W połowie lata można już delektować się świeżymi warzywami jak i owocami. Do tej grupy można zaliczyć warzywo jakim jest bób. Jest on nieocenionym posiadaczem wielu najpotrzebniejszych witamin tak potrzebnych naszemu organizmowi do prawidłowego działania. Warzywo to najlepiej kupić i przygotować do zjedzenia gdy tylko dojrzeje ale i można je i także jeść po zamrożeniu , a więc jak najlepiej przygotować owo warzywo do konsumpcji.
Właściwości bobu.
Jak już wspomniałem bób to warzywo bogate w witaminy jedną z nich jest witamina k tak potrzebna w utrzymaniu właściwej krzepliwości krwi oraz kwasu foliowego tak potrzebnego dla kobiet w ciąży. Do tego posiada on jeszcze dużą ilość witamin C i A, które to są tak ważne w utrzymywaniu odporności organizmu na różne choroby i jeszcze wspomagają w walce z wolnymi rodnikami. Nie można również iż jeszcze pominąć takie minerały jak potas, wapń, fosfor oraz cynk, a to, że posiada dużo białka to może być stosowany w diecie wegetarian oraz wegan jako zamiennik dań mięsnych.
Gotowanie bobu.
Najprostszy sposób na ugotowanie bobu to ten, którego proporcje wynoszą na jeden kg bobu trzy litry wody, należy jednak pamiętać o tym aby przed rozpoczęciem jego gotowania opłukać go pod bieżącą wodą.
Młody bób.
Najszybciej ugotuje nam się młody bób bo obróbka termiczna nie zajmie nam więcej jak dziesięć do piętnastu minut, a rozpoznamy go po szaro zielonej skórce i miękkości. Ten bób to jeden z najlepszych sposobów obróbki termicznej, a z tego powodu iż gotujemy go jako świeży to po tak krótkiej obróbce cieplnej zachowa najwięcej witamin.
Starszy bób.
Ten bób podlega już dłuższej obróbce termicznej bo od trzydziestu do czterdziestu minut we wrzątku. Ziarenka jego już nie są tak intensywnie zielone, a na samym warzywie można dostrzec plamki. Po tych czterdziestu minutach gotowania jak już wspomniałem bób staje się miękki jednak jego dłuższa obróbka cieplna zabija część tak dobroczynnych witamin.
Bób mrożony.
Ten rodzaj bobu możemy gotować trochę krócej od poprzedniego bo przez około dwadzieścia minut w osolonej wodzie. Jednak należy uważać aby go nie przegotować bo inaczej zmieni się w jednolitą klajstrowatą masę.
Bób gotowany na parze.
Do tego rodzaju obróbki cieplnej nadaje się każdy rodzaj bobu. W tym celu należy nalać do garnka trochę wody, a samo warzywo umieścić nad wodą w specjalnym durszlaku. Dzięki takiemu sposobowi gotowania ziarenka bobu zachowują więcej właściwości prozdrowotnych.
Z czym jeść bób. Niewątpliwie do jednego z najprostszych dań jakie można przyrządzić z ziarenek bobu to on sam z niewielką ilością koperku, a do smaku można go jeszcze okrasić niewielką ilością masła.
Bób z masłem i czosnkiem.
Następny sposób w jaki to można podać bób to podanie go w sosie czosnkowym. W tym celu należy na rozgrzaną patelnię wycisnąć z praski ziarenka czosnku i doprawić to do smaku pietruszką bazylią rozmarynem, solą, pieprzem. Jednak należy pamiętać aby nie przypalić sosu tak robionego na patelni.
Tak przygotowane danie sprawdzi się wyśmienicie na ciepło jak i z lodówki.
Wiedząc jak przygotować bób można go wykorzystać jako dodatek do makaronów oraz do pesto jedyne co nas ogranicza to tylko nasza inwencja twórcza bo można go przygotowywać na wiele sposobów
Bób świeży pojawia się w lipcu i należy jeść go najlepiej właśnie w tym okresie .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz