Dlaczego warto pić sok cytrynowy? Właściwości i zastosowanie soku z cytryny bio
Cytryna gości w naszych domach przez cały rok. Używamy ją w herbacie oraz w zimnych napojach. Większość ludzi nie wyobraża sobie, gdy zabraknie tego charakterystycznego żółtego owocu. Ma on olbrzymie przeznaczenie w napojach, w sałatkach, w środkach czyszczących, jako dodatkowy składnik w kosmetykach. Poniżej opisze właściwości tego owocu
Pochodzenie cytryn
Ten żółty cytrus jest znany we wszystkich krajach. Zachwycają się jego soczystym kwaśnym smakiem oraz aromatyczną skórką. Jej korzenie wywodzą się z południowych Chin, lecz hoduje się w Palestynie, we Włoszech, na wybrzeżach Stanów Zjednoczonych , także w Egipcie. Drzewo cytrynowe w naturalnych warunkach dorasta do kilku metrów. Ma duże jasno zielone liście oraz pachnące białe kwiaty. Można próbować hodowle cytryny w domowych warunkach. Wymaga dużo dyscypliny i cierpliwości. Uprawę należy zacząć na wiosnę. W tym celu trzeba namoczyć pestki w ciepłej wodzie przez całą noc. Pestki włożyć do ziemi i utrzymywać wilgotne podłoże do czasu wypuszczenia kiełek. Szybszym sposobem jest pobranie sadzonek od drzewka, które już owocowało. Owoc cytryny od wieków towarzyszy człowiekowi i nadaje wyrazisty smak odpowiednim potrawom.
Walory smakowe tego owocu przyczyniają się do wykorzystania wielu potrawach, kosmetyce, lecznictwie, Do tych celów używamy skórkę, pestki i sok.
Sycylijskie cytryny w kuchniach świata
Kwaśny, aromatyczny smak z cytryny dodajemy do potraw słodkich i słonych. Z soku tych cytrusów wykonuje się smaczny krem lemon curd., używany jako nadzienie do ciast, naleśników, gofrów, oraz lodów i sorbetów. Mieszankę przypraw wraz z sokiem cytrynowym wykorzystujemy do pieczenia mięsa i ryb. Zrobiony sos z odrobiną soku cytrynowego jest smacznym dodatkiem do ryżu i makaronów.
Skórka z cytryny
Skórka z cytryny, to bogactwo witamin i mikroelementów. Wspomaganą układ immunologiczny, działa przeciwnowotworowo i przeciwbakteryjnie. Olejki eteryczne wykorzystuje między innymi w salonach kosmetycznych, Cytryna została odpowiednio zakonserwowana, za nim przybyła do naszego kraju. Dlatego przed starciem skórki trzeba ją wyszorować i wyparzyć. Następnie wytrzeć do sucha i użyć najlepiej obieraczkę do warzyw. W taki sposób skórki nie będą miały gorzkiej białej warstwy.
Cytryna w kosmetyce
Kosmetyki
Cytryna odgrywa dużą rolę w kosmetyce. Rozjaśnia skórę, działa przeciwzmarszczkowo i Przeciwbakteryjnie. W tym owocu zawarte są witaminy C, który hamuje w organizmie wodne rodniki, opóźnia starzenie komórek, W cytrynie znajdują się też witaminy A, B1, B2, B3, B6, . E Kremy na bazie soku z cytryn szczególnie polecane są osobom w średnim wieku. Regularne stosowanie odmładza twarz .Dzięki temu jej wygląd ulega znacznej poprawie.
Kosmetyki z dodatkiem kwasku cytrynowego skutecznie likwidują trądziki oraz wysypki. Codzienne przecieranie twarzy sokiem z cytryny pomoże pozbyć się nieestetycznej skóry na twarzy. Ponadto tonik ładnie pielęgnuje skórę tłustą i mieszaną.
Kosmetyki do włosów
Kwaśny sok z cytryny zamyka łuski włosów z tego powodu włosy mniej przetłuszczają się oraz odzyskują naturalny połysk. Maska z dodatkiem cytryny nawilża i rozjaśnia włosy Domowym sposobem mieszamy łyżkę oliwy, jajko, sok z cytryny i nakładamy na włosy. Kuracje powtarzać raz na tydzień. Ponadto cytryna rozjaśnia włosy. Lepsze efekty widoczne są na blond włosach.
Cytryna w medycynie
Sok z cytryny
Sok z cytryny jest składnikiem leków i suplementów diety. Posiada związki bioaktywne, które odgrywają rolę witamin zwane flawonoidami. Ten leczniczy owoc ma działanie przeciwbakteryjne, odkażające, Jest pomocny w przeziębieniach, kaszlu, wspomaga wydzielanie żółci, oczyszcza, rozrzedza krew, polepsza i uelastycznia naczynia krwionośne, łagodzi niestrawność żołądka, wzmacnia wchłanianie składników odżywczych. Najpopularniejszym rozgrzewającym i hamującym infekcje napojem jest lekko przestudzona herbata z dodatkiem cytryny lub limonki. Także można korzystać z naturalnego soku cytrynowego, który znajdziemy na dziale ze zdrową żywnością.
Olejek cytrynowy
W sklepach możemy dostać różne rodzaje olejków cytrynowych. Także można zrobić go w domu. Do tego celu będą potrzebne skórki cytryny i oliwa z oliwek. Skórki zalać oliwą i pozostawić na dwa tygodniem, potem przecedzić. Taki olejek ma szerokie zastosowanie w leczeniu, stanów zapalnych, dezynfekcji skóry, antyseptycznie, chroni przed bakteriami, utrzymuje odporność organizmu. Obniża cholesterol i ciśnienie krwi. Dobroczynne działanie ma podczas masażu szczególnie dla osób z problemami reumatycznymi i krążeniowy. Dodany do kąpieli działa relaksująco oraz odświeżająco.
Cytryna w aromaterapii
Zastosowanie
Moc olejku cytrynowego i jego świeży przenikliwy zapach wykorzystano do aromaterapii. Pomaga on w stanach depresyjnych, w stresie, oraz w nasileniu emocjonalnym.
Jak stosować?
Kilka kropli olejku cytrynowego dodać do inhalacji lub podczas kąpieli. W taki sposób doznamy pozytywnych efektów. Wlać parę kropli do specjalnego kominka, wtedy powietrze wypełni się aromatycznym zapachem. Co pomoże odprężyć i zrelaksować się. Za nim będziemy korzystać z masażu trzeba olejek cytrynowy rozcieńczyć w oleju kokosowym.
Jakie witaminy zawiera kwaśny sok z cytryny?
Cytryna ceniona jest nie tylko za smak i żółty kolor ale przede wszystkim za olbrzymie bogactwo mikroelementów i witamin. Określana nazwą potocznie bombą witaminową Dzięki tym witaminom organizm poprawnie funkcjonuje i polepsza się sprawność fizyczna.
W 1 L soku z cytryny znajduje się:
- potas - 1380 mg,
- witamina C - 530 mg,
- wapń - 260 mg,
- fosfor - 160 mg,
- magnez - 80 mg,
- sód - 20 mg,
- żelazo - 6 mg,
- witamina E - 1,5 mg,
- witamina B3 - 1 mg,
- witamina B6 - 0,8 mg,
- witamina B1 - 0,4 mg,
- witamina B2 - 0,2 mg
- kwas foliowy - 0,11 mg.
Dlaczego warto pić sok z cytryny bio? Właściwości i przeciwwskazania
Właściwości soku cytrynowego
Ten żółty kwaśny owoc często jest używany w naszym pożywieniu. Dobrze jest zasięgnąć wiedzy o jego właściwościach
1 Pozytywnie wpływa na uczucie zmęczenia i senności
2 Przekazuje mnóstwo witamin i minerałów
3 Dba o świeży oddech
4 Oczyszcza i wspomaga trawienie
5 Poprawia nastrój i dodaje energii
6 Leczy ciało i ożywia skórę
7 zwiększa uczucie sytości po posiłku,
8 Pomaga w odchudzaniu
9 pobudza perystaltykę jelit, przyspieszając metabolizm
10 Chroni i wzmacnia organizm przed infekcjami
11nawadnia organizm
Pomimo wielu pozytywnych właściwościach soku cytrynowego należy uważać z dużą ilością. Osoby uczulone mogą mieć objawy alergiczne. Natomiast osoby borykające się z refluksem mogą podrażnić układ pokarmowy. Żeby nie uszkodzić szkliwa na zębach należy sok pić przez słomkę.
Sok cytrynowy przepis
W wielu marketach znajdziemy ekologiczny sok cytrynowy. Jest tłoczony na zimno i pasteryzowany w temperaturze 90 stopni przez 20 sekund. Dlatego możemy go trzymać przed rozpoczęciem w pomieszczeniu .Prawdziwy naturalny sok nie posiada konserwantów, słodzików, barwników i smakuje jak domowy. Taki zagęszczany soczek produkowany jest z cytryn sycylijskich. Długie lato i łagodne zimy przyczyniają się do rozwoju dorodnych żółtych owoców. Aby wytworzyć jedną butelkę soku potrzebne będą ponad siedem dojrzałych cytrusów. Sok cytrynowy bio posiada w 100ml.28 kcal, więc jest niskokaloryczny. Można także takie soki bezpiecznie zamówić przez Internet.
Oprócz kupnego soku możemy także zrobić własny syrop. Do tego celu potrzebne będą;
- . 1,5 kg cytryn,
- 1 kg cukru,
- skórka z jednej cytryny.
Owoce wyszorować, sparzyć i wycisnąć sok. Z jednego cytrusa ściągnąć żółtą skórkę. Połączyć wszystkie składniki i gotować na małym ogniu około pięć minut. Jeśli będą zanieczyszczenia, to powinno się zlikwidować. Drugi raz pogotować pięć minut i gorące przelać do butelek. Lub słoików. Odwrócić do góry dnem bez potrzeby pasteryzowania. Naturalny sok cytrynowy, to wyśmienity składnik zimnych lub ciepłych napojów. Po otwarciu należy przechowywać w lodówce.
Sok cytrynowy w alkoholu
Sok do drinków
Cytrusy znajdują także zastosowanie w napojach alkoholowych. Sok cytrynowy połączony z alkoholem łagodzi smak wódki. Takie drinki są smaczne i niskokaloryczne. Tego rodzaju trunek można błyskawicznie zrobić mając alkohol, sok cytrynowy, syrop cukrowy i kostki lodu. Wszystko pomieszać w wysokiej szklance. Ładnie udekorować listkami mięty.
Nalewki z cytryną
Cytrynówkę produkuje się ze spirytusu, skórek i soku cytrynowego. W ciągu paru dni jest możliwość jej wyprodukowania. Przez cały rok możemy ją robić. Cytrynówka pomaga w przeziębieniach i złym samopoczuciu. Jest dobrym środkiem rozgrzewającym w okresie jesienno zimowym. Doskonale pasuje jako dodatek do potraw. .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz