piątek, 27 października 2023

"Jak słodycze zmieniły historię świata?"

I „Słodycze!” – Magiczne słowo, które zmieniało historię świata przez stulecia, a nawet tysiąclecia. Począwszy od pierwszych cukierków odkrytych w Starożytnym Egipcie tj. migdałów i daktyli nasączonych miodem, jedynym naturalnym słodzikiem. Kolejnymi odkryciami na przełomie wieków było pozyskanie cukru z trzciny, buraka cukrowego i wynalezienie wielu zamienników cukru, a są to słodziki, typu: ksylitol, erytrytol, stewia itp. Historia pokazuje jak bardzo słodycze zniewalały umysły możnych tego świata i prawie każdego, kogo napotykały na swojej drodze. Tak na dobrą sprawę żadna impreza, spotkanie nie były i nadal nie są w stanie odbyć się bez słodkiego poczęstunku, dlatego temat słodyczy jest bardzo ważny szczególnie w kwestii – słodycze a nasze zdrowie! Jak świat długi i szeroki, tak słodycze odcisnęły swoje znaczenie kulturowe w każdym zakątku naszego globu. Bardzo głęboko zakorzenione wartości kulturowe, społeczne i przede wszystkim emocjonalne sprowadzają rolę słodyczy do kilku istotnych aspektów. Na pierwszym miejscu górują – tradycje/uroczystości, w skład których wchodzą różnego typu okazje do słodkiej uczty, jak, choćby urodzinowe, rocznicowe, weselne poprzez wiele innych, a kończąc na świątecznych okazjach typu: Boże Narodzenie, Wielkanoc itp. Uroczystości tego typu stwarzają nastrojowość i koloryt oparty na słodkim podłożu. Kolejnym bardzo ważnym aspektem jest Symbolika, która po dziś dzień jest aktualna i nadal przekazywana kolejnym pokoleniom. Najlepszym tego przykładem jest obdarowanie młodej pary słodkim prezentem, ponieważ ma on symbolizować udane, a zarazem słodkie pożycie małżeńskie. Tak na dobrą sprawę, symbolika cechuje się głębszymi wartościami, takimi jak: zdrowie, płodność, dobrobyt, szczęście i wręcz wyczekiwana pomyślność. Więzi rodzinne i wspomnienia, to aspekt, w którym słodycze są mocnym spoiwem między dorosłością a dzieciństwem, wzbudzają melancholię i tęsknotę, podtrzymując przywiązanie do rodziny. Powierzanie receptur, przepisów następnym pokoleniom umożliwia kontynuację, a zarazem zapobiega przed zapomnieniem i utratą rodzinnych tradycji. Wiele kultur charakteryzuje się bardzo dużą hojnością i gościnnością. Częstowanie gości słodyczami jest podyktowane powyższymi cechami, lecz w przypadku odmowy można było napotkać się na obrazę gospodarzy. Na słodkiej drodze również możemy natknąć się na tzw. Tożsamość kulturową, którą tworzą kulinarne symbole. Do takich zaliczamy np. włoskie tiramisu, bądź to francuski croissant, ale na całym świecie jest bardzo dużo tego typu symboli kulturowych. Prawdopodobnie najstarszymi aspektami, to bez wątpienia będą: obrzędy i rytuały, w których za czasów Azteków i wielu innych plemion wykorzystywano czekoladę w obrzędach religijnych. W obecnych czasach nazywamy to obrzędami przejścia, jak, choćby chrzest, ślub. Słodycze w różnej postaci i formie są wchłaniane przez różne grupy społeczne, mając znaczący wpływ na nasze tradycje, relacje i wizerunek o nas samych w odniesieniu do wybranej grupy kulturowej. Drogi Czytelniku! Czy kiedykolwiek zastanawiałeś/Aś się nad rzeczą tak prostą jak słodycze, które mogły, a nawet miały znaczący wpływ na zmianę biegu historii. Jeśli nie, to poświęć chwilę czasu na dokończenie artykułu, bo naprawdę warto. II Słodyczami nazywa się trwałe wyroby cukiernicze o słodkim smaku, dużej zawartości cukru i przeważnie stałej konsystencji. Najczęstszymi składnikami słodyczy są: cukier lub słodziki, mleko, woda, kakao, wiórki kokosowe/bakalie, ale również wiele innych składników. Wśród dostępnych słodyczy na rynku cukierniczym rozróżniamy takie wyroby jak: cukierki, czekolady w szerokiej gamie odmian i smaków do tego dochodzą wyroby czekolado podobne. W dalszej kolejności mamy ciasta, wafelki, batony, galaretki w tym żelki. Oczywiście jest to zbiór ogólny, gdyż możemy to jeszcze podzielić na mniejsze podgrupy. Jeśli chodzi o smaki słodyczy, to jest szeroka paleta smaków, w skład której wchodzą takie smaki jak: słodki, kwaskowy, owocowy, słony, kokosowy, kakaowy, kawowy, miętowy i wiele innych wyszukanych smaków. Co się tyczy czekolad, to dzielimy na czekolady: gorzkie, deserowe, mleczne, białe i różowe. W kwestii ciast, to główny podział dzieli ciasta na: biszkoptowe, drożdżowe, kruche, francuskie i parzone. Bardzo wiele słodyczy jest rodzimych tzw. krajowych, ale na polskim rynku jest dużo zagranicznych słodyczy. W każdym razie najważniejszą zasadą przy zakupie słodyczy jest dokładne przeczytanie etykiety, powinna zawierać jak najkrótszą listę składników i jak najmniej konserwantów i barwników, ale to nie znaczy, że mamy popadać w skrajność, ponieważ słodycze produkowane są dla nas. Przede wszystkim słodycze dla naszego organizmu są swego rodzaju paliwem, które dodaje nam energii, utrzymuje właściwą temperaturę ciała, sprawność ruchową, odpowiednią pracę wszystkich organów, a najbardziej mózgu. III Nasi przodkowie prawdopodobnie z nikłym dostępem, ale zapewne kochali słodycze. My w ówczesnych czasach wręcz uwielbiamy słodycze, być może za przyczyną genów. Za czasów faraona nie było cukru ani żadnych słodzików, ale na pewno był miód, daktyle i migdały. Na bazie tych składników robili cukierki, gdyż wtedy tak samo, jak i dzisiaj organizm potrzebuje energii. Grecy, podobnie jak Egipcjanie obtaczali w miodzie orzechy, owoce, jak również kwiaty. Starożytni Rzymianie byli zbyt leniwi poszli po linii najmniejszego oporu i woleli kupować od arabskich kupców. Słodycze, które były przygotowywane z imbiru, goździków, ziaren anyżku. Następnie były gotowane w roztopionym cukrze i raczyły podniebienia bogaczy, aniżeli zwykłych ludzi. Dzisiejsze drażetki zawdzięczają swoje pochodzenie rzymskiemu cukiernikowi Juliuszowi Dragatusowi. Słodycze w obrzędach religijnych i społecznych pełniły rolę duchowej łączności i przemiany. Składane w ofierze różnym bóstwom miały zapewnić dostatek, szczęście, mądrość, płodność, obfitość itp., itd. Prostym przykładem jest chałwa, w kulturze muzułmańskiej jest serwowana w czasie stypy i również uroczystości wspominania zmarłych. Ile kultur społecznych i religijnych na świecie, tyle różnych dziwnych obrzędów i rytuałów religijnych po dzień dzisiejszy. IV Wielkie odkrycia geograficzne nowych kontynentów wprowadzały przemiany w całej Europie. W XV wieku wyprawa Kolumba w poszukiwaniu nowych towarów, a przede wszystkim bogactw rozpoczęła przełom w rozwoju cywilizacji europejskiej. Wraz z ekspansją nowych lądów rozpoczął się rozwój nowych dziedzin, nauk. Zmienił się punkt widzenia na nowy świat tym bardziej jego kształt. Powstanie nowych państw zaowocowało narodzeniem się nowych kultur i społeczności. Odkrycie nowych lądów najbardziej przysłużyło się dziedzinie wymiany handlowej towarów egzotycznych i niedostępnych w naszym europejskim klimacie, takich jak: kakao, pieprz, wanilia, anyż, owoce cytrusowe i wiele innych towarów. Składniki te przyczyniły się do szybkiego rozwoju produkcji słodyczy. Bogate państwa europejskie, odkrywając i podbijając nowe lądy tworzyły na tych terenach swoje kolonie. W ten sposób kolonialiści wykorzystywali społeczność tych terenów do niewolnictwa i ciężkiej pracy. Jakby tego było mało, to egzotyczne towary typu przyprawy, zioła, owoce cytrusowe i wiele innych towarów pozyskiwali pracą niewolników za półdarmo, a bogacili się dostarczając towary do Europy. W obecnych czasach organizacje światowe „walczą” o sprawiedliwy i zrównoważony rozwój i handel w krajach trzeciego świata tzn. O dużym ubóstwie. V I wojna światowa zmieniła oblicze przemysłu cukierniczego, tj. przekształciła słodycze, a szczególnie czekoladę ze statusu luksusowego na masowy. Słodycze w czasie wojny służyły jako słodki dodatek do racji żywnościowych żołnierzy, ponieważ były bardzo sycące, a przede wszystkim dodawało dużo energii. Głównym celem było wzmocnienie morale żołnierzy i wsparcie ducha bojowego walczących. Ze słodkich anegdot w trudnych czasach wojen, to warta przypomnienia jest o żołnierzach amerykańskich walczących w Korei. Jak w innych armiach czekolada, tak w amerykańskiej armii największą popularnością do racji żywnościowych cieszą się cukierki „Tootsie Roll”. W trakcie bitwy o zbiornik Chosin zaczynało brakować amunicji i po apelach o jak najszybsze dostarczenie najlepiej drogą powietrzną. W końcu doczekali się zrzutu, ale jakież było ich zdziwienie po otworzeniu skrzyń, jak ujrzeli w nich cukierki. Doznany szok z powodu dostarczonych cukierków zamiast amunicji przeobraził się w zadowolenie, gdyż z powodu dużego mrozu racje żywnościowe pozamarzały. W krytycznej sytuacji Cukierki Tootsie Roll wybawiły wojsko z opresji. Po pierwsze zaspokoiły głód żołnierzy i dodały ducha bojowego, a po drugie z powodu specyficznej konsystencji okazały się idealnym materiałem do naprawy popękanych chłodnic, przewodów paliwowych, dziurawych beczek, jednym słowem zastąpiły utracone wcześniej narzędzia. Dzięki pomyłce cukierki uratowały życie żołnierzom. VI Słodycze odegrały i nadal odgrywają bardzo ważną rolę w popkulturze. Najistotniejszym czynnikiem rozwojowym od wielu lat są nowoczesne Media, które mają niebagatelny udział w kreowaniu kultury popularnej. Może jednak zaczniemy od tego, czym jest kultura popularna. Otóż kultura popularna jest to coś, co wszyscy znają i czego są świadomi, czemu poddaje się większa część społeczeństwa. Ogólnie nazywamy to kulturą mas. Z terminem kultura popularna mamy do czynienia, kiedy jest mowa o sztuce, muzyce i kinie, oczywiście jest to coś, z czym żyjemy na co dzień i stanowi niepodważalny budulec naszej tożsamości. Kultura popularna może być czynnikiem, który będzie miał wpływ na postrzeganie świata. Może również wpływać na politykę tzn. jak np. konkretna grupa zagłosuje i na kogo, ma duży wpływ na stany emocjonalne poszczególnych ludzi. Najnowsze badania pokazują jak temat miłości poprzez pryzmat kultury popularnej wywiera niesamowity wpływ na nasze życie. No tak, ale co ze słodyczami? Otóż przekazywanie tajemnic kulinarnych z pokolenia na pokolenie jest piękną tradycją i nadal niezatartą i oby kolejne pokolenia ten aspekt kultury potraktowały poważnie dla potomnych. Kolejnym bardzo ważnym aspektem kultury popularnej jest eksponowanie, wynoszenie na piedestał słodyczy w filmach, muzyce teatrze i chyba najbardziej popularnej literaturze. Bardzo długo słodycze grały role drugoplanowe tzn. były spychane do roli rekwizytów, lecz wiele filmowych produkcji utrwaliło słodycze na zawsze w naszej świadomości, jak, choćby: nasze polskie krówki w filmie „Kingsajz”. Również wiele zagranicznych produkcji przyczyniło się do wypromowania kultowych słodyczy, jak np. „Harry Potter – Komnata tajemnic”: ciasteczka z eliksirem słodkiego snu. Kolejne amerykańskie ciasteczka „Cup cakes”, które swój początek miały już w XVIII wieku, teraz ponownie przeżywają renesans dzięki produkcji filmowej „Seks w wielkim mieście” i są poszukiwane w kawiarniach i restauracjach nawet u nas w Polsce. Słodkie motywy z powodzeniem i bardzo szerokim oddźwiękiem prezentowane są również w piosenkach, sztukach teatralnych, a nawet w literaturze. VII Rozpatrując kwestię słodyczy względem zdrowia, to myślę, że musi do nas dotrzeć fakt, iż słodycze były, są i bez wątpienia będą. Co prawda trudno sobie wyobrazić, w jakim kierunku będzie zmierzał przemysł cukierniczy, a to dlatego, że stawia na nowe trendy i nowoczesność. Co się tyczy zdrowia, to wszystko jest dobrze dopóki dbamy o zdrowie i nam dopisuje. Cukier ma dwie strony przysłowiowego medalu, tj. dobra strona i zła strona. Może jednak zaczniemy od tej gorszej. Otóż nadmierne aplikowanie cukru do naszego organizmu może być przyczyną: nadwagi, prowadzi do wzrostu złego cholesterolu we krwi, co w gruncie rzeczy zmierza do miażdżycy. Największym zagrożeniem dla organizmu z powodu nadmiernego spożywania cukru szczególnie dodanego w przypadku napojów słodzonych i wielu innych produktów jest ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2… Jeśli chodzi o dobrą stronę cukru, to nie wszyscy naukowcy zgadzają się z twierdzeniem, że słodycze przynoszą natychmiastową ulgę, eliminują stres, tonują nerwy i uwalniają emocje. To właśnie wtedy po burzy w mózgu następuje nieodparta ochota na słodkie w formie nagrody, dlatego że słodycze są najlepszym i najszybszym rozwiązaniem. Nieodparta chęć sięgnięcia po słodycze okazuje się być uwarunkowana genetycznie, dlatego chcąc poprawić sobie nastrój odruchowo sięgamy po słodycze. Po ich zjedzeniu w naszym organizmie podnosi się poziom serotoniny, jest to neuroprzekaźnik, który odpowiada za odczuwanie przyjemności. Potocznie nazywana jest hormonem szczęścia, dlatego w trudnych chwilach słabości, chandry sięgamy po słodycze. Jeśli już musimy sięgać po słodycze, to róbmy to rano, dlatego że metabolizm jest szybszy i cukry proste mają większą szansę na ich spalenie. Bardziej odpowiednią alternatywą za słodycze są zamienniki. Na pierwszym miejscu są i będą świeże owoce i warzywa, gdyż zawarte w nich cukry są o wiele bardziej przyjazne dla naszego organizmu. W dalszej kolejności suszone owoce, gorzka czekolada, koktajle owocowo-warzywne i wiele innych alternatyw słodyczy. VIII Miód jako ten pierwszy pszczeli produkt rozpoczął drogę słodyczy i ich sukcesywną przemianę przez tysiąclecia od starożytnej kultury Egiptu poprzez kulturę Majów, Azteków, kultury europejskie i nie tylko, aż po cały świat do dnia dzisiejszego. Wszystkie te kultury społeczeństw wypracowywały z pokolenia na pokolenie obrzędy i rytuały religijne, państwowe, tradycje i więzi rodzinne, gościnność, tożsamość kulturową, a wszystkie te aspekty w odniesieniu do szeroko rozumianych słodyczy. Przez burzliwe dzieje świata typu: zarazy, wojny i inne zjawiska, kultury społeczeństw kultywowały i pracowały nad udoskonalaniem receptur tworzeniem nowych przepisów, utrwalaniem dla przyszłych pokoleń. Zapewne sprecyzowanie definicji słodyczy pozwoliło na bardziej zorganizowaną klasyfikację wszystkich rodzajów słodyczy. Odpowiednie dopasowanie ujednolicenie etykiet informujących klienta o składnikach użytych do produkcji, a to wszystko w trosce o nasze bezpieczeństwo i zdrowie. Jako wzorzec pod tym kontem stawiam na firmę Dr Gerard. Od zarania dziejów człowiek miał zapisany w genach pociąg do słodyczy i dopóki nie wynaleziono cukru, to miód był jedyną słodką alternatywą w połączeniu z daktylami, migdałami i na przełomie wieków następowały zmiany, modyfikacje rodziły się nowe pomysły, trendy na nowe słodycze. Najbardziej przykre było to, że przez tysiąclecia słodycze były zarezerwowane dla elit, możnych tego świata, mimo odkrycia ameryki przez Kolumba i przywiezieniu do Europy ziaren kakao. Przez wiele wieków małymi krokami nadchodziły zmiany w dostępie do słodyczy dla zwykłych mas ludzkich, lecz pierwsza wojna światowa wywróciła przemysł cukierniczy do góry nogami. Na potrzeby wojska dla walczących żołnierzy fabryki produkowały na skalę masową słodycze, a szczególnie czekoladę. Od tamtej pory przemysł cukierniczy rozwinął skrzydła, a jest to widoczne w kulturze popularnej przy udziale literatury, filmu, muzyki i sztuki. Wiele słodyczy odzyskuje swój blask i nową świeżość. Obecne czasy ujawniają wiele chorób cywilizacyjnych, które stawiają słodycze pod ścianą, ponieważ cukier aplikowany w dużej ilości do słodyczy niekorzystnie wpływa na organizm ludzki, wywołując wiele nieodwracalnych zmian. Bez wątpienia człowiek jest istotą rozumną i sam powinien decydować o ilości spożywanych słodyczy, czy też odżywiać się zdrowo, równocześnie nie odmawiać sobie słodkiego, skoro może poprawić nastrój w trudnych chwilach. Szanowny czytelniku lub czytelniczko! Słodycze, jakiekolwiek one by nie były, to nie pozwalają na to, żeby obojętnie obok nich przejść. Szczególnie w tych czasach sam produkt może nie koniecznie przyciąga naszą uwagę, ale za to mundurek, tj. opakowanie nowoczesne, kolorowe, błyszczące, jednym słowem niepozwalające odwrócić od siebie naszego wzroku. Czy i Ty również odnosisz takie wrażenie, czy tak samo ogarnia Cię słabość między sklepowymi regałami? Bardzo proszę o podzielenie się swoimi spostrzeżeniami, doświadczeniami, jak również opiniami na temat Słodyczy. Na koniec podsyłam kilka ciekawostek dotyczących słodyczy i życzę miłej lektury: https://ciekawostkihistoryczne.pl/2016/01/19/jeden-spryciarz-przekonal-cala-polske-ze-cukier-to-lekarstwo-na-kazda-bolaczke-i-niezle-sie-na-tym-dorobil/, https://pysznosci.pl/ciekawostki-o-slodyczach,6918442327955073a, https://ciekawostki.online/ciekawostki/619/o-janie-wedlu/. Bardzo dziękuję Drogi czytelniku za poświęcony czas na lekturę mojego posta i zachęcam do pozostawienia komentarza, jeśli nawet stwierdzisz, że warto udostępnić, to bardzo proszę. Również zachęcam do zapisania się do newslettera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz