wtorek, 21 maja 2024

Słodki długi weekend. Jak cieszyć się słodyczami bez wyrzutów sumienia?

      Słodki długi weekend. Jak cieszyć się słodyczami bez wyrzutów sumienia?


  Ten majowy długi weekend, na który wszyscy wyczekujemy z utęsknieniem już po okresie świąt  wielkanocnych. Ten majowy długi weekend,   to czas gdy możemy się oderwać od pracy, od codziennych obowiązków. W te wolne dni możemy poświęcić czas na wypoczynek, relaks, a także na spełnienie swoich pasji np. kulinarnych. Gdy pracujemy, to nie zazwyczaj brakuje nam czasu, by poświęcić się  przyjemności  upieczenia pysznych słodyczy, które dają nam wiele zadowolenia i nie tylko nam. 

    Popularne "majówki", czyli dni wolne 1 i 3 maja wykorzystujemy na krótkie wyjazdy turystyczne, odpoczynek w domu, czy spotkań rodzinnych lub z przyjaciółmi.  Jest to też okres, w którym rozpoczynamy sezon gilowy, a więc wiąże się to z dużą ilością jedzenia  gilowych zakąsek, słodyczy itp.  

  W ten czas odpoczynku, gdy inni spędzają na leniuchowaniu, to miłośnicy słodyczy często przygotowują wspaniałe wypieki, którymi muszą poświęcić więcej czasu.  


     Dlaczego warto pozwolić sobie na słodycze?

 Każdy z nas gdy sięgnie po coś słodkiego, to zaraz się poczuje lepiej, poprawi się nam humor, a wszystko za sprawą  endorfin, które to powodują. Dlatego też nie warto sobie odmawiać takiej przyjemności  w trakcie długiego weekendu. 

    Wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie, uroczystości rodzinne, a tym bardziej  spotkania  w ten długi weekend nie mogą się odbyć bez słodkich dodatków. To już taka tradycja, że przy takich okazjach na stołach musi się pojawić coś słodkiego, a najlepiej gdy jest to pyszny wypiek gospodyni imprezy.  Taki słodki dodatek do kawy, to poprawa humoru, samopoczucia i zadowolenia, a przecież nam wszystkim o to chodzi, by milo spędzić te wspólne spotkania. 


          Wybór zdrowszych opcji

    Jeśli się obawiamy, że możemy zbytnio przybrać ana wadze, to dobrym pomysłem mogą być słodycze niskokaloryczne.  Sięgając po takie słodycze, to nie tylko dbamy o naszą sylwetkę, ale też  zadbamy o nasze zdrowie.  Tradycyjne słodyczce zawierają cukry proste, szkodliwe tłuszcze, oraz sztuczne barwniki.  Natomiast wybierając wariant niskokalorycznych wypieków, dostarczymy sobie niezbędnych składników odżywczych, jednocześnie eliminujemy puste kalorie, które nie dostarczają nam żadnej korzyści. Zamiast cukru możemy użyć naturalnych słodzików takich jak stewia czy syrop klonowy. 

    Zamiast tradycyjnego masła czy śmietanki możemy użyć awokado.  Choć brzmi to  śmiesznie, bo jak to awokado  ma być składnikiem naszego ciasta?

Dzięki awokado ciasto jest nie tylko mniej kaloryczne, ale także zdrowsze. 

Ponadto awokado dostarcza  naszemu organizmowi wielu składników odżywczych,  oraz zdrowych tłuszcz, witaminę E, K i potas.  Jeśli do tego dodamy kakao, lub gorzką czekoladę otrzymamy idealny deser, który zachwyci wszystkich biesiadników naszej imprezy. 

  Dodając  do ciasta świeże lub mrożone owoce, takie jak: maliny, jagody, mango, otrzymamy ciasto pełne błonnika,  antyoksydantów  i witamin. 

    Takim niskokalorycznym deserem mogą być lody bananowe.  W prosty sposób możemy  je  przygotować.  

   Dojrzałe banany po obraniu kroimy w plasterki, które następnie zamrażamy.  Po zamrożeniu  miksujemy na gładką masę.   Wykładamy do pucharków, posypujemy gorzką czekoladą, orzechami lub owocami i gotowe.  Proste, a jakie zdrowe, bez cukru, sztucznych aromatów i barwników. 

    Gdy decydujemy się na zakup zdrowych słodyczy, to musimy dokładnie czytać etykiety.  Jeśli skład zawiera mniej składników, mniej  skomplikowanych nazw, to większa szansa, że wyrób jest zdrowszy.  Wybierając produkty zawierające naturalne składniki, będziemy cieszyć się lepszym smakiem  bez poczucia winy.  Napis, że dany produkt nie zawiera cukru, nie oznacza, że jest wolny od niego. 

  Należy pamiętać, że niskokaloryczne słodycze mogą być zdrowe i smaczne, ale pod warunkiem, że podejdziemy do tego z odpowiednią wiedzą i rozwagą, bo wszystko w nadmiarze może nam zaszkodzić. 


       Jak kontrolować porcje i cieszyć się słodyczami z umiarem?

   Słodycze, nie są złem naszego świat, ale pod warunkiem, że jemy je z umiarem.  Pamiętajmy, że to dawka może być nie zdrowa, a nie same słodycze. Jasne jest, że cukier jest niezdrowy. Konserwanty  są niezdrowe.  Utwardzone tłuszcze są niezdrowe.  Tymczasem są one zagrożeniem dla naszego organizmu, kiedy  zjadamy ich w nadmiarze.  

   Warto pamiętać, że słodycze nie muszą być eliminowane z diety, pod warunkiem że  są odpowiednio porcjowane. Pomocne może okazać się świadome sięganie po słodycze i przewidywanie oraz swoiste „planowanie” jedzenia tych słodkości. 

 Na przykład podczas spotkań w te długie weekendy jest pewne, że wśród wielu wspaniałości pojawią się na stole przepyszne ciasta, którym będzie trudno się oprzeć.  Warto zaplanować, że sięgniemy po dwa kawałki, a nie zakładajmy, że ich nie zjemy. 

  Warto też wyrobić w sobie  nawyk uważności na słodycze.

    Kiedy pojawia się chęć na coś słodkiego, warto zastanowić się,  z jakiej to przyczyny. Czy to z głodu, apetytu, nudy, nawyku, zmęczenia, złego samopoczucia, a może trudnych emocji?   Dopiero po przeprowadzeniu takiej analizy (która czasami zajmuje nawet mniej niż minutę) warto podjąć ostateczną decyzję, czy sięgniemy po słodycze, czy zrobimy coś innego, co będzie w stanie zaspokoić tę potrzebę.

   Zapewne należy unikać jedzenia słodyczy pod wpływem emocji, gdyż  wtedy będzie trudno opanować ilość spożywanych słodyczy.    


               Aktywność fizyczna jako balans.

    Piękna pogoda podczas majowego weekendu zachęca nie tylko do leniwego wypoczynku, ale też jest okazją do aktywności fizycznej na świeżym powietrzu. By nasz organizm był  gotowy do takiego wysiłku, musimy mu dostarczyć odpowiedniej ilości energii.  

   Ponadto taka aktywność fizyczna, to nie tylko poprawa naszej kondycji fizycznej, zdrowotnej, ale również odgrywa ważną rolę w regulacji poziomu cukru we krwi. To właśnie te wahania cukru często są odpowiedzialne za ataki głodu w skutek, którego sięgamy po  słodycze.  Takie zaangażowanie  się w sport jest też wspaniałym sposobem na radzenie  ze stresem, który bywa jednym z przyczyn sięgania po słodycze.  

   W ten majowy weekend, po zjedzeniu większej dawki słodyczy, zaangażowanie się w aktywność fizyczną, która  da nam poza przyjemnością, możliwość spalenia nadmiernej ilości energii mogącej niekorzystnie działać na nasz organizm.   Ważne jest, abyśmy wybierali  aktywność, która przynosi nam przyjemność, a może to być: szybki spacer, joga, taniec, a nawet trening siłowy. 

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko pomoc w zmniejszeniu chęci sięgania po słodycze poprzez regulację poziomu cukru w organizmie, ale także poprawia nam nastrój i ogólne samopoczucie dzięki uwalnianiu endorfin, znanych jako hormony szczęścia. Dzięki temu ćwiczenia stają się naturalnym i zdrowym sposobem na walkę z chandrą, często kompensowaną przez sięganie po niezdrowe przekąski.

    

        Podsumowanie, -jak cieszyć się słodyczami bez wyrzutów sumienia.

    Cukier jest szkodliwy, ale to otyłość jest najgorsza, która bywa skutkiem nadmiaru spożycia cukrów  prostych. Jeśli wybieramy JEDZENIE słodyczy, zamiast  OBŻARSTWA słodyczami, to możemy uniknąć najbardziej negatywnych skutków.

  Długi weekend nie traktujmy tylko jak przerwę od pracy, ale także wykorzystajmy  ten czas na oddech  i wzmocnieni więzi rodzinnych lub przyjacielskich.  Każdy długi weekend w 2024 roku może być okazją do odkrywania nowych miejsc, odpoczynku na łonie natury, lub po prostu spędzania czasu w gronie najbliższych. . W trakcie tych spotkań nie może zabraknąć  słodyczy, które będą doskonałym dodatkiem do filiżanki kawy.

  Ważne by zajadanie się słodyczami nie było główną przyjemności naszego majowego, długiego weekendu.

Życzmy sobie więc, by te wyjątkowe chwile wypełniły się pięknymi wspomnieniami i pozytywnymi doświadczeniami, pozostawiając w naszej pamięci ślad pełen radości i zadowolenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz