środa, 15 maja 2024

Domowe wypieki dla wegetarian: Słodycze, które pokochasz.

 

Domowe wypieki dla wegetarian: Słodycze, które pokochasz.




Wstęp

W dzisiejszych czasach, kiedy coraz więcej osób decyduje się wegetariański lub wegański styl życia, odżywianie nabiera nowy wymiar. Wegetarianizm, który wyklucza mięso, ale pozwala na produkty mleczne oraz jaja. Jest ona popularna wśród osób, które chcą zmienić swoją dietę ze względów zdrowotnych środowiskowych lub etycznych. Jednak niejednokrotnie wegetarianie czują się pominięci w kwestii słodyczy, uważając, że wypieki zawierające masło, czy mleko, jajka nie są dla nich dostępne. Nic bardziej mylnego. Istnieje mnóstwo przepisów na wegetariańskie słodycze, które można samemu przygotować w domu, zachowując smak, konsystencje czy apetyczny wygląd. domowych wypieków. W tym artykule odkryjemy świat domowych wypieków dla wegetarian, pełen smaku i zdrowych składników.


Podstawowe zasady wypieków wegetariańskich.

Przygotowanie wegetariańskich wypieków wymaga w pewnej wprawy, ale przede wszystkim znajomość podstawowych zasad związanych ze zastępowaniem tradycyjnych składników odzwierzęcych odpowiednimi wegetariańskimi produktami. Kluczowe jest także zachowanie odpowiedniej proporcji składników, by wypieki zachowały swoją teksturę, smak, puszystość. Oto kilka podstawowych zasad:

zamiana jajek: Tradycyjnie jajka służą jako spoiwo i środek spulchniający w wielu wypiekach. Ich rola z powodzeniem może być zastąpiona między innymi siemieniem lnianym ( rozpuszczonym w wodzie ) bananami, pure z awokado lub tofu. Każdy z tych składników doskonale radzi sobie z utrzymaniem struktury wypieków, a przy okazji dodaje im ciekawego smaku i wilgotności.

zamiana mleka: Mleko roślinne, takie jak sojowe, migdałowe, kokosowe czy ryżowe, stanowi idealną alternatywę dla mleka krowiego w wegetariańskich wypiekach, są one dostępne w rożnych wersjach – o różnych smakach i konsystencjach co pozwala na dostosowanie ich do konkretnego przepisu.

Zmiana masła: Tradycyjne masło może być z powodzeniem zastąpione olejem roślinnym, awokado czy pure z bananów.. dzięki temu wypieki zachowają smak i puszystość jednocześnie stając się bardziej przyjazne dla osób unikających produktów pochodzenia zwierzęcego.


Przepisy na wegetariańskie ciasta i ciasteczka.

Ciasta i ciasteczka są nieodłączną częścią naszego codziennego menu. Dla wegetarian istnieje mnóstwo przepisów na te pyszne wypieki, które nie zawierają jajek ani mleka.


Bezglutenowe brownie:

Potrzebujemy; 1 szklanka mąki kokosowej,

½ szklanki kakaa,

½ szklanki cukru kokosowego,

½ szklanki oleju kokosowego,

2 starte banany,

szczypta solo,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

możemy dodać posiekane orzechy włoskie lub migdały

Wykonanie:

W misce mieszamy mąkę kokosową, kakao, cukier kokosowy, proszek do pieczenia oraz sól. Dodajemy starte banany i rozpuszczony olej kokosowy, dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy wierzch posiekanymi orzechami. Pieczemy przez około 25 – 30 minut aż krawędzie ciasta będą zarumienione a środek lekko wilgotny. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia a następnie kroimy w kwadraty. Pycha!

Ciasteczka owsiane z bakaliami.

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych ,

½ szklanki mąki pełnoziarnistej,

½ masła orzechowego,

½ szklanki syropu klonowego,

¼ szklanki mleka roślinnego może być migdałowe,

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,

½ szklanki posiekanych bakalii ( suszona morela, żurawina, orzechy włoskie )

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą, posiekane bakalie. W osobnej misce rozpuszczamy masło orzechowe, syrop klonowy i mleko roślinne. Dodajemy ekstrakt z wanilii i całość mieszamy. Dodajemy do suchych produktów, dokładnie mieszamy. Formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy kulki. Pieczemy około 15 minut aż się zarumienią. Pozostawiamy do wystygnięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz