Słodycze z całego świata na dzień Matki. Podróż smakowa bez
wychodzenia z domu
Słodycze z
całego Świata na Dzień Matki. Podróż smakowa bez wychodzenia z domu.
Dzień matki to piękne święto. Święto to sięga aż po czasów starożytnych Greków
i Rzymian. Matki były otaczane kultem był to symbol płodności i urodzaju. Gdy
cesarstwo rzymskie przyjęło chrześcijaństwo wtedy to zabroniono wyznawania
innych bogów. W XVII wieku zwyczaj świętowania dnia matki powrócił w Anglii. W
dniu w którym obchodzono to święto był wolny od pracy. Wówczas matce składano
podarunki głównie były to kwiaty i słodycze. Dzieci w w zamian otrzymywały
błogosławieństwo. Ten zwyczaj trwał aż do 19 wieku. Odnowiono go dopiero po
zakończeniu II wojny światowej. W Stanach Zjednoczonych historia tego święta
wygląda zupełnie inaczej. W roku 1858 nauczycielka o imieniu Ann Maria Reeves
Jarvis ustaliła dni matczynej pracy. Jej córka w roku 1905 ustanowiła dzień
matki. 1914 roku kongres Stanów Zjednoczonych ustalił dzień matki za święto
narodowe przypadające na drugą niedzielę maja. W Polsce dzień matki w czasach
przedwojennych nie miał konkretnej daty obchodzono go 13 maja w 1934 roku 7
maja 1939 roku a przede wszystkim dzień ten organizowany był przez Polski
czerwony krzyż. W Niemczech dzień matki był bardzo ważnym dniem i obchodzony
był podczas okupacji niemieckiej w całej III Rzeszy. Obecnie święto to w Polsce
przypada na 26 maja. Obdarowujemy w tym dniu swojej mamy laurkami, kwiatami
oraz różnego rodzaju słodyczami lub własnoręcznie robionymi podarunkami. Przez
to święto mamy okazję oddać matkę szacunek miłość i podziękowanie za trud który
każda matka wkłada w wychowanie swoich dzieci. W Polsce tradycyjnymi prezentami
są słodycze. Często kupujemy swoją mamą pyszne czekoladki lub bombonierki.
Robimy również własnoręcznie upominki w postaci laurek. Zobaczymy jak w innych
krajach obchodzone jest to święto i jakie prezenty otrzymują matki. Zacznijmy
od Francji. W tym kraju dzień matki rozpoczął się po i wojnie światowej. Z
powodu niskiego przyrostu naturalnego, rząd wpadł na pomysł, aby wręczać medale
macierzyństwa. Medale c otrzymywały matki z wielodzietnych rodzin. Oficjalnie
dzień ten został ustanowiony w roku 1950. We Francji ten dzień jest pełen
emocji i miłości. To nie tylko rodzinne święto. Są organizowane wtedy koncerty
uliczne pokazy wystawy które są właśnie poświęcone matkom. Prezenty na dzień
matki są różne i zależne od wieku dziecka. Najmłodsi prezenty robią sami
najczęściej w szkole lub przedszkolu. Dorośli najczęściej decydują się na
kosmetyki biżuterię perfumy. Najchętniej jednak decydują się na wspólnie
spędzony czas z matką. Wychodzą wtedy razem do kina na kolację do teatru lub
SPA. Tradycją jest też pieczenie pysznych francuskich makaroników. są to
okrągłe ciasteczka które cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Oto
jak możemy je zrobić samemu.
Składniki
65 g mąki migdałowej. 75 g cukru pudru 50 g cukru kryształu 50 g białka 1/2
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie.
Białka ubijamy na małych obrotach pomału dosypujemy przesianą mąkę i cukier
ciągle mieszając na tej samej mocy miksera.
Beza powinna być sztywna a przy wyciągnięciu mieszadła zrobi się dziób.
Do ubitej bezy dodać mąkę z cukrem pudrem mieszamy tylko do momentu kiedy masa
będzie spadać ciągiem ze szpatułki. Przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać
makaroniki na matę piec po jednej blaszce nagrzanym do 130 stopni piekarniku
około 15 minut kropka. Uważam że to prosty przepis. We Włoszech dzień
matki obchodzony jest przy pysznym deserze tiramisu. Tiramisu to słodki
wykwintny deser zdobył on serce ludzi na całym świecie. Ma on również swoją
historię i to bardzo burzliwą. Został wymyślony w północno-wschodnich Włoszech
były tu lata 70 XX wieku. Roberto lingua notto zaserwował go dopiero po raz
pierwszy w roku 1972. Inna wersja mówi o tym iż która mi su powstało w XVII
wieku w sianie w Toskanii. Mascarpone produkowano najlepszy w Mediolanie,
właśnie mascarpone jest głównym składnikiem tiramisu.
Tiramisu to deser składający się z warstwy podłużnych biszkoptów nasączonych
mieszanką mocnej kawy i alkoholu pomiędzy tymi biszkoptami znajduje się serek
mascarpone o wysokiej zawartości tłuszczu całość deseru jest ozdobiona startą
czekoladą albo kakao można go przygotować w różnych formach na blaszce
szklanych naczyniach mogą również być w pucharkach albo mini tortownice można
również dodać dodatki takie jak truskawki maliny lub inne owoce aby smak był
owocowo orzeźwiający.
We Włoszech na dzień matki bardzo popularnym prezentem jest właśnie tiramisu w
słoiczku.
Oto przepis na pyszny i ślicznie wyglądający deser.
Składniki.
Żółtko jedna sztuka cukier 2 3 łyżki mascarpone 80 g śmietana 36%, 50 g
biszkopty okrągłe około 5 sztuk ka koło jedna łyżeczka mocna kawa około 50 ml .
Spróbujcie sami a na pewno wam wyjdzie.
W Japonii powszechnym prezentem na dzień mamy jest słynne mochi.
Mochi to słynna japońska potrawa. Jest ona robiona z ryżu bardzo kleistego.
Mohi ma bardzo długą historię sięga ona aż do starożytnych czasów. Był on
ofiarowany bogom jako symbol szczęścia i dobrobytu. Dlatego też jest tak ważnym
deserem w dniu matki. Obdarowując swoją mamę tym pysznym deserem wyrażamy
szacunek i wdzięczność za trud wychowania. W Japonii takie uroczystości są
bardzo ważne i obchodzone z wielkim kultem.
Przygotowanie japońskiego mochi jest dość pracochłonny ale warto spróbować. Oto
przepis krok po kroku.
1. Ryż na mocz w wodzie co najmniej na cztery do 8 godzin lub na całą noc.
2. Odcedź go dodaj dwie szklanki wody ugotuj ryż na miękko
3. Po ugotowaniu przełóż go do miski
4. Ubij ryż gdy jest jeszcze gorący drewnianym młotkiem lub tłuczkiem
5. Ubijaj aż stanie się lepki aby jego konsystencja przypominała nam ciasto
6. Sposób deskę mąką ziemniaczaną aby się nie kleiło ciasto
7. Ugniataj przez kilka minut aż stanie się elastyczne
8. Podziel mochi na porcje i uformułuj z nich kulki
9. Posyp kulki skrobią aby się nie kleiły. Zawiń w folię lub przechowuj
hermetycznym pojemniku w lodówce do 3 dni. Mohi tradycyjne nadziewane są
pastą Anką ze słodkiej fasoli ale można je nadziewać również truskawkami mogą
być one otoczone sezamem zieloną herbatą sproszkowaną no i samo ciasto może
również mieć kolorowy dodatek kulki wtedy przybierają różne barwy i różne
smaki. Nadziewane mochi mają nazwę daj fuku lub daj fuku-mohi. Myślę że warto
spróbować tych pyszności.
Bardzo ważnym etapem w prezentach jest ich personalizacja. Możemy wybrać
czekoladę z nadrukiem lub grawerunkiem gdzie zdjęcie będzie zrobione bezpośrednio
na tabliczce czekolady. Pamiętajmy o tym że wybierając prezent musimy
dostosować sposób w którym będzie zapakowany musimy również wziąć pod uwagę
okoliczności w których będzie prezent wręczony. Warto dodać wypisaną i
własnoręcznie zrobioną kartkę. Na koniec wszystkim mamom życzę wszystkiego
dobrego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz