poniedziałek, 15 kwietnia 2024

Czekolada i jej nieoczekiwane korzyści zdrowotne. Odkrywamy fakty.

 Któż z nas nie lubi od czasu do czasu podelektować się tą przysłowiową kostką czekolady. Jednakże czy kiedyś tak naprawdę zastanawialiśmy się nad historią jej pochodzenia i właściwościami zdrowotnymi. Właśnie w tym tekście postaram się chociaż w znikomej objętości zgłębić ten temat.

Czekolada swój początek wzięła w Ameryce łacińskiej i liczy sobie cztery tysiące lat. Czyli w Mezo Ameryce teraz to jest terytorium Meksyku, a żyli tam Olmekowie. Ten najstarszy lud jako pierwszy zainteresował się owocami drzewa kakaowca i używał ich do różnych ceremonii oraz czekolady jeszcze używali jako napoju uzdrawiającego czyli jako lekarstwa. Zaś Majowie w późniejszych czasach uważali go za napój bogów Aby wykonać ten napój to prażyli owoce kakaowca i ucierali je z papryczką chili oraz wodą i skrobią kukurydzianą. Następnie przelewali taką miksturę z naczynia do naczynia aż jego konsystencja stała się gęsta, a na wierzchu pojawiała się pianka, a nazywali go oni xocolatl, czyli gorzka woda. Do piętnastego wieku Aztekowie stosowali ziarna kakaowca jako środek płatniczy. Warto tu jeszcze podkreślić że uważali oni, że czekolada to dar boga Quetzalcoatla i używali oni ją jako afrodyzjak oraz pili przed wyprawami wojennymi.

Czekolada w europie. Prawdopodobnie przywiózł ją do europy Hernan Cortés podczas swojego podboju ameryki gdzie poszukiwał złota i boga, a przez władcę azteckiego został obdarowany owocami kakaowca. Po przywiezieniu jej do Hiszpanii nadal była spożywana w postaci płynnej lecz aby stała się bardziej łagodna, a nie tak gorzka to zaczęto podawać ją z domieszką miodu i mleka. Hiszpanom dość długo udawało się utrzymać czekoladę w sekrecie by dopiero po wieku trafiła do ościennej Francji, a potem do Wielkiej Brytanii i reszty europy. Rok tysiąc osiemset dwudziesty ósmy to dosłownie rewolucja dla czekolady bo właśnie w tym roku została wynaleziona prasa do wytwarzania czekolady. Polegało to na tłoczeniu ziaren kakaowca na proszek by następnie wraz z płynami umieścić go w formie gdzie tężał i tak powstawała tabliczka czekolady tak dobrze i znana nam i dzisiaj.

Jak już wspomniałem powyżej czekolada powstaje z miazgi kakaowej lub też tłuszczu kakaowego albo też innego tłuszczu z dodatkiem środków słodzących wraz z dodatkami na przykład wanilii. . Czekoladą można nazwać produkt, który spełnia następujące rygory. Zawiera nie mniej jak 35 % miazgi kakaowej i to suchej ogółem i 14 % odtłuszczonej suchej miazgi kakaowej. Aby uzyskać taki efekt poddaje się miazgę fermentacji następnie suszeniu, a na koniec rozcieraniu.

Znane jest kilka rodzajów czekolady. Czekolada gorzka, czekolada mleczna, czekolada deserowa, czekolada biała i od niedawna czekolada różowa.

Teraz wymieńmy co charakteryzuje poszczególne czekolady.

Na pierwszym miejscu wymieńmy czekoladę gorzką, zawiera ona nie mniej jak 70% miazgi kakaowej z dodatkiem cukru.

Na drugim miejscu jest czekolada deserowa, która zawiera nie mniej jak 50% miazgi kakaowej z dodatkiem lecytyny i innych produktów.

Na trzecim miejscu jest czekolada mleczna, która nie zawiera więcej jak 50% miazgi kakaowej z dodatkiem wanilii i mleka.

Czwarte miejsce zarezerwowane jest dla czekolady białej. Produkt ten nie zawiera sproszkowanej miazgi kakaowej tylko wytwarzany jest z masła kakaowego. Te lepsze zawierają nie mniej jak 33% tego produktu.

Nowość to czekolada różowa, która powstała w 2018 roku, swój kolor zawdzięcza nasionom kakaowca rubinowego.

Teraz postawmy pytanie czy czekolada jest zdrowa i jakie ma w sobie składniki.

W 100 gramowej tabliczce czekolady znajduje się od 530 do 580 kilo kalorii, które to znajdują się w tłuszczu. Jak wynika z badań przeprowadzanych to czekolada ciemna jest zdrowsza od mlecznej ponieważ ma niższy indeks i ładunek glikemiczny oraz niższą zawartość cholesterolu, a większą zawartość flawonoidów pochodzących z kakao. Ten dobroczynny związek jest bio aktywny chemicznie i zalicza się do grupy flawonoidów. Polifenole to też właśnie ta grupa związków obejmująca flawonoidy i są antyoksydacyjne, Flawonoidy jeszcze zawarte w czekoladzie zawierają wszystkim katechiny, epikatechiny . Nie sposób pisząc o czekoladzie pominąć jeszcze związku poprawiającego nastrój czyli prekursora serotoniny. Czekolada jest również bogata w fenyloetyloaminy czyli związek podobny do amfetaminy. A w organizmie pełni rolę neurotransmitera i aktywatora. dopaminy czy serotoniny.  Trzeba jeszcze dodać, że czekolada zawiera kofeinę i nie jest wskazana dla osób borykających się z problemem jej nadmiernej ilości.

Najzdrowsza jest czekolada ciemna ta z dużą zawartością kakao, ale jak ona wpływa na nasze serce.

Umiarkowane jej spożywanie wpływa pro zdrowotnie na nas poprzez obniżenie ciśnienia tętniczego oraz stanu zapalnego serca i tak jak wspomniałem powyżej obniża cholesterol. Mleczna czekolada nie jest tak polecana jak gorzka ze względu na większą zawartość cukru. Jak donoszą naukowcy i zawarte to jest w ich opracowaniach to spożywanie jednej kostki czekolady gorzkiej jest pro zdrowotne i dostarcza do naszego organizmu epikatechiny.

A jak wpływa jedzenie czekolady na mózg.

Spożywanie gorzkiej czekolady, podałem to powyżej wpływa korzystnie na nasz układ krwionośny, a więc zawarte w czekoladzie flawanole są dobrotliwe. Należy jeszcze dodać, iż pomaga ona w koncentracji, zdolności uczenia, skupienia i wysławiania się.

Teraz poruszmy temat jak czekolada wpływa na skórę.

Czekolada wpływa i dobrotliwie na naszą skórę, a to, że posiada właściwości nawilżające i natłuszczające to jest i potwierdzone naukowo. Nadaje jej blasku i wyrównuje koloryt. Dzięki zawartej teobrominie i kofeinie wspomaga w znaczącym stopniu uwalnianie tłuszczu lipolizę. Właśnie ten związek uelastycznia i ujędrnia skórę niwelując celulit.

Najlepiej kupując czekoladę zwracać uwagę na napis na opakowani u, który to powinien zawierać tak ważną wiadomość dla nas jak zawartość kakaa. Już w tym tekście poruszyłem ten temat i powtórzę go jeszcze trzymajmy się zasady, że czekolada gorzka z 70% zawartością tegoż kakao jest najzdrowsza.

Wiadomo, że i z czekoladą tak jest tak samo jak i z innymi produktami iż spożywanie w nadmiarze jest niezdrowe i trzymajmy się tej zasady aby spożywać ją w ograniczonej ilości, a będziemy mogli tą przysłowiową kostką delektować się codziennie.

Czekolada czekoladzie nie jest równa ta z zwiększą zawartością cukru wpływa znacznie negatywniej od tej, która zawiera go mniej. A wiadomo nam nie od dzisiaj, że cukier niszczy szkliwo i powoduje nadwagę i jeszcze jedną bardzo ważną dolegliwość cukrzycę, a więc znowu ten umiar.

Pamiętajmy, że czekolada ma dobry wpływ na pracę mózgu, układ krwionośny, serce, skórę. A to już powinno dać nam do myślenia aby zastanowić się nad kupnem tabliczki gorzkiej czekolady.

Na koniec tego wpisu, podsumowując zawarte wiadomości w tak przecież krótkim tekście, bo temat czekolady to przysłowiowe może zaprosiłbym osoby czytające ten tekst do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami odnośnie czekolady. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz