poniedziałek, 20 maja 2024

Słodycze z całego świata na dzień Matki. Podróż kulinarna bez wychodzenia z domu

Słodycze z całego świata na dzień Matki. Podróż smakowa bez wychodzenia z domu

 

Słodycze z całego Świata na Dzień Matki. Podróż smakowa bez wychodzenia z domu. 


Dzień matki to piękne święto. Święto to sięga aż po czasów starożytnych Greków i Rzymian. Matki były otaczane kultem był to symbol płodności i urodzaju. Gdy cesarstwo rzymskie przyjęło chrześcijaństwo wtedy to zabroniono wyznawania innych bogów. W XVII wieku zwyczaj świętowania dnia matki powrócił w Anglii. W dniu w którym obchodzono to święto był wolny od pracy. Wówczas matce składano podarunki głównie były to kwiaty i słodycze. Dzieci w w zamian otrzymywały błogosławieństwo. Ten zwyczaj trwał aż do 19 wieku. Odnowiono go dopiero po zakończeniu II wojny światowej. W Stanach Zjednoczonych historia tego święta wygląda zupełnie inaczej. W roku 1858 nauczycielka o imieniu Ann Maria Reeves Jarvis ustaliła dni matczynej pracy. Jej córka w roku 1905 ustanowiła dzień matki. 1914 roku kongres Stanów Zjednoczonych ustalił dzień matki za święto narodowe przypadające na drugą niedzielę maja. W Polsce dzień matki w czasach przedwojennych nie miał konkretnej daty obchodzono go 13 maja w 1934 roku 7 maja 1939 roku a przede wszystkim dzień ten organizowany był przez Polski czerwony krzyż. W Niemczech dzień matki był bardzo ważnym dniem i obchodzony był podczas okupacji niemieckiej w całej III Rzeszy. Obecnie święto to w Polsce przypada na 26 maja. Obdarowujemy w tym dniu swojej mamy laurkami, kwiatami oraz różnego rodzaju słodyczami lub własnoręcznie robionymi podarunkami. Przez to święto mamy okazję oddać matkę szacunek miłość i podziękowanie za trud który każda matka wkłada w wychowanie swoich dzieci. W Polsce tradycyjnymi prezentami są słodycze. Często kupujemy swoją mamą pyszne czekoladki lub bombonierki. Robimy również własnoręcznie upominki w postaci laurek. Zobaczymy jak w innych krajach obchodzone jest to święto i jakie prezenty otrzymują matki. Zacznijmy od Francji. W tym kraju dzień matki rozpoczął się po i wojnie światowej. Z powodu niskiego przyrostu naturalnego, rząd wpadł na pomysł, aby wręczać medale macierzyństwa. Medale c otrzymywały matki z wielodzietnych rodzin. Oficjalnie dzień ten został ustanowiony w roku 1950. We Francji ten dzień jest pełen emocji i miłości. To nie tylko rodzinne święto. Są organizowane wtedy koncerty uliczne pokazy wystawy które są właśnie poświęcone matkom. Prezenty na dzień matki są różne i zależne od wieku dziecka. Najmłodsi prezenty robią sami najczęściej w szkole lub przedszkolu. Dorośli najczęściej decydują się na kosmetyki biżuterię perfumy. Najchętniej jednak decydują się na wspólnie spędzony czas z matką. Wychodzą wtedy razem do kina na kolację do teatru lub SPA. Tradycją jest też pieczenie pysznych francuskich makaroników. są to okrągłe ciasteczka które cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Oto jak możemy je zrobić samemu.
Składniki
65 g mąki migdałowej. 75 g cukru pudru 50 g cukru kryształu 50 g białka 1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie.
Białka ubijamy na małych obrotach pomału dosypujemy przesianą mąkę i cukier ciągle mieszając na tej samej mocy miksera.
Beza powinna być sztywna a przy wyciągnięciu mieszadła zrobi się dziób.
Do ubitej bezy dodać mąkę z cukrem pudrem mieszamy tylko do momentu kiedy masa będzie spadać ciągiem ze szpatułki. Przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać makaroniki na matę piec po jednej blaszce nagrzanym do 130 stopni piekarniku około  15 minut kropka. Uważam że to prosty przepis. We Włoszech dzień matki obchodzony jest przy pysznym deserze tiramisu. Tiramisu to słodki wykwintny deser zdobył on serce ludzi na całym świecie. Ma on również swoją historię i to bardzo burzliwą. Został wymyślony w północno-wschodnich Włoszech były tu lata 70 XX wieku. Roberto lingua notto zaserwował go dopiero po raz pierwszy w roku 1972. Inna wersja mówi o tym iż która mi su powstało w XVII wieku w sianie w Toskanii. Mascarpone produkowano najlepszy w Mediolanie, właśnie mascarpone jest głównym składnikiem tiramisu.
Tiramisu to deser składający się z warstwy podłużnych biszkoptów nasączonych mieszanką mocnej kawy i alkoholu pomiędzy tymi biszkoptami znajduje się serek mascarpone o wysokiej zawartości tłuszczu całość deseru jest ozdobiona startą czekoladą albo kakao można go przygotować w różnych formach na blaszce szklanych naczyniach mogą również być w pucharkach albo mini tortownice można również dodać dodatki takie jak truskawki maliny lub inne owoce aby smak był owocowo orzeźwiający.
We Włoszech na dzień matki bardzo popularnym prezentem jest właśnie tiramisu w słoiczku.
Oto przepis na pyszny i ślicznie wyglądający deser.
Składniki.
Żółtko jedna sztuka cukier 2 3 łyżki mascarpone 80 g śmietana 36%, 50 g biszkopty okrągłe około 5 sztuk ka koło jedna łyżeczka mocna kawa około 50 ml . Spróbujcie sami a na pewno wam wyjdzie.
W Japonii powszechnym prezentem na dzień mamy jest słynne mochi.
Mochi to słynna japońska potrawa. Jest ona robiona z ryżu bardzo kleistego. Mohi ma bardzo długą historię sięga ona aż do starożytnych czasów. Był on ofiarowany bogom jako symbol szczęścia i dobrobytu. Dlatego też jest tak ważnym deserem w dniu matki. Obdarowując swoją mamę tym pysznym deserem wyrażamy szacunek i wdzięczność za trud wychowania. W Japonii takie uroczystości są bardzo ważne i obchodzone z wielkim kultem.
Przygotowanie japońskiego mochi jest dość pracochłonny ale warto spróbować. Oto przepis krok po kroku.
1. Ryż na mocz w wodzie co najmniej na cztery do 8 godzin lub na całą noc.
2. Odcedź go dodaj dwie szklanki wody ugotuj ryż na miękko
3. Po ugotowaniu przełóż go do miski
4. Ubij ryż gdy jest jeszcze gorący drewnianym młotkiem lub tłuczkiem
5. Ubijaj aż stanie się lepki aby jego konsystencja przypominała nam ciasto
6. Sposób deskę mąką ziemniaczaną aby się nie kleiło ciasto
7. Ugniataj przez kilka minut aż stanie się elastyczne
8. Podziel mochi na porcje i uformułuj z nich kulki
9. Posyp kulki skrobią aby się nie kleiły. Zawiń w folię lub przechowuj hermetycznym pojemniku w lodówce do 3 dni.  Mohi tradycyjne nadziewane są pastą Anką ze słodkiej fasoli ale można je nadziewać również truskawkami mogą być one otoczone sezamem zieloną herbatą sproszkowaną no i samo ciasto może również mieć kolorowy dodatek kulki wtedy przybierają różne barwy i różne smaki. Nadziewane mochi mają nazwę daj fuku lub daj fuku-mohi. Myślę że warto spróbować tych pyszności.
Bardzo ważnym etapem w prezentach jest ich personalizacja. Możemy wybrać czekoladę z nadrukiem lub grawerunkiem gdzie zdjęcie będzie zrobione bezpośrednio na tabliczce czekolady. Pamiętajmy o tym że wybierając prezent musimy dostosować sposób w którym będzie zapakowany musimy również wziąć pod uwagę okoliczności w których będzie prezent wręczony. Warto dodać wypisaną i własnoręcznie zrobioną kartkę. Na koniec wszystkim mamom życzę wszystkiego dobrego. 

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz