poniedziałek, 27 października 2025

„Międzynarodowy Dzień Kawy. Jak kawa, ciastka Dr Gerard i doświadczenia osób niewidomych uczą nas doceniać codzienne chwile?”

Czym jest Międzynarodowy Dzień Kawy i dlaczego obchodzimy go na całym świecie? 

    Międzynarodowy Dzień Kawy to święto najpopularniejszego napoju na świecie. Obchodzimy je 1 października, a dzień ten został ustanowiony przez Międzynarodowa Organizację Kawy w 2014 roku. Oficjalnie pierwszy raz obchodzono ten dzień w 2015 roku w Mediolanie podczas Expo. Celem obchodów jest przede wszystkim:

-uczczenie kawy jako napoju i kultury- kawa obecna jest w życiu codziennym ogromnej ilości ludzi, a jej przyrządzanie oraz spożywanie ma bogate tradycje w różnych krajach,

-podniesienie świadomości na temat zrównoważonej produkcji- w dniu tym zwraca się szczególną uwagę na wyzwania, z jakimi spotyka  się przemysł kawowy np. zmiany klimatyczne, niskie ceny skupu, niesprawiedliwy handel,

-docenienie pracy ludzi związanych z produkcją kawy począwszy od rolników uprawiających ziarna, przez przetwórców, aż po baristów i sprzedawców,

-promocja lokalnych producentów oraz kawiarni- w czasie tego święta wiele miejsc organizuje degustacje, promocje oraz wydarzenia związane z kawą z kawą. 

    Kawa to napój, który najczęściej pijemy, a uprawa i handel mają duże znaczenie gospodarcze oraz społeczne w wielu krajach, a szczególnie w Ameryce Południowej, Afryce i Azji. Międzynarodowy Dzień Kawy łączy ludzi z różnych kultur i kontynentów.

    Kawa to nie tylko napój to symbol spotkań, rozmów, chwilowego zatrzymania się w ciągu dnia, to moment, aby odetchnąć, złapać dystans, cieszyć się obecnością drugiej osoby czy po prostu chwilką relaksu dla siebie. 

    W tym, artykule spróbuję pokazać jak filiżanka ulubionej kawy oraz ciastka Dr Gerard mogą być czymś więcej niż tylko krótkim momentem przyjemności. Razem z osobami niewidomymi odkryjemy jak zmysły, mogą pomóc nam się otworzyć na głębsze doświadczenia codzienności, a smak, zapach, dotyk, emocje pozwalają poczuć naprawdę życie. 

Kawa jako rytuał codzienności

    Dzięki właściwościom pobudzającym oraz społecznej roli kawa stała się nieodłącznym elementem poranków i spotkań towarzyskich. W XVII wieku napój ten był popularny w europejskich kawiarniach, które przerodziły się w miejsca dyskusji, wymiany myśli, czy spotkań. Dopiero później kawa była dostępna w domach, gdzie spożywano ją rano, żeby rozpocząć dzień z energią. Obecnie kawa to nie tylko kofeina, to rytuał, czas na przerwę, relaks oraz wspólnie spędzony czas. Kawa jest czymś więcej niż tylko napojem pobudzającym, a jej spożywanie pozwala uważniej spojrzeć na dzień. 

    Zaparzenie kawy to zazwyczaj pierwsze co robimy rano, a ten mały rytuał, któremu towarzyszy szelest mielonych ziaren, zapach unoszący się w kuchni, ciepło filiżanki w dłoniach może być chwilą ciszy, zanim rozpoczniemy dzień. A kiedy świadomie pijesz kawę, to czujesz jej aromat, smak, temperaturę i to wtedy możemy ćwiczyć uważność. Dodatkowo przy kawie mamy czas na refleksję  czy przemyślenia. Wspólna kawa z bliskimi to okazja, aby razem porozmawiać i być obecnym tak naprawdę bez ekranu, ciągłych powiadomień i pośpiechu. 

Kawę możemy wypić: 

-w domu gdzie jej świeżo mielony aromat unosi się w powietrzu, a pierwszy łyk budzi znacznie lepiej niż alarm w telefonie. To moment tylko dla siebie z kubkiem gorącej kawy i powoli układającym się planem na resztę dnia,

-z przyjaciółmi gdzie zapach kawy, rozmowy i śmiech to połączenie doskonałe na popołudniowe spotkania. A kawa jest tutaj dodatkiem, ponieważ liczy się obecność ludzi, aby na krótki czas zapomnieć o pośpiechu, a każdy łyk kawy smakuje lepiej w towarzystwie,

-w pracy to mała przerwa między zadaniami, aby zebrać myśli w ciszy i spokoju. To pora na ulubiony napój, odpoczynek i uzupełnienie energii. 

Ciastka Dr Gerard jako symbol prostych przyjemności.

    Kruche, delikatne, o wyjątkowym smaku ciastka Dr Gerard przypominają jak wiele radości oraz szczęścia kryje się w prostych chwilach takich jak zapach świeżo przyrządzonej kawy, rozmów i uśmiechu, który pojawia się w czasie jedzenia ulubionego ciastka. 

    Każde ciastko jest taką małą chwilą przyjemności- potwierdzeniem ciszy, ciepła i spokoju. A kiedy spotyka się kawa i ciastko to tworzą wręcz doskonałą parę- moment do odpoczynku, rozmowy, bez ciągłego biegu, jest to taki most łączący ludzi. Słodkości mają tajemną moc, a ich smak przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, z rodzinnych spotkań czy świątecznych momentów. Są to wszystkie chwile dzięki, którym budujemy naszą codzienność. Ciastka Dr Gerard dzięki swojej prostocie nadają życiu niepowtarzalny smak oraz trochę szczęścia w pośpiechu, który nam obecnie towarzyszy.

Doświadczenie osób niewidomych- inny wymiar codzienności. 

    Dla mnie poranna kawa to rytuał- aromat, który pobudza, ciepło filiżanki w dłoniach, które ogrzewa, a dla osób niewidomych to coś więcej to pełne doświadczenie, w którym zmysły zapachu, smaku, dotyku, i dźwięku stają się przewodnikiem w życiu codziennym. Dla nich kawa pachnie intensywniej, ponieważ nie widzą jej koloru. Jej ciepło. faktura piany i dźwięk przelewanego napoju tworzą ciekawy i interesujący spektakl zmysłów. Zazwyczaj dzięki takim drobnym rzeczom osoby niewidome "czytają świat" - dla nich np. zapach piekarni o świcie, szmer liści, szorstkość porcelany pod palcami staje się częścią codziennej rzeczywistości. 

    Dodatkiem do kawy jest najczęściej ciasteczko- kruche, słodkie, chrupiące. A dla osób niewidomych to ciastko to nie tylko smak, dla nich liczy się struktura, dotyk, przez który mają  ułatwione poznanie oraz dźwięk, jaki ciastko wydaje podczas np. łamania i spożywania. Takie momenty są prawdziwą lekcją uważności, przeżywania życia wolniej, pełniej z większym szacunkiem dla siebie oraz detali, które możemy zauważyć nie wzrokiem, ale pozostałymi zmysłami. 

    Z życiowego doświadczenia osób niewidomych płynie dla nas bardzo cenna rada- trzeba się na chwilę zatrzymać, wsłuchać w świat (a nie tylko na niego patrzeć), docenić proste bodźce takie jak np. zapach świeżo mielonej kawy, kubek w dłoniach otulający ciepłem, oraz aromatem, Trzeba spokojnie bez pośpiechu spożywać ulubiony napój tak, aby być w pełni obecnym, ponieważ tylko wtedy doświadczymy tak naprawdę radości z życia. 

Połączenie kawy, ciastek i uważności.

    Szybko możemy zapomnieć, że szczęście ukryte jest w drobiazgach takich jak aromat kawy, kubek gorącego napoju, kruche ciastka rozpływające się w ustach, obecność bliskich osób, a to są takie proste chwile, które warto celebrować właśnie tu i teraz. 

    Gdy siedzisz przy stoliku, a w tle słyszysz muzykę mieszającą się z rozmowami i śmiechem innych osób wszystko łączy się w harmonijną całość. Dodatkowo zapach kawy wypełnia przestrzeń, ciastko od Dr Gerard delikatnie chrupie przy każdym kęsie, a smak łączy się z ciepłem oraz chwilą odpoczynku i jest to nie tylko zwykła przerwa to kluczowy moment naszej obecności,  istnienia oraz wspólnego życia. 

Dla osób niewidomych taka codzienność ma znacznie głębszy sens. Odbieranie świata przez zapach, dotyk, dźwięk i smak uczy nas pełnego doświadczenia, bo nie zawsze trzeba widzieć, żeby istnieć, czasem trzeba być tylko uważnym. 

    Zapach świeżo zmielonych ziaren kawy, szelest papierowej torebki, dotyk porcelany, smak kruchego ciastka może być symbolem prostego, prawdziwego życia, w którym warto zwolnić i celebrować świat takim, jaki jest, czyli pełen dźwięków, smaków, aromatów oraz obecności bliskich osób. 

Jak świętować Międzynarodowy Dzień Kawy w praktyce

    Międzynarodowy Dzień Kawy to świetna okazja, aby przystopować, odreagować, wyciszyć się, mieć czas dla bliskich albo tylko dla siebie. Oto propozycje jak można świętować ten dzień:

-spotkanie przy kawie i ciastkach- prosta i najlepsza forma celebrowania tego dnia, można razem parzyć kawę, rozmawiać, próbować nowych smaków kawy, wymieniać się przepisami, a aromat świeżo mielonych ziaren stworzy idealną atmosferę,

-chwile w samotności z ulubionym napojem- czasem wystarczy parę minut spokoju, ulubiona kawa, ciepły koc i dobra książka- to świetna propozycja na małe osobiste świętowanie i odrobinę ciszy, dzięki której możemy odetchnąć i zregenerować siły,

-degustacje ze znajomymi- można zorganizować kawową przygodę- próbując różnych gatunków kawy lub sposobu parzenia możemy porównywać smaki, nasze odczucia, wspomnienia, jakie budzi zapach kawy- to świetny pomysł na wspólnie spędzony czas i odkrywanie nowości.

Jak włączyć do świętowania seniorów i osoby niewidome?

Najważniesze to: 

-zadbać o atmosferę- mam na myśli zapach mielonej kawy, dźwięki, które możemy usłyszeć podczas parzenia kawy oraz kształt porcelany- tego możemy doświadczyć, nie opierając się tylko na wzroku, a na innych zmysłach,

-czytać na głos- np. rozmowy o ulubionych kawiarniach, czy poezje o kawie,

-zatroszczyć się o dostępność i komfort- zadbać o miejsca siedzące, swobodne poruszanie się w przestrzeni,

-zachęcić seniorów do rozmów o tym jak to dawniej pili kawę i jakie rytuały były z nią związane, a osoby niewidome mogą uczestniczyć np. w degustacji za pomocą zapachu, będzie to doskonałe ćwiczenie zmysłów dla wszystkich oraz wspólna aktywizacja.

    W Międzynarodowy Dzień Kawy napój ten jest tylko okazją, a tak naprawdę świętujemy obecność, bliskość z drugim człowiekiem, czy czas tylko dla siebie, W tym, dniu nie liczy się forma podania kawy, najważniejszy jest ten krótki czas na odprężenie. 

Dlaczego warto doceniać codzienne chwile?

    Codzienne życie nie składa się tylko z wielkich wydarzeń takich jak wyjątkowe sukcesy czy dalekie podróże, a raczej z drobnych rytuałów, które powtarzamy ciągle. Poranne parzenie kawy, spacer z pupilem czy rozmowy z bliskimi- to z takich momentów tworzymy miejsce naszego życia, więc trzeba o nie zadbać, żeby nam nie umykały, ponieważ to one decydują o szczęściu, spokoju i byciu w pełni obecnym.

    Kawa i ciastko mogą być piękną metaforą życia i można się nimi delektować, a nie spożywać w biegu. Drobiazgi takie jak ciepło filiżanki w dłoniach, aromat świeżo mielonych ziaren kawy, kruchość ciasteczek mogą nas nauczyć uważności oraz pokazać, że czasem warto się zatrzymać, zrelaksować i poczuć tę chwilę ten moment.

    Doceniamy zwykłe codzienne sprawy dopiero gdy coś stracimy np. zdrowie, sprawność, niezależność. Jest wiele rzeczy, które uznajemy za oczywiste, a dla osób niewidomych lub starszych jest to zazwyczaj doświadczeniem. Dla osoby, która nie widzi promień słońca na twarzy, śpiew ptaków czy dotyk dłoni drugiej osoby mają wyjątkowe znaczenie, a wdzięczność za małe drobne rzeczy nie jest dużym wysiłkiem, czasem trzeba tylko spojrzeć na to inaczej, dać sobie chwilkę, zwolnić, wsłuchać się w otoczenie i dopiero wtedy możemy zdać sobie sprawę z tego, że codzienność jest piękna, ale tylko wtedy gdy jej na to pozwolimy i damy jej taką szansę. 

    Międzynarodowy Dzień Kawy to nie tylko święto napoju to prostota, uważność oraz bliskość z innymi. Kawa jest symbolem celebrowania zwykłej codzienności, budowania relacji i dopiero gdy zwolnimy tempo, to odkryjemy prawdziwą przyjemność, która kryje się w zwykłych chwilach. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz