czwartek, 26 października 2023

JAK SŁODYCZE WPŁYWAJĄ NA NASZE ZDROWIE?

WPROWADZENIE Słodycze kochają chyba wszyscy. Nie trudno zauważyć, iż mało kto potrafi im się oprzeć. Taka jest rzeczywistość. Towarzyszą nam praktycznie wszędzie: w domu, w pracy, w szkole, czy w podróży. Spędzamy z nimi mnóstwo czasu, ciężko się od nich oderwać. Jaki to ma związek z naszym zdrowiem? Zwykle nie zastanawiamy się nad skutkami nadmiernego spożywania cukru. Świadczą o tym również aktualne statystyki. GŁÓWNY INSPEKTORAT SANITARNY przedstawia niepokojące dane, które ukazują, że przeciętny Polak w ciągu roku konsumuje ponad 40 kilogramów cukru. Warto skoncentrować się nad tym tematem, skupiając się jednocześnie na zagrożeniach, jakie mogą występować w tym obszarze. Zatem spróbujmy zgłębić te niezwykle istotne zagadnienia. Dzięki nim czytelnik zyska niezbędną wiedzę, która pozwoli nam zadbać o nasze zdrowie, a tym samym z większym rozsądkiem korzystać ze słodyczy. DLACZEGO KOCHAMY SŁODYCZE? Słodki smak poznajemy już od urodzenia. Zawdzięczamy to mleku matki, spożywamy je przecież od pierwszych chwil życia. W jego składzie znajduje się cukier, który na organizm człowieka niewątpliwie będzie wpływać uzależniająco. Zatem takie pierwotne doświadczenia na pewno mają tutaj swoje znaczenie. Być może dlatego słodki smak odkrywany z chwilą narodzin kojarzy się nam z poczuciem bezpieczeństwa. W tym miejscu należy również podkreślić, iż słodycze, jakie konsumujemy powodują wyrzut syrotoniny, zwanej hormonem szczęścia, co z kolei prowadzi do lepszego samopoczucia. Także dopamina poprawia nam nastrój, jednak niestety tylko na krótką chwilę. SKŁADNIKI SŁODYCZY, A NASZE ZDROWIE Jednym z głównych składników słodyczy jest cukier mający niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim w dużej mierze przyczynia się do otyłości, próchnicy zębów, zwiększa rozwój grzybów, zakwasza ludzki organizm, zabierając z niego wapno, jak również szereg potrzebnych do właściwego funkcjonowania witamin. Poza cukrem słodycze zawierają także tłuszcze i wiele innych dotatków, w postaci barwników, wzmacniaczy smaku, stabilizatorów, konserwantów, które często znajdujemy pod innymi nazwami. Wymienimy tutaj niektóre z nich: Tłuszcze utwardzane – podnoszą poziom złego cholesterolu, mogą powodować nowotwory, cukrzycę, czy choroby sercowe Benzoesan sodu – w połączeniu z witaminą C ma działanie rakotwórcze oraz niekorzystny wpływ na śluzówkę żołądka. Sacharynian sodu i Aspartan – to sztuczne słodziki, są rakotwórcze i negatywnie wpływają na układ nerwowy. Syrop – glukozowo–fruktozowy – przyczynia się do cukrzycy, zespołu jelita drażliwego i otyłości. Dość często stosowany, być może dlatego, że tańszy od cukru. Sztuczne barwniki – mogą nasilać astmę i mieć działanie rakotwórcze. SŁODYCZE A ZDROWIE PSYCHICZNE Nadmiar słodyczy bez wątpienia jest szkodliwy. Badania pokazują, że osobom spożywającym ich duże ilości nierzadko towarzyszy brak koncentracji, uczucie zmęczenia i większa podatność na stres. Z nadmiarem cukru w organizmie mogą też łączyć się objawy depresyjne. Brak apetytu i zaburzenia snu, to najczęściej występujące z nich. Spożycie dużej ilości cukru niejednokrotnie powoduje nagły przypływ energii. Zjawisko takie określa się jako sugar high. SŁODYCZE A ZDROWIE FIZYCZNE Zbyt duża ilość cukru w diecie przynosi wiele niekorzystnych skutków. Szczególnie negatywnie wpływa na gospodarkę lipidową. O jakie konsekwencje tutaj chodzi? Przede wszystkim otłuszczenie wątroby i narządów wewnętrznych, jak również wzrost poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi, co z kolei powoduje problemy sercowo-naczyniowe. Nadmiar słodyczy prowadzi do otyłości, która z pewnością nie będzie sprzyjała zdrowiu. To właśnie ona w niemałym stopniu wpływa na powstawanie cukrzycy. Metabolizm nie funkcjonuje prawidłowo, jest zaburzony. Obniża się poziom dobrego cholesterolu, wątroba zwiększa produkcję glukozy. Trzustka, żeby zmniejszyć zawartość cukru we krwi zwiększa poziom insuliny. Rozwijają się: nadciśnienie, zawały, udary mózgu i miażdżyca. Odkładanie się tkanki tłuszczowej, co ma miejsce przy otyłości niewątpliwie pogarsza pracę naszego serca. ALTERNATYWY DLA SŁODYCZY Rezygnacja ze słodyczy nie jest łatwa, dlatego jeśli chcemy je ograniczyć, powinno się szukać ich godnych zamienników. Istnieje tutaj wiele możliwości, na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Warto zwrócić uwagę na świeże owoce, zwłaszcza w sezonie letnim, wtedy smakują najlepiej. Niektórzy sięgają po nie przez cały rok. Pieczone, czy ugotowane w kompocie także mogą być smaczne. Podobnie owoce suszone cieszą się dużą popularnością. Suszone śliwki, morele, ananasy, czy chociażby rodzynki mają licznych wielbicieli. Doskonałą alternatywą dla owoców są również orzechy. Znane jest przecież ich dobroczynne działanie. Jednak najważniejsze, aby we wszystkim mieć umiar. JAK KONTROLOWAĆ SPOŻYCIE SŁODYCZY? Oczywiście każdy ma swoje sposoby, ale czy zawsze łatwo wprowadzić je w życie? Nasze decyzje niejednokrotnie pozostają tylko niezrealizowanym planem. Ograniczanie słodyczy, nawet stopniowe często się nie udaje. Mamy do nich wielką słabość. Nie wolno się jednak poddawać, na początku możemy zacząć stawiać małe kroczki. Przede wszystkim nie robić w domu żadnych zapasów, zmniejszyć ilość, mniej kupować, to ważna wskazówka. Ponadto należy postarać się o zwiększenie swojej aktywności, a więc o wypełnienie swojego czasu różnymi zajęciami. Ważnym zaleceniem jest też zastępowanie słodyczy zdrowymi zamiennikami. Dla niektórych skutecznym hamulcem staje się świadomość, iż cukier jest niebezpieczny dla zdrowia człowieka, przyczynia się do wielu chorób i dolegliwości. PODSUMOWANIE Każdy z nas powinien zastanowić się nad dobrymi nawykami, które będą przyczyniać się do poprawy zdrowia, jak również pracować nad realizacją postawionych sobie celów. Mimo upadków, nie możemy z nich rezygnować. Mamy już pewną wiedzę na temat negatywnego wpływu cukru na zdrowie człowieka, starajmy się więc stosować umiar w jego konsumbcji Istnieje mnóstwo wartościowych książek z którymi dobrze byłoby się zapoznać. Jedną z nich jest bez wątpienia pozycja Mikołaja Choroszyńskiego „Uzależnienie od słodyczy”. To skarbnica cennych Informacji. Warto do niej zajrzeć. Im więcej wiemy, tym łatwiej będzie nam mieć kontrolę nad spożyciem cukru. Może ktoś ma inne opinie i spostrzeżenia? To niezwykle ważny i szeroki temat, dlatego zachęcamy do komentarzy oraz dzielenia się swoimi doświadczeniami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz