piątek, 26 kwietnia 2024

Jak zrobić słodycze w domu bez specjalistycznego sprzętu.

 

Jak zrobić słodycze w domu bez specjalistycznego sprzętu.

Słodycze. Ciasta, ciasteczka, czekolada, kto z nas nie lubi takie słodkości. Kto z nas chociaż raz w życiu nie próbował przygotować swoich słodkości w zaciszu domowym. Na początku wydaje nam się, że jest to bardzo trudne. Jednak po pewnym czasie nabieramy wprawy. I okazuje się, że nie tylko jest to bardzo proste, ale także daje nam dużo satysfakcji. Nie ma nic lepszego jak słodycze we własnym wykonaniu. A co najważniejsze nie musimy mieć specjalistycznego sprzętu, aby takie słodkie cuda przygotować. O tym właśnie jest ten artykuł. Jak przygotować słodkości bez specjalistycznego sprzętu.

Planowanie i przygotowanie.

Najważniejsze czynnością jest zaplanowanie zrobienia słodyczy. Wszystko zależy na jaką okazję mają przygotowane być te słodycze. Kiedy wiemy już na jaką okazję, zastanawiamy się ile nam będzie potrzeba tych słodkich rzeczy. Wtedy zaczynamy planować. Zawsze na samym początku przygotujmy sobie narzędzia, które nam będą potrzebne do wykonania tych słodkości. Zróbmy sobie listę narzędzi które każdy z nas posiada w swoich domach. Najważniejsze miejsce gdzie będziemy to robić, czy to będzie blat kuchenny, a może drewniana stolnica. Wałek do rozwałkowywania ciasta, trzepaczka do ubijania jaj, sito to przyszywania mąki, szklanka do odmierzania produktów, łyżka i łyżeczka. Wszelkie miski i miseczki, które będą nam potrzebne na podzielenie składników.

Proste przepisy na domowe słodycze.

Batony mocy. Składniki:8 łyżek płatków owsianych,8 łyżek płatków żytnich,3 łyżki sezamu,3 łyżki siemienia lnianego, garść żurawiny, garść pestek dyni,4 łyżki płatków migdałowych,½ soku i skórki z cytryny,8 łyżek miodu. Przygotowanie: Na patelni podprażamy płatki owsiane, żytnie i otręby, aż nabiorą złocistego koloru. Pod koniec dodajemy sezam, siemię lniane i przez około 1 minutę trzymaj na ogniu. Następnie zawartość patelni przesypujemy do miski. Do mieszaniny dodajemy wszystkie pozostałe, sypkie składniki. Całość wymieszajmy i skropmy sokiem z cytryny. Dodajemy rozgrzany wcześniej na patelni miód, podgrzewamy wszystko na patelni i dokładnie mieszamy, by składniki połączyły się ze sobą. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na godzinę, by zesztywniało. Po tym czasie masę możesz pokroić na mniejsze bloczki. 

Trufle czekoladowe.  Składniki: 100 g gorzkiej czekolady, 70 ml śmietanki 30 %, 2 łyżki masła. Składniki rozpuszczamy na ogniu. Po połączeniu, odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu, formujemy kulki i obtaczamy w różnych posypkach np. wiórkach kokosowych.

Karmelki. Składniki:250g cukru200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%20g masła50g płynnego, jasnego miodu1 laska wanilii. Do garnka wlać śmietanę. Dodać cukier, masło, miód i laskę wanilii z ziarenkami. Ciągle mieszając, zagotować. Dolewamy gotować na średniej temperaturze, aż masa zgęstnieje, zrobi się karmelowa. To jest najtrudniejszy etap w przygotowaniu. Całość należy gotować orientacyjnie ok. 30- 40min. Aby sprawdzić, czy masa jest już gotowa należy zrobić próbę. W tym celu należy nalać trochę masy do lodowatej wody. Jeśli tworzą się kulki i są one konsystencji podobnej do plasteliny to znaczy, że masa jest gotowa. Można również nałożyć trochę masy na zimny talerz. Jeśli szybko tężeje to masa jest gotowa i kończymy gotowanie. Jeśli masa byłaby za krótko gotowana, to pomimo długiego chłodzenia będzie za rzadka, za miękka). 2 silikonowe foremki do pralinek wysmarować, przy pomocy pędzelka, olejem np. rzepakowym. Foremki odwrócić nad zlewem, aby nadmiar oleju spłynął. Gotową masę karmelową rozlać do foremek. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki, aż masa stwardnieje. Masę można również wylać do formy wysmarowanej olejem i gdy masa przestygnie, pokroić ją w kwadraty. Następnie pozostawić do całkowitego stężenia. Cukierki przechowywać w lodówce, poukładane w odstępach, aby się nie posklejały, bądź włożone do papilotek na pralinki,  zawinięte w celofan lub papierek woskowany.

Używanie naturalnych składników.

Najlepsze są naturalne składniki do przygotowania domowych słodyczy. Pamiętajmy zawsze o świeżych jajach, dobrej mące do pieczenia, miodu naturalnego pszczelego itp. rzeczy. Pamiętajmy, że zawsze mamy wybór do swoich produkowanych słodyczy. Zastępujemy przetworzone rzeczy naturalnymi. Np. zamiast sztucznego miodu dodajmy prawdziwy pszczeli miód. Jeżeli dodajemy barwniki, pamiętajmy że najlepsze są te zdrowe. Sok z buraka, sok z marchwi, sok z cytryny. Są to naturalne barwniki.

Dekorowanie i personalizacja.

Pamiętajmy także o dekoracji naszych słodkości. I jemy nie tylko ustami, ale także oczami. Stosujmy tak jak wyżej wspomniałam naturalne barwniki. Korzystajmy z tego co mamy w naszym domu i co jest zdrowe. Sok z buraka da nam przepiękny czerwony lub fioletowy kolor. Sok z cytryny da nam żółty kolor. Sok z marchwi da nam pomarańczowy kolor. I zapomnijmy też o personalizacji naszych słodkich rzeczy. Pomyślmy dla kogo będą przeznaczone i wtedy odpowiednio je udekorujmy. Jeżeli to będzie dla dzieci używajmy kolorowych owoców, kolorowych soków, kolorowych kremów. Jeżeli to będzie dla starszych osób pamiętajmy, że na wszelkie okazję dobra jest czekolada. Z której możemy wyczarować różne fantastyczne rzeczy.

Pakowanie i przechowywanie.

Kiedy już mamy przygotowane i udekorowane nasze słodycze, nie zapomnijmy o przygotowaniu dla nich pięknych opakowań. Możemy wykorzystać przezroczystą folię, różnego rodzaju kartony, kolorowe wstążki, wiklinowe koszyki. Używając folii która je tylko będzie dekorowała nasze słodkości, ale także będzie dla nich dobrym środkiem do przechowywania. Odpowiednie opakowanie pozwoli na utrzymanie dłuższej świeżość. Folia przezroczysta będzie ukazywać kolor naszych pięknie udekorowanych słodyczy i zabezpieczać przez wyschnięciem. Możemy używać kolorowych papilotek.

Wykorzystanie domowych słodyczy.

Domowe słodycze to nic innego jak przygotowane przez nas ciasta, ciasteczka, batoniki, groszki itp. rzeczy. Takie słodkie rzeczy możemy wykorzystać jako prezenty, jako poczęstunek dla naszych gości, jako wypieki na różnego rodzaje święta, na małe bankiety i duże. Na domowe słodycze nie mamy ograniczeń. Dobre słodycze są zawsze mile widziane na każdą okazję.

Rozwiązywanie problemów.

W przygotowaniu domowych słodyczy nie unikniemy problemów kropka jakie mogą nam się przydarzyć? Możemy na przykład kupić nieświeże jaja. Pamiętajmy, że każde jajo wbijamy osobno wtedy unikniemy wyrzucenia całego ciasta. Pamiętajmy także o jakości mąki. Mąkę zawsze przesiewamy, nie tylko oczyścimy ją z niepotrzebnych rzeczy, ale także nadamy jej odpowiedniej objętość poprzez napowietrzenie. Pamiętajmy także o sprawdzenie daty przydatności. Kupujmy dobre masło, unikajmy złych margaryn. Najlepiej każdy składnik przed pieczeniem dobrze obejrzeć, spróbować, powąchać. Na pewno wtedy unikniemy wszelkich nieprzyjemnych zaskoczeń. A nasze słodycze, domowe wypieki będą udane

Każdemu marzy się zapach domowych wypieków. Ich aromat unoszący się po całym mieszkaniu. Cała przyjemność jest w ich przygotowaniu, potem dekorowaniu potem jedzeniu lub obdarowanie nimi kogoś na kim nam bardzo zależy. Podczas wypieków możemy spotkać wiele problemów, może nam nie wyrosnąć, może nam udać się zakalec, możemy trafić na złe składniki. Lecz pamiętajmy nie zrażajmy się tym. Próbujmy. Nick od razu nie został mistrzem wypieków. Jedno ciasto nieudane nie znaczy, że pozostałe także będą nieudane. Pamiętajmy, że czasami przepis trzeba zmienić po swojemu. Nie bójmy się eksperymentować pod każdym względem. W pieczeniu, w dekorowaniu i obdarowywaniu kogoś. Zachęcam do przygotowywania samemu pysznych domowych wypieków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz