Jednym z
takich pysznych letnich produktów jest powszechnie znany bób. Sezon na bób jest dosyć krótki, bo trwa od
czerwca do końca lipca, więc w tym czasie trzeba jak najczęściej
korzystać. Bób to warzywo, które można
jeść pod różnymi postaciami, a to gotowany z różnymi dodatkami, które podkreślą
jego walory smakowe, albo też jeść na surowo, jeśli ktoś lubi.
Bób posiada
bardzo dużo witamin potrzebnych dla organizmu takich, jak witamina K, która
wspomaga krzepliwość krwi, witaminy C i
A, które wspomagają naszą odporność, oraz kwas foliowy, który potrzebny jest do
utrzymania prawidłowych wartości krwi. Bób posiada też dużą zawartość potasu,
fosforu, wapnia i cynku. Często
wykorzystywany jest w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, ponieważ ma duże
ilości białka i może zastępować potrawy,, mięsne.
Jak ugotować
bób, aby dobrze smakował.
Najpierw trzeba
sprawdzić, czy bób jest młody, czy stary i jakie ma ziarenka twarde czy
miękkie. Bób płuczemy w zimnej wodzie, zalewając
1 kg bobu 3 litrami wody.
Młody bób ma
szaro-zieloną skórkę i miękkie ziarenka, gotuje się go 10-15 minut, przy tak
szybkim gotowaniu zachowuje większość składników odżywczych.
Starszy bób
ziarenka ma twarde, a skorupka jego jest mocno zielona, z brązowymi kropkami, dlatego wymaga dłuższego czasu gotowania
30-40 minut. Po tak długim gotowaniu niestety
bób traci większość swoich wartości.
Bób mrożony
gotuje się w osolonej wodzie około 20 minut. Trzeba uważać, oby nie za długo,
bo wtedy zmieni swoją konsystencję i zamieni się w krem.
Bób gotowany
na parze zachowa swoje prozdrowotne wartości. Ugotowany bób świetnie smakuje ze
sosem przygotowanym na roztopionym maśle z dodatkiem, lekko podsmażonego czosnku ze świeżymi ziołami takimi jak tymianek,
natką pietruszki, bazylią, rozmarynem, sól i pieprz.
Z dobrze
ugotowanego bobu można przygotować
smaczne pesto, którym podkreślimy smak makaronu, mięs, jajek czy też
pieczonych warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz