Rola słodyczy w kulturze
Słodycze pełnią ważną rolę w niejednej kulturze na świecie, mają głębokie znaczenie społeczne oraz sentymentalne. Do najważniejszych punktów, które wyróżniają wpływ słodyczy na kulturę, możemy zaliczyć:-tradycję oraz różne uroczystości- jedzenie słodyczy w trakcie urodzin, imienin, świąt czy innych okoliczności jest ważną częścią świętowania. Słodkości stwarzają miły nastrój oraz poprawiają humor,
-więzi rodzinne oraz wspomnienia- słodkości to powszechny pośrednik między dorosłymi oraz dziećmi, który pogłębia relacje rodzinne,
-obrzędy oraz rytuały- słodycze mogą być darowane bóstwom w czasie uroczystości religijnych oraz duchowych.
Słodycze pod każdą postacią wnikają w sfery losu ludzkiego, oddziałując na relacje, przyjęte zwyczaje, kulturę oraz wartości i sposób postępowania.
Uwielbiamy słodkości, ponieważ poprawiają nasz nastrój, relaksują i dostarczają uczucie przyjemności oraz miłości. Słodycze kojarzymy z czymś dobrym, pozytywnym i dodatkowo zawierają węglowodany, które są podstawowym źródłem energii. Mieszkaniec każdego państwa na tej planecie jest w stanie poświęcić małą chwilkę na spożycie ulubionych deserów. Ciekawi jesteście jakimi słodkościami zachwycają się przedstawiciele różnych kultur na świecie? Oto kilka wybranych deserów z różnych stron świata:
Słodycze z Europy
Makaroniki to małe, okrągłe oraz kolorowe ciasteczka popularne we Francji. Zrobione z białek jaj, zmielonych migdałów i cukru pudru. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa macarone i oznacza pastę, co odnosi się do pasty migdałowej, która jest jednym z głównych składników. Przysmak ten na samym początku nie miał masy między ciasteczkami. Dopiero w 1830 roku makaroniki zyskały obecną formę. Pomiędzy ciasteczka możemy nałożyć krem, dżem lub likier. Ciasteczka są bardzo słodkie, lekkie i puszyste.
Baklawa to deser znany przede wszystkim w kuchni tureckiej, ale także i perskiej, greckiej, bułgarskiej. Podstawowymi składnikami są orzechy, miód oraz szczególny rodzaj ciasta filo (bardzo cienko rozwałkowane ciasto, którego głównym tłuszczem jest ciepła woda oraz oliwa). Klasyczna baklawa ma dużo warstw ciasta nadziewanego posiekanymi orzechami włoskimi wymieszanymi z miodem albo cukrem. Kraje, które przypisują sobie prawo do baklawy, mają wiele wariantów tego przysmaku w zależności od regionu, w którym jest wytwarzana, Deser ten jest słodki i ma charakterystyczny smak.
Tiramisu to jeden z najpopularniejszych deserów włoskich. Jest słodki, delikatny w smaku i prosty do wykonania. Składa się z niedużej ilości składników, ale żeby smakował wybornie najlepiej wykorzystać produkty najwyższej jakości. Głównym składnikiem jest włoski serek mascarpone, biszkopty, włoska kawa, gorzka czekolada lub kakao, jajka oraz cukier, często dodaje się również alkohol taki jak likier amaretto.
Tarta de Santiago to przysmak znany w całej Hiszpanii przygotowuje się ją z samych migdałów, jajek, skórki z cytryny i cynamonu. Tarta jest słodka, gęsta i bardzo migdałowa. Doskonały deser dla osób nietolerujących glutenu, gdyż nie zawiera mąki. Idealna na podwieczorki czy rodzinne spotkania.
Próbując słodkości z Europy, możemy poznać najpopularniejsze specjały z poszczególnych krajów. Każdy ma coś wyjątkowego, więc koniecznie trzeba ich skosztować.
Słodycze z Azji
Mochi to deser pochodzący z Japonii, są to niewielkie, wielobarwne, gładkie lub ozdobione ciasteczka. Składają się z kleistego ryżu bądź mąki ryżowej i formowane są w kulki. Są bardzo elastyczne i rozciągliwe. Mogą być podawane z różnym nadzieniem, ponieważ istnieje wiele wariantów. Najpopularniejsze są na słodko z pastą z czerwonej fasolki azuki i z dodatkiem miodu albo cukru. Zgodnie z noworoczną japońską tradycją gdy zjesz mochi w czasie mochitsuki zapewnisz sobie pomyślność oraz długie szczęśliwe życie. Ryżowe kulki bez słodkiego nadzienia jadane są jako przystawka albo dodatek do ciepłych potraw.
Gulab jamun są to małe indyjskie pączki przygotowywane z odparowanego mleka z dodatkiem kardamonu i smażone na głębokim tłuszczu, a następnie zamaczane w słodkim syropie. Deser ten przyrządza się na przykład na wesela, urodziny czy indyjskie święto DIWALI. Kuleczki są miękkie, słodkie i rozpływające się w ustach. Jest wiele odmian gulab jamun i każda ma swój wyraźny smak oraz wygląd.
Halo halo to najbardziej znany filipiński deser, którego głównym składnikiem jest mleko, kruszony lód oraz lody. Można poeksperymentować i dodać kukurydzę, czerwoną fasolkę, kolorowe galaretki, cukier palmowy, kuleczki tapioki, karmelizowane banany, różnorodne owoce. Po wymieszaniu wszystkiego powstanie wielosmakowy i bardzo słodki koktajl.
Mooncake to tradycyjne ciastka księżycowe, które mają przynosić szczęście, ofiaruje się rodzinie, znajomym oraz pracownikom z okazji Festiwalu Środka Jesieni. Jest to najważniejsze chińskie święto. Ciastka wyrabiane są z ziaren lotosu, cukru, masła, masy ryżowej. W środku znajduje się różne nadzienie. Może to być pasta z nasion lotosu, batatu lub fasoli, w której zatopione jest ugotowane solone żółtko kaczego jajka symbolizujące księżyc. Deser jest słodki i kaloryczny.
Azjatyckie słodkości mogą nas zaskoczyć nieoczywistym, bardzo unikalnym oraz różnorodnym smakiem, który sprawia, że azjatycka kuchnia jest fascynującym doświadczeniem dla naszych kubków smakowych, więc trzeba jej koniecznie spróbować.
Słodycze z Ameryki
Brownie jest symbolem amerykańskiej kuchni, składa się z gorzkiej czekolady, masła, jajek i małej ilości mąki. Ma mega, intensywny, czekoladowy posmak oraz jest wilgotne, gęste i słodkie. Swoją popularność zyskało za sprawą bogatego smaku, niewielkiej ilości składników oraz prostego wykonania. Przysmak rozpływający się w ustach na zawsze zapisał się w amerykańskiej kulturze, a następnie na całym świecie.
Apple pie inaczej szarlotka jest królową amerykańskich deserów. Wnętrze ciasta wypełnione jest dużą ilością jabłek pokrojonych w dość duże kawałki, a warstwa ciasta kruchego jest cienka. Deser smakuje idealnie podany na ciepło z lodami waniliowymi.
Sernik nowojorski jest niezwykle kremowy, delikatny, lekki i sycący. Do przygotowania wykorzystuje się serek kremowy, a nie ser twarogowy. Pieczony jest na kruchym spodzie i dekorowany różnymi sosami.
Churros jest tradycyjnym meksykańskim smakołykiem przygotowywanym z parzonego ciasta. Deser jest chrupiący na zewnątrz i miękki w środku. Ma postać podłużnych paluchów, które wyciska się za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego, a następnie smaży się na gorącym oleju i posypuje cukrem pudrem.
Słodycze z Afryki i Bliskiego Wschodu
Egipskie basbousa to tradycyjny słodki deser, który przygotowywany jest na bazie semoliny, ze słodkim syropem, migdałami i świeżą śmietanką.
Marokańska baklawa jest popularnym deserem, który przygotowuje się z ciasta listkowego filo. Warstwy ciasta przekłada się masą z posiekanych migdałów oraz miodu, nacina się najczęściej w romby i zapieka. Zimne ciasto nasącza się syropem z wody, cukru oraz cytryny, a wierzch dekoruje się posiekanymi pistacjami. Baklawa jest wyjątkowo słodkim i chrupiącym deserem.
Shlab to tradycyjny i słodki napój mleczny podawany na gorąco. Przygotowuje się go ze specjalnej mąki z bulw storczyka. Najczęściej podawany z rodzynkami, orzechami i cynamonem. Deser idealny gdy jest chłodno, a ma się ochotę na coś słodkiego oraz rozgrzewającego.
Umm Ali to arabski pyszny i kremowy pudding. Kawałki ciasta francuskiego lub croissanta układa się warstwami w sporym naczyniu i przekłada pistacjami, suszonymi płatkami kokosowymi, rodzynkami lub daktylami. Na górę wylewa się mleko ze śmietaną i cukrem. Gdy nasiąknie, to wtedy dopiero trzeba je upiec. Ten pyszny i sycący deser przygotowywany jest na każde święto oraz specjalne okazje.
Kunafa to najpopularniejsza potrawa wśród Arabów. Składa się z grubej warstwy delikatnego białego sera, pokrytego zmielonym zbożem. Najpyszniejsza jest podawana na gorąco z polewą z syropu na przykład różanego.
Słodkości z Afryki i Bliskiego Wschodu to bogactwo różnorodnych smaków, aromatów, nietypowych składników, których szczególnie powinien spróbować prawdziwy łasuch.
Żeby poznać pyszności z danego kraju, nie koniecznie trzeba tam jechać. Obecnie istnieją różne sklepy zarówno stacjonarne jak i internetowe z gotowymi zagranicznymi deserami, produktami i składnikami do ich przygotowania w domu. Dzięki sporej ilości stron internetowych z przepisami na desery z różnych stron świata przyrządzenie tych słodkości bez wyjeżdżania z własnego kraju jest proste i ciekawe.
Artykuł ten zawiera opisy przeróżnych słodkości zarówno tych kultowych, jak i nieoczywistych, a czasami też zaskakujących, które pochodzą z różnych stron świata. Jesteście ciekawi nowych, intrygujących, a zarazem pysznych słodyczy? Więc warto się skusić i spróbować słodkości, jakie ma do zaoferowania dany kraj. Dla zainteresowanych unikalnością i nowymi przysmakami zachęcam do podjęcia wyzwania i kupienia lub przygotowania czegoś innego, nieznanego przecież teraz to nie problem. Wystarczy mieć trochę czasu oraz chęci, a poznanie smaków z całego świata mamy na wyciągnięcie dłoni.
Oto kilka przydatnych linków z przepisami na słodkości z różnych krajów, a także sklepami internetowymi:
https://www.arabskie.pl/
https://jcook.pl/
https://www.masala.com.pl/
https://www.przepisy.pl/
https://mojewypieki.com/kategoria/inne/z-roznych-stron-swiata
https://fajnegotowanie.pl/szukaj/?name=&level=&glycemic_min=&glycemic_max=&typeofneals_deser=deser&servings_min=&servings_max=&time_min=&time_max=&cooking_time_min=&cooking_time_max=
http://hiszpania-portal.pl/kuchnia-hiszpanska-przepisy/ciasta-desery/
https://azjanatalerzu.pl/
https://www.sklepy24.pl/sklep/arabskie_pl/produkty/slodycze
https://samirashop.pl/
https://www.facebook.com/arabskiepl/?locale=pl_PL
https://allegro.pl/kategoria/produkty-spozywcze-73973?string=arabskie
https://www.myamericanmarket.com/us/sklep-spozywczy-amerykanski
https://www.myamericanmarket.com/us/sklep-spozywczy-amerykanski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz