sobota, 27 kwietnia 2024

SŁODKIE ŚNIADANIA

Można powiedzieć, że najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie. W dużej mierze, to od niego zależy, jak będziemy funkcjonować w ciągu całegodnia. Jeśli chcemy mieć wystarczającą ilość energii przez długie godziny na pewno musimy lepiej przyjrzeć się temu, co spożywamy na śniadanie. Warto przyłożyć się do jego solidnego przygotowania, nawet gdyby miałoby to zająć więcej czasu. Nasz wysiłek z pewnością się opłaci. Jedną z wielu propozycji stanowi śniadanie na słodko. DLACZEGO SŁODKIE ŚNIADANIE? Mamy tutaj aspekt psychologiczny. Spożywanie słodkich posiłków na początku dnia będzie wpływać na nasz dobry nastrój. Każdy chyba ma świadomość, iż jedzenie słodkości powoduje uwalnianie endorfin, a więc rozpoczynanie od nich dnia będzie pozytywnie wpływać na samopoczucie, również na produktywność. Są to niepodważalne fakty, dla ich poparcia można znaleźć liczne badania baukowe. Słodkie śniadanie bez wątpienia może też nas zrelaksować i zmotywować, a zatem to dobry początek dnia. ZDROWE ŚNIADANIA Zastanówmy się, jak wybrać właściwe składniki do zdrowego śniadania. Wszystko zależy od naszych potrzeb, oczekiwań i preferencji. Mamy też swoje ulubione smaki i kulinarne gusta. Jednak wybierając produkty należy także zwracać uwagę na ich wartość odżywczą. Warto unikać nadmiaru cukru oraz tłuszczu. Wskazane są składniki naturalne. Jak najrzadziej korzystajmy z produktów przetworzonych. Przykładami zdrowych słodkości, które mogą być częścią śniadaniowego meni będą owoce świeże lub suszone, miód, zdrowe syropy, czy gorzka czekolada. PRZEPISY NA SŁODKIE ŚNIADANIE Tutaj liczy się inwencja twórcza najwięcej pomysłów mają ludzie kreatywni. Mnóstwo przepisów rodzi się spontanicznie, kiedy powstaje coś z niczego. Wszyscy chyba mamy takie receptury. Co można zaproponować na smaczne i zdrowe śniadanie? - Awokado, banan, łyżka kakao i miód wedle uznania, to pyszny pudding, do którego musimy użyć blendera. Wszystkie składniki miksujemy i gotowe, to świetny pomysł na początek dnia. - Tradycyjna owsianka na słodko. W tym przypadku możliwości i sposoby jej przyrządzenia są naprawdę ogromne. Co wykorzystujemy do jej przygotowania? Przede wszystkim: bakalie, czyli wszelkiego rodzaju orzechy, suszone i sezonowe owoce, rozmaite ziarna, nasiona, kakao, syropy, serki, jogurty, mleko, w tym mleko roślinne, np.: migdałowe, kokosowe, owsiane, orzechowe i tak dalej. Taka treściwa owsianka niewątpliwie zapewni nam energię na długie godziny, a przy tym to połączenie smaku i zdrowia. - Naleśniki z ulubionymi owocami, określonym syropem i różnymi dodatkami mogą być propozycją dla tych, którzy zwykle wybierają tradycyjne smaki. - Koktajle i smoothie to również znakomite propozycje. Tutaj wykorzystuje się szeroką gamę owoców, nie tylko świeżych, także z puszek. Wszelkiego rodzaje musy bez wątpienia też mają w tym temacie wiele do powiedzenia. Zarówno mleko jak i jogurty stanowią bazę dla tego typu pomysłów. Mamy więc w czym wybierać, doceniajmy zatem tę różnorodność, pamiętając jednak o zdrowym rozsądku. Słodkości w dużych ilościach nie są zdrowe, mogą nam szkodzić. Warto podkreślić, iż słodkie śniadanie zawsze można zbalansować, dodając do niego odpowiednich składników. Na przykład smak zbyt słodkiego jedzenia może zrównoważyć niezwykle popularny i wartościowy sok z cytryny. Każdy z nas niejednokrotnie używał go na pewno w swoich kulinarnych poczynaniach. Do słodkich śniadań nierzadko dodajemy też nasiona słonecznika, chia, sezamu, pestki dyni i orzechy, to robimy naprawdę często. Naturalnie nie tylko z powodu walorów smakowych, ale także ze względu na wartości odżywcze, bowiem tłuszcze i białka zapewnią długotrwałą energię. Zbilansowane śniadania są bez dwóch zdań najlepszą opcją. SŁODKIE ŚNIADANIA Z CAŁEGO ŚWIATA. Istnieje mnóstwo ciekawych inspiracji, pochodzących z wielu stron świata. Każdy zakątek globu może coś nam zaproponować i każda z tych ofert będzie dla nas interesująca. Przepisy i smaki z różnych krajów mogą okazać się wyjątkową i niepowtarzalną alternatywą, którą bez żadnych przeszkód da się przygotować w domu. Kultury świata mają swoje tradycje, swoje smaki. Co zatem możemy zjeść w innych krajach na śniadanie? Poniżej niektóre z proponowanych form, jakie spotyka się w różnych częściach świata. Przykładowo zwróćmy uwagę na to jak to wygląda w Japonii, Francji, czy Hiszpanii. Wpierwszym z wymienionych państw chyba najbardziej popularnym deserem jest dorayaki. Są to dwa placki z ciasta pancake, a między nimi znajduje się słodki, nadziewany kremem. Dzięki owemu deserowi mieszkańcy Japonii mogą cieszyć się słodkim śniadaniem. Z kolei w Hiszpanii idealnym pomysłem na słodki początek dnia są churros. To chrupiące ciastka, smażone w głębokim oleju. Podaje się je z gorącą czekoladą. Cieszą się dużą popularnością. Natomiast we Francji nieodłącznym elementem śniadania będą bez wątpienia croissanty. Chyba każdy wie, jak one smakują, zwłaszcza z dobrą kawą. W tym zestawie niezwykle cieszą nasze kubki smakowe. Przygotowując śniadanie w Polskich rodzinach możemy zaserwować naszym domownikom także powyższe propozycje. Inne kraje też mogą mieć swój udział w tym, co wybieramy i spożywamy na śniadanie. PODSUMOWANIE Warto podarować sobie porcję słodkości na śniadanie, to się na pewno opłaci. Dzięki porannej dawce słodyczy będziemy mieli więcej energii, a ponadto niewątpliwie lepsze samopoczucie. Można zatem eksperymentować w tym temacie i znajdować swoje ulubione sposoby na dobry i słodki start dnia. Poza tym Dzielenie się własnymi przepisami na słodkie śniadania z przyjaciółmi ii rodziną będzie stawać się okazją do budowania więzi i tworzenia wspólnych tradycji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz