środa, 14 grudnia 2022

Dlaczego warto pić sok cytrynowy?

 

Dlaczego warto pić sok cytrynowy? Właściwości i zastosowanie soku z cytryny bio

Cytryna gości w naszych domach przez cały rok. Używamy ją  w herbacie oraz w zimnych napojach. Większość ludzi nie wyobraża sobie, gdy zabraknie tego charakterystycznego żółtego owocu. Ma on olbrzymie przeznaczenie  w napojach, w sałatkach, w środkach czyszczących,  jako dodatkowy składnik w kosmetykach. Poniżej opisze właściwości tego owocu

Pochodzenie cytryn

Ten żółty cytrus jest znany we wszystkich krajach.  Zachwycają się jego soczystym kwaśnym smakiem oraz aromatyczną skórką. Jej korzenie wywodzą się z południowych Chin, lecz hoduje się w Palestynie, we Włoszech, na wybrzeżach Stanów Zjednoczonych , także w Egipcie.   Drzewo cytrynowe w naturalnych warunkach dorasta do kilku metrów. Ma duże  jasno zielone liście oraz pachnące białe kwiaty.  Można próbować hodowle cytryny w domowych warunkach. Wymaga dużo dyscypliny i cierpliwości. Uprawę należy zacząć na wiosnę. W tym celu trzeba namoczyć pestki w ciepłej wodzie przez całą noc. Pestki włożyć do ziemi i utrzymywać wilgotne podłoże do czasu wypuszczenia  kiełek. Szybszym sposobem jest pobranie sadzonek od drzewka, które już owocowało. Owoc cytryny od wieków towarzyszy człowiekowi i nadaje wyrazisty smak odpowiednim potrawom.

Walory smakowe tego owocu przyczyniają się do wykorzystania wielu potrawach, kosmetyce, lecznictwie, Do tych celów używamy skórkę, pestki i sok.    

Sycylijskie cytryny w kuchniach świata

Kwaśny, aromatyczny smak z cytryny dodajemy do potraw słodkich i słonych. Z soku tych cytrusów wykonuje się smaczny krem lemon curd., używany jako nadzienie do ciast, naleśników, gofrów,  oraz lodów i sorbetów. Mieszankę przypraw wraz z sokiem cytrynowym wykorzystujemy do pieczenia mięsa i ryb. Zrobiony sos z odrobiną soku cytrynowego jest smacznym dodatkiem do ryżu i makaronów.

Skórka z cytryny

Skórka z cytryny, to bogactwo witamin i mikroelementów.  Wspomaganą układ immunologiczny, działa  przeciwnowotworowo i przeciwbakteryjnie. Olejki eteryczne wykorzystuje między innymi w salonach kosmetycznych, Cytryna została odpowiednio zakonserwowana, za nim przybyła do naszego kraju. Dlatego przed starciem skórki trzeba ją wyszorować i wyparzyć. Następnie wytrzeć do sucha i użyć najlepiej obieraczkę do warzyw. W taki sposób skórki nie będą miały gorzkiej białej warstwy.

 

Cytryna w kosmetyce

Kosmetyki

Cytryna odgrywa dużą rolę w kosmetyce. Rozjaśnia skórę, działa przeciwzmarszczkowo i Przeciwbakteryjnie.  W tym owocu zawarte są witaminy C, który hamuje w organizmie wodne rodniki,  opóźnia  starzenie komórek,  W  cytrynie znajdują się też witaminy A, B1, B2, B3, B6, . E Kremy na bazie soku z cytryn szczególnie polecane są osobom w średnim wieku. Regularne stosowanie  odmładza twarz .Dzięki temu jej wygląd ulega znacznej poprawie.

Kosmetyki z dodatkiem kwasku cytrynowego skutecznie likwidują trądziki oraz wysypki. Codzienne przecieranie twarzy sokiem z cytryny pomoże pozbyć się nieestetycznej  skóry na twarzy. Ponadto tonik ładnie pielęgnuje skórę tłustą i mieszaną. 

 

Kosmetyki do włosów

Kwaśny sok z cytryny zamyka łuski włosów z tego powodu włosy  mniej przetłuszczają się oraz odzyskują naturalny połysk. Maska z dodatkiem cytryny nawilża i rozjaśnia włosy Domowym sposobem mieszamy łyżkę oliwy, jajko, sok z cytryny  i nakładamy na włosy. Kuracje powtarzać raz na tydzień. Ponadto cytryna rozjaśnia włosy. Lepsze efekty widoczne są na blond włosach. 

 

Cytryna w medycynie

Sok z cytryny

Sok z cytryny  jest składnikiem leków i suplementów diety. Posiada związki bioaktywne, które odgrywają rolę witamin zwane flawonoidami. Ten leczniczy owoc ma działanie przeciwbakteryjne, odkażające, Jest pomocny w przeziębieniach, kaszlu, wspomaga wydzielanie żółci, oczyszcza, rozrzedza krew, polepsza i uelastycznia naczynia krwionośne, łagodzi niestrawność żołądka, wzmacnia  wchłanianie składników odżywczych. Najpopularniejszym rozgrzewającym i hamującym infekcje  napojem jest lekko przestudzona herbata z dodatkiem cytryny lub limonki. Także można korzystać z naturalnego soku cytrynowego, który znajdziemy na dziale ze zdrową żywnością. 

 

Olejek cytrynowy

W sklepach możemy dostać różne rodzaje olejków cytrynowych. Także można zrobić go w domu. Do tego celu będą potrzebne skórki cytryny i oliwa z oliwek. Skórki zalać oliwą i pozostawić na dwa tygodniem, potem przecedzić. Taki olejek ma szerokie zastosowanie w leczeniu, stanów zapalnych, dezynfekcji skóry, antyseptycznie, chroni przed bakteriami, utrzymuje odporność organizmu. Obniża cholesterol i ciśnienie krwi. Dobroczynne działanie ma podczas masażu szczególnie dla osób z  problemami reumatycznymi i krążeniowy. Dodany do kąpieli działa relaksująco oraz odświeżająco.

 

Cytryna w aromaterapii

Zastosowanie

Moc olejku cytrynowego i jego świeży przenikliwy zapach wykorzystano do aromaterapii. Pomaga on  w stanach depresyjnych, w stresie, oraz w nasileniu emocjonalnym.

 

Jak stosować?

Kilka kropli olejku cytrynowego dodać do inhalacji lub podczas kąpieli. W taki sposób  doznamy pozytywnych efektów. Wlać parę kropli do specjalnego  kominka, wtedy powietrze wypełni się aromatycznym zapachem. Co pomoże odprężyć i zrelaksować się. Za nim będziemy korzystać z masażu trzeba olejek cytrynowy  rozcieńczyć w oleju kokosowym.

 

Jakie witaminy zawiera kwaśny sok z cytryny?

Cytryna ceniona jest nie tylko za smak i żółty kolor ale przede wszystkim za olbrzymie bogactwo mikroelementów i witamin.  Określana nazwą potocznie bombą witaminową  Dzięki tym witaminom organizm poprawnie funkcjonuje i  polepsza się sprawność fizyczna. 

W 1 L soku z cytryny znajduje się:

  • potas - 1380 mg,
  • witamina C - 530 mg,
  • wapń - 260 mg,
  • fosfor - 160 mg,
  • magnez - 80 mg,
  • sód - 20 mg,
  • żelazo - 6 mg,
  • witamina E - 1,5 mg,
  • witamina B3 - 1 mg,
  • witamina B6 - 0,8 mg,
  • witamina B1 - 0,4 mg,
  • witamina B2 - 0,2 mg
  • kwas foliowy - 0,11 mg.

 

Dlaczego warto pić sok z cytryny bio? Właściwości i przeciwwskazania

Właściwości soku cytrynowego

Ten żółty kwaśny owoc często jest używany w naszym pożywieniu. Dobrze jest zasięgnąć wiedzy o jego właściwościach

1 Pozytywnie wpływa na uczucie zmęczenia i senności

2 Przekazuje mnóstwo witamin i minerałów

3 Dba o świeży oddech

4 Oczyszcza i wspomaga trawienie

5 Poprawia nastrój i dodaje energii

6 Leczy ciało i ożywia skórę

7 zwiększa uczucie sytości po posiłku,

8 Pomaga w odchudzaniu

9 pobudza perystaltykę jelit, przyspieszając metabolizm

10 Chroni i wzmacnia organizm przed infekcjami

11nawadnia organizm

Pomimo wielu pozytywnych właściwościach soku cytrynowego należy uważać z dużą ilością. Osoby uczulone mogą mieć objawy alergiczne. Natomiast  osoby borykające się z refluksem mogą podrażnić układ pokarmowy. Żeby nie uszkodzić szkliwa na zębach należy sok pić przez słomkę.

 

Sok cytrynowy przepis

W wielu marketach znajdziemy ekologiczny sok cytrynowy. Jest tłoczony na zimno i pasteryzowany w temperaturze 90 stopni przez 20 sekund. Dlatego  możemy go trzymać przed  rozpoczęciem w pomieszczeniu .Prawdziwy naturalny sok nie posiada konserwantów, słodzików, barwników i smakuje jak domowy. Taki zagęszczany soczek produkowany jest z cytryn sycylijskich. Długie lato i łagodne zimy przyczyniają się do rozwoju dorodnych żółtych owoców. Aby wytworzyć jedną butelkę soku potrzebne będą ponad siedem dojrzałych cytrusów. Sok cytrynowy bio posiada w 100ml.28 kcal, więc jest niskokaloryczny. Można także takie soki  bezpiecznie zamówić przez Internet.

Oprócz kupnego soku możemy także zrobić własny syrop. Do tego celu potrzebne będą;

  • . 1,5 kg cytryn,
  • 1 kg cukru,
  • skórka z jednej cytryny.

Owoce wyszorować, sparzyć i wycisnąć sok. Z jednego cytrusa ściągnąć  żółtą skórkę. Połączyć wszystkie składniki i gotować na małym ogniu około pięć minut. Jeśli będą zanieczyszczenia, to powinno się zlikwidować. Drugi raz pogotować pięć minut i gorące przelać do butelek.  Lub słoików. Odwrócić do góry dnem bez potrzeby pasteryzowania. Naturalny sok cytrynowy, to wyśmienity składnik zimnych lub ciepłych napojów. Po otwarciu należy przechowywać w lodówce.

 

Sok cytrynowy w alkoholu

Sok do drinków

Cytrusy znajdują także zastosowanie w napojach alkoholowych. Sok cytrynowy  połączony z alkoholem łagodzi  smak wódki. Takie drinki są smaczne  i niskokaloryczne. Tego rodzaju  trunek można  błyskawicznie zrobić mając alkohol, sok cytrynowy, syrop cukrowy i kostki lodu. Wszystko pomieszać w wysokiej szklance. Ładnie udekorować listkami mięty. 

 

Nalewki z cytryną

Cytrynówkę produkuje się ze spirytusu, skórek i soku cytrynowego. W  ciągu paru dni jest możliwość jej wyprodukowania. Przez cały rok możemy ją robić. Cytrynówka pomaga w przeziębieniach i złym samopoczuciu. Jest dobrym środkiem rozgrzewającym w okresie jesienno zimowym. Doskonale pasuje jako dodatek do potraw. .

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz