Któż z nas nie lubi sobie pochrupać coś słodkiego do kawy czy herbatki. Jednakże najczęściej właśnie to przy jakiś okazjach małe słodkości lądują na naszym stole jako dodatek do dania głównego przy spotkaniach rodzinnych albo ujmę to inaczej właśnie wtedy to te małe co nieco zalicza się do czegoś naturalnego. Jednakże i w naszym życiu to te właśnie słodkość to jak już wspomniałem to coś nieodzownego, bo dajmy na to takie wesele gdzie o odpowiedniej godzinie przy wtórze fanfar na salę bankietową wjeżdża tort, a trzeba przyznać, że jest on wykonany z dużą pieczołowitością, tak aby poza naszym podniebieniem i cieszyć oczy. Także jak widać to słodkości towarzyszą nam nie tylko przy jakiś okazjach ale i nawet w życiu codziennym. A ileż to razy zapraszamy kogoś znajomego lub sąsiadów na coś słodkiego i właśnie przez takie spotkania nawiązują się przyjaźnie. Co prawda to spożywanie w nadmiarze słodkości nie jest tak wskazane ale to zagadnienie postaram się wyjaśnić w dalszej części tekstu, a może to tylko taki mit, który to krąży wśród ludzi.
W tym punkcie zajmiemy się zagadnieniem, że cukier to tylko puste kalorie i zepsute zęby.
Czy brązowy cukier jest lepszy od białego jak wybrać ten najlepszy i czy rzeczywiście cukier niszczy zęby. Właśnie to smak słodyczy to to coś co każdy zna od narodzin. Biały wróg, a może i narkotyk albo też trucizna, czy aby jego spożywanie prowadzi do próchnicy zębów albo do nadmiernej otyłości, czy to oznacza, że mamy zapomnieć o czekoladkach i ciastkach. Cukier nie zawiera substancji odżywczych i to jest niezbywalny fakt. Cukier to sacharoza zawarta w buraku cukrowym lub w trzcinie w jego skład wchodzi fruktoza zawarta w owocach i glukoza, która jest niezbędnym paliwem dla naszego mózgu. Trzeba jeszcze dodać, że cukier to puste kalorie nie ma w nim żadnych witamin z wyjątkiem śladowych ilości żelaza.
Owszem słodycze spożywane w dużych ilościach mogą prowadzić do powstania próchnicy zębów, jednak sam cukier nie jest tu głównym czynnikiem, próchnica powstaje na skutek działania bakterii na szkliwo znajdujące się na zębach. Bakterie te działają na kwasy organiczne pokrywające szkliwo i odwapniają je. Tak więc cukiernie powoduje w takim stopniu próchnicy gdy regularnie dbamy o higienę jamy ustnej, a i także przez złe odżywianie mogą psuć nam się zęby na przykład po jedzeniu cytrusów albo słodzików zawartych w napojach.
Spożycie cukru, przeciętny polak spożywa czterdzieści kilo cukru. Powoli doganiamy mieszkańców ameryki w nadmiernej masie ciała Wiele krajów stara się zapobiegać poprzez leczenie nadmierną masę ciała u swoich obywateli, a niektóre kraje wprowadziły podatek od cukru.
W chwili przyjścia na świat już spożywamy cukier, który to zawarty jest w mleku matki i potem trudno nam się od niego odzwyczaić.
Cukier jest jednym z najstarszych składników jaki to zna ludzkość. Odkryli go mieszkańcy Nowej Gwinei już osiemset lat przed naszą erą.
Zamienniki cukru, maltitol i erytrytol to i służą jak już wspomniałem jako zamienniki. substancje słodzące należące do rodziny poliowi
Czy cukier wywołuje jakieś przykrości alergenne to następne zagadnienie na, które chciałbym zamienić kilka słów.
Najprostszą i jak się wydaje najrozsądniejszą decyzją to by było pójście do lekarza. On po zbadaniu i przeprowadzeniu odpowiednich badań udzieli nam rzeczowej odpowiedzi. Jednakże tak jak na przykład w czekoladzie oprócz cukru znajduje się kakao na, które to wiele osób jest uczulonych, a więc tak jak wspomniałem na wstępie tego wpisu najlepiej udać się do odpowiedniego lekarza.
Teraz zajmiemy się mitem, a może i prawdą, że nadmierne spożywanie cukru prowadzi do nadwagi.
Jest jednak to prawda, że nadmierne spożywanie cukru prowadzi do nadwagi, a i także i do chorób takich jak cukrzyca. Jednakże i nadmierna masa ciała wypływa z nadmiernego spożywania posiłków i zawartych w nim węglowodanów. Jednakże nie musimy całkiem rezygnować z cukru sięgajmy po owoce, które to zawierają naturalną fruktozę i błonnik i składniki mineralne oraz witaminy.
Oprócz tego w słodkościach znajdują się barwniki, a do najniebezpieczniejszych można by zaliczyć te, które to znajdują się poniżej.
• żółcień chinolinową (E104),
• żółcień pomarańczową FCF (E110),
• tatrazynę (E102),
• azorubiny (E122),
• czerwień Allura AC (E129)
• oraz czerwień koszenilową (E124).
Tak jak wspomniałem już wyżej cukier to składnik, który to już znamy od urodzenia ponieważ znajduje i on się w mleku matki i postawione pytanie czy poprawia nam nastrój jest tu jak najbardziej na miejscu, gdyż wpływa on pozytywnie na działanie mózgu.
Czy jedzenie czekolady poprawią humor?
Zjedzenie czekolady poprawia również humor. Zawarte w niej substancje psychoaktywne wpływają pozytywnie na nasze samopoczucie, pobudzane jest wydzielanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia.
Teraz rozpatrzymy zagadnienie czy słodkości działają jak narkotyk.
Na pierwszy rzut oka jak się mówi to wydaje się niedorzeczne pytanie no bo to jak, czyżby był on ogólnie dostępny i to w każdym sklepie. Ale naukowcy są odmiennego zdania i jak wynika z ich wypowiedzi to właśnie tak jest. Bo od najmłodszych lat już trudno mu się oprzeć. Wielokrotnie już tu pisałem, że właśnie słodkości wywołują hormon szczęścia.
Teraz przyszła kolej o napisaniu zamienników cukru.
MELASA TO NATURALNY CUKIER W FORMIE CIEMNOBRĄZOWEGO, GĘSTEGO I SŁODKIEGO SYROPU. OKREŚLANA JEST CZĘSTO MIANEM "CZARNEGO ZŁOTA".
BRĄZOWY CUKIER TO TAK NAPRAWDĘ CUKIER BIAŁY, TYLE ŻE NA POWRÓT ZABARWIONY MELASĄ. NIE JEST WIĘC ANI ZDROWSZY, ANI MNIEJ KALORYCZNY.
DOBRE SŁODYCZE TO TAKIE, KTÓRE ZAWIERAJĄ WYSOKIEJ JAKOŚCI SKŁADNIKI, NP. MIAZGĘ KAKAOWĄ, LECYTYNĘ SOJOWĄ CZY ORZECHY LASKOWE.
NATURALNE ZAMIENNIKI CUKRU, TAKIE JAK MALTITOL, MAJĄ NISKI INDEKS GLIKEMICZNY. SĄ WIĘC IDEALNĄ ALTERNATYWĄ DLA OSÓB CIERPIĄCYCH NA CUKRZYCĘ.
STEWIA CZY MALTITOL, W PRZECIWIEŃSTWIE DO SACHAROZY WYSTĘPUJĄCEJ W TRADYCYJNYM CUKRZE, NIE OBNIŻAJĄ PH PŁYTKI NAZĘBNEJ. DZIĘKI TEMU NIE ZWIĘKSZAJĄ RYZYKA ROZWOJU PRÓCHNICY.
Są jeszcze wypieki alternatywne, czyli na przykład wegańskie w skład to których jako zamienniki cukru wchodzą owoce lub inne substancje słodzące np. miód.
Na koniec tego wpisu chciałbym przypomnieć, że cukier to coś naturalnego co powinien spożywać każdy człowiek, zarówno ten w podeszłym wieku jak i maluch. Jednakże trzeba zachować umiar w jego spożywaniu, a to przecież nie jest aż tak trudne i zapraszajmy sąsiadów na słodki poczęstunek i róbmy wypieki.
Jednak trzymajmy się starego Polskiego porzekadła co za dużo to niezdrowo.
Fajny temat. Sporo jest tych mitów żywieniowych. Na przykład ten o szpinaku, a co się potem okazało - szpinak nie ma tyle żelaza. Pozdrawiam ja i Eltrox
OdpowiedzUsuń