czwartek, 18 kwietnia 2024

"Czekolada i jej nieoczekiwane korzyści zdrowotne. Odkrywamy fakty"

 "Czekolada i jej nieoczekiwane korzyści zdrowotne. Odkrywamy fakty"

Czekolada odgrywa ważną rolę w naszym życiu. Ma kremowy słodki lub gorzki smak. Zachwycają się nią osoby dorosłe i dzieci. Na przestrzeni dziejów czekolada zajmuje czołowe miejsce w słodyczach, literaturze, kulturze. Jedząc czekoladę nie zastanawiamy się jakie ma  korzyści zdrowotne lecz myślimy o jej kaloriach. Najwięcej kalorii posiada czekolada z orzechami i mleczna, a najmniej kalorii ma czekolada gorzka.

Czekolada w skrócie: Co to jest i skąd się wzięła?

 Historia czekolady sięga kilka tysięcy lat i rozpoczyna się od uprawy kakaowców. Olmekowie zaczęli wykorzystywać owoce i sfermentowane nasiona kakaowca. Robili napój łącząc zmielone nasiona z wodą, mąką kukurydzianą, miodem i chilii. Doceniali ją za właściwości lecznicze i smakowe. Taki napój wpisał się w ważniejszych ceremoniach i uroczystościach religijnych. W okresie baroku i renesansu czekolada gościła na dworach królewskich oraz arystokracji. Ziarno kakaowca do Europy przywiózł Krzysztof Kolumb w 1528r. Dopiero w 19 wieku rozpowszechniono produkcje czekolady dzięki metodzie oddzielenia proszku od masy kakaowej. Następnie masa kakaowa jest mieszana z odpowiednimi  dodatkami. W zależności od rodzaju czekolady. Następnym procesem jest podgrzewanie i schładzanie tak zwane hartowanie. To powoduje tworzenie się odpowiedniej struktury czekolady. Na koniec jest wylewana do form. Czekolada gorzka ma gorzki smak i ma 70% lub więcej masy kakaowej. Właśnie ona ma najwięcej właściwości leczniczych. Czekolada deserowa ma od 30 do 70 miazgi kakaowej. Czekolada mleczna ma od 20 do 30 miazgi kakaowe i jest słodka. Czekolada biała nie ma miazgi kakaowej, tylko tłuszcz kakaowy, cukier, mleko. Czekolada ruby powstała niedawno, bo w 2017r. Produkowana jest ze sfermentowanych ziaren kakaowca rubinowego. Jej różowy kolor jest naturalny. Ma jagodowy, orzeźwiający smak.

Przełomowe odkrycia: Korzyści zdrowotne czekolady                     

  Badania wykazały, że spożywanie czekolady gorzkiej powyżej 70% wpływa korzystnie na układ krążenia. Po konsumpcji czekolady mamy więcej energii i lepszy nastrój. W czekoladzie jest magnez, który usprawnia komórki nerwowe, selen i cynk redukują stres i poprawiają humor, teobromina wpływa pobudzająco, potas reguluje napięcie mięśni, żelazo produkuje czerwone krwinki, fenyloetyloamina poprawia nastrój. flawonoidy poprawiają krążenie, hamują utlenianie złego cholesterolu, mają działanie antyoksydacyjne, hamują tworzenie się skrzepów, częściowo regulują ciśnienie tętnicze. Także w czekoladzie znajduje się żelazo, fosfor, wapń, potas, miedź. Ten produkt jest kaloryczny dlatego regularnie w małych ilościach powinniśmy go spożywać. Dodatkowo jest bogata w antyoksydanty co sprzyja naszemu zdrowiu. Najważniejszym zadaniem przeciwutleniaczy jest ochrona organizmu przez stresem oksydacyjnym. Taki stres wpływa negatywnie na cały organizm.

               Jak ciemna czekolada wpływa na serce

Czekolada o wysokiej zawartości miazgi kakaowej dostarcza różnych minerałów, przeciwutleniaczy, które wpływają między innymi pozytywnie na serce. W tabliczce czekolady o zawartości powyżej 70% jest 66% dziennej wartości żelaza, 57% magnezu, 11g.błonnika, 196% miedzi, 85% manganu, oraz innych minerałów. Kwasy tłuszczowe zawarte w kakao wpływają korzystnie na serce. Pomaga w obniżeniu ciśnienia, przepływu krwi, chroni przed wysokim cholesterolem

                  Umysłowe korzyści z jedzenia czekolady

  Spożywanie czekolady o dużej ilości kakao ma korzystny wpływ na mózg. Właśnie on kontroluje układ nerwowy i funkcje intelektualne. W badaniu przeprowadzonym w 2017roku. Potwierdzili, że regularne jedzenie gorzkiej z dużą ilością kakao zmniejszają ryzyko układu krwionośnego, chorób nowotworowych za przyczyną polifenoli - przeciwutleniaczy oraz flawanole. Osobom w podeszłym wieku poprawiają koncentracje, pamięć i lepszą, swobodniejszą rozmowę. Młode osoby jedząc dobrej jakości gorzką czekoladę odczuwają pomoc w nauce, przyswajaniu nowych wiadomości i wyciąganiu logicznych wniosków. Dodatkowo wpływa pozytywnie na zaburzenia snu. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy  wpływa korzystnie na ukrwienie  oraz innych funkcji mózgu. Jednak trzeba uważać na spożywanie dużej ilości czekolady, bo może przyczynić się do nadwagi, cukrzycy oraz próchnicy zębów.

                 Czekolada a zdrowie skóry

Czekolada oprócz swoich wartości odżywczych ma zastosowanie w kosmetyce. W ziarnach kakaowca znajdują się między innymi witaminy A, B, E, PP , teobromina, kofeina oraz minerały. Ten produkt odżywia skórę nawilża i natłuszcza. Kofeina wspomaga w walce z cellulitem. Jest składnikiem kremów wyszczuplających. Czekolada zmiękcza i nawilża skórę. Natomiast antyoksydanty spowalniają starzenie i rozwój wolnych rodników, chronią przed promieniowaniem ultrafioletowym. Kwas linolowy zmniejsza widoczne blizny, rozstępy oraz zmarszczki. Czekolada pomaga w krążeniu krwi, dzięki temu oczyszcza organizm z toksyn i większej ilości wody. Czekolada jest składnikiem kremów, balsamów, żeli pod prysznic i płynów do kąpieli. W salonach są wykonywane kuracje odmładzające na bazie czekolady. 

      Zdrowa czekolada: Jak wybrać i konsumować odpowiedzialnie

 Czekolada powinna mieć krótki skład. Powinna być zrobiona z ziaren i tłuszczu kakao oraz małej ilości substancji słodzących. Dobra czekolada jest ciemna i błyszcząca. Pachnie kakao, a po złamaniu słychać dźwięk. W 100 gramach czekolady znajduje się 500 kcal. Oczywiście to zależy od gatunku. Produkt w większych ilościach wpływa niekorzystnie na zdrowie. Powinno się jeść czekoladę o dużej zawartości kakao. Według naukowych doniesień można spożywać czekoladę do maksymalnie trzech kostek dziennie.  

       Potencjalne pułapki i kiedy czekolada może nie być zdrowa.

 

Gorzka czekolada zawiera od 70% substancji kakaowych, a reszte do 100% to cukier i dodatki. Do produkcji czekolady mlecznej  jest potrzebny cukier, mleko, masło czekoladowe. Gdy jest więcej cukru, to  musi być więcej tłuszczu. Dodatkowym składnikiem jest lecytyna, która pokrywa cząsteczki cukru. W ten sposób można ograniczyć masło w czekoladzie. Biała czekolada, to produkt czekolado podobny, ponieważ nie ma kakao. Składa się z masła kakaowego, cukru, mleka, wanilii. Te czekolady mają dużą ilość cukru i tłuszczu. Wyjątkiem jest czekolada gorzka, która jedzona w ograniczonych ilościach wpływa korzystnie na nasz organizm.

Czekolada znana była od tysięcy lat. Jest najbardziej lubianym smakołykiem. Początkowo służyła jako napój. Dopiero po dłuższym okresie powstały pierwsze czekolady. W taki sposób czekolada zdobyła popularność. Znając jej walory zdrowotne często po nią sięgamy. Mamy do wyboru zdrowsze wersje, z bakaliami lub bez nich. Warto testować  z różnymi rodzajami ciemnej czekolady. Taką przekąską możemy bez wahań podzielić się z najbliższymi osobami. 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz