poniedziałek, 23 października 2023

Słodycze z całego świata

Słodycze z całego świata. Co musisz spróbować. W tym artykule wezmę was w magiczną podróż, a raczej słodką podróż przez najpopularniejsze wakacyjne kraje. Od Europy po bliski wschód. Sprawdzimy jakie słodkie przysmaki mają tubylcy. Postaram się zachęcić was do spróbowania tych krajowych i regionalnych przysmaków. Dlaczego słodycze? Dlatego iż zamiłowanie do słodkości jest cechą wrodzoną. Przodkowie nasi twierdzili, że coś co w smaku jest słodkie, to na pewno nadaje się do spożycia, więc, gdybyśmy przyjrzeli się tej teorii bliżej to można z całą pewnością powiedzieć, że apetyt na słodkie jest uwarunkowany genetycznie, a po skosztowaniu słodkiego przysmaku dostajemy silny przypływ energii, polepsza nam się nastrój i od razu czujemy polepszenie samopoczucia. Dzieje się tak gdyż produkty słodkie pobudzają wzrost hormonu odpowiedzialnego za odczuwanie przyjemności. Czyli dopaminy. Teraz zaczniemy naszą podróż od Europy. Pierwszym krajem, który uwielbia słodycze na pewno jest Francja. Dla francuza dzień bez słodyczy to zmora, oni tak naprawdę zaczynają każdy dzień od słodkości. Na śniadanie obowiązkowo croissan , jest to rogal , który jedzą na śniadanie. Słodycze francuskie wyrabiane są z wielopokoleniowymi tradycjami. Nie lubią nowości. Francuskie słodycze charakteryzuje czekolada i to w najlepszej jakości , płynna albo pod postacią musu. Górują też orzechy, karmel i aromaty . kruche ciasteczka, praliny, palmires z karmelem. A najlepsze są francuskie makarony. Francuskie makaroniki to malutkie ciasteczka zrobione przede wszystkim z białek, zmielonych migdałów i cukru pudru. W roku 1533 makaroniki do Francji przywieźli mnisi i cukiernicy Katarzyny Macedońskiej z Włoch. A podczas rewolucji Francuskiej były zapłatą za zaległości czynszowe przez siostry karmelitanki, dostały również przydomek sióstr Makaronikowych. Obecnie we Francji sprzedaje się je na sztuki, pakowane w kartonikach po sześć lub dwanaście sztuk. Więc jak będziecie we Francji to nie zapomnijcie skosztować pysznych francuskich makaroników. Teraz kulinarna podróż z belgijską czekoladą. Czekolada to najpopularniejszy przysmak mieszkańców Belgii Turyści mają problem z wyborem czekolady, gdyż jest naprawdę ogromny wybór. Musicie wiedzieć, że najlepsze czekoladki wyrabiane są ręcznie. To już tradycja i dzięki niej smak czekoladek i jakość są na najwyższym poziomie. Królowymi słodyczy zostały trufle. Można je rozpoznać, po nieregularnym kształcie, który jest kulisty. Nazywane są królowymi, ponieważ są wykonywane nie zwykle starannie i z precyzją są dobierane najlepsze składniki do ich wyrabiania. Obsypane są ciemnym kakao , pistacjami, płatkami migdałowymi, albo wiórkami. Zresztą kombinacji jest naprawdę ogromna ilość. Więc co można więcej dodać? Na pewno tylko to, że nie warto wyjeżdżać z Belgii nie kupując chociaż jednej tabliczki czekolady albo trufli. Lecimy do Azji. A zajrzymy co słodkiego jedzą Japończycy. Największa produkcja Mochi w japoni jest przed nowym rokiem. Japończycy przygotowują je wtedy publicznie. Organizowane jest przez wspólnoty sąsiedzkie. To najlepsza okazja do sąsiedzkiej integracji i przygotowywania przysmaku. Kiedyś była to ceremonia religijna wtedy to wydobywano duszę ryżu. Nowoczesne mochi to element noworocznego wystroju domu. Mochi to ciastka o kształcie pyzy przygotowane z kleistego ryżu. Jedzenie mochi to sposób na zapewnienie sobie szczęścia, Indie uwielbiają gulab jamun. Są to małe pączki moczone w słodkim syropie. Jest to świąteczny deser albo na specjalne okazje takie jak ślub lub inne przyjęcia rodzinne. Przyrządza się je z twarogu paneer. Jest to najbardziej ulubione słokie danie w Indii. Zamaczane jest w syropie różanym to właśnie ten syrop nadaje smak i aromat kuleczkom. Nie ważne czy jesteś miłośnikiem słodyczy ,a może chcesz spróbować czegoś nowego?. Gulab Jamun to jest to . na pewno doznasz nie zapomnianego smaku. Teraz Amerykańskie brownie. Wymyślone przez cukiernika, który pracował dla Berthy Palmer. Była ona żoną właściciela hotelu Palmer House Hilton w Chicago. Wiele dań i deserów na pewno może kojarzyć się ze Stanami Zjednoczonymi ponieważ Amerykanie słyną z tego, że są miłośnikami słodkości. Browni to bardzo błyskawiczne ciasto typowe w amerykańskiej kuchni. Jest bardzo czekoladowe. Nie wygląda zachęcająco, ale na pewno zachwyci was jego smak. Jest on bardzo intensywny i wyjątkowo czekoladowy. Środek jest prawie płynny. Na dodatek nie da się go zepsuć, bo ono ma być zepsute , czyli jak zakalec mokre. Pierwszy przepis powstał w 1904 roku , historia tego ciasta jest ujmująca. Pewna bani Brown pracowała jako bibliotekarka, czekając na gości postanowiła zrobić ciasto czekoladowe. Sęk w tym, że zapomniała dodać proszku do pieczenia, na skutek czego ciasto nie wyrosło. Jednak poczęstowała nim gości, zajadali się tak, że uszy im się trzęsły. nie jest to ciasto obok którego jest się obojętnym. Po prostu nie da się. . Marokańska baklava to przysmak afrykański. To ciasto z nadzieniem migdałowym jest ono umieszczone między warstwami cienkiego ciasta a ciasto jest cienkie jak papier. Jest namaczana słodkim syropem. Meksykanie uwielbiają churros są to smażone w tłuszczu pręciki z ciasta parzonego które wyciska się szprycą albo rękawem cukierniczym. Później obsypuje się cukrem pudrem . podawane są z gorącą czekoladą. Warto próbować nowości . tym bardziej tych z zagranicy. Poznajemy w ten sposób kulturę danego regionu. Co lubią czym się interesują. W każdym zakątku świata są inne smaki. Niektóre słodycze kryją zaskakujące smaki i ich kolorowe opakowania przyciągają wzrok. Zrób sobie chwilę relaksu ze zdrowymi słodyczami z zagranicy. Przecież w tych czasach nie trzeba wyjeżdżać za granicę. Wszystkie smaki kupimy już w naszych sklepach, nawet te najbardziej orientalne. Można nawet wykonać niektóre z nich samemu. Albo zamówić w sklepie internetowym. Zachęcam do relaksu ze słodyczami świata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz