środa, 24 kwietnia 2024

Czekolada i jej nieoczekiwane korzyści zdrowotne Odkrywamy fakty.

 Czekolada i jej nieoczekiwane korzyści zdrowotne. Odkrywamy fakty.

Niema chyba osoby, która by mogła powiedzieć, że całkowicie nie lubi, albo w ogóle nie je czekolady. Jest to produkt, który bardzo przyciąga każdego. Tym bardziej,  że mamy kilka typów czekolady i raczej każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego.

Czekolada w skrócie. Co to jest i skąd się wzięła.

Czekoladę znamy już, co najmniej, od czterech tysięcy lat. Początki czekolady to tereny obecnego Meksyku. Po raz pierwszy w Ameryce łacińskiej  przygotowano napój z nasion kakaowca, pili ją podczas rożnych ważnych ceremonii i też uważali ją za lekarstwo. Krzysztof Kolumb po swojej wyprawie pierwszy przywiózł ją do Europy i tak czekolada zagościła w Europie do naszych czasów.  

Podstawą tabliczki gorzkiej czekolady to kakao pochodzące z nasion kakaowca. Gorzka czekolada to  produkt, który zawiera minimum 70% kakao,    Dużo zdrowszym produktem jest czekolada, o zawartości  do 99% czystego kakao, ale też i dużo droższym i ma mocny, aż gorzki smak nie przez każdego tolerowany. Tak mocna czekolada zawiera m, in. magnez, potas i żelazo. 

Czekolada mleczna to produkt, powstały z płynnej masy kakaowej, masła kakaowego, cukru i mleka w proszku, który nadaje jej smak mleczny. Czekolada mleczna zawiera duże ilości składników podnoszących poziom  seratoniny we krwi, powinny ją jeść kobiety w ciąży, aby dzieci rodziły się wesołe i szczęśliwe.      

Czekolada biała to produkt, który w swoim składzie nie ma miazgi kakaowej i przez to często przez koneserów nie jest uważana za czekoladę. W jej skład wchodzą, tłuszcz kakaowy, masło kakaowe, cukier oraz dodatki smakowe.

Przełomowe odkrycia. Korzyści zdrowotne czekolady.

Zespół Europejskich Ekspertów do spraw Bezpieczeństwa Żywności po dokładnym przejrzeniu wszystkich publikacji, a było to w 2013 roku, pozwolił na umieszczenie informacji na opakowaniach gorzkiej czekolady i kakao, że flawonole kakao przyczyniają się do lepszego przepływu krwi w naczyniach krwionośnych powodując lepszą ich elastyczność. Natomiast w 2019r zostały przeprowadzone analizy, ile powinno się zjeść kostek w ciągu dnia czekolady gorzkiej, żeby był widoczny efekt zdrowotny .  Otóż dzienna dawka gorzkiej czekolady to 4-5 kostek dziennie. Te osoby mają mniejsze ryzyko zachorowania na zawał mózgu o 13%,   udaru o 16,3%,   udaru krwotocznego o17%. Spożywając czekoladę gorzką mamy mniejsze ryzyka zachorowania na choroby układu krążenia, oraz na choroby serca. Antyoksydanty to inaczej  przeciwutleniacze, które mają za zadanie chronić ludzki organizm przed niepotrzebnym stresem i dotrzymać równowagi między stresem, a przeciwutleniaczem.

Na co dzień trudno jest, żeby nie skosztować nic słodkiego ponieważ otaczają nas różne słodycze i raczej każdy chętnie po nie sięga, więc wybierajmy zdrowe słodycze.   Podstawą tabliczki gorzkiej czekolady to kakao pochodzące z nasion kakaowca, zawierają flawonoidy wspomagające regenerację organizmu.  Spożywanie mocnej gorzkiej czekolady zapobiega otyłości oraz ma działanie antycukrzycowe. Dla organizmu, najbogatszym w bioflawonoidy, poza owocami sezonowymi jest gorzka czekolada o zawartości kakao  powyżej 60%, zapobiega atakom serca i wylewom krwi.

Serce i czekolada. Jak ciemna czekolada wpływa na serce

Potwierdzono, że produkty z nasionami kakao mają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Spożywamy je z myślą o poprawieniu samopoczucia, zmęczeniu, dolegliwościach  żołądkowo jelitowych,  to produkt, który w swoim składzie nie posiada miazgi kakaowej. Naukowcy potwierdzili, że jest to produkt, który pomaga  w uniknięciu wielu chorób. Spożywanie czekolady w umiarkowanej ilości zapobiega chorobom serca, bardzo dobrze wpływa na jego prace, zapobiega nadciśnieniu tętniczemu krwi, stanom zapalnym oraz obniża stężenie cholesterolu. 

Przy chorobie serca bardzo niebezpieczny jest wysoki cholesterol. Osoby które chorują na serce, mają wysoki cholesterol, chorują na cukrzycę typu B, nadciśnienie tętnicze krwi, otyłość, miażdżycę lekarze coraz częściej zalecają korzystanie z żywności, która zawiera składniki bioaktywne, a takie posiada gorzka czekolada.  Czekolada, która ma 70% miazgi kakaowej zawiera  flawonole, które obniżają ciśnienie tętnicze krwi, stany zapalne  pomagają w utrzymaniu dobrego cholesterolu. Gorzką czekoladą nie można zastąpić leków na choroby serca czy nadciśnienia tętniczego krwi, ale jest to dodatek przy leczenia tych chorób.

Bardzo niebezpieczną chorobą jest choroba miażdżycowa i migotanie przedsionków. Po wieloletnich badaniach naukowcy stwierdzili, że u osób, które spożywały gorzką czekoladę w umiarkowanych ilościach, osoby te rzadziej zapadały na choroby serca, w mniejszym stopniu występowała u nich choroba miażdżycowa i migotanie przedsionków.

Umysłowe korzyści z jedzenia czekolady.

Czekolada gorzka zawiera dużą ilość potrzebnych dla organizmu witamin i minerałów, są to węglowodany, potrzebne do pracy mózgu. białko, magnez, żelazo, potas, cynk, miedź, mangan, niacyna, flawonoidy, teobromina, błonnik, antyoksydanty  fenylotylamina, witaminy A, E i z grupy B, kwasy omega-6.    Magnez zawarty w gorzkiej czekoladzie poprawia nasz umysł, daje energię, natomiast zawarte w niej fenolotylaminy   podnoszą poziom serotoniny  co powoduje lepsze samopoczucie i usuwa stres.  Zjadając kilka kostek czekolady mamy więcej energii, lepszą   koncentrację i lepsze samopoczucie i wyzwalają się hormony szczęścia.

Czekolada, a zdrowie skóry

Jedzenie prawdziwej gorzkiej czekolady takiej po wyżej 60% kakao chroni przed promieniami słonecznymi UV, szczególnie dotyczy to osób o jasnej karnacji skóry. Polifenole, które znajdują się w gorzkiej czekoladzie chronią skórę, gdyż mają działanie przeciwutleniające i poprawiają krążenie krwi.

Gorzka czekolada często wykorzystywana jest w kosmetologii przy produkcji różnych kosmetyków, maseczek, oraz zabiegów upiększających i wygładzających skórę, oraz w medycynie.

Zdrowa czekolada Jak wybrać i konsumować odpowiedzialnie

Zdrowa czekolada to ta, która ma jak największą zawartość miazgi kakaowej, nie zawiera oleju palmowego, syropu glukozowo-fruktozowego, jak najmniejszą ilość cukru w swoim składzie. Wybierając tabliczkę czekolady zawsze zwracajmy na to uwagę. Niejednokrotnie zastanawiamy się, ile też można zjeść tej czekolady żeby nie przesadzić z kaloriami, otóż czekolada, która zawiera od 80-90% kakao w 100g. czekolady  będzie to około 590 kcal.  Czyli dużo, ale ta która będzie miała około 60% kakao zawartość kalorii będzie niższa, ale za to będzie zawierać cukier i tych kalorii jednak spożyjemy więcej.  Jedzenie gorzkiej czekolady zalecane jest seniorom, sportowcom, dzieciom i młodzieży ze względu na, dużą zawartość składników odżywczych.

Potencjalne pułapki i kiedy czekolada może nie być zdrowa.

Nadmierne spożywanie czekolady gorzkiej może nam  zaszkodzić, skutkiem tego może być otyłość, zaparcia oraz bóle głowy.  Zbyt duże zjadanie czekolady może sprzyjać powstawaniu próchnicy zębów  co niestety nie jest korzystne dla naszego organizmu.  Zastanawiamy się ile można zjeść kostek w ciągu dnia, otóż dietetycy zalecają żeby dzienna dawka czekolady gorzkiej nie przekraczała czterech kostek. Taka dawka na pewno nam nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie będzie dobrym  dodatkiem do polepszenia naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.

Często spotykanym produktem w naszych sklepach, zwany czekoladą, jest produkt czekoladopodobny, który jest produktem złej jakości, gdyż w swoim składzie zawiera utwardzony tłuszcz roślinny, cukier, mleko w proszku, sproszkowane kakao o niskiej zawartości tłuszczu, lecytynę sojową i aromaty.

Zawsze świadomie wybierajmy czekoladę gorzką z największą zawartością kakao nie mniejszą niż 60%, a wtedy na pewno wyjdzie to nam na zdrowie, nawet przy diecie odchudzającej i polepszy nasze samopoczucie i  wyzwoli hormony szczęścia.

 

 

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz