"Jak słodycze wpływają na nasze zdrowie?"
Większość ludzi lubi słodycze. Tradycyjnie na spotkaniach towarzyskich lub rodzinnych muszą być słodkie przekąski. Także do rytuału picia codziennej kawy jest słodkie ciasteczko. Jedząc słodycze nie zastanawiamy się nad konsekwencjami. Według statystyk spożycie cukru w 2020 roku 42,7kg na jedną osobę. Zbyt duża ilość spożytego cukru negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Ten temat jest bardzo ważny i powinien być często powtarzany. Natomiast czytelnik tego artykułu uświadomi sobie jakie zagrożenie czeka osoby spożywające większą ilość słodyczy.
Dlaczego kochamy słodycze?
Od urodzenia poznaliśmy słodki smak jedząc pokarm matki. Ten smak kojarzy się z bezpieczeństwem, dającym szybkiej energii, a gorzki smak kojarzy nam się z substancjami toksycznymi. Cukier wpływa uzależniająco na mózg bardziej niż kokaina. Zjedzone słodycze powodują wyrzut serotoniny hormonu szczęścia, po którym na krótki czas poczujemy się zrelaksowani za przyczyną dopaminy. Po chwili poziom dopaminy opadnie wtedy jesteśmy podrażnieni i znów sięgamy po słodkie przekąski. Cukier karmi mikroorganizmy w jelitach. Bakterie wytwarzają substancje, które wywołują apetyt. Gdy postanowimy nie jeść słodyczy, to głód na słodycze się zwiększa, bo mikroorganizmy potrzebują cukru do życia. Dopiero po paru tygodniach zmniejsza się łaknienie na słodycze.
Składniki słodyczy a nasze zdrowie
Słodycze składają się z tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans, cukrów, konserwantów, barwników, stabilizatorów, wzmacniaczy smaku. Można je znaleźć pod innymi nazwami takimi jak tłuszcze utwardzone, syrop glukozowo-fruktozowy, benzoesan, syrop słodowy. Głównym składnikiem słodyczy jest cukier, Podczas trawienia zabiera z organizmu witaminy i wapno, zakwasza organizm, zwiększa rozwój grzybów, przyczynia się do próchnicy zębów, cukrzycy oraz otyłości.
Syrop glukozowo-fruktozowy
Jest produkowany ze skrobi kukurydzianej, tańszy od cukru dlatego jest często stosowany. Przyczynia się do zespołu jelita drażliwego, cukrzycy, otyłości.
Sztuczne słodziki (aspartam, sacharynian sodu)
Mają działanie niekorzystne na układ nerwowy, są rakotwórcze.
Nasilają działanie astmy oraz są rakotwórcze
Tłuszcze utwardzane
Zawierają tłuszcze trans powodują choroby sercowe, cukrzyce, nowotwory, wzrasta poziom złego cholesterolu. .
Wanilina
Przyczynia się do alergii pokarmowych i skórnych .
Benzoesan sodu
Wpływa niekorzystnie na śluzówkę żołądka. Natomiast w połączeniu z witaminą C jest rakotwórczy.
Słodycze a zdrowie psychiczne
Spożywanie większej ilości słodyczy wpływa na nasz nastrój. Natomiast już po godzinie następuje pogorszenie koncentracji oraz zmęczenie. Większość ludzi w stresującej sytuacji je słodycze. Nadmiar cukru powoduje powstawanie stanów zapalnych w organizmie. To wpływa na objawy depresyjne między innymi zaburzenie snu, brak apetytu, zmęczenie, nerwica.
Sugar high, to nagły przypływ energii spowodowany spożyciem dużej ilości cukru.
Słodycze a zdrowie fizyczne
Podczas wysiłku fizycznego możemy sobie pozwolić na trochę słodyczy, ponieważ wykorzystamy niechciane kalorie. Natomiast waga nie ulegnie zmianie. Cukry wpływają niekorzystnie na gospodarkę lipidową we krwi. Dużo słodyczy w diecie powoduje otłuszczenie wątroby, narządów wewnętrznych. Zwiększa się cholesterol i ciśnienie krwi. Co przyczynia się do problemów sercowo- naczyniowych.
Dieta bogata w cukry i przetworzone jedzenie wpływa na wzrost masy ciała tak zwanej otyłości, która działa negatywnie na nasze zdrowie. Komórki tłuszczowe rozkładają się po całym ciele. W naczyniach krwionośnym, sercu, wątrobie, trzustce. Otyłość w dużym stopniu przyczynia się do powstania cukrzycy. Zaburzony jest metabolizm. Wątroba zwiększa produkcje glukozy, obniża się poziom dobrego cholesterolu HDL. Natomiast trzustka zwiększa poziom insuliny, aby zmniejszyć cukier we krwi. Rozwija się miażdżyca, udary mózgu, zawały, nadciśnienia.
Alternatywy dla słodyczy
Zrezygnowanie ze słodyczy jest bardzo trudne. Warto poszukać ich zamienników i wprowadzić do swojej diety. Najlepszą alternatywą są owoce świeże, pieczone, suszone, chipsy. Gorzka czekolada, pasta zrobiona z awokado i kakao, domowa mieszanka studencka, desery, granola i muesli.
Także w zdrowych słodyczach musimy mieć umiar w jedzeniu. Należy wydzielić sobie porcje, a resztę schować, by nie kusiły.
Jak kontrolować spożycie słodyczy?
W Nowym Roku postanawiamy zrezygnować ze słodyczy. Jednak nie jesteśmy przygotowani na drastyczne zmiany z dnia na dzień. Należy stopniowo ograniczać cukier. Jeżeli codziennie jedliśmy słodycze, to zjedzmy co drugi dzień. Potem co trzeci, aż sporadycznie będziemy je jedli. Zamiast słodzić dwie łyżeczki, to jedną. Potem pół łyżeczki i przyzwyczaimy się do gorzkiej herbaty. Zastąp słodzone napoje wodą z cytryną. Płatki na rzecz owsianki. Korzystaj z świeżych, suszonych owoców, bakalii, kostki gorzkiej czekolady, sorbety. Ważne jest nawodnienie organizmu co najmniej 1,2 litra wody. Usunięcie słodyczy z mieszkania. Należy organizować sobie zajęcia, bo wtedy nie myślimy o słodkich przekąskach. Świeże i suszone zioła zmniejszają chęć na słodycze, dlatego warto przyprawiać nimi potrawy. -
W słodkich przekąskach znajduje się cukier, tłuszcze nasycone i trans, konserwanty, barwniki. Wszystkie te związki są niebezpieczne dla organizmu. Wywołują takie choroby jak;
miażdżycę, cukrzycę typu II
insulinooporność, nowotwory, zaparcia, alergie, astmę, próchnicę, stany zapalne, nadpobudliwość u dzieci, otyłość, zaburzenia snu, wzrost złego cholesterolu.
Zatem warto zastanowić się nad własnymi nawykami i dążyć do poprawy zdrowia. Małymi kroczkami wykonywać założony plan, który powinien zakładać możliwe do zrealizowania cele.
Jest sporo książek na temat odżywiania. Ja wybrałam jedną z nich i pragnę wam doradzić ciekawą książkę pod tytułem;
"Uzależnienie od słodyczy" Mikołaja Choroszyńskiego
Polecam tą książkę przede wszystkim osobom z zaburzeniami jedzenia. Dzięki niej zdobędą wiedzę i odzyskają kontrolę nad jedzeniem.
Czekam na wasze opinie i podzielenie się swoimi doświadczeniami na temat wpływu słodyczy na zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz