poniedziałek, 29 kwietnia 2024

"Czekolada i jej nieoczekiwane korzyści zdrowotne. Odkrywamy fakt

Fascynacja czekoladą i jej korzyści zdrowotne

Czekolada to przysmak, który wpędza w fascynację mnóstwo ludzi na Ziemi. Fani czekolady przypisują jej niepowtarzalny smak. Poznając historię czekolady, odkryjemy jej korzenie, zgłębimy wpływ, jaki miała na kultury oraz społeczeństwa w ciągu wieków. Wykorzystywano ją już w starożytnych rytuałach ze względu na magiczne właściwości. Majowie i Aztekowie sprawili, że została symbolem statusu oraz luksusu. Europejczycy doprowadzili do hurtowej produkcji oraz popularności na całym świecie. Obecnie czekolada jest uwielbianym smakołykiem dostępnym w różnorodnych wariantach smakowych. 

Z przeprowadzonych badań wynika, że jedząc  dobrą gatunkowo czekoladę w odpowiedniej ilości, zapewniamy sobie spore ilości mikroskładników. Czekolada wpływa pozytywnie na poprawę samopoczucia, koncentrację, naszą skórę, układa krążenia, pamięć, wzrok czy układ trawienny. Właściwości zdrowotne czekolady zawdzięczamy kakao, które jest jej głównym składnikiem. 

Co to jest czekolada i skąd się wzięła?

Czekolada to z pewnością najpopularniejszy smakołyk na świecie. Wielbiciele tego wyrobu mają mnóstwo możliwości jeśli chodzi o smak tych łakoci, więc każdy znajdzie swoją ulubioną. Głównym składnikiem czekolady są ziarna kakaowca. Uprawy tych nasion powstały około 4000 lat temu a napój czekoladowy spożywali jako pierwsi Olmekowie, Majowie oraz Aztekowie. Czekoladę przygotowywali między innymi z dodatkiem wody i mąki kukurydzianej, miodem oraz chili. Uważali, że picie tego trunku dostarczy im mądrości, siły, a także ograniczy choroby żołądkowe. Oprócz konsumpcji ziarno służyło im również do zabiegów pielęgnacyjnych. Wierzyli, że czekolada jest darem od boga, a ziarno wykorzystywali także jako środek płatniczy. 

W Europie czekolada pojawiła się w XVI wieku i na początku nie została uznana za cenny produkt. Minęło wiele lat, zanim została produktem dla wyższych klas społecznych i traktowano ją jak afrodyzjak. Żeby poprawić nieco smak, rozpoczęto przygotowywanie jej na bazie mleka i dodawano przyprawy na przykład cynamon, wanilię, anyż czy gałkę muszkatołową. Jednak dopiero w XIX wieku wystąpiła największa rewolucja przemysłu czekoladowego gdy powstały pierwsze tabliczki czekolady. 

Długie lata uważano, że czekoladą zajadamy się tylko dla przyjemności, a do tego, że jest przyczyną takich chorób jak próchnica czy otyłość. Nie tak dawno stwierdzono, że jedzenie dobrej gatunkowo czekolady w umiarkowanej ilości ma pozytywny wpływ na zdrowie. 

Obecnie mamy wiele rodzajów czekolad, które różnią się zawartością miazgi kakaowej, a skład ten przyczynia się do smaku, aromatu, wartości odżywczej oraz konsystencji. 

Wyróżniamy zatem czekoladę: 

-gorzką, która posiada co najmniej 70% miazgi kakaowej, tłuszcz oraz cukier. Jest nieco gorzkawa, a intensywny smak zwiększa się ze wzrostem zawartości kakao. Uznana jest za najbardziej wartościową czekoladę, gdyż posiada odżywcze składniki takie jak żelazo, potas, magnez, które korzystnie działają na funkcjonowanie mózgu, układu krwionośnego oraz poprawiają nastrój, 

-deserową, która zawiera od 30-70% kakao, a reszta składników to masło kakaowe, cukier oraz dodatki smakowe. Jest stosunkowo słodka i stosowana w cukiernictwie, 

-mleczną, która posiada około 20-30% miazgi kakaowej. Jest łagodna w smaku oraz bardzo słodka. Stanowi podstawę większości czekoladek, wafelków, batoników, ciastek, 

-białą, która nie posiada miazgi kakaowej tylko tłuszcz kakaowy, mleko oraz cukier i to dzięki temu ma kremowy kolor. Powstała w 1930 roku, jest bardzo słodka, a duża zawartość masła kakaowego sprawia, że szybko rozpuszcza się w ustach. Ten typ czekolady ma bardzo wysoką kaloryczność, 

-różową, która powstała w 2017 roku. Wytwarza się ją z odpowiednio sfermentowanych ziaren kakaowca  rubinowego. Kolor ten jest naturalny, a sztuczne barwniki nie są potrzebne. Czekolada ma jagodowy, orzeźwiający smak, a także delikatną konsystencję.

Wpływ czekolady na zdrowie

Bioaktywne substancje, które posiada, odpowiadają za jej cechy lecznicze. Do związków tych należą przede wszystkim flawonoidy, tryptofan, fenyloetyloamina, kofeina, teobromina, witaminy i składniki mineralne. Polifenole występujące w czekoladzie wykazują przeciwutleniające właściwości. Blokują wolne rodniki i chronią przed stresem oksydacyjnym, który doprowadza do rozwijania się różnorodnych dolegliwości. W wielu naukowych badaniach potwierdzono, że jedzenie czekolady może pomóc w ograniczeniu wielu schorzeń. Przede wszystkim gorzka czekolada dostarcza wartościowych substancji, ale zawiera także nasycone kwasy tłuszczowe, cukry proste, więc  dodaje dużo energii, dlatego trzeba odpowiedzialnie i z umiarem ją spożywać, aby uzyskać określony wpływ na zdrowie. 

Wybierając czekoladę, warto wybrać gorzką z dużą zawartością kakao, ponieważ jest ona doskonałym źródłem polifenoli, które wykazują działanie antyoksydacyjne. Przykładowo w 100 g jabłka mamy 106 mg polifenoli, a w 100 g gorzkiej czekolady jest 170 mg. Zdolność do likwidacji wolnych rodników spada w obecności białek mleka, więc czekolada mleczna wykazuje mały rezultat. Odpowiednia ilość spożywanej czekolady gorzkiej może neutralizować ryzyko powstawania miażdżycy. Obecnie często mówi się o czekoladzie i jej działaniu przeciwzapalnym. 

Wpływ ciemnej czekolady na serce

Prozdrowotne właściwości czekolada zawdzięcza związkom chemicznym, które znajdują się w kakao. Liczne badania wykazały, że regularne jedzenie czekolady, która posiada flawonole, może obniżyć ciśnienie krwi. Wystarczy, że w ciągu tygodnia zjemy 45 g czekolady, a ryzyko chorób serca zmniejszy się o 11%. Zawarte w czekoladzie przeciwutleniacze zmniejszają poziom złego cholesterolu i wpływają na prawidłowy puls. Polifenole mają korzystny wpływ na odpowiednią pracę układu krążenia, rozkurczając naczynia krwionośne, zapobiegają zatorom czy zakrzepom. Tak więc gorzka czekolada obniża ryzyko wystąpienia zawału serca.  

Wpływ czekolady na pracę mózgu

Całkiem nie dawno naukowcy z Włoch przeprowadzili badania dotyczące wpływu kakao na funkcjonowanie mózgu. Wykazały one, że regularne spożywanie gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao przyczynia się do uzupełniania poziomu przeciwutleniaczy, które obniżają ryzyko chorób nowotworowych, układu krwionośnego i problemów z pamięcią, spowolnionym myśleniem i zaburzeniami zachowania. Z prowadzonych badań wynika, że konsumpcja czekolady przynosi korzystne  rezultaty dla mózgu, ale są one zależne od wieku. U osób starszych prowadzą do poprawy koncentracji, polepszenia pamięci szczególnie u osób z pierwszymi oznakami demencji. A u osób młodszych jedzenie czekolady pozwala na łatwiejsze uczenie się, szybsze interpretowanie i wysuwanie poprawnych wniosków. Jedzenie gorzkiej czekolady w umiarkowanych  ilościach może poprawić skupienie, naszą uwagę, funkcje intelektualne, zdolność wypowiedzi, a wszystko to dzięki przeciwutleniaczom, których gorzka czekolada jest największym źródłem. Z racji tego, że flawonole przynoszą korzyści w funkcjonowaniu układu krwionośnego stąd teza, że gdy w diecie będzie ich duża ilość, mogą poprawić ukrwienie mózgu i pozytywnie wpłynąć na jego działanie. 

Wpływ czekolady na zdrowie skóry 

Głównym składnikiem czekolady jest kakao, które może mieć korzystny wpływ na skórę za sprawą swoich właściwości, może pomóc zwalczać szkodliwe wolne rodniki, które powodują starzenie się skóry oraz pojawiające się zmarszczki, a oprócz tego zawarte w czekoladzie polifenole mogą wspierać ochronę skóry przed promieniowaniem UV oraz łagodzić stany zapalne jak na przykład trądzik, łuszczyca. Systematyczne jedzenie gorzkiej czekolady może wpływać na poprawę nawilżenia skóry oraz polepszyć jej elastyczność i jędrność poprzez stymulowanie produkcji kolagenu. Należy mieć jednak na uwadze to, że nie tylko czekolada jest skutecznym produktem w pielęgnacji skóry. Jej stan może zależeć również od ogólnej diety oraz stylu życia. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby zatwierdzić pomocne właściwości dla kondycji skóry.

Jak wybrać dobrą czekoladę? 

Wybierając czekoladę, należy kierować się smakiem oraz jakością, więc żeby była ona dobra, trzeba zwrócić uwagę na jej skład. Receptura standardowa składa się z kakao, tłuszczu, substancji słodzących oraz dodatków. Dobrą czekoladę poznamy po kolejności składników podanych na etykiecie, ponieważ ta wartościowa będzie mieć zawsze podane kakao na pierwszym miejscu w postaci ziaren kakaowca lub miazgi kakaowej. Czekolady mają wypisaną zawartość procentową na etykiecie, która przedstawia się następująco: 

- gorzka czekolada ma powyżej 60 lub 70%, 

-deserowa czekolada ma między 30-70%, a optymalnie 50%, 

-mleczna czekolada powyżej 30%. 

Im większa zawartość procentowa kakao, tym więcej w czekoladzie zdrowotnych właściwości takich jak flawonoidy, minerały i przeciwutleniacze. Najlepsza jest czekolada z krótką listą składników i naturalnymi dodatkami oraz aromatami. Spożywając czekoladę, musimy pamiętać, że najważniejszy jest umiar oraz wybór czekolady, która ma niską zawartość cukru. Najlepiej sięgać po gorzką z dużą ilością kakao, bo wtedy jest najbardziej zdrowa. 

Kiedy czekolada nie jest zdrowa? 

Spożywanie czekolady w nadmiarze ma negatywny wpływ na zdrowie. Najbardziej znanym skutkiem jedzenia zbyt dużej ilości czekolady jest przyrost masy ciała, ponieważ czekolada zawiera sporo kalorii, cukru i tłuszczu, co może powodować nadwagę oraz otyłość. Duża ilość czekolady, która dodatkowo ma spore ilości cukru może mieć negatywne skutki dla zdrowia jamy ustnej, ponieważ przesadna konsumpcja cukru przyczynia się do próchnicy oraz innych dolegliwości z zębami, oraz dziąsłami, a także prowadzi do wzrostu poziomu cukru we krwi, a w efekcie zwiększa się ryzyko pojawienia się cukrzycy typu 2 i innych problemów zdrowotnych. Nadmiar czekolady może przyczynić się do zgagi, niestrawności oraz innych dolegliwości żołądkowych. Przysmak tak wielu osób trzeba jeść w rozsądnych ilościach, aby uniknąć różnych chorób. 

Podsumowując, w czekoladzie możemy znaleźć wiele substancji, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i mają sporo właściwości, które korzystnie na nas oddziałują. Dobra czekolada dodaje energii, wspomaga pracę mózgu, reguluje ciśnienie i poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, opóźnia starzenie i wiele innych, więc zachęcam do dalszej lektury, aby poznać wszystkie jej zalety.

Tylko pamiętać należy, żeby zjadać nie więcej niż 2-3 kostki w ciągu dnia, ponieważ umiar jest bardzo ważny, bo tylko wtedy spożywanie czekolady będzie dla nas korzystne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz