sobota, 27 kwietnia 2024

Ciastka, które zmieniły świat. Historię za najbardziej  ikonicznymi przekąskami. 

Historyczne opisy średniowiecznych obyczajów dotyczących spożywania dań na słodko odnoszą się przede wszystkim do potraw z owoców. Popularne obecnie wypieki rozpowszechniły się  dopiero w dobie oświecenia. Cukier był bowiem przez długi czas dość rzadkim towarem, a w dodatku na przestrzeni lat zmieniło się podejście do tego produktu. W pierwszych cukierniach rozkwitały tradycje pieczenia różnych rodzajów ciastek. Głównie byli to Włosi i Szwajcarzy, a cukiernie w Polsce zaczęto otwierać po upadku powstania listopadowego. Wszyscy lubimy pyszne aromatyczne ciasteczka. Zaskakują one nie tylko swym smakiem, ale też wyglądem, a do tego są proste i szybkie w przyrządzeniu. Mogą pełnić rolę drugiego śniadania, słodkiej przekąski czy szybkiego deseru są prawdziwie globalnym fenomenem. Historia ciastek Oreo to początek marki w 1912 roku, wtedy jedna z amerykańskich firm czyli National biscuit company zaczęła produkować ciastka z dwoma czekoladowymi herbatnikami połączonymi kremowym nadzieniem odbywało się to wszystko w nowym Jorku. W kolejnych latach ciastka zyskały coraz większą popularność i podbiły rynek słodyczy w Stanach Zjednoczonych. Marka Oreo znana jest w różnych krajach na całym świecie. Pomimo swojej zwyczajności stały się ikoną amerykańskiej  popkultury. Tajemnica popularności zupełnie zwyczajnych w smaku ciastek tkwi oczywiście w przemyślanej wręcz perfekcyjnej komunikacji marketingowej. Ciastka chips ahoy są z kawałkami czekolady, podczas ich jedzenia poczujesz się jak ciasteczkowy potwór. W opakowaniu znajdują się cztery sztuki tych mega pysznych i  popularnych ciasteczek, są do nabycia w różnych smakach. Można powiedzieć że Ameryka oszalała na punkcie tych ciasteczek w równym stopniu niż w przypadku Oreo. Są one wypiekane i sprzedawane przez Nabisco spółkę zależną Mondelez International, która zadebiutowała w 1963 roku. Chips ahoy są dostępne w różnych odmianach na przykład oryginalne, o obniżonej zawartości tłuszczu, do żucia i cukierkowe. Każde z nich można rozpoznać po kolorze opakowania. Dzięki maszynie wynalezionej w 1891 roku zaczęto masową produkcję fig Newton. Są one najwcześniejszymi wypiekami w Ameryce i nieoczekiwanym rezultatem połączenia producenta ciasteczek z Filadelfii i wynalazcy z Florydy. Twórca Fig Newton prawdopodobnie oparł swój przepis na bułkach figowych. Ciastko składa się z kruchego ciasta z gałką fig w środku. Te pyszne przekąski produkowane są w procesie wytłaczania. Sprzedawane są na wielu rynkach świata. Jaffa cakes to ciasto wprowadzone na rynek przez firmę Mcvitie i Price w Wielkiej Brytanii w 1927 roku i nazwane na cześć pomarańczy jaffy. Składają się z trzech warstw i warstwy dżemu o smaku pomarańczowym i polewy czekoladowej. Ponieważ firma która je produkowała nie zarejestrowała nazwy jaffa cakes jaką znaku towarowego, a inni producenci ciastek wytwarzali podobne produkty pod tą samą nazwą. Klasyfikacja produktu jako ciasto lub ciastko była przedmiotem rozstrzygnięcia trybunału do spraw podatku VAT w 1991 roku, a sąd wydał orzeczenie na korzyść Mcvitie że dla celów podatkowych ciasta jaffa cakes należy uważać za ciasta, a nie za ciastka. W 2012 roku zostały uznane za najlepiej sprzedające się ciasto lub ciastko w Wielkiej Brytanii.  Według źródeł chińskiej legendy ciasteczka z wróżbą powstały w XVIII wieku, kiedy Mongołowie najeżdżali Chiny, a plany powstania przeciw nim przemycano właśnie w małych ciastkach. Ciasteczka z wróżbą przypłynęły na zachód wraz z pierwszymi chińskimi emigrantami. Na samym początku jak się pokazały w sprzedaży były pieczone, a do środka wkładano sezam i ryż oraz przepowiednię. Nazwa digestive wywodzi się z pochodzącego z czasów, gdy wynaleziono recepturę przekonania że mają one właściwości zobojętniania kwasów żołądkowych dzięki użyciu jako jednego ze składników sody oczyszczonej. Te tak popularne ciasteczka digestive, które smakują same, jak również bardzo często są podstawowym składnikiem spodu do sernika lub dodatkiem do deseru, można w bardzo łatwy i szybki sposób przygotować w domu. Ciasteczka mają złocistą barwę, są chrupiące i zdrowe bo zawierają mąkę pełnoziarnistą. Francuzi słyną ze swojej kuchni na całym świecie nie da się ukryć przykładają do niej wielką wagę. Nie inaczej jest w kwestii deserów, i potrafią przyprawić o zawrót głowy, a prawdziwym ich przysmakiem jest macarons. To słodkie owalne lekko spłaszczone ciasteczka oferowane w nielicznej ilości smaków i kolorów. Ze względu na swój niewątpliwy urok są idealnym prezentem z Paryża. Sprawne działania marketingowe o ich historii i umieszczeniu ich w filmach, takim sposobem stały się międzynarodowe. Anzac biscuits przepis na nie powstał w czasie i wojny światowej. Ciastka miały być pożywne i dać radę w długiej podróży. A przygotowywane były dla żołnierzy australijskich i nowozelandzkich, którzy wzięli udział w największej operacji desantowej ich celem było zdobycie Stambułu. Ciasteczka podczas wojny piekły matki, oraz żony i dziewczyny i wysyłały w paczkach swoim synom, męża i chłopakom. Bitwa w Gallipoli trwała od końca kwietnia do stycznia 1916 roku. Anzac day to wielkie święto w Australii i Nowej Zelandii. Mieszkańcy wspominają swoich bohaterów, którzy zginęli w czasie desantu 25 kwietnia 1915 roku. Tego dnia o świcie desant wylądował o 4:29 rano w zatoce Anzac. Mieszkańcy Australii i Nowej Zelandii  zbierają się na placach i skwerach, aby oddać hołd poległym. Tego dnia wszędzie czuć zapach kokosowych bardzo pysznych ciasteczek anzac. O pierniku można powiedzieć że pierwsze wzmianki o cieście z przyprawami korzennymi i miodem sięgają czasów starożytnych. Wiadomo że smak słodki towarzyszył zwykle świętom i ważnym wydarzeniom w dawnych kulturach. Choć pierniki uważane są za Polski świąteczny przysmak, tak naprawdę pochodzą z okolic Holandii, a tradycja ich wypiekania jest znana w różnych częściach Europy i nie tylko. Pierniki są niezwykle popularne na świątecznych stołach w różnych krajach. Niemcy słyną z miłością do tych słodkich specjałów, Francuzi też się nimi zajadają, Szwajcarzy również uwielbiają lukrowane pierniki z Bazylei. Kraje północne zajadają się cieniutkimi pierniczka mi w kształcie zwierząt i serduszek. Można śmiało powiedzieć że cały świat na święta i nie tylko nimi się zajada. Zamknij oczy i daj się ponieść wspomnieniom. Cofnijmy się do pięknych lat 90, kiedy z zagranicy zaczęło spływać do Polski coraz więcej słodkich pyszności. Słodkości na pewno towarzyszyły wam w niejednej sytuacji i być może macie z nimi tyle samo wspomnień, można powiedzieć że ciastka i przekąski przekształciły się w ikonę kultury. Śmiało można powiedzieć że podczas jedzenia słodyczy doceniamy każdy jego kęs. Zachęcam do podzielenia się swoimi wspomnieniami związanymi z ikonicznymi ciasteczkami. Słodkie symbole polskich miast, czyli lokalne ciastka lokalną atrakcją. Poznań ma rogale świętojańskie, Warszawa zygmuntówkę w Łodzi jest żulik. Chcę się zapytać wszystkich czytelników tego artykułu jakie wy macie własne ulubione?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz