Słodki długi weekend. Jak cieszyć się słodyczami bez wyrzutów sumienia
Spędzanie długiego weekendu z rodziną przynosi wiele radości i odpoczynku od dnia codziennego. W tym czasie można zaplanować wyjście między innymi do siłowni, na spacer, na rower. Także wyjechać w góry, czy nad morze. Dodatkowo ruch na świeżym powietrzu wzmocni nasz organizm. Przebywanie z najbliższymi pomoże nawiązać głębsze relacje. Często zabieramy ze sobą słodycze, by podzielić się z dziećmi. Należy jednak pamiętać, żeby stopniowo je dawkować.
Dlaczego warto pozwolić sobie na słodycze?
Słodycze pełnią ważną rolę w kulturze i w tradycjach świątecznych. Historia tych tradycji sięga średniowiecza, aż do naszych czasów. Ludzie mieli potrzebę spotykania i dzielenia się z innymi. Na przykład wypiekanie różnego rodzajów ciastek oraz cukierków. Każda kultura ma własne słodycze, którymi się charakteryzuje. Wypieki zawsze goszczą na naszym stole podczas świąt i nie tylko. Słodycze świąteczne różnią się od danych świąt. Na przykład w święta Bożego narodzenia są mikołaje z czekolady, pierniczki. Natomiast na Wielkanoc zajączek czekoladowy, mazurek. Te przysmaki mają kulturowe i religijne znaczenie. Tradycja wspólnego pieczenia uczy pracy oraz daje radość wszystkim domownikom. Nawzajem robimy podarunki ze słodyczy. One symbolizują szczęście i radość. Dają poczucie ciepła i przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Jedzenie słodyczy pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie. Zwłaszcza gdy jesteśmy w stresie. Po zjedzeniu słodyczy rośnie poziom serotoniny we krwi. Wtedy jesteśmy szczęśliwi, gdy spadnie to odczuwamy niepokój. Należy pamiętać, że słodycze poprawiają samopoczucie tylko na chwilę.
Wybór zdrowszych opcji
Coraz częściej ludzie szukają zdrowych zamienników słodyczy. Wiedza na ten temat jest większa, a alternatywy zdrowych słodyczy są bardzo dobre. Skupie się na kilku zamiennikach. Suszone owoce mają błonnik, witaminy, naturalny cukier. Takimi owocami są morele, rodzynki, śliwki, daktyle, Słodycze bezglutenowe babeczki, ciasta. Nasiona i orzechy posiadają zdrowe tłuszcze, minerały, błonnik. Orzechy włoskie, brazylijskie, nerkowca, orzeszki ziemne, nasiona chia, lnu, dyni, słonecznika oraz musli. Smoothie owocowe robimy ze świeżych owoców według swoich smaków. Można zrobić własne desery na kefirze, z dodatkiem płatków,
Ciastka owsiane, czekolada gorzka. Ważne jest czytanie etykiet danego produktu. Osoby z nadwagą patrzą na zawartość energetyczną i skład. Natomiast alergicy szczególną uwagę przywiązują na produkty alergiczne. Większość ludzi interesuje się terminem ważności. Bardzo ważna jest umiejętność odczytywania produktu. Nazwa produktu informuje nas na przykład czy to jest masło, czy miks masłowy, ser lub produkt seropodobny. Dowiemy się czy dany produkt jest mrożony, wędzony, tłoczony na zimno. Opakowania mogą być podobne w innych produktach więc nie należy się tym kierować. Składniki produktu są zapisywane od największego do najmniejszego. Najlepiej nie kupować produktów, które mają długą listę składników oraz tłuszcz palmowy, tłuszcz trans, syrop glukozowo-fruktozowy. Produkty z symbolem E spełniają normy bezpieczeństwa, a dodatkowe substancje są podawane według danych naukowych. Na przykład E951-aspartam lub E621 glutaminiam sodu. Także sól, karmel, kwasek cytrynowy mają symbol E. Barwniki E129 czerwieni Allura, E102 tartrazyny wpływają na nadpobudliwość i trudność w skupieniu się. Na etykiecie są wymienione substancje, które powodują alergie to mleko, jaja, zboża, skorupiaki, ryby, orzechy, soja, seler, gorczyca, nasiona sezamu. Osoby z alergią muszą dokładnie czytać i wykluczyć produkty wpływające na ich problemy zdrowotne. Śladowe ilości w produkcie, które wpływają na nietolerancje pokarmową nie są zamieszczane. Wartość odżywcza informuje nas ile w danym produkcie jest składników mineralnych, tłuszczów, węglowodanów, cukru, białka, witamin. Na etykiecie jest napisana ilość kilokalorii danej porcji.
Jak zrobić zdrowe słodycze w domu – proste przepisy
Czasem chcemy zjeść słodycze. Mamy wybór kupić w sklepie z dodatkową chemią lub naturalne słodycze zrobić samemu. Jest bardzo dużo ciekawych przepisów. Tradycyjnymi słodyczami są ciastka owsiane. 1,2 szklanki płatków owsianych, 2 banany, 2 łyżki miodu, trochę rodzynek, daktyli. Wszystkie składniki wymieszać uformować ciasteczka i piec około 20 minut. Następnym moim ulubionym przepisem to trufle orzechowe potrzebne będą 20 dag orzechów włoskich, 5 łyżek miodu, 2 łyżeczki kakao, 3 łyżki masła, ½ szk. Wody, szczyptę soli. Wszystkie składniki blendujemy, następnie formujemy kulki i obtaczamy kokosem. Na godzinę wkładamy do lodówki.
Jak kontrolować porcje i cieszyć się słodyczami z umiarem?
Warto zastanowić się nad swoimi nawykami żywieniowymi i zmniejszyć porcje. Jest kilka sposobów na kontrolowanie porcji. Spożywanie posiłków powinno odbywać się przy stole. Podczas jedzenia przy telewizorze umysł nie koncentruje się na jedzeniu i szybciej jesteśmy głodni. W trakcie robienia posiłków nie podjadać. Należy długo przeżuwać jedzenie. Nakładać porcje na małym niebieskim talerzu, który wpływa na mniejszy apetyt. Próbuj nowych smaków i ciesz się dobrym jedzeniem. Nie magazynować jedzenia lecz na bieżąco kupować wcześniej zapisaną listą składników. Na widoku niech będą owoce, warzywa oraz woda. Podczas różnych potknięć nie załamuj się, tylko kontynuuj zmianę nawyków. Pomaga zaplanowanie posiłków na cały dzień z 4 lub 5 godzin przerwy bez podjadania. W ten sposób unikniemy przejadania się słodyczami.
Aktywność fizyczna jako balans
Osoby uprawiające aktywność fizyczną mogą pozwolić sobie na zjedzenie słodyczy. Podczas wysiłku fizycznego zachodzi reakcja spalania glukozy i kwasów tłuszczowych. Przy wysiłku fizycznym dochodzi do mikrouszkodzeń mięśniowych. Wtedy organizm musi się zregenerować i nie duża ilość słodyczy nie trafi do tkanki tłuszczowej tylko wspomoże szlaki metaboliczne. Zostanie pobudzona insulina, która hamuje spalanie tłuszczu i rozpadu białek mięśniowych. Jednak należy wybierać zdrowe słodycze i w ograniczonej ilości. Wiosenna pogoda zachęca do aktywności fizycznej. Bez zaplanowanego wyjazdu można z rodziną pojeździć na rowerze, spacery po okolicy. Zabawy z dziećmi na świeżym powietrzu. Także prace w ogródku. Dodatkowymi ruchem jest odkurzanie, mycie okien, robienie pajacyków, brzuszków.
Można cieszyć się słodyczami bez wyrzutu sumienia zamieniając sklepowe na zdrowsze. Na przykład bakalie posiadające minerały, błonnik, białko. Owoce mające witaminy i minerały. Nasiona i pestki bogate w zdrowe tłuszcze minerały i witaminy. Domowe ciastka i batony. Musimy poświęcać większą uwagę kiedy i co spożywamy. Warto zamieniać posiłki na zdrowszą wersje. Bez pośpiechu spożywać każdy kęs. Mieć przyjemność z jedzenia smacznych przekąsek. Jeść wtedy, gdy jesteśmy głodni. W ten sposób nauczymy się zdrowej relacji z jedzeniem i z nami samymi. Bazując na świadomych wyborach każdego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz