wtorek, 20 grudnia 2022

Jak przygotować bób? Pyszne kulinarne wskazówki

Gdy nadchodzi lato, chętnie sięgamy po wszelkiego rodzaju nowalijki, bo wtedy to one są najsmaczniejsze  i są zdrowe, mają dużo witamin i minerałów.  W lecie te produkty są dużo łatwiej dostępne i też tańsze niż w innej porze roku, dlatego wtedy chętniej po nie sięgamy.

Jednym z takich pysznych letnich produktów jest powszechnie znany bób.  Sezon na bób jest dosyć krótki, bo trwa od czerwca do  końca lipca,  więc w tym czasie trzeba jak najczęściej korzystać.  Bób to warzywo, które można jeść pod różnymi postaciami, a to gotowany z różnymi dodatkami, które podkreślą jego walory smakowe, albo też jeść na surowo, jeśli ktoś lubi.

Bób posiada bardzo dużo witamin potrzebnych dla organizmu takich, jak witamina K, która wspomaga krzepliwość krwi, witaminy  C i A, które wspomagają naszą odporność, oraz kwas foliowy, który potrzebny jest do utrzymania prawidłowych wartości krwi. Bób posiada też dużą zawartość potasu, fosforu, wapnia i cynku.  Często wykorzystywany jest w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, ponieważ ma duże ilości białka i może zastępować potrawy,, mięsne.

Jak ugotować bób, aby dobrze smakował.

Najpierw trzeba sprawdzić, czy bób jest młody, czy stary i jakie ma ziarenka twarde czy miękkie.  Bób płuczemy w zimnej wodzie, zalewając 1 kg bobu 3 litrami wody.

Młody bób ma szaro-zieloną skórkę i miękkie ziarenka, gotuje się go 10-15 minut, przy tak szybkim gotowaniu zachowuje większość składników odżywczych.

Starszy bób ziarenka ma twarde, a skorupka jego jest mocno zielona, z brązowymi kropkami,  dlatego wymaga dłuższego czasu gotowania 30-40 minut. Po tak długim gotowaniu  niestety bób traci większość swoich wartości.

Bób mrożony gotuje się w osolonej wodzie około 20 minut. Trzeba uważać, oby nie za długo, bo wtedy zmieni swoją konsystencję i zamieni się w krem.

Bób gotowany na parze zachowa swoje prozdrowotne wartości. Ugotowany bób świetnie smakuje ze sosem przygotowanym na roztopionym maśle z dodatkiem, lekko podsmażonego  czosnku ze świeżymi ziołami takimi jak tymianek, natką pietruszki, bazylią, rozmarynem, sól i pieprz.

Z dobrze ugotowanego bobu można przygotować  smaczne pesto, którym podkreślimy smak makaronu, mięs, jajek czy też pieczonych warzyw.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz