Czekolada i jej nieoczekiwane korzyści zdrowotne. Odkrywamy fakty.
Niema chyba osoby, która by mogła powiedzieć, że całkowicie
nie lubi, albo w ogóle nie je czekolady. Jest to produkt, który bardzo
przyciąga każdego. Tym bardziej, że mamy
kilka typów czekolady i raczej każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego.
Czekolada w skrócie. Co to jest i skąd się wzięła.
Czekoladę znamy już, co najmniej, od czterech tysięcy lat. Początki
czekolady to tereny obecnego Meksyku. Po raz pierwszy w Ameryce łacińskiej przygotowano napój z nasion kakaowca, pili ją
podczas rożnych ważnych ceremonii i też uważali ją za lekarstwo. Krzysztof
Kolumb po swojej wyprawie pierwszy przywiózł ją do Europy i tak czekolada zagościła
w Europie do naszych czasów.
Podstawą tabliczki gorzkiej czekolady to kakao pochodzące z
nasion kakaowca. Gorzka czekolada to
produkt, który zawiera minimum 70% kakao, Dużo zdrowszym produktem jest czekolada, o
zawartości do 99% czystego kakao, ale
też i dużo droższym i ma mocny, aż gorzki smak nie przez każdego tolerowany.
Tak mocna czekolada zawiera m, in. magnez, potas i żelazo.
Czekolada mleczna to produkt, powstały z płynnej masy
kakaowej, masła kakaowego, cukru i mleka w proszku, który nadaje jej smak
mleczny. Czekolada mleczna zawiera duże ilości składników podnoszących
poziom seratoniny we krwi, powinny ją
jeść kobiety w ciąży, aby dzieci rodziły się wesołe i szczęśliwe.
Czekolada biała to produkt, który w swoim składzie nie ma
miazgi kakaowej i przez to często przez koneserów nie jest uważana za
czekoladę. W jej skład wchodzą, tłuszcz kakaowy, masło kakaowe, cukier oraz
dodatki smakowe.
Przełomowe odkrycia. Korzyści zdrowotne czekolady.
Zespół Europejskich Ekspertów do spraw Bezpieczeństwa
Żywności po dokładnym przejrzeniu wszystkich publikacji, a było to w 2013 roku,
pozwolił na umieszczenie informacji na opakowaniach gorzkiej czekolady i kakao,
że flawonole kakao przyczyniają się do lepszego przepływu krwi w naczyniach
krwionośnych powodując lepszą ich elastyczność. Natomiast w 2019r zostały
przeprowadzone analizy, ile powinno się zjeść kostek w ciągu dnia czekolady
gorzkiej, żeby był widoczny efekt zdrowotny .
Otóż dzienna dawka gorzkiej czekolady to 4-5 kostek dziennie. Te osoby
mają mniejsze ryzyko zachorowania na zawał mózgu o 13%, udaru o 16,3%, udaru krwotocznego o17%. Spożywając
czekoladę gorzką mamy mniejsze ryzyka zachorowania na choroby układu krążenia,
oraz na choroby serca. Antyoksydanty to inaczej
przeciwutleniacze, które mają za zadanie chronić ludzki organizm przed
niepotrzebnym stresem i dotrzymać równowagi między stresem, a
przeciwutleniaczem.
Na co dzień trudno jest, żeby nie skosztować nic słodkiego
ponieważ otaczają nas różne słodycze i raczej każdy chętnie po nie sięga, więc
wybierajmy zdrowe słodycze. Podstawą
tabliczki gorzkiej czekolady to kakao pochodzące z nasion kakaowca, zawierają
flawonoidy wspomagające regenerację organizmu.
Spożywanie mocnej gorzkiej czekolady zapobiega otyłości oraz ma
działanie antycukrzycowe. Dla organizmu, najbogatszym w bioflawonoidy, poza
owocami sezonowymi jest gorzka czekolada o zawartości kakao powyżej 60%, zapobiega atakom serca i wylewom
krwi.
Serce i czekolada. Jak ciemna czekolada wpływa na serce
Potwierdzono, że produkty z nasionami kakao mają
prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Spożywamy je z myślą o poprawieniu
samopoczucia, zmęczeniu, dolegliwościach
żołądkowo jelitowych, to produkt,
który w swoim składzie nie posiada miazgi kakaowej. Naukowcy potwierdzili, że
jest to produkt, który pomaga w
uniknięciu wielu chorób. Spożywanie czekolady w umiarkowanej ilości zapobiega
chorobom serca, bardzo dobrze wpływa na jego prace, zapobiega nadciśnieniu
tętniczemu krwi, stanom zapalnym oraz obniża stężenie cholesterolu.
Przy chorobie serca bardzo niebezpieczny jest wysoki
cholesterol. Osoby które chorują na serce, mają wysoki cholesterol, chorują na
cukrzycę typu B, nadciśnienie tętnicze krwi, otyłość, miażdżycę lekarze coraz
częściej zalecają korzystanie z żywności, która zawiera składniki bioaktywne, a
takie posiada gorzka czekolada.
Czekolada, która ma 70% miazgi kakaowej zawiera flawonole, które obniżają ciśnienie tętnicze
krwi, stany zapalne pomagają w
utrzymaniu dobrego cholesterolu. Gorzką czekoladą nie można zastąpić leków na choroby
serca czy nadciśnienia tętniczego krwi, ale jest to dodatek przy leczenia tych
chorób.
Bardzo niebezpieczną chorobą jest choroba miażdżycowa i
migotanie przedsionków. Po wieloletnich badaniach naukowcy stwierdzili, że u
osób, które spożywały gorzką czekoladę w umiarkowanych ilościach, osoby te
rzadziej zapadały na choroby serca, w mniejszym stopniu występowała u nich choroba
miażdżycowa i migotanie przedsionków.
Umysłowe korzyści z jedzenia czekolady.
Czekolada gorzka zawiera dużą ilość potrzebnych dla
organizmu witamin i minerałów, są to węglowodany, potrzebne do pracy mózgu.
białko, magnez, żelazo, potas, cynk, miedź, mangan, niacyna, flawonoidy,
teobromina, błonnik, antyoksydanty
fenylotylamina, witaminy A, E i z grupy B, kwasy omega-6. Magnez zawarty w gorzkiej czekoladzie
poprawia nasz umysł, daje energię, natomiast zawarte w niej fenolotylaminy podnoszą poziom serotoniny co powoduje lepsze samopoczucie i usuwa
stres. Zjadając kilka kostek czekolady
mamy więcej energii, lepszą
koncentrację i lepsze samopoczucie i wyzwalają się hormony szczęścia.
Czekolada, a zdrowie skóry
Jedzenie prawdziwej gorzkiej czekolady takiej po wyżej 60%
kakao chroni przed promieniami słonecznymi UV, szczególnie dotyczy to osób o
jasnej karnacji skóry. Polifenole, które znajdują się w gorzkiej czekoladzie
chronią skórę, gdyż mają działanie przeciwutleniające i poprawiają krążenie
krwi.
Gorzka czekolada często wykorzystywana jest w kosmetologii
przy produkcji różnych kosmetyków, maseczek, oraz zabiegów upiększających i wygładzających
skórę, oraz w medycynie.
Zdrowa czekolada Jak wybrać i konsumować odpowiedzialnie
Zdrowa czekolada to ta, która ma jak największą zawartość miazgi
kakaowej, nie zawiera oleju palmowego, syropu glukozowo-fruktozowego, jak
najmniejszą ilość cukru w swoim składzie. Wybierając tabliczkę czekolady zawsze
zwracajmy na to uwagę. Niejednokrotnie zastanawiamy się, ile też można zjeść
tej czekolady żeby nie przesadzić z kaloriami, otóż czekolada, która zawiera od
80-90% kakao w 100g. czekolady będzie to
około 590 kcal. Czyli dużo, ale ta która
będzie miała około 60% kakao zawartość kalorii będzie niższa, ale za to będzie
zawierać cukier i tych kalorii jednak spożyjemy więcej. Jedzenie gorzkiej czekolady zalecane jest
seniorom, sportowcom, dzieciom i młodzieży ze względu na, dużą zawartość
składników odżywczych.
Potencjalne pułapki i kiedy czekolada może nie być zdrowa.
Nadmierne spożywanie czekolady gorzkiej może nam zaszkodzić, skutkiem tego może być otyłość,
zaparcia oraz bóle głowy. Zbyt duże
zjadanie czekolady może sprzyjać powstawaniu próchnicy zębów co niestety nie jest korzystne dla naszego
organizmu. Zastanawiamy się ile można
zjeść kostek w ciągu dnia, otóż dietetycy zalecają żeby dzienna dawka czekolady
gorzkiej nie przekraczała czterech kostek. Taka dawka na pewno nam nie
zaszkodzi, a wręcz przeciwnie będzie dobrym dodatkiem do polepszenia naszego zdrowia i
dobrego samopoczucia.
Często spotykanym produktem w naszych sklepach, zwany
czekoladą, jest produkt czekoladopodobny, który jest produktem złej jakości,
gdyż w swoim składzie zawiera utwardzony tłuszcz roślinny, cukier, mleko w
proszku, sproszkowane kakao o niskiej zawartości tłuszczu, lecytynę sojową i
aromaty.
Zawsze świadomie wybierajmy czekoladę gorzką z największą
zawartością kakao nie mniejszą niż 60%, a wtedy na pewno wyjdzie to nam na
zdrowie, nawet przy diecie odchudzającej i polepszy nasze samopoczucie i wyzwoli hormony szczęścia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz