czwartek, 26 października 2023

"Jak słodycze zmieniły historię świata?"

Na całym świecie słodycze pojawiły się już bardzo dawno temu, połączyły pokolenia, kultury oraz kontynenty. Temat słodyczy jest bardzo ważny dla wszystkich ludzi, bo każdy oczywiście kocha je jeść. Patrząc na historię słodyczy to bardzo się zmieniła. Na początku była trzcina cukrowa i drzewo kakaowca. Teraz mamy sklepowe półki wypełnione różnymi słodyczami, smakami  z orzechami, owocami oraz galaretką. Wszystko dlatego że zmieniła się technologia ich produkcji. Reprezentanci różnych kultur jedzą różne słodkości. Zachęcam do czytania na temat słodyczy. W internecie można znaleźć bardzo dużo informacji na ich temat. Poczytajcie jak słodycze mogły wpłynąć na bieg historii, co dzięki nim się zmieniło i polepszyło. Słodycze są to przeważnie produkty o stałej konsystencji. Wszystkie słodycze produkuje się z cukrów lub słodzików. Dodatkiem do słodyczy jest woda, mleko, wiórki kokosowe, bakalie oraz kakao.  O słodyczach można powiedzieć że charakteryzują się niesamowitym słodkim smakiem. Słodycze są również koloryzowane różnymi barwnikami spożywczymi. Uwielbiane są przez większość ludzi, najczęściej spożywane jako przekąski. Na całym świecie można kupić bardzo dużo różnych rodzajów słodyczy. Na temat ciastek można powiedzieć, że jest to rodzaj słodkiego wyrobu cukierniczego. Ciastka mają różne kształty, smaki, wielkość. Ciastka mogą być z różnymi dodatkami takimi jak kremy, owoce, galaretki nawet z bitą śmietaną. Ciastka przeważnie są słodkie, zdarzają się również słone na przykład krakersy. Cukierki produkowane są ze stężonego roztworu cukru w wodzie, do którego dodawane są różne aromaty oraz barwniki. Jako ciekawostkę można powiedzieć że słowo cukierek zaczęto używać w 18 wieku. Z kolei batony mają niewielkie rozmiary. Produkowane są z różnymi nadzieniami oraz smakami, a wierzchnia warstwa pokryta jest czekoladą. Batony produkowane są dla smakoszy słodyczy, dietetyków oraz diabetyków. Żelki są to cukierki wyprodukowane z galaretki. Wafelki to trwały cienki wyrób, w których są różne słodkie nadzienia. Słodkie galaretki przeważnie produkowane są, na bazie soków lub aromatów owocowych. Czekoladki to jeden z ulubionych łakoci, dzięki nim czujemy się lepiej i poprawiamy sobie humor. Produkowane są z miazgi kakaowca, jest to bogactwo różnych smaków. Krówki robione są ze specjalnych mas, którą się gotuje, a po kilku godzinach wylewa na stół aby wystygła. Po kilku dniach zastygniętą masę można pokroić i zapakować w papierki. Są również cukierki z naszego dzieciństwa o nazwie irys w dwóch smakach kakaowym i śmietankowym. Prawdopodobnie cztery tysiące lat temu w starożytnym Egipcie pierwszymi na świecie cukierkami były daktyle i migdały otoczone miodem.  Więc już wtedy każdy mógł je spróbować. Wiadomo że kiedyś głównym składnikiem słodyczy były nasiona kakaowca. W starożytności wiedzieli już co dobre, pyszny i słodki miód podkradano z gniazd dzikim pszczołom. Historia mówi że to Egipcjanie wynaleźli słodycze, w starożytności orzechy i owoce moczono w miodzie i dodawano do nich ziarna z drzewa świętojańskiego. W Grecji i Rzymie moczono w miodzie nawet łodygi roślin i kwiatów. Nawet grecki twórca Odysei, podczas tworzenia swojego dzieła raczył się złotym przysmakiem jakim był miód. Starożytni Grecy i Rzymianie od kupców arabskich bardzo chętnie kupowali tak zwane cukierki. Tymi słodkimi przysmakami były kawałki imbiru moczone w słodkim syropie. Rzymianie bardzo szybko nauczyli się sami robić słodycze. Z goździków, , ziarna anyżu oraz jałowca robiono karmel. Był to prosty sposób zanurzano to wszystko w roztopionym cukrze i gotowano. W wielu kulturach słodycze mają duże znaczenie, mogą dawać szczęście, dobrobyt, płodność, zdrowie oraz pomyślność. Przy ważnych obrzędach religijnych znajdziemy również słodycze. Pełnią ważną funkcję, można je darować bogom, spożywać podczas ważnych uroczystości religijnych, obrzędach ślubu lub chrztu. Dzięki temu że Krzysztof Kolumb w roku 1492- 12 października odkrył Amerykę, można powiedzieć że to jest wielkie odkrycie geograficzne. A po jego powrocie do Europy, dowiedziano się co to jest coś słodkiego, ponieważ przywiózł ziarna kakaowca. Chyba każdy lubi słodycze, niektórzy wierzyli że to jest dar od bogów. Niektóre źródła donoszą że Ferdynand Cortez, przywiózł brązowe ziarno do Europy. Powstała z nich czekolada, coraz bardziej odkrywcy lądów przywozili składniki na słodycze do Europy. Polska może się pochwalić międzynarodowym handlem słodyczami. Możemy stwierdzić że nasz kraj, jest jednym z największych dystrybutorów słodyczy dostarczanych do unii europejskiej. Polska odgrywa ważną rolę na świecie, jeżeli chodzi o dostawę słodyczy do krajów trzecich. Handel międzynarodowy słodyczami z Polski sięga do krajów azjatyckich na przykład do Chin, właśnie tam ich sprzedaż zwiększyła się 14-krotnie. Słodycze dostarczane są również do krajów arabskich na przykład Arabii Saudyjskiej. Wiadomo że podczas długich międzynarodowych transportów słodyczy trzeba używać specjalnych chłodzonych kontenerów. Przez wybuch wojny w Ukrainie, spadła sprzedaż i dystrybucja słodyczy na rynek rosyjski i ukraiński. Sporo różnych cukierniczych firm, ograniczyło dostawę słodyczy do Rosji z wiadomych przyczyn. Podczas różnych wojen żołnierze jedli bardzo dużo słodyczy, ponieważ niekiedy było bardzo ciężko dostarczyć inne jedzenie na front. Żołnierze potrzebowali jedzenia długoterminowego, które nie psuje się szybko po otwarciu, takimi były słodycze. Kilka miesięcy temu, mieliśmy trudne czasy jakim był koronawirus, zmuszeni byliśmy pozostać w domu. Przebywanie w jednym miejscu powoduje spadek samopoczucia, mamy więcej stresu. Przez to wszystko zwiększa nam się zapotrzebowanie na cukier. Niekiedy przychodzą trudne czasy, nic nam się nie chcę. Już w starożytności widziano jak polepszyć sobie dzień oraz humor. Tym lekiem na wszystko są słodycze. Dużym sukcesem w branży cukierniczej jest ich marka. Podczas robienia imprez domowych na stołach, przeważnie można znaleźć różne słodycze.  Podczas oglądania różnych filmów, można często zauważyć jak aktorzy zajadają się różnymi słodyczami. Są to na przykład cukierki, czekoladki oraz ciastka. Naukowcy z Japonii odkryli, że miłośnicy muzyki klasycznej o wiele bardziej wolą jeść słodycze, niż słuchacze jazzu, popu oraz roca. Niektórzy podczas czytania książki nie jedzą słodyczy, aby jej nie pobrudzić. Z kolei inni podczas czytania książki nie kontrolują ile zjedzą słodkości. Niekiedy słodycze mogą uratować nasze życie. Zdarza się że niektórzy ludzie mają cukrzycę, w przypadku niedocukrzenia krwi należy zjeść batonik lub cukierki. Słodycze pozytywnie wpływają na nasz organizm ponieważ jak zjemy coś słodkiego to w organizmie podnosi się poziom hormonu szczęścia. Serotonimy które są w naszym organizmie po zjedzeniu słodyczy, odpowiedzialne są za nasze dobre samopoczucie oraz uspokojenie. Jeżeli za dużo jemy słodkości, może mieć to negatywny wpływ dla naszego organizmu. Nadmierna ich ilość, może prowadzić do nadmiaru energii w diecie, a co za tym idzie to nadwagę i otyłość. Słodycze należy jeść w sposób umiarkowany i cieszyć się ich smakiem, takie jedzenie jest gwarancją że nie przytyjemy. Całkowita rezygnacja ze słodkich przekąsek, nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem. Można śmiało powiedzieć że słodycze wynaleźli Egipcjanie 4000 lat temu, do dzisiaj są stałym elementem naszego życia. Ja jem bardzo mało słodkości, ale lubię je kupować i częstować innych, najczęściej to robię podczas organizowania imprez domowych. Zaskakujące jest to, że smak ciasta po który najczęściej sięgamy mówi dużą o naszym charakterze. Osoby które lubią szarlotkę to realiści  z dużą empatią. Po ciasta z orzechami sięgają osoby rozsądne z kolei czekoladki lubią osoby ciepłe i romantyczne. Dziękuję wszystkim za przeczytanie mojego artykułu, jak się podobał dajcie tak zwanego lajka czyli kciuk do góry. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz