poniedziałek, 19 grudnia 2022

Dania gotowe.

Czy gotowe dania obiadowe mogą być zdrowe?

Rosnący pęd życia zmusza nas do zastosowania pewnych ułatwień kulinarnych. Mianowicie, kusimy się na dania gotowe. Przygotowanie obiadu to już żaden kłopot, wystarczy go, po prostu, podgrzać. Szeroki wachlarz szybkich dań dostępny jest w każdej sieciówce, ale nie tylko.  Znajdziemy je również w osiedlowych mini sklepach, a nawet w Eko-delikatesach.

Gotowe dania – kulinarna rewolucja?

Nie masz na nic czasu i chcesz, by życie stało się prostsze? Tu z pomocą przychodzą dania błyskawiczne. Jesteś wciąż zapracowany i ciągle gdzieś gnasz? To sposób dla ciebie! Jeśli mieszkasz sam, jesteś uczniem to szybkie danie z pewnością cię skusi. A jeśli masz dużą rodzinę, wcale atrakcyjność ów dań błyskawicznych nie maleje. Każdemu zdarza się nie mieć ochoty czegoś ugotować lub, po prostu, czasem nie mieć pomysłu na obiad.

Co z tym zdrowiem?

Stereotypowo o daniach gotowych myślimy, że są niebyt zdrowe. Wśród mnogich wad zaletą jest jedynie oszczędność czasu. Najsłynniejszy stereotyp mówi o ubogiej zawartości witamin, za to o bogatej zawartości związków pod kryptonimem „E”, w tym glutaminian sodu. Reasumując – średnio zdrowe.

Jednak… Jakiego zdania są eksperci?

Rośnie ilość gotowych dań bogatych w składniki pozytywnie wpływające na nasz organizm. Zła sława szybko przechodzi do lamusa..Gotowce podążają za modą, aktualnymi potrzebami, preferencjami. Możemy znaleźć dania wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe. Z ich składu znikają konserwanty, sztuczne barwniki, aromaty.

Mikrofalówka – przyczyna wszelkiego zła?

Chyba każdy z nas był bombardowany twierdzeniami, ze mikrofale szkodzą naszemu zdrowiu. Tyczyło się to niekorzystnemu wpływowi na podgrzewane w ten sposób jedzenie, ale również negatywnemu wpływowi na środowisko wokół. Również bezpośrednio na człowieka. Okazuje się, że możemy spać spokojnie. W badaniach te tezy nie potwierdziły się.

Jedzenie z mikrofali nie przyjmuje żadnych „złych fal”. Dodatkowo dowiedziono, ze jedzenie z mikrofalówki nie traci więcej wartości w porównaniu z innymi metodami podgrzewania.

Nieprawidłowe podgrzewanie dań gotowych

Z tym całym mikro podgrzewaniem jest jednak pewien problem. Jak to zwykle bywa, ów problem jest w nas. Chcąc szybko przygotować posiłek używamy mikrofali niewłaściwie. Wrzucamy do niej wszystko bez zastanowienia. A powinniśmy pamiętać, że są produkty, których nie wolno w ten sposób podgrzewać.

W mikrofali nie wolno podgrzewać:

• mleka matki

• surowego mięsa

• jaj

• wody

• owoców

• sosów

W mikrofali nie należy podgrzewać:

• chleba

• ryżu

• grzybów

Producenci dań gotowych informują nas na opakowaniu w jaki sposób powinniśmy ów danie podgrzewać. Wystarczy zastosować się do zaleceń.

Czy szybkie posiłki to zdrowe dania dla dzieci?

Gotowych produktów dla dzieci nie brakuje. Wraz z czasem sklepowe półki coraz bardziej się nimi zapełniają. Producenci przykładają szczególna uwagę do jakości posiłków dla dzieci. Dbają o jakość i wartości składników. Mam tu na myśli wszystkie kaszki, obiadki w słoikach czy inne tego typu dania. Te dla najmłodszych, starsze dzieci mogą raczyć się daniami zbliżonymi do dań dla dorosłych.  

Różnić się mogą łagodniejszym smakiem lub większa zawartością składników odżywczych.
Można też wspomnieć o atrakcyjniejszym dla dzieci opakowaniu.

Mamo, kiedy obiad?

Każdy rodzic zna to pytanie. Kiedy? – Jak się ziemniaki ugotują! A można zrobić to szybko i znać czas przygotowania. Na sklepowych półkach znajdziemy dania z całego świata. Wybór jest nieograniczony. Codziennie możemy zafundować dzieciom kulinarną podróż dookoła świata. Mogą w ten sposób zacząć poznawać kuchnie całego globu. Dziś zjeść coś włoskiego, jutro coś azjatyckiego. Smacznie i pozytywnie dla zdrowia.

Wybierajmy dania z przewagą warzyw

Istotna sprawą są informacje zawarte na etykietach. Zarówno w przypadku dzieci, tak i dorosłych ważne jest by dania gotowe nie były podstawą naszej diety. Pamiętajmy, że są tylko jej uzupełnieniem.

Na rynku znajdziemy szeroki wachlarz mało przetworzonych produktów z dobrym składem. Między innymi będą to nasze ulubione klasyki takie jak: gołąbki, pierogi, zupy, potrawki, makarony, pulpety, pyzy, żurki, fasolki, bigosy i nie tylko!
Dostępne są dania ekspresowe w wersjach mięsnych lub warzywnych. Ich terminy ważności mogą się od siebie różnić w zależności od składu oraz rodzaju opakowania. Zazwyczaj dania w puszkach, czy słoikach mogą postać w spiżarni dość długo.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz