poniedziałek, 22 kwietnia 2024

Czekolada i jej nieoczekiwane korzyści zdrowotne. Odkrywamy fakty.

    Czekolada i jej nieoczekiwane korzyści zdrowotne. Odkrywamy fakty.


  Badania naukowe dowodzą, że najkorzystniejszą porą do spożycia czekolady jest ranek. Czekolada poprawia nasz metabolizm, wpływa pobudzająco, a przede wszystkim daje duży zastrzyk energii na cały dzień.  W Europie po czekoladę sięgamy o każdej porze dnia, choć ze względu na swe właściwości energetyczne  powinniśmy to robić z samego rana.  Statystyczne bez względu na region, to po kostki czekolady sięgamy ok. godz. 15 -tej.  

    Historia czekolady -to sięga 1000 lat przed Chrystusem.  Współcześnie są świadectwa, że ziarna kakaowca były znane już  w życiu ludzi w okresie rozkwitu kultur indiańskich. Świadczą o tym fakcie sceny na, które zostały uwiecznione na malowidłach, a także specjalne narzędzia do obróbki kakao. Dawniej ziarno kakaowca było darzone wielkim szacunkiem. Wierzono, że było ono ofiarowane przez Boga Quetzalcoatla.  W cywilizacji Majów ziarna kakaowca służyły jako środek płatniczy.  W formie gęstego płynu jedynie wyższe klasy społeczeństwa  mogły cieszyć się jego smakiem i aromatem. 

  Do Europy ziarno kakaowca dotarło dzięki wyprawie Krzysztofa Kolumba, w której napadł na statek Majów.  Jednakże sam Kolumb nie miał przyjemności, by raczyć się smakiem czekolady, gdyż dopiero  w 1528 roku Hernan Cortez dotarł do przepisu na xocoatl.  Xocoatl to napój, który był wytwarzany z kruszonych ziaren kakaowca z dodatkiem przypraw.  Dopiero w XVII wieku czekolada pitna  stała się  ogólnie dostępna.  Natomiast dopiero  Coenraad van Houten, który  stworzył prasę do usuwania tłuszczu z ziaren kakaowca, co umożliwiło uzyskanie czystego masła kakaowego.  Czekolada w formie stałej została wyprodukowana w 1849 roku. 

   Czekolada to nie tylko smakowita przekąska, ale też zdrowa dawka dla naszego organizmu.  Chroni nas przed złym cholesterolem, reguluje skurcze serca.  Wpływa pozytywnie na układ krążenia, ma też polifenole, które rozkurczają naczynia krwionośne, ułatwiając przepływ krwi i zapobiegając zatorom czy zakrzepom.  Ponadto ma jeszcze wiele innych korzyści dla naszego organizmu, które zostaną omówione w dalszej części. 


              Czekolada w skrócie: Co to jest i skąd się wzięła? 

    W Europie picie kakaa rozpowszechnił Ludwik XIV, który wprowadził zwyczaj picia na dworach królewskich tego napoju.  Wspierał on także budowę pierwszych pras napędzanych parą, które służyły do  produkcji czekolady. 

   Czekolada w formie stałej pierwszy raz pojawiła się w 1849 roku.

 Słynne firmy produkujące czekoladę pojawiły się w połowie XIX wieku.  Dzięki dodaniu mleka skondensowanego do czekolady, co miało miejsce po  raz pierwszy 1975 roku, została stworzona czekolada mleczna. 

Współcześnie kakaowiec rośnie w tropikalnych częściach obu Ameryk, w Afryce, na Dalekim Wschodzie oraz w Indiach Zachodnich.


    Jak powstaje czekolada?

 Na początku prażone są ziarna kakaowca. W zależności od ich pochodzenia i efektu, jaki chcemy uzyskać, proces ten trwa od kilku minut do godziny i odbywa się w temperaturze od 100 do 200 st. Celsjusza. Następnie ziarno zostaje pozbawione Łusek i jest poddawane miażdżeniu, aż powstanie płynna masa -miazga kakaowa. 

 Następny etap to konszowanie, tzn. uszlachetnianie masy -podgrzewając i mieszając, uzyskuje się masę bardziej gładką oraz smak i aromat staje się pełniejszy.  Również pozbywa się nadmiaru wody i kwasowości.  W dobrych fabrykach ten proces może trwać nawet 3 doby.

  Z tak przygotowanej masy można wyrabiać tabliczki czekolady. Tabliczki robi się poprzez temperowanie, czyli naprzemienne podnoszenie i obniżanie temperatury czekolady, by w efekcie końcowy wyrób był błyszczący i ładnie się łamał. 

   W produkcji czekolady mlecznej stosuje się  także mleko w proszku - pełne lub odtłuszczone, śmietanę w proszku, serwatkę w proszku, tłuszcz mleczny. 

   Kupując wyroby czekoladowe, powinniśmy zwrócić uwagę,  by  unikać czekolad zawierających tłuszcze palmowe, syrop glukozowy czy glukozowo-fruktozowy, substancje zagęszczające, barwniki. 

    Rodzaje czekolad spotykanych na rynku:

     -Czekolada gorzka -często nazywana prawdziwą, gdyż powinna zawierać co najmniej  70 proc. miazgi kakaowej. Faktycznie ma smak gorzki,  nie zawiera mleka i jest najtwardszą czekoladą. 

     -Czekolada deserowa -jest pośrednią pomiędzy gorzką a mleczną czekoladą.  Czekolada ta zawiera od 50 do 70 procent miazgi kakaowej. Czekolada ta jest delikatniejsza od gorzkiej, ale nie ma takiej słodyczy jak mleczna czekolada, również nie zawiera mleka.

     -Czekolada mleczna — zawartość miazgi kakaowej nie przekracza 50%, a resztę uzupełnia się mlekiem, mlekiem w proszku i tłuszczem mlecznymołowym. Jest czekoladą najsłodszą z ciemnych oraz najbardziej miękką. 

      -Czekolada biała -pomimo że sprzedawana jest w tabliczkach, to nie powinna się nazywać czekoladą, ponieważ w swym składzie nie zawiera proszku kakaowego. Czekolada ta w składzie posiada masło kakaowe -tłuszcz powstający przy ekstrakcji proszku i zazwyczaj jego zawartość nie przekracza 33 proc. Biała czekolada powstała w 1930 roku.

      -Czekolada różowa -nazywana też rubinowa, jest produkowana z ziaren kakaowca rubinowego, cukru i mleka. Jest produktem naturalnym, który jest pozbawiony sztucznych barwników i aromatów. W swym smaku są wyczuwalne jagody, a czekolada jest kremowa i delikatna.  Czekolada rubinowa powstała w 2017 roku. 


        Przełomowe odkrycia: Korzyści zdrowotne czekolady.

   Na świecie spożycie czekolady na jedną osobę wynosi kilka kilogramów.  Liderem w spożyciu czekolady jest Szwajcaria, gdzie przeciętnie spożywa się  8,8 kg czekolady na mieszkańca.  Drugie miejsce zajmują Niemcy, a następne Rosja,  Wielka Brytania i USA. 

   Mit, że czekolada podnosi cholesterol, tuczy, psuje zęby,  i w ogóle jest niezdrowa, już dawno został obalony. 

  Czekolada naturalna, czyli gorzka i deserowa jest bogata w cenne dla naszego zdrowia substancje takie jak:

  -węglowodany -są podstawowym źródłem energii, którymi żywi się nasz mózg.

   -magnez -to on odgrywa znaczącą rolę w uwalnianiu enrtfii z pożywienia, wspomaga także przewodnictwo komórek nerwowych. 

    - żelazo -jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek oraz ułatwia rozprowadzanie tlenu w naszym organizmie.

     -niacyna  -pomaga uwalniać energię zawartą w spożywanym pokarmie.

     -teobromina -wpływa pobudzająco do pracy nerek, łagodny środek moczopędny, także działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy podobnie jak kofeina.

     -fenylotylamina -należąca do grupy endorfin, które po dostaniu się do krwioobiegu powodują poprawę nastroju, wywołują pozytywną energię.

     -flawonoidy  -to one hamują powstawanie tzw. złego cholesterolu, zwiększają odporność na infekcje.

     Ponadto czekolada mleczna, która zawiera mleko skondensowane, zawiera białko będące czynnikiem wzrostu i regeneracji organizmu oraz wapń, - ważny dla sprawności mięśni i prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego, enzymów i krzepliwości krwi.


          Serce i czekolada: Jak ciemna czekolada wpływa na serce?

  Najnowsze badania amerykańskich ośrodków medycznych dowodzą, że po wypiciu czekolady osłabia się aktywność płytek krwi, wykazując mniejszą energię do zlepiania się, a to zmniejsza powstawianie zakrzepów i zmniejsza ryzyko zawału serca.  Składniki, które  są zawarte w czekoladzie, pozytywnie uelastyczniają ścianki naczyń krwionośnych, tym samym zapobiegają zatorom.  

W ziarnach kakaowca zawarte polifenole poprawiają również pracę układu krążenia poprzez rozkurczanie naczyń krwionośnych. 

  Według naukowców zjadanie 1/3 tabliczki  gorzkiej czekolady dziennie, uchroni nas przed chorobami serca. 


          Umysłowe korzyści z jedzenia czekolady. 

   Dużą zaletą, a zarazem pułapką uzależnienia z jedzenia czekolady jest jej oddziałowy wanie na nasz mózg.  Skutkiem jedzenia czekolady  jest wydzielanie endorfin,  poprawiających nam nastrój oraz łagodzących  nam ból.  Jest to przyczyną popadania w uzależnienie od czekolady, a to nieokiełzane może prowadzić do  nadmiernej wagi ciała -otyłości. 

  Czekolada ma również wiele składników podnoszących poziom serotoniny we krwi, a jest to hormon odpowiedzialny za dobry nastrój,  tak więc poprawia nam nastój i humor.  W tabliczce gorzkiej czekolady (w 100 g) jest ok. 300 mg magnezu,  który również wpływa dodatnio na nasz system nerwowy.

 Ponadto tabliczka czekolady zawiera 5 do 10 mg kofeiny, dzięki czemu również wpływa pobudzająco na nasz organizm. 



                Czekolada, a zdrowie skóry.

   Na świecie rozkwita moda na kąpiele czekoladowe, które mają wpływ na naszą skórę. Zawarte masło kakaowe, które jest głównym składnikiem czekolady, ma właściwości  odmładzające oraz zapobiegające powstawaniu zmarszczek. Coraz większym powodzeniem w Polsce cieszą się czekoladowe zabiegi kosmetyczne. 


          Zdrowa czekolada: Jak wybrać i konsumować odpowiedzialnie?

  Na półkach sklepowych znajdziemy spory wybór czekolad. Stajemy przed trudnym wyborem, która  czekolada będzie  najodpowiedniejsza dla naszego organizmu. 

 Dietetycy potwierdzają, że najzdrowszą czekoladą jest czekolada gorzka, ta o największej zawartości kakaa.  Należy pamiętać, że im czekolada jest mniej przetworzona,  tym więcej jest bogata w przeciwutleniacze. 

 Najzdrowsze, to czekolady bez cukru, są to czekolady gorzkie z wysoką zawartością kakao. Jego obecność (najlepiej w postaci miazgi kakaowej lub ziaren kakaowca) to gwarancja nie tylko satysfakcjonującego smaku.  Spożywając taką czekoladę, to również częściowo uzupełniamy zapotrzebowanie organizmu na magnez, sód, wapń, potas i ryboflawiny, a także żelazo, niacyny oraz witaminy z grupy A, E, B. 

          Potencjalne pułapki i kiedy czekolada może nie być zdrowa.   

  Czekolada, to taki słodki narkotyk.  Kro raz popróbuje, ten już się jej nie oprze. 

 Tymczasem ten słodki narkotyk, również w nadmiarze może nam  zaszkodzić, a jest to powodem wysokiej kaloryczności energetycznej. Należy być bardzo czujnym, bo tutaj przysłowie, -że apetyt rośnie w miarę jedzenia -sprawdza się.  Gdy w zasięgu ręki będzie ona leżała, to pewne, że długo nie poleży.  Ciężko byłoby znaleźć osobę, która nie lubi czekolady.

 Wskazane, aby sięgać po czekolady, które są najbardziej wskazane dla naszego organizmu, które zawierają najmniej dodatków. To właśnie dodatki, które są w jej składzie,  znacznie podnoszą kaloryczność oraz cukier.  Pamiętać trzeba, że cukier to  jest bardzo duży szkodnik  dla naszego organizmu. 


          Podsumowanie.

  Od czekolady możemy się uzależnić, lecz może to wyjść na zdrowie dla naszego organizmu. 

 Najbardziej polecaną jest  czekolada gorzka, która jest najzdrowsza, gdyż zawiera ponad 70% kakao, jest najmniej kaloryczna, nie zawiera dużej ilości cukru, a istnieje również  czekolada gorzka bez cukru.

  Czekolada deserowa, zawiera 50 do 70% kakaa,  nie zawiera mleka i jest aksamitnie słodka.

  Czekolad mleczna, zawiera do 50% kakao z dodatkiem mleka i jest najbardziej słodka.  

 Takiej czekoladzie bez dodatków, to trudno się oprzeć, a gdy ona zawiera chrupiące orzechy, migdały, rodzynki, czy inne specjały, -to jest niemożliwe, by się nie poczęstować. 

  U osób, które wybierają gorzką czekoladę, wzrasta o 20% poziom przeciwutleniaczy we krwi, które spowalniają proces starzenia, chronią organizm przed wolnymi rodnikami uszkadzającymi komórki sprzyjające zapadaniu na choroby serca i nowotwory. 

   Można podsumować: Chcesz być zdrowy, to nie omijaj czekolady w swojej diecie, ale zawsze trzeba pamiętać o umiarze.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz