Jak zrobić słodycze w domu bez
specjalistycznego sprzętu.
Słodycze. Ciasta, ciasteczka, czekolada, kto z nas nie lubi
takie słodkości. Kto z nas chociaż raz w życiu nie próbował przygotować swoich
słodkości w zaciszu domowym. Na początku wydaje nam się, że jest to bardzo
trudne. Jednak po pewnym czasie nabieramy wprawy. I okazuje się, że nie tylko
jest to bardzo proste, ale także daje nam dużo satysfakcji. Nie ma nic lepszego
jak słodycze we własnym wykonaniu. A co najważniejsze nie musimy mieć specjalistycznego
sprzętu, aby takie słodkie cuda przygotować. O tym właśnie jest ten artykuł.
Jak przygotować słodkości bez specjalistycznego sprzętu.
Planowanie i przygotowanie.
Najważniejsze czynnością jest zaplanowanie zrobienia
słodyczy. Wszystko zależy na jaką okazję mają przygotowane być te słodycze.
Kiedy wiemy już na jaką okazję, zastanawiamy się ile nam będzie potrzeba tych
słodkich rzeczy. Wtedy zaczynamy planować. Zawsze na samym początku przygotujmy
sobie narzędzia, które nam będą potrzebne do wykonania tych słodkości. Zróbmy
sobie listę narzędzi które każdy z nas posiada w swoich domach. Najważniejsze
miejsce gdzie będziemy to robić, czy to będzie blat kuchenny, a może drewniana
stolnica. Wałek do rozwałkowywania ciasta, trzepaczka do ubijania jaj, sito to
przyszywania mąki, szklanka do odmierzania produktów, łyżka i łyżeczka.
Wszelkie miski i miseczki, które będą nam potrzebne na podzielenie składników.
Proste przepisy na domowe słodycze.
Batony mocy. Składniki:8 łyżek płatków owsianych,8 łyżek
płatków żytnich,3 łyżki sezamu,3 łyżki siemienia lnianego, garść żurawiny,
garść pestek dyni,4 łyżki płatków migdałowych,½ soku i skórki z cytryny,8 łyżek
miodu. Przygotowanie: Na patelni podprażamy płatki owsiane, żytnie i otręby, aż
nabiorą złocistego koloru. Pod koniec dodajemy sezam, siemię lniane i przez
około 1 minutę trzymaj na ogniu. Następnie zawartość patelni przesypujemy do
miski. Do mieszaniny dodajemy wszystkie pozostałe, sypkie składniki. Całość
wymieszajmy i skropmy sokiem z cytryny. Dodajemy rozgrzany wcześniej na patelni
miód, podgrzewamy wszystko na patelni i dokładnie mieszamy, by składniki połączyły
się ze sobą. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na godzinę, by zesztywniało. Po tym czasie masę możesz pokroić na
mniejsze bloczki.
Trufle czekoladowe.
Składniki: 100 g gorzkiej czekolady, 70 ml śmietanki 30 %, 2 łyżki
masła. Składniki rozpuszczamy na ogniu. Po połączeniu, odstawiamy do
ostygnięcia. Po ostygnięciu, formujemy kulki i obtaczamy w różnych posypkach np.
wiórkach kokosowych.
Karmelki. Składniki:250g cukru200g słodkiej, płynnej
śmietany 30- 36%20g masła50g płynnego, jasnego miodu1 laska wanilii. Do garnka
wlać śmietanę. Dodać cukier, masło, miód i laskę wanilii z ziarenkami. Ciągle
mieszając, zagotować. Dolewamy gotować na średniej temperaturze, aż masa
zgęstnieje, zrobi się karmelowa. To jest najtrudniejszy etap w przygotowaniu.
Całość należy gotować orientacyjnie ok. 30- 40min. Aby sprawdzić, czy masa jest
już gotowa należy zrobić próbę. W tym celu należy nalać trochę masy do
lodowatej wody. Jeśli tworzą się kulki i są one konsystencji podobnej do
plasteliny to znaczy, że masa jest gotowa. Można również nałożyć trochę masy na
zimny talerz. Jeśli szybko tężeje to masa jest gotowa i kończymy gotowanie. Jeśli
masa byłaby za krótko gotowana, to pomimo długiego chłodzenia będzie za rzadka,
za miękka). 2 silikonowe foremki do pralinek wysmarować, przy pomocy pędzelka,
olejem np. rzepakowym. Foremki odwrócić nad zlewem, aby nadmiar oleju spłynął.
Gotową masę karmelową rozlać do foremek. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do
lodówki, aż masa stwardnieje. Masę można również wylać do formy wysmarowanej
olejem i gdy masa przestygnie, pokroić ją w kwadraty. Następnie pozostawić do
całkowitego stężenia. Cukierki przechowywać w lodówce, poukładane w odstępach,
aby się nie posklejały, bądź włożone do papilotek na pralinki, zawinięte w celofan lub papierek woskowany.
Używanie naturalnych składników.
Najlepsze są naturalne składniki do przygotowania domowych
słodyczy. Pamiętajmy zawsze o świeżych jajach, dobrej mące do pieczenia, miodu
naturalnego pszczelego itp. rzeczy. Pamiętajmy, że zawsze mamy wybór do swoich
produkowanych słodyczy. Zastępujemy przetworzone rzeczy naturalnymi. Np.
zamiast sztucznego miodu dodajmy prawdziwy pszczeli miód. Jeżeli dodajemy
barwniki, pamiętajmy że najlepsze są te zdrowe. Sok z buraka, sok z marchwi,
sok z cytryny. Są to naturalne barwniki.
Dekorowanie i personalizacja.
Pamiętajmy także o dekoracji naszych słodkości. I jemy nie
tylko ustami, ale także oczami. Stosujmy tak jak wyżej wspomniałam naturalne
barwniki. Korzystajmy z tego co mamy w naszym domu i co jest zdrowe. Sok z
buraka da nam przepiękny czerwony lub fioletowy kolor. Sok z cytryny da nam
żółty kolor. Sok z marchwi da nam pomarańczowy kolor. I zapomnijmy też o
personalizacji naszych słodkich rzeczy. Pomyślmy dla kogo będą przeznaczone i
wtedy odpowiednio je udekorujmy. Jeżeli to będzie dla dzieci używajmy
kolorowych owoców, kolorowych soków, kolorowych kremów. Jeżeli to będzie dla
starszych osób pamiętajmy, że na wszelkie okazję dobra jest czekolada. Z której
możemy wyczarować różne fantastyczne rzeczy.
Pakowanie i przechowywanie.
Kiedy już mamy przygotowane i udekorowane nasze słodycze,
nie zapomnijmy o przygotowaniu dla nich pięknych opakowań. Możemy wykorzystać
przezroczystą folię, różnego rodzaju kartony, kolorowe wstążki, wiklinowe
koszyki. Używając folii która je tylko będzie dekorowała nasze słodkości, ale
także będzie dla nich dobrym środkiem do przechowywania. Odpowiednie opakowanie
pozwoli na utrzymanie dłuższej świeżość. Folia przezroczysta będzie ukazywać
kolor naszych pięknie udekorowanych słodyczy i zabezpieczać przez wyschnięciem.
Możemy używać kolorowych papilotek.
Wykorzystanie domowych słodyczy.
Domowe słodycze to nic innego jak przygotowane przez nas
ciasta, ciasteczka, batoniki, groszki itp. rzeczy. Takie słodkie rzeczy możemy
wykorzystać jako prezenty, jako poczęstunek dla naszych gości, jako wypieki na
różnego rodzaje święta, na małe bankiety i duże. Na domowe słodycze nie mamy
ograniczeń. Dobre słodycze są zawsze mile widziane na każdą okazję.
Rozwiązywanie problemów.
W przygotowaniu domowych słodyczy nie unikniemy problemów
kropka jakie mogą nam się przydarzyć? Możemy na przykład kupić nieświeże jaja.
Pamiętajmy, że każde jajo wbijamy osobno wtedy unikniemy wyrzucenia całego
ciasta. Pamiętajmy także o jakości mąki. Mąkę zawsze przesiewamy, nie tylko
oczyścimy ją z niepotrzebnych rzeczy, ale także nadamy jej odpowiedniej
objętość poprzez napowietrzenie. Pamiętajmy także o sprawdzenie daty
przydatności. Kupujmy dobre masło, unikajmy złych margaryn. Najlepiej każdy
składnik przed pieczeniem dobrze obejrzeć, spróbować, powąchać. Na pewno wtedy
unikniemy wszelkich nieprzyjemnych zaskoczeń. A nasze słodycze, domowe wypieki
będą udane
Każdemu marzy się zapach domowych wypieków. Ich aromat
unoszący się po całym mieszkaniu. Cała przyjemność jest w ich przygotowaniu,
potem dekorowaniu potem jedzeniu lub obdarowanie nimi kogoś na kim nam bardzo
zależy. Podczas wypieków możemy spotkać wiele problemów, może nam nie wyrosnąć,
może nam udać się zakalec, możemy trafić na złe składniki. Lecz pamiętajmy nie
zrażajmy się tym. Próbujmy. Nick od razu nie został mistrzem wypieków. Jedno
ciasto nieudane nie znaczy, że pozostałe także będą nieudane. Pamiętajmy, że
czasami przepis trzeba zmienić po swojemu. Nie bójmy się eksperymentować pod
każdym względem. W pieczeniu, w dekorowaniu i obdarowywaniu kogoś. Zachęcam do
przygotowywania samemu pysznych domowych wypieków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz