Ponadto obniżymy zagrożenie wystąpienia chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, cukrzyca czy choroby układu krążenia. Dodatkowo zwiększymy energię oraz koncentrację, a także będziemy w stanie zrzucić zbędne kilogramy i zmniejszymy potrzebę podjadania. 

Zagrożenia związane z nadmiernym spożywaniem słodyczy 

Jedzenie dużej ilości cukru w różnej postaci prowadzi do przyrostu masy ciała i wpływa  na hormony szczególnie na leptynę, która reguluje uczucie głodu. Cukier w nadmiarze jest szkodliwy dla pracy mózgu, ponieważ wyższy poziom glukozy we krwi powoduje spowolnienie funkcji poznawczych, braki pamięci oraz uwagi. Spożywanie cukru w nieodpowiedniej ilości ma wpływ również na naszą skórę (pojawia się trądzik), gdyż zwiększa się wydzielanie androgenów, które są odpowiedzialne za nadmierną produkcję sebum i stany zapalne. Zbyt dużo cukru w diecie może powodować również osłabienie układu odpornościowego, zaburzenia gospodarki mineralnej organizmu, nadpobudliwość, zakwaszenie układu pokarmowego oraz przedwczesne starzenie się. Nadmierne spożywanie słodyczy wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju chorób nie tylko serca, ale także otyłości, wysokiego poziomu cukru we krwi, nadciśnienia, miażdżycy, nowotworów, a także prowadzi do próchnicy zębów, zespołu metabolicznego, zaburzeń łaknienia i zaparć. 

Leki bazujące na składnikach słodyczy 

W lekach płynnych i preparatach do żucia obecność słodyczy, a mianowicie cukru jest uzasadniona, ponieważ ma na celu obniżenie gorączki, leczenie alergii, padaczki. Zazwyczaj leki mają okropnie nieprzyjemny smak, więc dodaje się do nich środek słodzący. Szczególnie dla wygody rodziców syropy i inne preparaty dla najmłodszych mają różne słodkie posmaki, aby łatwiej podać je dzieciom. Do słodyczy, które mają właściwości lecznicze, możemy zaliczyć na przykład lukrecję. Składniki, jakie posiada, mogą być wykorzystywane do łagodzenia objawów infekcji górnych dróg oddechowych, a także stanów zapalnych. Lukrecja stosowana jest również do produkcji past do zębów, balsamów antycellulitowych i kremów wybielających na przebarwienia skórne. Z przeprowadzonych badań naukowych wynika, że w składzie korzenia lukrecji znajduje się więcej niż 400 różnych związków dzięki, którym jego działanie jest wielopłaszczyznowe. Do składu lukrecji wchodzi 

-glicyryzyna związek ten nadaje roślinie tak nietypowy smak  i działa wykrztuśnie, przeciwzapalnie, przeciwdrobnoustrojowo oraz normuje gospodarkę hormonalną,

-flawonoidy są to antyoksydanty neutralizujące wolne rodniki. Biorą udział w rozkurczaniu mięśni gładkich, które  budują układ pokarmowy i oskrzela,

-witaminy z grupy B wzmacniają funkcjonowanie układu odpornościowego, nerwowego oraz pokarmowego,

-polisacharydy,

-aminokwasy i białka.

Tak, więc liczne substancje aktywne zawarte w korzeniu lukrecji mają różne zastosowanie na wiele schorzeń i dolegliwości między innymi choroby układu oddechowego, pokarmowego schorzenia wirusowe oraz bakteryjne. Lukrecja jest cennym produktem wykorzystywanym w fitoterapii. 

Jak można cieszyć się słodyczami, dbając jednocześnie o zdrowie?  

Wybierając mało kaloryczne słodkości, nie musimy się martwić o dodatkowe kilogramy i możemy zadbać o sylwetkę oraz zdrowie bez rezygnowania z przyjemności konsumowania słodyczy. Tradycyjne słodkości, które kupujemy w sklepach, są pełne niezdrowych tłuszczy, cukrów prostych oraz sztucznych dodatków, które są szkodliwe. Sięgając po zdrowsze warianty słodyczy, dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych i tym samym nie spożywamy pustych kalorii. Mniej kaloryczne słodycze mogą pozytywnie wpływać na metabolizm. Słodycze o obniżonej kaloryczności bazują na naturalnych substancjach, które bogate są w błonnik, który wspomaga trawienie, więc pozytywnie wpływa, na masz nastrój, układ sercowo- naczyniowy, poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Do zdrowszych słodyczy możemy zaliczyć wiele popularnych składników między innymi płatki owsiane, pełnoziarnistą mąkę, orzechy, pestki, nasiona, owoce, które są bogatym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Zdrowe słodkości mają również niektóre przyprawy jak cynamon, imbir, goździki, które działają przeciwzapalnie. Aby przygotować zdrowszą wersję słodyczy, warto wykorzystać również warzywa takie jak marchew, burak, cukinia i już dostarczymy witaminy, potas i błonnik do organizmu. Cukru najlepiej nie używać, a szczególnie w nadmiarze, a najlepiej dla naszego zdrowia całkowicie z niego zrezygnować i poszukać naturalnej słodkości w bakaliach czy owocach i warzywach. 

Jak zadbać o zdrowy styl życia? 

Zachowanie jak również dążenie do zdrowego stylu życia jest wyzwaniem, które każdy powinien spróbować podjąć, żeby się przekonać, że naprawdę warto. Wracając do tytułu tego artykułu czy słodycze mogą leczyć? Odpowiedź brzmi tak, ale oczywiście nie wszystkie tylko wybrane i pod warunkiem że spożywamy je w odpowiednich ilościach. Najlepiej gdy wybierzemy słodkości pod naturalną postacią, a te tradycyjne odstawimy, ponieważ mają małą wartość odżywczą. Zachęcam więc do wybierania odpowiednich słodyczy oraz jedzenia ich z umiarem, a ponadto warto być aktywnym fizycznie i wtedy z pewnością zadbamy o zdrowy styl życia. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz