Czekolada i jej nieoczekiwane korzyści zdrowotne odkrywamy fakty
Czekolada i
jej nieoczekiwane korzyści zdrowotne odkrywamy fakty.
Czekolada kusi nas kremowym słodkim smakiem ale czy kiedykolwiek ktoś z was
zastanawiał się dlaczego jest ona tak ważna w kulturze w literaturze i sztuce
na przestrzeni historii
Sprawdźmy więc jak czekolada płynęła na nasze epoki i spojrzenie na świat. Ma
ona bardzo długą historię można powiedzieć że sięgającą aż po starożytność była
tam wtedy ceniona za swój smak walory i właściwości lecznicze była też używana
w różnych obrzędach ceremoniach sprawiło to że była ona niezwykle bardzo ważnym
elementem kultury.
Czekolada w renesansie i baroku była symbolem luksusu i bogactwa w Europie zaś
stała się wyśmienitym napojem królewskim i szybko zdobyła swoje uznanie na
dworach królewskich nawet obrazy mistrzów malarstwa renesansowego przedstawiały
sceny jak arystokracja smacznie delektuję się czekoladą podkreślało to prestiż
charakteru.
Była też rewolucja przemysłowa czekolada wówczas stała się bardziej dostępna
dla zwykłej ludności była również utożsamiana z rozrywką i radością literatura
również opisywała czekoladę jako symbol przyjemności co odzwierciedlało zmianę
postrzegania smaku dzisiaj czekolada jest z nami na co dzień jest ona uznawana
za deser ale także inspiruje sztukę i kulturę zauważmy że również w filmach
książkach oraz innych mediach pojawiają się wątki ze spożyciem czekolady oraz
scen z kulinarną przygodą oraz czekoladą od wieków ona jest nie tylko pysznym
przysmakiem historia jej odzwierciedla zmieniający się spojrzenie ludzi na
świat czekolada pozostała niezapomnianym doznaniem smakowym oraz źródłem radości
i inspiracji dla ludzi.
Czekolada to produkt który otrzymujemy wyrobów takich jak kakao i cukry suchej
masy kakaowej zawiera 35% a tłuszczu kakaowego mniej niż 18% a samej suchej
masy kakaowej 14%
Czekolady jest kilka rodzajów. Czekolada ma bardzo dużo rodzajów aromatu bo aż
600 różnych związków aromatycznych. Tradycyjna czekolada to gorzka mleczna i
Biała ale pojawił się jeszcze jeden rodzaj czyli różowa. Oprócz podstawowych
czekolad mamy jeszcze kuwerturę czekoladową oraz czekolady do pieczenia którą
używa się w cukiernictwie
Czekolada gorzka
Ta czekolada składa się z masło kakaowe czyli tłuszcz kakaowy i z miazgi
kakaowej oraz cukru. Na opakowaniach znajdziemy procenty co oznaczają zaraz
napiszę. Te liczby wskazują nam zawartość kakaowych substancji czyli masła i
cząsteczek stałych brakujących do 100% stanowi cukier i ewentualnie dodatki
takie jak wanilia albo lecytyna czyli w czekoladzie kakao zajmuje 70%.
Czy czekolada jest zdrowa?
Wszystko zależy od jego rodzaju.
Czekolada jest bogata w składniki odżywcze które pomagają w prawidłowym
funkcjonowaniu organizmu. W ziarnach kakaowca znajdziemy takie witaminy jak b,
e, a, żelazo magnez oraz cynk. Natomiast jeżeli chodzi o czekoladopodobne
produkty lub czekoladę białą to ilość kakaowca jest bardzo znikoma. Czekolady
mleczne mają bardzo dużo mleka. Wniosek z tego aby jeść zdrowo najlepiej wybrać
czekoladę gorzką ponieważ w swoim składzie zawiera aż 70% kakaowca. Dlaczego
akurat gorzka czekolada jest polecana? Poza witaminami i minerałami czekolada gorzka
jest cennym źródłem antyoksydantów czyli polifenoli oraz flawonolii. Te
oksydanty zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych organizmu bardzo dobrze też
wpływają na naszą pamięć oraz pracę mózgu i i spowalniają proces starzenia się.
Co ciekawe to to i z czekoladą gorzka chroni przed chorobami układu
sercowo-naczyniowego obniża również poziom cholesterolu. Substancje
psychoaktywne wpływają pozytywnie na nasze samopoczucie oraz poprawiają humor
ponieważ czekolada wytwarza serotoninę. W czekoladzie znajdziemy dużą dawkę
cukru to ona jest odpowiedzialna za pojawienie się wyprysków na twarzy. Czyli
po wstawaniu trądzika. Ile kostek czekolady można zjeść.. 100 g czekolady
zawiera 500 kalorii czyli czekolada wpływa na otyłość czekolada bardzo
niekorzystnie wpływa na zęby a przede wszystkim na ich szkliwo.
Aby jeść zdrowo sięgnijmy po czekoladę gorzką . Najbezpieczniej jest zjeść dwie
kostki czekolady dziennie ale i pięć nie zaszkodzi. Najlepiej zachować umiar.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz