wtorek, 30 kwietnia 2024

            Czekolada i jej nieoczekiwane korzyści zdrowotne odkrywamy fakty

 

Czekolada i jej nieoczekiwane korzyści zdrowotne odkrywamy fakty.

Czekolada kusi nas kremowym słodkim smakiem ale czy kiedykolwiek ktoś z was zastanawiał się dlaczego jest ona tak ważna w kulturze w literaturze i sztuce na przestrzeni historii
Sprawdźmy więc jak czekolada płynęła na nasze epoki i spojrzenie na świat. Ma ona bardzo długą historię można powiedzieć że sięgającą aż po starożytność była tam wtedy ceniona za swój smak walory i właściwości lecznicze była też używana w różnych obrzędach ceremoniach sprawiło to że była ona niezwykle bardzo ważnym elementem kultury.
Czekolada w renesansie i baroku była symbolem luksusu i bogactwa w Europie zaś stała się wyśmienitym napojem królewskim i szybko zdobyła swoje uznanie na dworach królewskich nawet obrazy mistrzów malarstwa renesansowego przedstawiały sceny jak arystokracja smacznie delektuję się czekoladą podkreślało to prestiż charakteru.
Była też rewolucja przemysłowa czekolada wówczas stała się bardziej dostępna dla zwykłej ludności była również utożsamiana z rozrywką i radością literatura również opisywała czekoladę jako symbol przyjemności co odzwierciedlało zmianę postrzegania smaku dzisiaj czekolada jest z nami na co dzień jest ona uznawana za deser ale także inspiruje sztukę i kulturę zauważmy że również w filmach książkach oraz innych mediach pojawiają się wątki ze spożyciem czekolady oraz scen z kulinarną przygodą oraz czekoladą od wieków ona jest nie tylko pysznym przysmakiem historia jej odzwierciedla zmieniający się spojrzenie ludzi na świat czekolada pozostała niezapomnianym doznaniem smakowym oraz źródłem radości i inspiracji dla ludzi.
Czekolada to produkt który otrzymujemy wyrobów takich jak kakao i cukry suchej masy kakaowej zawiera 35% a tłuszczu kakaowego mniej niż 18% a samej suchej masy kakaowej 14%
Czekolady jest kilka rodzajów. Czekolada ma bardzo dużo rodzajów aromatu bo aż 600 różnych związków aromatycznych. Tradycyjna czekolada to gorzka mleczna i Biała ale pojawił się jeszcze jeden rodzaj czyli różowa. Oprócz podstawowych czekolad mamy jeszcze kuwerturę czekoladową oraz czekolady do pieczenia którą używa się w cukiernictwie
Czekolada gorzka
Ta czekolada składa się z masło kakaowe czyli tłuszcz kakaowy i z miazgi kakaowej oraz cukru. Na opakowaniach znajdziemy procenty co oznaczają zaraz napiszę. Te liczby wskazują nam zawartość kakaowych substancji czyli masła i cząsteczek stałych brakujących do 100% stanowi cukier i ewentualnie dodatki takie jak wanilia albo lecytyna czyli w czekoladzie kakao zajmuje 70%.
Czy czekolada jest zdrowa?
Wszystko zależy od jego rodzaju.
Czekolada jest bogata w składniki odżywcze które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. W ziarnach kakaowca znajdziemy takie witaminy jak b, e, a, żelazo magnez oraz cynk. Natomiast jeżeli chodzi o czekoladopodobne produkty lub czekoladę białą to ilość kakaowca jest bardzo znikoma. Czekolady mleczne mają bardzo dużo mleka. Wniosek z tego aby jeść zdrowo najlepiej wybrać czekoladę gorzką ponieważ w swoim składzie zawiera aż 70% kakaowca. Dlaczego akurat gorzka czekolada jest polecana? Poza witaminami i minerałami czekolada gorzka jest cennym źródłem antyoksydantów czyli polifenoli oraz flawonolii. Te oksydanty zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych organizmu bardzo dobrze też wpływają na naszą pamięć oraz pracę mózgu i i spowalniają proces starzenia się. Co ciekawe to to i z czekoladą gorzka chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego obniża również poziom cholesterolu. Substancje psychoaktywne wpływają pozytywnie na nasze samopoczucie oraz poprawiają humor ponieważ czekolada wytwarza serotoninę. W czekoladzie znajdziemy dużą dawkę cukru to ona jest odpowiedzialna za pojawienie się wyprysków na twarzy. Czyli po wstawaniu trądzika. Ile kostek czekolady można zjeść.. 100 g czekolady zawiera 500 kalorii czyli czekolada wpływa na otyłość czekolada bardzo niekorzystnie wpływa na zęby a przede wszystkim na ich szkliwo.
Aby jeść zdrowo sięgnijmy po czekoladę gorzką . Najbezpieczniej jest zjeść dwie kostki czekolady dziennie ale i pięć nie zaszkodzi. Najlepiej zachować umiar.
 

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz