czwartek, 23 maja 2024

Historia ciastek. Wizyta w muzeum cukiernictwa online

Historia ciasteczek sięga bardzo dawnych czasów. Pierwsze ich receptury pochodzą sprzed kilku tysięcy lat. Starożytni Egipcjanie chcieli sobie osłodzić dzień pracy, przegryzając raz po raz ciasteczka. Różniły się one od znanych nam współcześnie wypieków. Te obecnie wypiekane ciasteczka wymyślili Rzymianie. Wypiekano je tuż przed nowym rokiem, no tak zwane przekąski przy kawie. Na takich spotkaniach przy kawie, omawiano jakie kreacje mają włożyć panie na bal sylwestrowy. Nie jesteśmy dziś w stanie stwierdzić, jak ciasteczka wówczas wyglądały. Pewne jest jednak, że składniki jakie wtedy używano pomimo upływu czasu są takie same po dzień dzisiejszy. W następnych stuleciach cukiernicy udoskonalali recepturę dotyczącą ciasteczek. Punktem zwrotnym w słodkiej historii ciasteczek był okres średniowiecza, kiedy opracowano znane współcześnie przepisy ciastka. Muzea w Polsce kojarzą ci się z nudą i szkolnymi wycieczkami. Myślisz że to tylko zbiory starych przedmiotów. Po zwiedzaniu muzeów kulinarnych szybko zmienisz zdanie. Dzięki nim, poznasz różne regiony Polski od kuchni, zapoznasz się z historią naszego kraju oraz spróbujesz lokalnych przysmaków. A do domu wrócisz z głową pełną inspiracji. Każdemu z nas trafiają się dni, kiedy nie chce nam się nic, a zwłaszcza zupełnie nie chce nam się wychodzić z domu w poszukiwaniu atrakcji. Niekiedy nie mamy okazji odwiedzenia ciekawych miejsc, bo po prostu są za daleko. Jeszcze dotkliwiej odczuwamy to teraz, gdy pozostajemy w domach z naszymi bliskimi, niemal wszystko jest czasowo zamknięte i nikt nie wie, jak długo to potrwa. W takiej sytuacji warto pamiętać o cudownej sile internetu, zapewnia on wszelaką rozrywkę, a świetnym rozwiązaniem dla wszystkich łaknących odrobinę wiedzy mogą być spacery po muzeach. Kulturalne instytucję z całego świata udostępniają swoje kolekcje w sieci, zatem w zaciszu domowym wygodnie odbędziemy wirtualną przechadzkę. Najstarsze znane współczesnemu człowiekowi przepisy datuję się na około 1700 rok przed naszą erą i pochodzą z kolekcji glinianych tabliczek. Oczywiście są poważnie zniszczone przez czas, jednakże dwa najpełniejsze i najstarsze są przepisami na ciastko, można śmiało powiedzieć że ten przysmak łączy większość istniejących kultur. Według ekspertów rytuały sprawiają że jedzenie smakuje lepiej. Każdy z nas ma swoje rytuały. Badanie opublikowane na łamach magazynu psychological science ukazuję, że wykonywanie powtarzalnych czynności przed zjedzeniem posiłku może zmienić naszą percepcję i smak pokarmu. Aby sprawdzić, w jaki sposób rytuały wpływają no przyjemność płynącą z jedzenia, naukowcy z uniwersytetu w Minnesocie przeprowadzili cztery eksperymenty. Jak organizujesz różne ceremonię na przykład przyjęcie urodzinowe, wesele, impreze andrzejkową lub inne, to pamiętaj że ciasteczka szczęścia są idealnym produktem który nadaje się na każdą okazję. Wszystkie osoby zaproszone na imprezę bez wątpienia docenią tak pomysłowe przekąski. Zawsze można je przygotować samemu lub kupić. Desery średniowiecza składały się najczęściej z drażetek i grzanego wina, podawanego razem z dojrzałym serem. Pod koniec średniowiecza w skład deseru mogły również wchodzić owoce otaczane w cukrze, miodzie lub syropie i pasty owocowe. Przed deserami najpierw były ciasta pieczone z miodem, dżemem i słodkimi nadzieniami wśród których królował marcepan. Podawano też owoce głównie jabłka i gruszki oraz owoce sezonowe od poziomek po wiśnie. Część owoców suszono, tak właśnie zajadano się w średniowieczu. Mianem biskwitu określa się wstępnie spieczoną masę ceramiczną. Co istotne, spiekanie to odbywa się w temperaturze niższej niż ta, w której następuje ostateczne wypalenie. Rozpoczynając przygodę z biskwitem należy pamiętać, że materiał przed wypalaniem musi być odpowiednio wysuszony, zaś sam wypał trwa około sześciu godzin i przebiega w temperaturze 800 stopni Celsjusza. Co więcej, po wypaleniu przeprowadza się jeszcze obróbkę biskwitu, a dokładnie jego opiłowanie, oczyszczenie z popiołu czy szkliwienie. Ten ostatni zabieg pozwala na otrzymanie szczególnie estetycznych efektów. Rewolucja w cukiernictwie w XIX wieku przyniosła wiele innowacj. Powstały nowe przepisy na ciasta, ciasteczka i czekoladki. Firmy cukiernicze zaczęły wprowadzać na rynek swoje markowe produkty co stało się początkiem kultowych marek słodyczy. Na arenie globalnych przysmaków, tylko nieliczne produkty osiągają status kultowych, wśród nich królują ciasteczka Oreo. Dostępne niemal w każdym zakątku świata, zdumiewają swoją wszechobecnością. W świecie przysmaków gdzie rywalizacja jest zacięta jak finał ligi mistrzów, ciasteczka Oreo to prawdziwi mistrzowie. Niewiele jest pokarmów bardziej czarnych niż Oreo. Tajemnica kryje się w procesie przetwarzania czekolady czy kakao, które są kluczowym składnikiem tych ciasteczek. Jednakże ich wyrazista głęboka czerń niewątpliwie odgrywa istotną rolę. A kultowymi polskimi słodyczami są ptasie mleczko, Prince polo, Princessa, krówki, irysy oraz torcik wedlowski. Wirtualne muzeum w swoim założeniu ma za zadanie dotrzeć do szerszej liczby zwiedzających. Osoby zainteresowane określoną dziedziną nawet cukiernictwem mogą zapoznać się ze zbiorami w dowolnym czasie i miejscu przy użyciu rozwiązań teleinformatycznych. W internecie można znaleźć sporo różnych muzeów cukierniczych z całego świata, które można zwiedzać wirtualnie. Korzystanie z darmowego kreatora wizyt online jest niezwykle proste. Po dodaniu zdjęć 360 wirtualna wizyta tworzy się automatycznie. Można ją dopracować poprzez ustawienie kadrów. Co warto zobaczyć: muzeum narodowe w Warszawie, a w nim malarstwo północy 1880-1910 i polskie rzeźby 19 wieku, muzeum narodowe w Krakowie, a w nim moda i sport, muzeum Wilno 1918-1948, nowe muzeum Sztuki w Gdańsku, w muzeum miejskim we Wrocławiu można zobaczyć pięć wieków ceramiki. To hit, najdziwniejsze i najpiękniejsze ciastko świata wygląda jak wielka kropla wody. Zero kalorii dwa składniki, nieprawdopodobny kształt i smak. Cukiernia Chmielewskiego sięgająca tradycją przełomu XIX i XX wieku słynęła z wyśmienitych pączków i sękaczy. Firma polecała też cukierki produkowane według własnej receptury. To w Hanowerze w Niemczech w 1889 roku wszystko się zaczęło. To tam powstały herbatniki, które sprawiają że codzienność staje się przyjemniejsza. W sercu każdego miłośnika słodkości leży ciastko, które przekroczyło granicę i stało się ikoną. To nie tylko deser, to kawałek kultury, który ewoluował przez dekady, zachowując swój urok i prostotę. 19 wiek przyniósł wiele innowacji w cukiernictwie. Powstały nowe przepisy na ciasta, ciasteczka i czekoladki. Firmy cukiernicze zaczęły wprowadzać na rynek markowe produkty, co stało się początkiem kultowych marek słodyczy. Słodkości są często związane z różnymi świętami i uroczystościami, stanowiąc integralną cześć tradycji i obyczajów wielu narodów. Zachęcam wszystkich czytelników mojego artykułu, do dalszego poznawania historii poprzez słodkie przysmaki. Codzienne gotowanie wciąż tych samych potraw i przepisów może dla niektórych stać się w pewnym momencie zbyt monotonne. Dlatego też może pojawić się wielka chęć na eksperymentowanie i modyfikowanie znanych sobie do tej pory przepisów oraz receptur. Pokaż cytowany tekst

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz