Czy gotowe dania obiadowe mogą być zdrowe?
Rosnący pęd życia zmusza nas do zastosowania pewnych
ułatwień kulinarnych. Mianowicie, kusimy się na dania gotowe. Przygotowanie
obiadu to już żaden kłopot, wystarczy go, po prostu, podgrzać. Szeroki wachlarz
szybkich dań dostępny jest w każdej sieciówce, ale nie tylko. Znajdziemy je również w osiedlowych mini
sklepach, a nawet w Eko-delikatesach.
Gotowe dania – kulinarna
rewolucja?
Nie masz na nic czasu i chcesz, by życie stało się
prostsze? Tu z pomocą przychodzą dania błyskawiczne. Jesteś wciąż zapracowany i
ciągle gdzieś gnasz? To sposób dla ciebie! Jeśli mieszkasz sam, jesteś uczniem
to szybkie danie z pewnością cię skusi. A jeśli masz dużą rodzinę, wcale
atrakcyjność ów dań błyskawicznych nie maleje. Każdemu zdarza się nie mieć
ochoty czegoś ugotować lub, po prostu, czasem nie mieć pomysłu na obiad.
Co z tym zdrowiem?
Stereotypowo o daniach gotowych myślimy, że są niebyt
zdrowe. Wśród mnogich wad zaletą jest jedynie oszczędność czasu. Najsłynniejszy
stereotyp mówi o ubogiej zawartości witamin, za to o bogatej zawartości
związków pod kryptonimem „E”, w tym glutaminian sodu. Reasumując – średnio zdrowe.
Jednak… Jakiego zdania są eksperci?
Rośnie ilość gotowych dań bogatych w składniki pozytywnie
wpływające na nasz organizm. Zła sława szybko przechodzi do lamusa..Gotowce
podążają za modą, aktualnymi potrzebami, preferencjami. Możemy znaleźć dania
wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe. Z ich składu znikają konserwanty,
sztuczne barwniki, aromaty.
Mikrofalówka – przyczyna
wszelkiego zła?
Chyba każdy z nas był bombardowany twierdzeniami, ze mikrofale
szkodzą naszemu zdrowiu. Tyczyło się to niekorzystnemu wpływowi na podgrzewane w
ten sposób jedzenie, ale również negatywnemu wpływowi na środowisko wokół. Również
bezpośrednio na człowieka. Okazuje się, że możemy spać spokojnie. W badaniach
te tezy nie potwierdziły się.
Jedzenie z mikrofali nie przyjmuje żadnych „złych fal”.
Dodatkowo dowiedziono, ze jedzenie z mikrofalówki nie traci więcej wartości w
porównaniu z innymi metodami podgrzewania.
Nieprawidłowe podgrzewanie dań
gotowych
Z tym całym mikro podgrzewaniem jest jednak pewien
problem. Jak to zwykle bywa, ów problem jest w nas. Chcąc szybko przygotować
posiłek używamy mikrofali niewłaściwie. Wrzucamy do niej wszystko bez zastanowienia.
A powinniśmy pamiętać, że są produkty, których nie wolno w ten sposób
podgrzewać.
W mikrofali nie wolno podgrzewać:
• mleka matki
• surowego mięsa
• jaj
• wody
• owoców
• sosów
W mikrofali nie należy podgrzewać:
• chleba
• ryżu
• grzybów
Producenci dań gotowych informują nas na opakowaniu w
jaki sposób powinniśmy ów danie podgrzewać. Wystarczy zastosować się do
zaleceń.
Czy szybkie posiłki to zdrowe
dania dla dzieci?
Gotowych produktów dla dzieci nie brakuje. Wraz z czasem
sklepowe półki coraz bardziej się nimi zapełniają. Producenci przykładają
szczególna uwagę do jakości posiłków dla dzieci. Dbają o jakość i wartości
składników. Mam tu na myśli wszystkie kaszki, obiadki w słoikach czy inne tego
typu dania. Te dla najmłodszych, starsze dzieci mogą raczyć się daniami zbliżonymi
do dań dla dorosłych.
Różnić się mogą łagodniejszym smakiem lub większa
zawartością składników odżywczych.
Można też wspomnieć o atrakcyjniejszym dla dzieci opakowaniu.
Mamo, kiedy obiad?
Każdy rodzic zna to pytanie. Kiedy? – Jak się ziemniaki
ugotują! A można zrobić to szybko i znać czas przygotowania. Na sklepowych półkach
znajdziemy dania z całego świata. Wybór jest nieograniczony. Codziennie możemy
zafundować dzieciom kulinarną podróż dookoła świata. Mogą w ten sposób zacząć
poznawać kuchnie całego globu. Dziś zjeść coś włoskiego, jutro coś
azjatyckiego. Smacznie i pozytywnie dla zdrowia.
Wybierajmy dania z przewagą
warzyw
Istotna sprawą są informacje zawarte na etykietach.
Zarówno w przypadku dzieci, tak i dorosłych ważne jest by dania gotowe nie były
podstawą naszej diety. Pamiętajmy, że są tylko jej uzupełnieniem.
Na rynku znajdziemy szeroki wachlarz mało przetworzonych
produktów z dobrym składem. Między innymi będą to nasze ulubione klasyki takie
jak: gołąbki, pierogi, zupy, potrawki, makarony, pulpety, pyzy, żurki, fasolki,
bigosy i nie tylko!
Dostępne są dania ekspresowe w wersjach mięsnych lub warzywnych. Ich terminy
ważności mogą się od siebie różnić w zależności od składu oraz rodzaju opakowania.
Zazwyczaj dania w puszkach, czy słoikach mogą postać w spiżarni dość długo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz