czwartek, 26 października 2023

Słodycze a emocje. Dlaczego jemy, gdy jesteśmy smutni?

 Słodycze a emocje. Dlaczego jemy, gdy jesteśmy smutni? 

Pewnego jesiennego poranka do drzwi pewnego domu zadzwonił dzwonek. Starsza kobieta wstała z fotela i poszła do drzwi, aby je otworzyć. W drzwiach stał listonosz. Grzecznie się przywitał i starszej kobiecie wręczę polecony list. Kobieta podziękowała zamknęła drzwi i wróciła do miejsca, z którego wstała. Usiadła w miękkim fotelu, nałożyła okulary i otworzyła kopertę. Wyciągnęła z koperty list, zaczęła go czytać. Po przeczytaniu listu w oczach pojawiły się łzy zaczęły część się jej ręce. Kobieta odłożyła list wstała z fotela i podeszła do okna. Zaczęła płakać. Stała tak przy oknie prawie pół godziny. W tym momencie z szarego nieba pojawiły się promyki słońca. Kobieta przez łzy uśmiechnęła się i podeszła do stołu. Na stole leżały i jej ulubione ciastka. Sięgnęła po jedno ciastko. Sięgnęła po drugie ciastko. Kobieta uśmiechnęła się, pomimo że wiadomość, którą przeczytała w liście była bardzo smutna. Ale smak pysznego ciastka i promieni słońca, które zobaczyła uświadomiły jej, że wszystko się ułoży. Zjadła jeszcze trzy swoje ulubione pyszne ciastka i sięgnęła po telefon. Zadzwoniła. Kiedy skończyła rozmowę porwała list i wyrzuciła go do kosza. Okazało się, że to wszystko, co było napisane w liście było kłamstwem. Cieszyła się, że słodycze pomogły jej opanować swoje nerwy i dodały odwagę, aby wyjaśnić nieprzyjemną sprawę do końca. Dlaczego w trudnych sytuacjach sięgamy po słodycze? Od dawna wiemy i nasze babcie powtarzały, że cukier krzepi. 

Związek między emocjami a jedzeniem. 

Każdy z nas ma jakieś emocje. Raz są to emocje dobre a raz to są tą emocje złe każdy z nas także inaczej sobie z nimi radzi i z tymi emocjami dobrymi i z tymi emocjami złymi. Najprostszym sposobem w radzeniu sobie z nimi sięgamy po jedzenie. Jedzenie daje nam poczucie bezpieczeństwa, nie czujemy głodu a samo jedzenie odwraca nas od emocji. Jedząc różnego rodzaju potrawy, nie myślimy o tym, co nas spotkało. Najprościej możemy powiedzieć, że jedzenie to mechanizm radzenia sobie z naszymi emocjami. 

Podczas naszych emocji sięgamy po różne potrawy, jednak słodycze są na to najlepsze. Dlaczego? To od zawsze słodycze kojarzą nam się, jako nagroda za coś, co dobrze wykonaliśmy, jako nagroda pocieszenia. Kiedy byliśmy mali i gdy stało nam się coś złego rodzice nas przytulali i dawali coś słodkiego byśmy przestali płakać. W starszym wieku także słodycze były dobre na każdą okazję. 

Chemia mózgu a słodycze. 

Słodycze w każdej postaci składają się z jednego ważnego składnika jest to cukier. Cukier to nic innego jak glukoza i fruktoza. W drodze obróbki przemysłowej, pozyskiwana jest z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Cukier, czyli sacharoza w życiu codziennym występuje w postaci białego cukru. Cukier trzcinowy jest brązowy jak już wspomniałam głównym składnikiem słodyczy jest cukier, ten natomiast wpływa na neuroprzekaźniki w naszych mózgach, takich jak serotonina. 

Serotonina odgrywa niezwykle istotną rolę funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Serotonina uczestniczy przesyłaniu impulsów pomiędzy komórkami układu nerwowego. Bardzo wpływa na stany emocjonalne, koncentrację i pamięć. Czuwa nad sprawnym funkcjonowaniem układu pokarmowego. I dlatego serotonina może poprawiać nam nastrój. 

Kulturowe i społeczne aspekty jedzenia słodyczy. 

Jak przyjrzymy się historii, od dawna słodycze towarzyszyły ludzkości. Słodycze występowały w różnych postaciach. Kiedy nieznaną metody produkowania słodkości i nieznany był cukier. Słodycze były w formie miodu, słodkich traw, słodkich liści z odpowiednich roślin. Ludzie słodkości pozyskiwali z owoców dojrzałych. Kiedy przyszedł czas rozwoju cywilizacji zaczęto produkować słodycze. Odkryto drzewo kakaowca, z którego pozyskiwane jest kakao a potem robiona jest czekolada. Kiedy słodycze w różnej postaci były już modne zaczęła się też presja. Słodycze stawały się metodą pocieszenia, metodą podarunku, metodą poprawienia swojego nastroju. Cukier w różnych postaciach podawany był by nabrać więcej energii. 

Potencjalne zagrożenia z nadmiernym jedzeniem słodyczy. 

Jak już wyżej wspomnieliśmy słodycze większości składają się z cukrów. Cukier nazywają biało śmiercią, w nadmiarze może szkodzić naszym organizmom. Dla osób, które borykają się z cukrzycą stopnia pierwszego drugiego jest to bardzo niebezpieczne. Dla zdrowych osób jedzenie słodyczy, cukrów prostych może spowodować nadwagę a nawet niebezpieczną otyłość. Dieta wysokocukrowa może powodować stany zapalne w organizmie. Może powodować podwyższenia ciśnienia tętniczego- oraz wszystkich ryzyko chorób serca. Ponadto, spożywanie dużej ilości cukru zwłaszcza w napojach słodzonych, może powodować miażdżycę tętnic. 

Cukier, jako środek słodzący szybko zmienia się w najbardziej szkodliwy toksyczny tłuszcz trzewny, który gromadzi się wokół narządów jamy brzusznej, wątroby. 

Zdrowsze sposoby radzenia sobie ze stresem. 

Każdy z nas doświadcza stresu, rozdrażnienia, smutku. I jeżeli wiemy, że sięganie w takich chwilach po słodycze jest niezdrowe, to, co możemy w tej sytuacji zrobić? Jest na to kilka innych zdrowszych sposobów. Pierwszy sposób aktywność fizyczna. Poprawia nam nastrój. Jeżeli nie mamy ochoty na siłownię, na bieganie, na robienie przysiadów, wystarczy pójść na długi spacer. Kolejny sposób to dobry sen. Może w stanie, kiedy jesteśmy rozdrażnieni warto położyć się na chwilę zamknąć oczy i starać się, choć na chwilę zasnąć. Jeżeli trudno nam będzie zasnąć, bo tak silne są w nas złe emocje, warto sięgnąć po książkę. Spróbujmy przeczytać stronę, dwie naszej ulubionej książki. Jeżeli nie mamy ochoty na czytanie książki w danej chwili, posłuchajmy dobrej muzyki, jeżeli i to na mnie pomaga warto włączyć jakiś dobry film. Film komedie, podróżniczy. Jeżeli to nam nie pomaga spróbujmy pić wodę. Wstanie stresu, złych emocji nie sięgajmy po kawę czy alkohol. Te napoje nie uspokoją nas a wręcz przeciwnie nasilą nasze złe emocje. Jeżeli już koniecznie chcemy coś zjeść. Sięgajmy po słodkie owoce, słodkie warzywa. Warzywa takie jak marchewka możemy pokroić w długie paski i sięgać po nie. Chrupanie daje odprężenie jednak nie sięgajmy po złe chipsy. 

  

Nie ma człowieka, który raz w życiu nie miał jakiegoś stresu, albo nie byłoby w nim złych emocji. Czasami są to błahe sprawy a innym razem Wielkie. Sięgamy wtedy po słodkie rzeczy, cukier, który w nich jest zawarty daje nam przyjemność, poczucie bezpieczeństwa. Jednak to wszystko może prowadzić do wielu chorób, nie tylko związane ze stresem, ale także z powodu jedzenia dużych ilości słodyczy. Duża ilość słodyczy, cukru może powodować wiele poważnych chorób w naszym organizmie. Jednak nic się nie stanie, jeżeli od czasu do czasu złych momentach naszego życia sięgniemy po kostkę czekolady, słodkie ciastko. Pamiętajmy jednak i starajmy się, aby złe emocje przekształcić w coś dobrego. Pamiętajmy, że po burzy zawsze wychodzi słońce. Pamiętajmy, że zamiast dużych ilości niezdrowego cukru możemy pójść na długi, piękny spacer, obejrzeć film lub poczytać dobrą książkę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz