poniedziałek, 27 maja 2024

Słodycze z całego świata na Dzień Matki. Podróż smakowa bez wychodzenia z domu.

Dzień Matki w Polsce przypada na 26 maja i każdy powinien o tej dacie pamiętać oraz wyrazić wdzięczność Mamie w wyjątkowy sposób. Może drobny upominek, kwiaty, słodycze najlepiej te własnoręcznie przygotowane. 

Poznaj krótką historię Dnia Matki

Święto to swój początek ma w starożytności gdy matki-boginie płodności i urodzaju traktowano w szczególny sposób. Podczas organizowanych ceremonii składano ofiary oraz datki, aby zdobyć przychylność i okazać szacunek. W Grecji cześć oddawano Rei matce wszechświata oraz wszystkich bóstw, a w Rzymie to bogini Kybele- matce wiosny i płodności okazywano uznanie. 

Na całym świecie Dzień Matki obchodzony jest w różnych terminach, a celebracja przebiega w rozmaity sposób. W Polsce historia tego święta zaczęła się w 1914 roku i na stale została w kalendarzu do dzisiejszego dnia. Ale są kraje, w których święto to ma ruchomą datę. W 77 krajach celebracja obchodzona jest w drugą niedzielę maja np. w USA, Australii, Brazylii, Austrii, Belgii, Chile, Chinach, Czechach, Niemczech, Japonii, Turcji, Włoszech. Za to w Hiszpanii, Portugalii, Rumunii, Mozambiku, Na Węgrzech i Litwie dzień ten przypada na pierwszą niedzielę maja. Najciekawszą datę tych uroczystości ma Indonezja, ponieważ świętują 22 grudnia. Są kraje, gdzie święto to jest uznawane za narodowe i ten dzień jest wolny od pracy. W niektórych państwach jest to bardzo ważny czas, ponieważ wychowanie dzieci jest szczególną rolą, która wymaga wyrzeczeń. W XVII wiecznej Anglii wrócono do obchodów święta, które miało znaczenie duchowe i nazywano je niedzielą u Matki, a rodzicielkę identyfikowano z Kościołem. Tradycją było również pamiętanie o szacunku do Matki i ofiarowanie jej prezentów w formie słodkości oraz kwiatów. Obchodzono je do XIX wieku w trzecią lub czwartą Niedzielę Wielkiego Postu, a następnie powrócono do świętowania po II wojnie światowej. Celebracja tego święta jest różna w zależności od kultur. Przykładowo we Włoszech Mama jest bardzo ważną postacią, ponieważ podczas jej święta wszystkie dzieci odwiedzają swoją rodzicielkę i składają jej życzenia oraz dziękują za to, że dzięki niej pojawiły się na świecie. W ten dzień Mama nie wykonuje żadnych prac domowych oraz wyręcza się ją we wszystkich sprawunkach. Popularnym zwyczajem jest tam uroczysty obiad w restauracji, a punktem kulminacyjnym jest kawa oraz włoski sernik w kształcie serca. Amerykanie stawiają raczej na stronę finansową i wydają ogromne sumy na prezenty dla Mam takie jak ubrania, słodkości, biżuteria, wizyty w SPA albo salonie kosmetycznym. Dość ciekawe zwyczaje panują w krajach arabskich, ponieważ w liberalnych społecznościach islamskich uroczystości są zbliżone do tych z USA i Włoch, tylko świętują najwcześniej, bo już 21 marca. A ortodoksyjni muzułmanie święta tego nie uznają, gdyż nie zgadzają się na wpływ kultury zachodniej i twierdzą, że szacunek matce należy się przez cały czas, a nie tylko w dniu jej święta. 

Uniwersalnym, a także najbardziej klasycznym pomysłem na prezent dla Mamy są słodkości szczególnie te, które przyjmują kształt serca (kupione lub samodzielnie przygotowane) są wyjątkowym symbolem miłości. Pyszności w takiej formie z pewnością wywołają uśmiech na twarzy Mamy i będą miłym wspomnieniem. Zawsze warto spróbować czegoś nowego, a mianowicie można przygotować albo kupić słodycze z różnych zakątków świata. Zapraszam na małą podróż smakową, w której wypróbujemy kilka pyszności z innych państw. Ciekawi jesteście nowych smaków oraz oryginalnych pomysłów na prezent? 

No to zaczynamy od słodkich upominków z Francji czyli makaroników.

Ciasteczka te są wizytówką francuskich słodkości. Ten delikatny deser jest sercem Francji, przede wszystkim jej elegancji oraz cukierniczego kunsztu. Są  po prostu fenomenalne z wyglądu i bajeczne w smaku. 

Z początku to starte migdały na mąkę służyły do wszelakich wypieków. Według legendy w średniowiecznej Wenecji pewna osoba wprowadziła zmiany do przepisu popularnych oblatów, dokładając migdały zamiast pszenicy. Kruche ciastko, które udało się stworzyć nazwano le macaron i było w kształcie okręgu. Recepturę zmieniano i modyfikowano oraz przemieszczała się z wybrańcami, którzy mieli do niej dostęp. Słodkości te przywędrowały do Francji wraz z innymi specjałami włoskimi za sprawą Katarzyny Medycejskiej w 1533 roku, która wyszła za mąż za następcę tronu Francji. Przepis na makaroniki ekspresowo puszczono w obieg na znacznej części francuskich regionów, co przyczyniło się do różnych form przygotowywania tych ciastek. Najważniejszą wspólną cechą były łatwe składniki (migdały, cukier, białka), popękana powierzchnia oraz kształt pojedynczego talerza. Makaroniki złożone z dwóch skorupek ciasta i przełożone słodkim kremem pochodzą z Paryża i powstały około 1830 roku przez cukiernika Claude'a Gerbeta w dzielnicy Belleville, który wymyślił, że połączy dwa makaroniki i przełoży je konfiturą. 

W XXI wieku rozpoczęto stosować różne warianty smakowe dla skorupek oraz rozmaite nadzienia. Zapoczątkował je Pierre Hermé, który odpowiada za pierwsze eksperymenty  z nadzieniem oraz kształtem. Francuskie makaroniki to przysmak, który sprawdzi się jako drobny prezent na Dzień Matki. Do wyboru jest wiele kompozycji smakowych np. słony karmel, szarlotka, kasztanowe, piernikowe, owocowe, czekoladowe i wiele więcej. Wypełnione są najczęściej kremem, czekoladą, konfiturą. Przyciągają nas tęczowym kolorem, a wybór jest tak szeroki, że każdy znajdzie coś, co akurat lubi jego Mama, a dodatkowo możemy zakupić lub zrobić makaroniki w różnym kształcie np. kwiatków czy serduszek. Wiele renomowanych cukierni oferuje zakup makaroników online z dostawą do domu. Jest to świetna opcja dla wszystkich, którzy chcą podarować najbliższej osobie makaroniki z różnych stron świata. Można także spróbować przygotować je samodzielnie, a wtedy z pewnością nasz prezent będzie mieć całkiem nowe znaczenie. Dla chętnych, którzy podejmują wyzwanie, przepis krok po kroku znajduje się poniżej.

Ciasto na makaroniki 

-120 g drobnego cukru,

-45 ml wody,

-110 g białka (około 3 szt),

-kilka kropli barwnika czerwonego,

-kilka kropli barwnika niebieskiego,

-kilka kropli barwnika żółtego,

-kilka kropli barwnika zielonego,

-125 g cukru pudru,

-125 g mąki migdałowej,

Krem

-150 g czekolady białej W2 Callebaut,

-50 ml śmietanki 36%,

-15 g masła,

-łyżeczka ekstraktu naturalnego cytryna z Sycylii,

Przygotowanie

Krok 1

Wodę i drobny cukier umieść w rondelku i zagotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie gęsty syrop. W międzyczasie, w misie miksera zacznij ubijać białka na sztywną pianę.

Krok 2

Termometrem cukierniczym sprawdzaj temperaturę - powinna wynosić 118 stopni, kiedy zaczniesz dodawać syrop do ubitych na sztywno białek.

Krok 3

Cały czas miksując, dolewaj syrop strużką, po wewnętrznej ściance misy. Ubijaj do momentu, aż misa miksera przestanie być ciepła, a beza będzie sztywna i błyszcząca.

Krok 4

Cukier puder i mąkę migdałową wymieszaj. Przesiej przez drobne sitko, pozbywając się większych kawałków migdałów.

Krok 5

Dodaj mieszankę do bezy i delikatnie wymieszaj, aby składniki całkowicie się połączyły.

Krok 6

Masę podziel na 4 części i do każdej z nich dodaj barwnik spożywczy w innym kolorze. Za pomocą silikonowej łopatki dokładnie wmieszaj barwnik, rozcierając go w masie. Ciasto powinno bardzo delikatnie i powoli spływać z łopatki. Masy przełóż do rękawów cukierniczych z dużą, okrągłą tylką. Trzymając rękaw prostopadle do silikonowej maty, wyciskaj kółeczka o tej samej wielkości.

Krok 7

Maty przełóż na blachy z wyposażenia piekarnika i uderzaj od spodu lub uderz blachą o blat kilkanaście razy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Makaroniki zostaw w temperaturze pokojowej około 40 minut do wyschnięcia - na wierzchu ciasteczek powinna powstać delikatna skorupka. Piecz w 150°C, około 15 minut. Piekarnik góra dół.

Krem do nadziania makaroników:

Krok 1

Śmietankę zagotuj w rondelku, zdejmij z ognia i dodaj białą czekoladę, ekstrakt oraz barwnik i zblenduj. Całość schłodź do 35 stopni i dodaj masło w temperaturze pokojowej. Przykryj folią i odstaw do ostudzenia.

Krok 2

Krem przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskaj go na połówkę makaronika, przykrywając drugą częścią.

Następnym upominkiem mogą być włoskie słodkości dla najlepszej mamy czyli tiramisu w słoiku.

Tiramisu to kultowy włoski deser, wykwintny rarytas, który zyskał fanów na całym świecie. Jego nazwa tłumaczona dosłownie znaczy, ocknij się, obudź się, popraw humor. Podstawowe składniki to podłużne biszkopty nasączone mieszanką mocnej kawy oraz alkoholu (wino Marsala lub likier amaretto), a całość posypana jest sporą ilością startej czekolady lub kakao. Współczesne tiramisu powstało dopiero w połowie XX wieku. Według pogłosek, jakie krążą historia tego deseru, zaczęła się w XV wieku. To władca z rodu Medyceuszy- Kosma znany był ze sporego apetytu na słodycze. W czasie jednej z podróży miejscowi cukiernicy przyrządzili dla niego wyszukany krem zuppa del duca z zamoczonymi w nim kawałkami ciastek. Inne legendy głoszą, że powstanie tiramisu związane jest z popularnymi biszkoptami savoiardi z Piemontu, deser wykonano na bazie tych ciastek i podano włoskiemu premierowi Camillo Cavourowi. Dwa regiony Wenecja Euganejska i Friuli Wenecja Julijska prowadzą spór o to skąd pochodzi tiramisu, ponieważ w tych miejscach w podobnym czasie pierwszy raz podano biszkopty z kremem, które mamy do teraz. Szukacie unikalnego prezentu na Dzień Matki? Można kupić lub warto spróbować przygotować deser tiramisu np. w słoiku, ten klasyczny włoski przysmak będzie idealnym, słodkim upominkiem dla Mamy w dniu jej święta. Deser łatwo możemy spakować i bezpiecznie przetransportować w dowolne miejsce. Wystarczy tylko dodać do ubijania masy przygotowaną i ostudzoną żelatynę. Jeśli zależy nam na urozmaiceniu deseru, można np. przełożyć poszczególne warstwy owocami, kajmakiem, dżemem porzeczkowym.

Deser Tiramisu w mini słoiczkach 

Składniki

-1 mała filiżanka kawy/espresso,

-12 łyżek Amaretto (opcjonalnie),

-400 ml śmietanki kremówki,

-½ szklanki cukru,

-450 g mascarpone,

-2 opakowania podłużnych biszkoptów,

-kilka łyżeczek kakao,

Do wykonania będziesz potrzebować 8-10 małych słoików o pojemności około 200 ml.

Przygotowanie 

Zaparz espresso lub bardzo mocną kawę. Wlej do miseczki i ostudź. Dodaj 2 łyżki Amaretto. Kawę studzimy. Amaretto jest dodatkowym składnikiem, który możecie pominąć, jednak dodaje on charakterystycznego smaku. Ubij śmietanę i stopniowo dodawaj cukier kontynuując ubijanie. Ubijamy na średnich obrotach. W drugiej misce wymieszaj mascarpone i pozostałe Amaretto. Do masy z mascarpone delikatnie dodaj ubitą śmietankę. Każdy biszkopt połam na 3 kawałki. Zanurz na chwilę w ostudzonej kawie i włóż do słoików. Przełóż trochę kremu mascarpone do słoików. Dodaj kolejne połamane i namoczone biszkopty na wierzch i przykryj masą mascarpone. Zamknij słoiczki lub przykryj je folią i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Możecie wierzch posypać odrobiną kakao, albo czekoladą startą na tarce.

Kolejnym smakołykiem na prezent jest odległy smak Japonii czyli mochi. 

Jest to ciasteczko, które można nazwać kulturowym fenomenem, a słodycze te mają wielbicieli na całym świecie. Według źródeł słodkość ta pochodzi z okresu Jomon w Japonii i używano go do celów religijnych oraz rytuałów, ponieważ twierdzono, że ma moc, która może ochraniać. Uważano także, że mochi jest symbolem długowieczności. Przygotowywanie tego deseru jest tradycją, a ceremonia ta nazywa się mochitsuki. Podczas święta ugotowany ryż jest ubijany specjalnymi młotami, żeby powstała masa o konsystencji kleistej. Mochi przyrządzane jest w czasie świąt, oraz wyjątkowych okoliczności. Słodkości te mają duże znaczenie w japońskiej kulturze, a przede wszystkim w okresie Nowego Roku są oznaką szczęścia oraz dobrobytu. W zależności od regionów Japonii mochi posiada różne wersje oraz zastosowanie, może być słodkim deserem jak również daniem wytrawnym. Pusta kulka jest delikatna, ma lekko słodki, ryżowy smak. Najczęściej wypełniona jest różnym nadzieniem np. słodką pastą z czerwonej fasoli, zielonej herbaty, sezamu, owoców. Znaleźć można wersje z kawałkami owoców, lodów czy serów. Obecnie deser ten ma sławę międzynarodową i dostępny jest w wielu sklepach azjatyckich, supermarketach, specjalnych kawiarniach oraz cukierniach. Taka popularność tych kuleczek wynika ze szczególnej tekstury oraz przystosowania do wielu smaków i upodobań kulinarnych. Tak szeroki wybór pozwala na zakup unikalnych słodyczy, które możemy podarować w prezencie naszej Mamie, oczywiście nie musi być fanką egzotycznych smaków, ale zawsze, może wypróbować niekonwencjonalne słodycze, dzięki którym odbędzie kulinarną podróż po Azji pełną nieoczywistych pyszności. Istnieje również taka możliwość, że możemy przygotować sami mochi w domu. 

Przepis jest prosty i możemy wykonać te kuleczki na dwa sposoby: 

-metodą tradycyjną:

Składniki:

-100 g mąki z ryżu kleistego (shiratamako) lub 115 g mąki Mochiko,

-180 ml wody,

-50 g cukru,

-100 g skrobi ziemniaczanej,

Nadzienie (opcjonalnie): 

-pasta anko, 

-lody, 

-owoce (truskawki, brzoskwinie, mandarynki)

Przygotowanie

W misce wymieszaj mąkę z cukrem. Stopniowo dodawaj wodę, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Umieść miskę na garnku z gotującą się wodą (tak, aby dno miski nie dotykało wody). Gotuj na parze przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ciasto stanie się gęste i przezroczyste. Ostudź ciasto na talerzu oprószonym mąką ziemniaczaną. Wyjmij ciasto z miski i zagnieć je na stolnicy posypanej mąką ziemniaczaną. Podziel ciasto na małe porcje i uformuj kulki. Wypełnij kulki nadzieniem (opcjonalnie). Gotowe mochi możesz obtoczyć w mące ziemniaczanej, cukrze pudrze lub kakao.

-metodą z mikrofalówką

Składniki:

-100 g mąki Mochiko,

-60 ml wody,

-30 g cukru,

Nadzienie (opcjonalnie): 

-pasta anko, 

-lody, 

-owoce (truskawki, brzoskwinie, mandarynki)

Przygotowanie

W misce wymieszaj mąkę z cukrem i wodą. Umieść miskę w mikrofalówce i podgrzewaj na najwyższej mocy przez 1 minutę. Wyjmij miskę i dokładnie wymieszaj ciasto. Podgrzewaj ponownie w mikrofalówce przez 30 sekund. Wyjmij miskę i ponownie wymieszaj ciasto. Ciasto powinno być gęste i elastyczne. Ostudź ciasto na talerzu oprószonym mąką ziemniaczaną. Wyjmij ciasto z miski i zagnieć je na stolnicy posypanej mąką ziemniaczaną. Podziel ciasto na małe porcje i uformuj kulki. Wypełnij kulki nadzieniem (opcjonalnie). Gotowe mochi możesz obtoczyć w mące ziemniaczanej, cukrze pudrze lub kakao. Do ciasta mochi możesz dodać barwnik spożywczy, aby nadać mu kolor, a w lodówce możesz je bezpiecznie przechowywać przez kilka dni.

Ozdabiając i pakując nasze wypieki, możemy zachwycić obdarowaną osobę nie tylko smakiem, wyglądem, ale i sztuką prezentacji. Zachęcam więc do skorzystania z wielu inspiracji jak dekorować i pakować słodkości, aby wywołać uśmiech na twarzy Mamy. Zacznijmy od: 

-kreatywnego ozdabiania: do wyboru mamy lukier, barwniki spożywcze, brokaty, które można jeść, cukrowe kwiatki, literki, pisaki do dekoracji. Możliwości jest mnóstwo, wystarczy nasza wyobraźnia i można stworzyć prawdziwe dzieła sztuki, 

-personalizacja słodkości: Dzień Matki to wyjątkowa okazja, więc możemy zrobić specjalny napis na wypiekach lub na pudełku, liczy się kreatywności i pomysłowość, 

-wybór odpowiedniego kształtu pudełka w zależności od wypieku, np. okrągłe ciasteczka warto zapakować w trójkątne opakowanie, wtedy uzyskamy lepszy efekt prezentacji. Dodatkowo ozdoby wykonujemy samodzielnie, możemy dodać wstążkę, kokardę, personalizowaną karteczkę z życzeniami.

Odpowiednio dobrane ozdoby, opakowanie i personalizacja sprawią, że nasze słodycze będą unikatowym, wyjątkowym oraz zachwycającym dodatkiem do prezentu dla Mamy w dniu jej święta i pozostaną w pamięci na bardzo długo. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz