poniedziałek, 19 grudnia 2022
Czy gotowe posiłki mogą być zdrowe
Czy gotowe posiłki mogą być zdrowe?
Ułatwianie życia i jego rytm zmusza nas coraz częściej do sięgania po gotowe rozwiązania. Także kulinarnych. Niedrogie są gotowe dania czy też na obiad, czy na kolację, które trzeba tylko podgrzać. Kupimy je nie tylko w dużych supermarketach ale także małych sklepach ogólnospożywczych i ekologicznych.
Dania gotowe – kulinarna rewolucja?
Jedno jest pewne: dania instant powstały po to, by ułatwić nam życie. To rozwiązanie wydaje się być idealne dla wszystkich zabieganych i przepracowanych osób. Osoby, które mieszkają samotnie lub studenci chętnie wykorzystują takie rozwiązania. Okazuje się jednak, że nie tylko błyskawicznie przygotowane potrawy pojawiają się na stołach wielodzietnych rodzin, gdy nie mają oni czasu lub po prostu nie chce im się gotować.
A co z tym zdrowiem?
Jakoś rozpowszechniło się w naszych głowach, że gotowe produkty mają prawie same wady i tylko jedną zaletę - oszczędność czasu. Zwykle kojarzymy sobie z pozbawioną witamin lub całkiem nie zdrową dietę, głównie ze względu na nadmierne stężenie słynnego „E”, głównie glutaminianu sodu. Na szczęście eksperci potwierdzają... Te czasy już za nami. Bardzo dużo dań gotowych bazuje na składnikach pozytywnie wpływających na organizm. Zawierają coraz mniej barwników, konserwantów i aromatów. Produkowane są zgodnie z obowiązującymi trendami i naszym gustem. Coraz częściej spotykamy wegetariańskie, bezglutenowe, wegańskie, oraz te z obniżającymi cholesterol itp.
Kuchenka mikrofalowa - przyczyna wszelkiego zła?
Od lat uważa się, że fale emitowane przez to urządzenie mają szkodliwy wpływ na zdrowie. Dotyczy to zarówno gorącego jedzenia, jak i nas samych, gdy jesteśmy w pobliżu. Na szczęście to twierdzenie zostało niedawno obalone. Okazuje się, że kuchenki mikrofalowe nie łapią „ujemnych promieni”. Według najnowszych badań nie tracą też na wartości bardziej niż inne obróbki cieplne. Niewłaściwe podgrzewanie przygotowanych potraw Cały problem z kuchenką mikrofalową polega na jej niewłaściwym użytkowaniu. Bardzo często podgrzewamy w niej wszystko na bieżąco, bo zależy nam na czasie. Zapominamy, że są produkty, których nie zaleca się podgrzewać w kuchence mikrofalowej, a są takie, których zdecydowanie nie powinno się w niej podgrzewać. Nie wkładać do kuchenki mikrofalowej w celu podgrzania • Mleko matki • Surowe mięso • Jajka • Woda • Owoce • Sosy. Nie należy używać kuchenki mikrofalowej do podgrzania • Chleb • Ryż . taka informacja o obróbce cieplnej zawsze znajduje się na opakowaniu. Postępuj wyłącznie zgodnie z zaleceniami producenta.
Czy dania instant są zdrowe dla dzieci?
Rynek od lat zalewany jest gotowymi produktami dla dzieci. Z roku na rok jest ich coraz więcej. Na szczęście są coraz lepsze. Producenci dbają o to, aby żywność dla niemowląt była szczególnie wysokiej jakości. Dotyczy to również większości obiadów w puszkach, owsianki błyskawicznej i innych produktów spożywczych. Dotyczy to tych najmniejszych, bo dla starszych dzieci są one niemalże takie same jak dla dorosłych. Często jednak mają łagodniejszy smak, zawierają więcej składników odżywczych, a ich opakowanie skierowane jest do dzieci.
Mamo, kiedy jest obiad?
Za chwilę! To jedna z tych sytuacji, w których ratuje nas przygotowanie. Wybór w sklepach jest naprawdę ogromny i obejmuje wszystkie potrawy świata. We wtorek jemy po afrykańsku, w piątek przenosimy się do Azji. Dzięki takiej kulinarnej wycieczce dzieci mają okazję poznać kuchnie różnych zakątków świata. I – jak już wiemy – szkodliwe dla zdrowia. Wybieraj żywność, która zawiera najwięcej warzyw. A przede wszystkim pamiętaj o sprawdzeniu etykiety. Bardzo ważne jest również, aby gotowe jedzenie nie stało się głównym pożywieniem dzieci, a jedynie dodatkiem. Dotyczy to również osób dorosłych. Nasze sklepy mają ogromny wybór wysokiej jakości, minimalnie przetworzonych produktów, w tym: Faszerowana Kapusta, Pierogi, Zupy, Gulasze, Makarony, Pulpety, Pierogi, Żurek, Fasola, i wiele więcej! Są to potrawy podgrzewane, fast foody czy produkty instant w wersji mięsnej lub warzywnej. Ich data ważności może być różna, co w dużej mierze zależy od rodzaju paczki. Dania w słoiku lub zwykłe instant mogą leżeć bardzo długo.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz