Któż z nas nie lubi sobie pochrupać albo i podelektować się czymś słodkim, zresztą to coś słodkiego jest tym czymś po co sięgamy chętnie. Nawet gdy zaprosimy kogoś do siebie na jakąś uroczystość albo tak po prostu na pogaduchy to zawsze do kawki albo do herbatki to słodkości właśnie lądują na naszym stole i nie ma w tym nic dziwnego bo właśnie takie są nasze przyzwyczajenia i to chyba w wszystkich kulturach świata, ale czy aby spożywanie tych słodkości wpływa pozytywnie na nasze zdrowie, o tym i paru innych szczegółach postaram się wyjaśnić w tym wpisie.
Teraz zajmiemy się statystyką spożycia słodkości.
Jak donoszą same statystyki wykonywane przez różne niezależne źródła to właśnie rośnie diametralnie spożycie słodkości pod różnymi postaciami. Polska pod tym względem znacząco dogania kraje wysoko rozwinięte. Jednym ze sposobów walki ze zwiększającym się spożyciem cukru jest wprowadzenie do szkół jego ograniczenie, a co z tym się wiąże to nie można już kupić batoników i innych rzeczy zawierających cukier, to samo i dotyczy napoi. Kładzie się duży nacisk na spożywanie owoców, które to jak wiemy też zawierają cukier ale fruktozę. Oprócz tego w wielu krajach jest prowadzona na szeroką skalę profilaktyka gdzie można się dowiedzieć o działaniu cukru na organizm. Podatek od cukru to nic nowego i on także obowiązuje w niektórych krajach, a wszystko po to aby statystyczny człowiek spożywał mniej cukru. Jednak jak już wspomniałem statystyka jest nieubłagana i wynika z niej iż spożycie słodkości pod różną postacią rośnie.
W tym wpisie postaram się nie przekonywać czytającą osobę do całkowitego zaprzestania spożywania słodkości tylko na głębszym zastanowieniem się spożywaniu jej w nadmiarze.
Teraz pochylimy się nad zagadnieniem za co kochamy słodycze.
Człowiek już od chwili narodzin spożywa cukier, który jest zawarty w mleku matki i to on jest niezbędnym paliwem do prawidłowego funkcjonowania mózgu i już potem jest mu się trudno oprzeć. Szczególnie łatwo to zaobserwować można u małych dzieci, które to są łase na słodkości pod różną postacią.
Punkt drugi to zagadnienie , słodycze, a nasze zdrowie.
Słodycze zawierają tłuszcze, które są wyrabiane z takich roślin jak palmy, słoneczniki, rzepak i inne rośliny, a wiemy, że spożywanie tłuszczów tak samo jak i cukru w nadmiarze jest szkodliwe dla naszego zdrowia. Oprócz tego słodycze zawierają chemiczne dodatki, którymi je się barwi, te najniebezpieczniejsze należą do grupy E. Dobra rada to aby przed kupnem takiego łakocia zapoznać się z jego składem, który to powinien być napisany na opakowaniu. Najczęściej do wyrobów czekoladowych stosuje się dodatki, do nich można zaliczyć orzechy, a jak wiadomo to ten dodatek jest pożądany dla naszego organizmu ze względu na zawarte w nim związki witaminowe. Są jeszcze słodkości, które to zawierają zioła i to jest to coś nad czym warto się pochylić, jednakże trzeba pamiętać, że co w nadmiarze to niewskazane.Teraz gdy poruszyliśmy dwa ważne tematy przyszła na trzeci, a brzmi on słodkości, a zdrowie psychiczne.
Nie jest to żadna tajemnica i zapewne każdy to wie, że spożywanie słodkości w nadmiarze jest szkodliwe i chociaż nasz mózg potrzebuje tego paliwa to jego nadmiar jest szkodliwy. Jego nadmiar niesie takie dolegliwości jak lęki i uczucie zmęczenia albo też objawia się brakiem koncentracji, Ponadto osoby, które spożywają słodkości w dużych ilościach są bardziej podatne na stres.
Czy istnieje coś takiego jak sugar high, otóż istnieje i jest to nagły przypływ energii po spożyciu dużej ilości cukru.
Punkt cztery to spożycie cukru, a zdrowie fizyczne.
Łakocie i ich wpływ na serce
Słodycze, a właściwie zawarte w nich cukry proste oraz tłuszcze trans, mają negatywny wpływ na zdrowie. Jedzone w nadmiarze mogą przyczynić się nie tylko do otyłości, ale również do cukrzycy, chorób wątroby oraz chorób serca.
Jeszcze trzeba dodać, że spożywanie cukru podnosi cholesterol, a wiadomo iż to jest wielce nie pożądane, a co z wpływem cukru na wątrobę. Otóż o wątrobę trzeba i także dbać zresztą tak jak i o cały organizm i nie jest to prawdą, że tylko alkohol i smażone produkty spożywane w nadmiarze niszczą naszą wątrobę. Jak można się dowiedzieć od lekarza i to nie tylko to i spożywanie cukrów w nadmiarze, a co za tym idzie i słodyczy jest negatywne, otóż spożywanie jego w nadmiarze powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej co znowu pogarsza pracę naszego serca i przyrost niepożądanych chorób takich jak zmora dwudziestego pierwszego wieku czyli cukrzycy
Rozwińmy jeszcze temat wpływu cukru na serce, otóż jak donoszą naukowcy to spożywanie cukru w nadmiarze może doprowadzić nawet do zawału serca, a nawet i udaru mózgu., a nawet i nie jest obojętny na stan naszych tętnic.
Tak jak wspomniałem na wstępie tego wpisu to spożycie cukru diametralnie rośnie, a co za tym idzie i otyłość. Jemy coraz więcej potraw wysoko przetworzonych i spędzamy za mało czasu na świeżym powietrzu, szczególnie to widać wśród dzieci. Nie chcę przytaczać tu jakiś danych bo to jest widoczne. Jak by można powiedzieć według porzekadła, gołym okiem.
A teraz taka ciekawostka.
Jak spalić pączka, a raczej 300 kcal?
– Wystarczy zrobić 10 tys. kroków dziennie, aby spalić 400-500 kalorii. Jednego pączka spalimy jeżdżąc przez 40 min. na rowerze, podczas 30 min. biegu lub 30 min. intensywnego tańca..
Teraz w punkcie piątym garść informacji o zastępstwie słodyczy.
Niewątpliwie taką alternatywą są owoce. Ich mnogość w czasie sezonu powinna spowodować właśnie to iż powinniśmy po nie sięgać jednakże i po sezonie i także powinny one gościć na naszych stołach. Dobrze przechowywane jabłka są dostępne przez cały rok, a Polska jest potentatem na świecie w ich uprawie. Oprócz tego możemy i spożywać owoce suszone, to taka alternatywa dla tych świeżych w czasie sezonu. Orzechy są także polecane ze względu na zawarte w nich dobroczynne związki witaminowe.
Nie zapominajmy na przykład na drugie śniadanie zamiast batonika wziąć z sobą do zjedzenia to przysłowiowe jabłko, a na pewno odbije się to na naszym zdrowiu w pozytywny sposób.
Jeszcze w punkcie szóstym dwa zdania na temat jak kontrolować spożycie słodyczy.
Zaleca się spożywać produkty naturalnie bogate w chrom, który ma pozytywny wpływ na regulację glukozy we krwi. Źródłem chromu są: jaja, kasze, pełnoziarnistym pieczywo, chude mięso, ryby, owoce morza, zielony groszek, kiełki, brokuły
I tak jak już wspomniałem chyba każdy ma świadomość iż spożywanie słodkości w nadmiarze to coś złego więc stosujmy zdrowe alternatywy, a jakie to chyba każdy może wyciągnąć wniosek po przeczytaniu tego wpisu.
I tak dotarliśmy do podsumowania, Miejmy na uwadze to, że spożywanie cukru w nadmiarze to nie tylko zepsute zęby ale i pogorszenie zdrowia i samego samopoczucia, a więc stosujmy umiar w jego konsumpcji.
Chciałbym żeby czytające ten wpis osoby zapoznały się z blogami na temat złego wpływu cukru na zdrowie oraz z wpisem o dietetyce.
Na rynku ukazała się książka, którą polecam.
"Uzależnienie od słodyczy" - premiera książki Mikołaja Choroszyńskiego
Wiem, że ten temat to przysłowiowe morze i na jego temat można by się rozpisywać, a więc zachęcam czytające ten wpis osoby do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami w komentarzach, bo dobrych rad nigdy nie za wiele.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz